C&R propunere
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
Sunt convins ca imi voi atrage o ploaie de critici si totusi imi voi spune parerea. C&R are f multe fatete si ar trebui discutate.
1. INSUSI Rex Hunt, din cand in cand, mai spune : '' pe acesta ( peste ) il voi duce sotiei ''. Practic - dupa parerea mea- pentru a fi cu adevarat credibil arata ca uneori mai renunta la C&R. Cu alte cuvinte C&R nu il aplica, ca litera de evanghelie. Si trebuie inteles ca atare pentru ca este si el om, adica pofticios, iar mai pe romaneste : cine umbla cu mierea se linge pe degete.
2. Acum 2 ani am pescuit - plecand din Haga - in Marea Nordului la macrou. Cu o singura exceptie - partenerul meu e pescuit - toti ceilalti au retinut pestele. Si nu erau putini. Deci nu toti occidentali practica acest sistem.
3. De curand un nepot plecat in Canada a prins un crap de 7 kg , l-a gatit dar avea un gust f rau. Alti pesti erau comestibili.
Am parerea ca sistemul C&R s-a aplicat mai degraba de teama pestilor poluati, ceea ce a fost o mare problema in unele tari pana mai de curand.
De altfel am constatat ca in Olanda - si presupun ca si in alte tari occidentale - nu se mananca organe de animale ( ficat, inima, etc. ). Practic in marketuri nici nu am vazut asa ceva. Sunt extrem de precauti privind mancarea, sanatatea in primul rand.
Am vazut si la noi pescari care prindeau peste dar recunosteau ca nu le place sa-i manance.
Mai cred ca pentru unii mai este si o chestiune de imagine.
Recunosc ca eram satisfacut, '' mandru de mine'', cand aruncam in apa pesti cat palma pe cand ceilalti puneau in juvelnic si pesti cat degetul.
In concluzie spun ca C&R are diferite motivatii. Nu cred ca trebuie blamati cei care nu practica acest sistem. Iar daca facem lucru asta atunci ne vom epuiza energia impotriva braconierilor.
1. INSUSI Rex Hunt, din cand in cand, mai spune : '' pe acesta ( peste ) il voi duce sotiei ''. Practic - dupa parerea mea- pentru a fi cu adevarat credibil arata ca uneori mai renunta la C&R. Cu alte cuvinte C&R nu il aplica, ca litera de evanghelie. Si trebuie inteles ca atare pentru ca este si el om, adica pofticios, iar mai pe romaneste : cine umbla cu mierea se linge pe degete.
2. Acum 2 ani am pescuit - plecand din Haga - in Marea Nordului la macrou. Cu o singura exceptie - partenerul meu e pescuit - toti ceilalti au retinut pestele. Si nu erau putini. Deci nu toti occidentali practica acest sistem.
3. De curand un nepot plecat in Canada a prins un crap de 7 kg , l-a gatit dar avea un gust f rau. Alti pesti erau comestibili.
Am parerea ca sistemul C&R s-a aplicat mai degraba de teama pestilor poluati, ceea ce a fost o mare problema in unele tari pana mai de curand.
De altfel am constatat ca in Olanda - si presupun ca si in alte tari occidentale - nu se mananca organe de animale ( ficat, inima, etc. ). Practic in marketuri nici nu am vazut asa ceva. Sunt extrem de precauti privind mancarea, sanatatea in primul rand.
Am vazut si la noi pescari care prindeau peste dar recunosteau ca nu le place sa-i manance.
Mai cred ca pentru unii mai este si o chestiune de imagine.
Recunosc ca eram satisfacut, '' mandru de mine'', cand aruncam in apa pesti cat palma pe cand ceilalti puneau in juvelnic si pesti cat degetul.
In concluzie spun ca C&R are diferite motivatii. Nu cred ca trebuie blamati cei care nu practica acest sistem. Iar daca facem lucru asta atunci ne vom epuiza energia impotriva braconierilor.
c_vrabie,
salut,
vorbesti de rex hunt - la cat peste au in australia...
regula o face administratorul baltii si trebuie respectata. baltile private ce au ca regula c&r o fac pentru binele nostru. ca sa poata asigura o densitate cat mai mare a capturilor mari. daca am lua acasa exemplarele mari de la tancabesti sau peris sau darvari unde am ajunge ? sa prindem in cativa ani doar ciortani !
si vreau sa spun ca nevasta-mea e cea mai FERICITA, ca nu mai trebuie sa mai curete pestele

salut,
vorbesti de rex hunt - la cat peste au in australia...
regula o face administratorul baltii si trebuie respectata. baltile private ce au ca regula c&r o fac pentru binele nostru. ca sa poata asigura o densitate cat mai mare a capturilor mari. daca am lua acasa exemplarele mari de la tancabesti sau peris sau darvari unde am ajunge ? sa prindem in cativa ani doar ciortani !
si vreau sa spun ca nevasta-mea e cea mai FERICITA, ca nu mai trebuie sa mai curete pestele
Clubul sportiv Ovidius Constanta
www.ovidius.com.ro
www.ovidius.com.ro
- XquiZZiT
- senior member
daca s-ar respecta atat regulile impuse de patroni pe baltzile private, cat si legea care nu permite pescarilor sa retina mai mult de 3 kg de peste de dimensiuni legale pe apele AGVPS-ului, ar fi totul ok, dar cand unii iau acasa tot ce prind, indiferent de dimensiuni nu vom ajunge prea departe.
un fapt real, acum 2 ani eram la pescuit la stiuca pe un cot mort al oltului undeva pe langa brasov, si un cetatean a prins o stiuca de 4 kg, dar asta nu l-a determinat sa elibereze marlitele cat stilou pe care le-a prins uterior. oare sa fie foamea de vina??? sau poate avea ciuda pe nevasta-sa...
un fapt real, acum 2 ani eram la pescuit la stiuca pe un cot mort al oltului undeva pe langa brasov, si un cetatean a prins o stiuca de 4 kg, dar asta nu l-a determinat sa elibereze marlitele cat stilou pe care le-a prins uterior. oare sa fie foamea de vina??? sau poate avea ciuda pe nevasta-sa...
Alex Carlan
Fire-ntinse precum corzile de la chitara!!
Fire-ntinse precum corzile de la chitara!!
-
Mindru Viorel
- member
Ce frumos ar fi si pescarul roman sa spuna citeodata pestele asta il duc sotiei. Din pacate situatia este alta. Daca in lumea civilizata multi pescari isi permit sa ia pestele acasa probabil ca este si meritul lor. Au pescuit cu masura si nu au uitat sa mai si puna puieti inapoi, au avut grija ca apele sa fie mai curate etc. La noi cunoastem situatia, putem sa ne amintim la ce era in Delta in ultimii 10-15 ani si ce este acum. In baltile private incepe sa ia amploare eliberarea pestelui prins deoarece patronii impun aceasta regula plecind de la ideea corecta ca unui peste ii trebuie foarte mult timp pina ajunge la o dimensiune apreciabila in celelalte cazuri si anume baltile si riurile AGVPS-ului tine etica fiecarui pescar sa inteleaga ca pestele eliberat azi poate fi pescuit si miine. Lasind morala deoparte, logica unor pescari este ca daca eliberez azi un peste vine miine altul si il prinde, mai bine il tin eu. Cam au dreptate dar nu totalitate. Normal ca se poate intimpla si lucru acesta, dar daca nu eliberam nimic, nici mic, nici mare, nu populam apele cu puieti intrebarea se pune tot logic, de unde sa mai prindem si peste?
Nu si pentru binele celui care patroneaza balta? Adica platesc 1 milion de lei pentru 12 ore de pescuit in sistem c&r si totul e spre binele meu?vali vesa scrie:baltile private ce au ca regula c&r o fac pentru binele nostru.
In timpul unei zile de pescuit recreativ/sportiv se pot pescui cel mult 5 kg de peste sau numai un singur peste, daca greutatea lui depaseste 5 kg.XquiZZiT scrie:cat si legea care nu permite pescarilor sa retina mai mult de 3 kg de peste de dimensiuni legale pe apele AGVPS-ului
da' daca n-ar avea peste mare in balta ai mai merge ????????? sa prinzi numai ciortan la kil ??????vanghele scrie:Nu si pentru binele celui care patroneaza balta? Adica platesc 1 milion de lei pentru 12 ore de pescuit in sistem c&r si totul e spre binele meu?vali vesa scrie:baltile private ce au ca regula c&r o fac pentru binele nostru.
Clubul sportiv Ovidius Constanta
www.ovidius.com.ro
www.ovidius.com.ro