Cu cite lansete pescuim?

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

RazvanV
veteran

Mesaj de RazvanV » 01 Sep 2004 12:50

Dau cu trei lansete in zona nadita (nu neaparat toate pe patul de nada), iar daca regulamentul baltii permite mai dau cu una ceva mai in larg sau mai aproape de mal.

In ceea ce priveste disparitia porumbului de pe carlig, nu e tocmai SF, se mai intampla pe unele balti unde pestii mici dar flamanzi "trag" de boabe
(mai ales daca folosesti bob de porumb in lapte).

Iliuta Goean
maniac

Mesaj de Iliuta Goean » 01 Sep 2004 13:01

eu dau cu 4 lansete dar intotdeauna imi nadesc 2 locuri, consider ca mai mult de 2 lansete pe un pat nu isi au rostul.

asa cum spune si cornel pozitionarea lansetelor cu varful in sus este un avantaj.

micutule, poti incerca sa pui 2 lansete cu varful in sus si 2 cu varful aproape de apa, ai sa vezi ca raportul beep-uri/capturi este mult mai bun la cele cu varful in sus.
Nu face ce nu-ti place!

caaron
veteran

Mesaj de caaron » 01 Sep 2004 13:26

Normal , cu cat este mai putin fir in apa, deci o frictiune cat mai mica, cu atat ai o sensibilitate sporita. Insa nu consider ca este o regula care sa spuna ca este mai bine in general intr-un fel sau altul. Conteaza mult si firul pe care il folosesti. Daca ai un fir care se scufunda repede,greu, iti poti permite sa ti lansetele cu cat mai mult fir in apa. Daca pluteste , la cea mai mica adiere de vant vei avea o avalansa de prezentari false.

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 01 Sep 2004 14:05

Ne cam ne abatem de la subiect, dar cred ca sensibilitatea despre care vorbeste Caaron nu e in chestiune. Cand dai cu monturi semifixe si plumb greu (120-140 de grame), cum presupun ca dau si Iliuta, si Cornel si altii, nu exista sensibilitate in sensul obisnuit. Firul e tensionat (din plumb, swinger si baitrunner) si neafectat de valuri sau vant, decat daca e un vant foarte puternic. Montura e sensibila, swingerele sunt incordate pe fir, ca sa semnalizeze orice cadere, dar firul in sine nu e deloc sensibil si nu transmite pescarului nimic din ce se intampla in jurul monturii. Transmite doar trasaturile. Indreptarea vergilor spre cer se face pentru a ridica firul de pe fund, n-are treaba cu sensibilitatea. Altfel, sensibilitatea maxima este la o montura culisanta, cu lanseta pe directia firului, indreptata spre apa, poate chiar cu varful in ea.

Pe scurt, pozitionarea lansetelor cu varful in sus este un avantaj in anumite situatii si in raport cu anumite monturi. In alte situatii si cu alte monturi, nu are nici cea mai mica importanta, dupa cum exista situatii in care este un dezavantaj clar (monturi culisante pe ape curate).

Nimic nu e intr-un singur fel, nici pozitionarea lansetelor. Daca ar fi, am vedea numai lansete cu varful spre cer.

Andrei Tianu
member

Mesaj de Andrei Tianu » 01 Sep 2004 16:08

de obicei cu 4 lansete, 2 pe patul de nada si 2 pe lateral stanga-dreapta.
folosesc de obicei monturi culisante si tin varful lansetelor indreptat in jos pe directia firului si nu prea am avut probleme cu nesemnalizarea trasaturilor.

@Vlad Pavlovici - daca nu te supara intrebarea : ce dezavantaj prezinta o montura culisanta in ape curate (curate in sensul de transparenta a apei sau curate in sensul ... fara iarba, namol pe fund etc ) ?Pt eventualul raspuns pentru care iti multumesc te rog sa folosesti PM ca sa nu fim pe langa subiect rau de tot.

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 01 Sep 2004 16:29

Andrei, m-ai inteles gresit sau m-am exprimat gresit. Nu vreau sa spun ca montura culisanta prezinta dezavantaje in ape curate. Vorbeam doar de pozitia lansetelor. Daca pescuiesti pe o apa curata, unde nu se pune problema ridicarii firului de pe fund, fiindca nu exista agatori, iar pe aceasta apa curata dai cu o montura culisanta, la care te intereseaza sensibilitatea cu care montura recepteaza orice miscare, atunci e un dezavantaj sa pui lansetele cu varful mult in sus, dand firului un unghi foarte mare. Ansamblul pierde din sensibilitate. E preferabil ca firul sa curga exact in prelungirea lansetei, iar lanseta sa fie indreptata spre apa, cu varful in jos. Aici un suport simplu si independent, directionat pe tinta, poate fi superior unui rod pod destept. E o observatie simpla si am facut-o pentru ca n-as vrea sa creada lumea ca pozitia "sky pod", cu lansetele sub forma tunurilor din Navarone, tintind soarele si luna, ar fi triumful suprem al pescuitului modern. Arata spectaculos, dar nimic mai mult. E doar o metoda utila in anumite situatii si inutila in alte situatii.

Ioan S.
member

Mesaj de Ioan S. » 01 Sep 2004 17:59

De cele mai multe ori pescuiesc legal, adica cu numai doua lansete.
Din cele doua lansete de obicei numai una are momeala dedicata strict crapului. Montura si momeala de pe cea de a doua lanseta se adreseaza altei specii, desi poate prinde si crap.

Bineinteles ca uneori mai pot exista si abateri (in sensul a mai mult de doua lansete), dar uneori - destul de des - riul sanctioneaza astfel de excese.

Problema apare atunci cind folosesti momeli total diferite, la care raspunsul (inteparea) se face diferit. Nu le poti combina pe aceeasi lanseta, numarul de lansete este limitat ...

micutu
member

Mesaj de micutu » 01 Sep 2004 22:13

@ iliuta
e cam greu cu rod-pod-ul sa fac figura asta.

Iliuta Goean
maniac

Mesaj de Iliuta Goean » 01 Sep 2004 22:57

@ micutu
:D corect, dar poti incerca suporti individuali, eu mi-am vandut toate 3 rodpodurile si folosesc NUMAI suporti individuali.

@ vlad
asa este, plumbul meu are 120g iar greutatea de pe swinger 60g
Nu face ce nu-ti place!

cornel rosioru
veteran

Mesaj de cornel rosioru » 01 Sep 2004 22:58

Vlad,
E corect ce spui, numai ca as vrea sa fac o precizare: Sa nu inteleaga baietii ca sky pod inseamna numai cu virful in sus. Sky podul se poate regla si paralel cu apa si cu virful spre apa. Sky pod este singurul trepied dotat cu trei perechi de picioare(lungimi diferite), avind o mobilitate fantastica putind fi montat f. usor pe orice teren.
Eu tin lansetele numai cu virful spre cer din mai multe motive.(cind spun cu virful spre cer asta inseamna ca buzbarul din fata se afla cam la 1,50-1,70m., iar buzbarul din spate se afla cam la 0,30-0,50m. fata de sol)
Folosesc numai plumbi de 120g de cele mai multe ori ficsi. In acest fel am sansa ca pestele sa se autointepe. Daca nu, in momentul inteparii lanseta nu mai parcurge distanta de la nivelul apei spre cer petru a avea pozitia optima de mulinat, ci este direct cu virful spre cer. Minerul lansatei se afla la nivelul scaunului asa ca ajung foarte repede cind pestele trage. Daca pescuiesc peste prag, virful spre cer imi da posibilitatea sa-l ridic repede de pe fund. La fel in situatia cind am agatatura si scoica. Mai departe, se stie ca locurile bune de pescuit, nu sunt prea comode. Pot avea stuf sau ceva bradis la mal. Virful lansetei spre cer ma ajuta sa trec de aceste obstacole. Daca bate vintul, firele fiind bine tensionate nu pleaca in directia vintului. Cred ca am adus destule argumente. Si sunt cele care mi-au venit repede in minte. Nu degeaba marii pescari ai lumii folosesc aceasta pozitie. Si la noi di ce in ce mai multi pescari au adoptat pozitia cu virful spre cer.
FIR INTINS
L.V.ul

Scrie răspuns