Cu toate ca is pline paginile pe internet cu monturi si explicatii de la A la Z in ceea ce priveste pescuitul crapului..ma mira faptul ca intrebi lucruri care s au discutat de destule ori si aici pe forum.Nu o sa fiu rau cu tine, deci hai sa vedem cam cu ce incepem...
In primul rand vorbeai de linia principala.Acea linie e defapt firul de pe tambur.
1 .In primul rand alegi fir, textil sau monofilament.Eu unu iti recomand monofilament si cred ca majoritatea iti vor spune la fel, totusi depinde unde pescuiesti in functie de substrat alegi una sau alta; apoi depinde cum pescuiesti, la ce disanta ,si in ce imprejurari. Daca vrei sa pescuiesti la distanta in primul rand vei avea nevoie de un fir mai subtire ..logic, asta inseamna ceva intre 0,25 si 0,30.Eu personal de obicei folosesc fire de 0,35 0,40 dar nu pescuiesc la distanta mare undeva la maxim 100 - 110 m, distanta pe care o ajung usor cu un fir monofilament de 0,40.Deci linia principala o alegi in functie de modul de pescuit pe care il practici.
2.Inaintasul- inaintasul e acel fir care face legatura intre linia principala si forfac,poate fi textil sau monofilament.Ca sa intelegi, acest inaintas il vei folosi doar cand pescuiesti cu fire sub 0,35, dimensiune acestuia trebuie sa fie in general de doua ori lungimea lansetei.
3.Plumbul - acesta il alegi in functie de apa pe care pescuiesti,plumb mai greu pe apa cu curent puternic , sau daca vrei sa lansezi la distanta,mai uosor vei pune in situatiile opuse, culoarea acestora o vei alege in functie de substrat, iar forma lor in functie de distanta la care vei pescuii si bininteles in functie de substrat.Adica plumbi plati pe o apa cu curent, sau cu mult namol, rotunzi sau tip para cand pescuiesti departe,maro sau negri unde e mal verzui unde e vegetatie , pestriti pe ape cu pietris etc....
4.Forfacul- e acel fir care face legatura intre inaintas si carlig, poate fi textil ,monofilament , flurocarbon .. asta alegi tu in functie de imprejurari,un sfat: foloseste fire car mai subtiri si rezistente.
Ce tine de montura ce pot sa-ti spun..... in cazul tau fiind incepator foloseste o montura In-line semifixa , care e destul de simpla si foarte eficace,nu ti-o mai descriu eu acum, insa iti pun un link unde e explicata destul de frumos .Sper ca ti-am putut fii de ajutor,Fir intins si cat mai multe Beeeep-uri :p
http://www.horcarp.ro/monturi/52-montura-in-line