Sfaturi? pentru incepatori!!?

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
Gica Chioru
senior member
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

Sfaturi? pentru incepatori!!?

Mesaj de Gica Chioru » 21 Apr 2003 12:27

Observ ca de cateva zile nimeni nu a mai participat la "interesantele" dispute de pe forum. Pentru ca din pacate nu am fost inca la pescuit (din motive financiare), si am logoree la degete am sa-mi permit sa dau cateva sfaturi pescarilor mai mult sau mai putin incepatori.

Deci, Gica Chioru dixit:

1. Pregatirea partidelor de pescuit inseamna 70-80% din posibilul succes. Astfel, faceti-va singuri monturile, nadele si momelile din paste. Tineti cont de faptul ca o mamaliga buna pt nada trebuie sa va ia cam
45 min iar una pentru patratica inca 30. Componentele pentru nada trebuie sa fie foarte proaspete, astfel daca este nevoie de a fi macinate, faceti lucrul acesta chiar inainte de a pleca. Indiferent de ce v-ar spune unul, altul, revistele sau articolele de specialitate aflati de la mine ca cea mai buna momeala pt pescuitul crapului este rama mare, cea aspra. Spun asta pentru ca este bine sa fiti pregatiti pt orice, adica cu toate momelile posibile. Nu plecati doar cu paste sau doar cu momeli vii.
2. Cel mai frumos pescuit este cel la undita. Asta este adevaratul pescuit sportiv si teoria conform careia pestele mare este si la mare distanta de mal este gresita in mare parte. De altfel pescarii de Dunare ca si cei de rau stiu asta mai bine ca mine. Cu o nadire eficienta sunt sigur de ex. ca as prinde mai mult crap decat multi lansetisti intr-o balta ca Sarulesti. La Stefanesti, unde un patron mizerabil "hranea" pestele cu borhot de bere (un forumist de-al nostru a spus acelasi lucru), cu 2 undite am prins mai multi ciortani decat toti vecinii la un loc. Daca pescuiti la undita trebuie sa tineti cont de urmatorul lucru: cel mai important lucru este echilibrarea liniei apoi, niciodata linia nu trebuie sa depaseasca ca lungime varga. Si inca ceva; decat o telescopica proasta mai bine o undita de zahar. 5m sunt suficienti.
3. Odata ajunsi pe balta, daca este posibil sa alegeti locul : pentru undite este bine ca apa sa fie cat mai adanca in sensul ca la acea distanta de mal, acolo unde pescuiti adancimea sa fie cat mai aproape de max. preferati locurile unde sunt ceva obstacole naturale. De ex. pana acum cativa ani pescuiam la Branesti langa o salcie care avea 2 ramuri la nivelul apei iar pe fund era cam la 10m de mal un copac cazut. De fiecare data cand nivelul apei era putin crescut sau normal, aveam un asemenea succes incat paznicul a taiat salcia si a scos si bulumacul ala din apa. Pescuiam cu o undita pe care o aruncam chiar sub o craca, lucru curios pe care nu am reusit sa-l explic pe deplin, tragea numai cand pluta se rezema de craca. Distanta de mal era cam de 5 m iar adancimea sub 1m. Am prins ten si de 4kile, scos fara nici un fel de probleme.
Pentru lansetisti: intotdeauna este bine sa aveti vantul in fata sau macar lateral. Un mare secret pe care multi dintre voi nu-l stiu sau nu-l iau in seama este faptul ca este foarte important, de cea mai mare importanta ca linia sa fie perpendiculara pe curent. Asa se explica de foarte multe ori faptul ca din mai multi pescari prinde doar unul. Nu va omorati cu firea daca nu ajungeti la distanta la care ajunge vecinul, personal nu arunc cu lansetele mai mult de 50-60m si prind aproape de fiecare data.
....am obosit asa ca voi continua altadata.................

Avatar utilizator
Iliuta Goean
maniac
Mesaje: 1416
Membru din: 11 Dec 2002 17:25
Localitate: Delta Dunarii
Contact:

Mesaj de Iliuta Goean » 22 Apr 2003 08:44

bravo gica, in sfarsit ceva constructiv, asteptam continuarea

pe bune!
Nu face ce nu-ti place!

Tile
junior member
Mesaje: 82
Membru din: 11 Ian 2003 17:15

Mesaj de Tile » 22 Apr 2003 14:10

Excelent lucrat Nota maxima 10

Gica Chioru
senior member
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Gica Chioru » 22 Apr 2003 14:18

Buun, mai departe....
3. Incercati inainte sa va asezati sa va uitati la apa, pe apa mai degraba. Incet, incet veti reusi sa alegeti locurile bune. Adica, la mal este mai usor sa va dati seama unde este mai adanca, iar la distanta incercati sa va creati o imagine dupa cum este suprafata apei in raport cu valurile si curentul apei. Personal, daca reusesc sa descopar o zona cu o nuanta mai inchisa acolo ma asez. Dar incerc cum am mai spus sa ma pozitionez contra curentului. Asta este valabil bineinteles cand nu ma pot aseza in locurile favorite. In general, desi nu este o regula, relieful de afara se continua si in apa adica daca malul este abrubt si in apa este la fel.
4. Liniile pentru undita asa cum am mai spus este musai sa fie foarte bine echilibrate. Multi pescari au inceput sa foloseasca plutele din balsa; folosirea acestor plute la liniile mai grele, cele pentru peste mare, de foarte multe ori si pentru multi pescari sunt dezastruoase. De exemplu o pluta de balsa pe care scrie 1gr necesita teoretic 1 gr de plumb. Da si? Pai daca pui un gram de plumb acea linie nu va fi prinzatoare. Va spun sigur. Plutele din balsa bune costa si mult. Eu nu am vazut plute bune decat la un singur vanzator ambulant, care le facea singur. Cu toate ca am cumparat cateva, cel mai bine prind tot cu plutele din varf de cocean. nu va pot sfatui sa faceti la fel dar pentru peste este o diferenta, cred ca linia cu pluta din balsa desi mai sensibila este mai usor de sesizat de peste. Paradoxal? Nu. Deci dupa parerea mea, folositi balsa la liniile usoare si altceva la liniile grele pentru a nu risca. La unditele pentru crap folosesc fir de 0.28 cu acul legat direct pe fir, pluta din cocean si dau pe fundul apei.
Monturile pentru lanseta. Eu folosesc numai arcuri culisante, din cele cu adaus de plumb. Cand va procurati arcurile aveti grija ca ele sa faca un unghi de cca 45grade cand le puneti pe o suprafata plana. Nu trebuie sa fie f grele, de altfel primavara si toamna f tarziu este bine sa fie f usoare. Pentru monturile normale(!!) eu consider ca acele de 0.6 sunt suficient de mari desi folosesc pana la 0.3 in functie de momeala. Este vorba de pescuitul ciprinidelor. Exceptiile ar fi cand folositi rama mare, unde este nevoie de ac de 1.00 pentru rama sau max 0.2 pentru patratica mare. Pentru boabe de porumb, boiles, expandate, 0.3 este suficient. Firul. Cazurile cand pestele rupe firul sunt foarte rare si de cele mai multe ori este vina pescarului. Dupa ce am inteles cum vine treba cu pescuitul, o singura data mi s-a intamplat ca un peste sa-mi rupa. Deci pentru crap 0.30 este suficient daca aveti o lanseta perfect functionabila si 0.35 pentru restul.
.............contiuarea altadata...............

ps. Iliuta, constructiv acum? Eu consider ca am fost constructiv mereu. Pai hai sa va spun ceva: Pe o frumoasa balta de langa Bucuresti exista o grupa de vreo 10 insi care fac cu randul pe o lungime de 200m practicand pescuitul "sportiv". Cum procedeaza acesti simpatici baieti "care muncesc de dimineata pana seara cinstit pentru a-si putea cumpara scule procopsite"? Folosesc plantarea pe scara larga ba unul a aparut si cu o barcuta. O fi fost barcuta ta Iliuta! (glumesc desigur) Stau pe balta cate 3-4 zile pleaca si vin urmatorii. Prind? Cantitati enorme!!!!!!!!! Asa credeti? Ha! Odata la cateva zile scot cate un crap doi si se chinuiesc sa-l scoata facand si un scandal enorm. N-ar fi nici o problema dar vad ca p-aici se poarta aceste frumoase stiluri de pescuit. Ei bine mie mie sila de asemenea pescari si chiar daca sunt nepoliticos sau risc banarea (ce o mai fi si aia nu stiu) o spun.

danr
Site Admin
Mesaje: 1072
Membru din: 10 Mar 2003 17:09

Mesaj de danr » 22 Apr 2003 15:37

bine gica, multumim pentru invataturi

ce-mi place ( desigur, in afara de sfaturi ) este ca nu uiti din cand in cand sa mai infierezi inamicul de clasa.....

cred ca totusi ar trebui sa faci o distinctie intre pescuitul la dunare ( sau rauri mari ) si pescuitul in baltile clasice.... ca strategie este totusi mult diferit ( locuri, monturi, nadire, momeala, chiar si drill )

intrebarea mea este: de ce este bine sa ai vantul din fata ? cand, pe caldura mare sau primavara sau toamna tarziu ?

vara as zice ca e ok, oxigeneaza apa - pe balta
cand e mai frig, parerea mea este ca pestii se trag la locurile adapostite de vant, sub malul cu vantul din spate spre exemplu

si de ce linia trebuie sa fie perpendiculara pe curent ? unde, in dunare ?
daca tu tii linia perpendiculara pe curent in dunare, esti meserias ; spune-mi si mie cum, te rog frumos


ai, ce zici ?

Avatar utilizator
Musaro Adriano
veteran
Mesaje: 705
Membru din: 29 Ian 2003 15:02
Localitate: torino italy

Mesaj de Musaro Adriano » 24 Apr 2003 11:39

salut baieti,si,bravo gica,dar,pacat pentru ultimo tou ps.cu care ai stricat tot, ca de obicei ai urcat pe scara professional si in sfarscitul tai aruncat la pamant cu dignitate.orcum pentru vant discursul este lung si putin mai complicat de ce ai scris tu acolo,atunci ca vreau sa lamurim ceva la baieti despre vant(nu la tine doamne fereste ,stiu,ca le sti pe toate,doar ca nu lai esplicat ca lumea).despre crap este forum sau grescesc?,atunci trebuie vorbit despre comportament crapului in conditie de vant si de loc unde se pescuiste.crapul in lacuri mici si medi si in diguri pare fie influentat de la vant si se mista in directia acestului,preferand niste locuri unde se creasa o mica efect de unde(care inaltime este proportional la putere vantului si la adancime)acolo unde poate ridica sau devine mai moale fund aratand la crapul nostru mic crostacee si simil bunatatile.crapul de obicei se mista in continuare si idea ca vantul pot influentasa traiectoria are cu siguranta fundatie,confermat de foarte multi experti(nu de la gica).trebuie focuta disctintie dintre vanturi:de obicei vant ca vine de vest, sud-vest sunt foarte buni pentru ca nu modificasa brusc temperatura ambientului.vant ca vine din nord si din est aduce o scadere brusca a temperature si blocasa catadata ranire pestelui si cateva zile bune.diferit este vant care se creasa de vara cel care aduce iuti temporal:in aceste ocasie se asista la o crestere rapida de activitatea alimentara crapului.intepature pot fi continue sub ploia costanta.la cati dintre voi sa deja intamplat.sper sa se intelege binisor si sper ca vam dat o referiment mai profesional.salut si fir intins.(discursul despre vant este mai adanc dar pentru acuma mi se pare de ajuns.)adriano. :)

Avatar utilizator
Musaro Adriano
veteran
Mesaje: 705
Membru din: 29 Ian 2003 15:02
Localitate: torino italy

Mesaj de Musaro Adriano » 24 Apr 2003 11:41

ps. gica nu am inteles bine dece pescuitul la undita este cel adevarat?
ai o esplicatia profesional sau este o parere de o expert?multumesc.adri

Gica Chioru
senior member
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Gica Chioru » 24 Apr 2003 14:01

5. Drilul. Consider ca un crap de 4 kile cu o undita adecvata nu prezinta nici un fel de probleme de drill cu conditia ca pescarul sa nu se grabeasca la inceput si sa-l aduca la minciog imediat ce l-a intors cu capul spre mal. Personal, am vazut cum un cetatean a scos un romanesc de 7 kile fara ai da pestelui nici un moment posibilitatea sa se intoarca. Dar cazurile cand ai pestele cu capul spre mal inca de la trasatura sunt extrem de rare.
Cu lanseta trebuiesc respectate cateva reguli elementare:
-mulineta trebuie reglata in asa fel incat sa permita o intepare eficienta si sa asigure pestelui posibilitatea de a trage fir. Cele mai bune mulinete pentru crap sunt cele cu recuperare de pana-n 5/1 inclusiv.
-in timpul drilului lanseta trebuie inclinata cam la 45 de grade.
-daca pestele trage prea mult fir nu va panicati; dati-va inapoi doi-trei pasi, ridicati un pic varful lansetei cu o miscare lejera si pestele se va opri. (dupa un timp veti ajunge sa simtiti pestele si veti sti cand trebuie fortat si cand nu)
.........................................................................................................
Ma opresc aici, covins ca mai sunt multe de spus si mult mai multe de facut. Tot ce am spus aici se refera la pescuitul in ape statatoare, din pacate iesirile mele la Dunare sau pe rau sunt doar ocazionale. Delta este altceva. Tot din pacate nu sunt cel mai potrivit pentru a da sfaturi la pescuitul rapitorilor cu artificiale, poate la cel cu pestisor viu. Pescuitul la somn este ceva deosebit, am vorbit cate ceva despre somn in topicurile anterioare.

ps.-misto chestia asta cu psurile, nu?
-pentru cartitori: sa stiti ca fac calculele cu rigla si echerul, aflu exact cum trebuie sa arunc lanseta si lucru foarte important, reusesc sa arunc chiar perpendicular. Pe curent eu, nu pe pescuit ca altii.
- serios vorbind, INTOTDEAUNA este mai bine sa dai cu vantul in fata. Ma refer la pescuitul cu lanseta, evident.
ps la ps.
-vantul. Poate trebuia sa te faci meteorolog maca....ops!!!! scump Adriano Musaro, eu m-am referit la felul in care se prezinta linia in conditiile meteo(ha!!!!) respective si nu la timpul probabil. O linie cat mai dreapta, cat mai stabila este cheia succesului. Asta se obtine aruncand perpendicular pe curent. (si puteti sa va lasati rechizitele acasa)

Avatar utilizator
Musaro Adriano
veteran
Mesaje: 705
Membru din: 29 Ian 2003 15:02
Localitate: torino italy

Mesaj de Musaro Adriano » 24 Apr 2003 14:38

imi pare rao ca tam inervat gica,am vrut doar sa adag cateva amanunte la un text asa de bine focut si de complex pe care lai scris.dar la cat pare, pe tine(ca le stii pe toate)te deranjasa mereu quand cineva adauga ceva:............ asa ca.......ce pierd timp eu sa te scriu.......sincer nu pot sa exista nicio un fel de colaborar intre noi,suntem prea diferit:ai dreptate tu ,scump gica,sa nu mai ne scriem,mai saturat dar totusi ar vrea sa te intelnesc pe balta............

viorel toader
junior member
Mesaje: 42
Membru din: 06 Ian 2003 16:57
Localitate: Bucuresti

Mesaj de viorel toader » 25 Apr 2003 06:54

Bravo Gica esti PESCAR !!!!! Felicitari.

Scrie răspuns