plantatul, sportiv sau nu

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

DD
member

Mesaj de DD » 16 Iun 2004 14:36

@ MihaiV
Imi permit sa te contrazic. Topicul se numeste "palntatul, sportiv sau nu", iar in opinia mea nu este sportiv. Si din pacate sunt multi care pleaca la pescuit doar "sa-l omoare" si nu pentru a vinde pestele.
Si de ce sa il vanda daca moare de foame, mai bine il mananca :lol: E mult mai sanatos :lol:
Invincibilitatea noastra depinde de noi, vulnerabilitatea inamicului, de el.
Sun Tzu

mirceas
veteran

Mesaj de mirceas » 16 Iun 2004 16:57

wrong... aia il vand pentru ca au nevoie de bani pentru tigari, votca ieftina... un jeleu, o maslina... cica pestele nu tine de foame :lol:

fir intins!!

patabum
senior member

Mesaj de patabum » 16 Iun 2004 17:13

Cred ca sunteti mult prea malitiosi. In primul rand, nu cred ca sunteti in situatia lor. In al doilea rand, cat peste credeti ca ati putea manca? In al treilea rand, daca viata nu a fost generoasa cu voi, daca aveti pestele si nu aveti unde sa-l depozitati in conditii minime de igiena, ce ati face cu el? In al patrulea rand, avand in vedere ca trocul nu mai e de actualitate, ce ati face ca sa va achizitionati cele necesare traiului?

Eu stiu cativa tipi, care pescuiesc si vand ceea ce prind. Sotiile lor stau la Obor si vand la taraba. Prin rotatie cresc rame, viermusi, mai fac monturi, pe scurt muncesc Nu e vina lor, in mediul asta s-au nascut, asta stiu sa faca! Nu beau (nici unul dintre ei) si sunt super Ok. Nu neg ca sunt si dintre cei pe care ii pomeniti, insa va rog, nu generalizati, sunt mult prea multi oameni amarati!

mirceas
veteran

Mesaj de mirceas » 16 Iun 2004 18:34

nicicum n-am vrut sa fiu malitios, nici nu am generalizat. pe cei ce zici tu eu i-as numi pescari de profesie (chiar daca nu oficial)... pescuiesc pentru un trai mai bun, pentru un ban in plus.

tot respectu' fata de ei, pentru ca folosesc metode clasice... din pacate sunt multi care dau iama in apele nationale braconand tot ce apuca... apoi ii gasesi in bodega satului sub masa, facuti muci cu secarica ieftina si en-gros...

si mai cred ca cele doua tabere de pescari care isi fac treaba pentru bani se imparte in prezent cam asa: 5% onesti - 95% braconieri. visez :lol: la o romanie in care omu' sa nu trebuiasca sa vanda pestele prins in weekend ca sa isi poata plati intretinerea... mama ei de viata...

fir intins!!

caaron
veteran

Mesaj de caaron » 16 Iun 2004 20:29

Patabum dami voie sa ma declar f revoltat de cele spuse de tine! In primul rand apele sunt bun public si nu vreau ca din bunul meu (sau din partea mea) sa traiasca cineva prin jaf! Exista munca platita,mai bine sau mai prost, ca sa faci bani sa traiesti! Exista o limita de peste pe care putem sa o luam , si ce facem cu ea e treaba noastra: o vindem, o mancam, o facem pasta de mici , dupa cum il taie capu pe fiecare!! Conteaza mult cum prindem cantitatea asta, pt ca daca metoda noastra contravine binelui public, iarasi deranjeaza! ROG f mult operatorii sa nu stearga mesajul chiar daca nu e la obiect cu topicul insa mi se pare foarte importanta precizarea ca PESCUIM DIN PLACERE NU DIN DORINTA DE A FACE BANI, CHIAR DACA PESTELE NU NE APARTINE ! Saracia nu este o scuza!! Am auzito de prea multe ori din gura lipovenilor care folosesc toate metodele neconventionale de pescuit si din gura celor care pleaca cu portbagajul plin de peste din delta! De asta pestele din delta este din ce in ce mai mult si mai mare!!
PS: Patabum sper sa nu o iei ca pe un afront personal , si sunt sigur ca si tu esti de aceeasi parere cu mine! Sau sper...

Nutza Pedros

Mesaj de Nutza Pedros » 17 Iun 2004 00:43

Ma scuzati ca ma bag ca musca in lapte...dar pot sa va spun si eu o poveste din viata reala:
Un vecin de-al meu(om iesit la pensie,cu o pensie nu tocmai mica)se duce la pescuit zi de zi(pana si in a doua zi de Pasti a fost la peste).Este un om care respecta LEGEA si bunul simt,prinde limita legala de 5 kg,chit ca uneori mai vinde din peste,dar este un om cat se poate de cinstit-am fost de fata cand a prins un cteno in jur de 700g si ia dat drumul cea ce multi pescari n-ar face-.Umple juvelnicul de peste,iar la sfarsit le da drumul la cei care trec peste limita de 5kg-un om care respecta natura-,iar treaba cu vandutul ii aduce un profit care il da fiului sau(care este om la casa lui in Bucuresti).

dan craciun
junior member

plantatul,sportiv sau nu

Mesaj de dan craciun » 17 Iun 2004 07:18

Eu consider ca plantatul este sportiv din mai multe motive si anume:1.sint destui pescari,care nu pot(nu stiu)sa arunce la "punct fix" si decit sa-i agate pe vecini... planteaza;2.e mai usor de nadit.;3.mai putina galagie.;4.cei care pescuiesc cu N bete,le pot aseza mai dese pe mal.Facind abstractie de cele patru puncte enumerate mai sus,eu consider ca e sportiv sa plantezi momeala din barca sau in alt mod,cu toate ca eu n-am folosit aceasta metoda niciodata si asta din comoditate .Barca o folosesc atunci cind pescuiesc din ea sau la trena.

patabum
senior member

Mesaj de patabum » 17 Iun 2004 09:07

caaron scrie:... Patabum sper sa nu o iei ca pe un afront personal , si sunt sigur ca si tu esti de aceeasi parere cu mine!
:wink:

Gica Chioru
senior member

Mesaj de Gica Chioru » 17 Iun 2004 12:22

caaron scrie: ma declar f revoltat
Daca esti revoltat de cele spuse de Patabum, inseamna ca pe mine m-ai schingiui in piata publica, eventual in Obor.

caaron
veteran

Mesaj de caaron » 17 Iun 2004 17:51

Gica,nu stiu pt care motive ai spus ca te-as schingiui, dar daca o spui probabil ca ai tu unele destul de intemeiate. Ni le-ai putea comunica si noua... In leg cu pescuitul la n bete se pare ca ne indepartam din ce in ce mai mult de ideea de sportivitate. Cu privire la cei care pescuiesc zi de zi ca sa aduca profit , am si eu o poveste. Cunosc pe cineva care si-a facut abonament la o balta, 200 de dolari pe an. Am vb cu el si mi-a dat urmatoarea explicatie, care aduce mai mult cu un plan de afaceri:pescuiesc in fiecare zi, prind cate 7-8 kg de peste in medie, il vand si am un profit de x lei. Am dat pe abonament 200 de doalri trebuie sa vand o anumita cantitate de peste pana intru pe profit. Daca ratez cateva saptamani, sa zicem din cauza timpului potrivnic, incep sa intru in criza de timp si sa nu mai fie o afacere buna ci una paguboasa. Pestele intr-adevar il elibereaza la insistentele patronului (pe cel sub limita).Am vb cu patronul si mi-a zis ca daca ar avea 10 abonati ca respectivul "om de afaceri" s-ar lasa de meserie. Da compenseaza cu dastia ca mine si ca altii care prind peste , i-au cat pot sa manance el si poate inca doua-trei guri pe langa in 2 zile si restul elibereaza. E bine ca natura tinde sa se echilibreze in teorie..insa practica ne omoara.

Scrie răspuns