ajutati-ma sa salvez o balta

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

nick h.
senior member
Mesaje: 462
Membru din: 01 Iul 2003 10:53

ajutati-ma sa salvez o balta

Mesaj de nick h. » 18 Aug 2003 08:01

este vorba despre o balta din satu mare porumbesti.balta este a noastra a pescarilor cu permis (APS Satu Mare),nu e privata.problema sta in felul urmator:acu vreo 8-9 ani datorita nivelului faorte mic al raului tur nu s-a putut aproviziona cu apa balta si a fost braconata in stilul cel mai barbar ,la grebla.s-a scos din ea in special fitofag mare si amur .incepand cu anii urmatori a inceput s-a creasca vegetatia in ea ajungand ca astazi sa fie infundata .avand in vedere ca ne-am ingrijit de ea si am bagat in ea amur in prostie totusi vegetatia nu a disparut.singurul mod in care poti sa pescuiesti in ea este sa intri in apa si sa-ti cureti locul,insa saptamana viitoare iarba e iarasi crescuta inapoi.
daca careva din voi are cunostiinta despre vreo masina care ar putea scoate aceasta vegetatie din balta,cred ca trebuie neaparat scoasa si cu o parte din substrat va rog sa scrie.
poate ati vazut la vreun patron de balta asa ceva .bineinteles ca toata treaba s-ar face contra cost .am vorbit cu mai multi membri ai asociatiei si cu conducerea acesteia si am fi de acord sa platim pentru a inchiria eventual un asemenea utilaj.
balta are o serie de avantaje in special pentru pescarii cu bugete mai mici ,trenul te lasa chiar langa balta , adancimea din balta e relativ constanta asa ca exista teoretic sansa relativ egale pentru toti ,varietatea mare de specii: crap,fitofag,amur,salau,stiuca,somn ,caras,albitura, somn pitic.deci exista pentru fiecare ceva de prins.
am pus si un paznic permanent pe balta pentru a nu mai avea problemele de acu catva ani.

Avatar utilizator
carprom
maniac
Mesaje: 2299
Membru din: 29 Ian 2003 03:07
Localitate: germany
Contact:

Mesaj de carprom » 18 Aug 2003 10:55

Acuma o saptamina am citit intimplator un articol despre curatarea baltilor de verdeata si algii. Deci ce-ti scriu eu acuma e dintr-un articol si nu a fost practicat sau vazut de mine.
Se face un lantz gros in forma de triunghi iar in acel triunchi se mai intind doua lanturi care se duc cu barcile in apa iar de pe mal se trage cu un tractor. Dupa ce e curatat trebuie dusa verdeata mai departe de balta deoarece dupa ce se usca si ploaie cad semintele in apa iar problema revine din nou.
Sper sa te fi ajutat cit de cit sau sa-ti fi dat o idee cum ai putea salva balta.

Big Carps
carprom :wink:

nick h.
senior member
Mesaje: 462
Membru din: 01 Iul 2003 10:53

Mesaj de nick h. » 18 Aug 2003 11:39

carprom as vrea mai multe detalii eventual ai putea sa-mi trimiti articolul la care te referi.
ma agit deoarece anul acesta s-a facut pe balta si matasea broastei asa incat a rezultat o patura de vegetatie .m-am bagat in apa si am observat ca sub matasea broastei apa era mult mai calda decat in rest unde era acoperita cu vegetatie fara matasea broastei. cu caldurile astea apa e din nou scazuta in balta intrucat raul care o aprovizioneaza e scazut rau de tot si nu putem baga cu pompa din canal nimic ca e aproape secat.
nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla daca apa mai scade ,oxigenul la fel. noroc cu algele care am inteles ca noaptea produc oxigen.
exista vreo substanta care sa omoare numai algele si sa fie inofensiva pentru pesti?

Avatar utilizator
carprom
maniac
Mesaje: 2299
Membru din: 29 Ian 2003 03:07
Localitate: germany
Contact:

Mesaj de carprom » 18 Aug 2003 11:48

Din pacate nu mai am articolul, si daca exista ceva sa omoare verdeata si nu pestii, nu stiu. In Germania se anunta proprietarul lacului iar acela anunta pompierii care daca este nevoie baga oxigen in balta.
Imi pare rau ca nu te pot ajuta mai departe, dar incearca sa obtii informati de la Ocolul silvic din oras.

Big Carps
carprom :wink:

cristian
new member
Mesaje: 22
Membru din: 12 Aug 2003 00:33
Localitate: galati

Mesaj de cristian » 21 Aug 2003 00:36

Cel mai tipic si in acelasi timp cel mai frecvent exemplu de impurificare naturala este acela produs de “inflorirea apei”. Dezvoltarea excesiva a unor specii, indeosebi al algei albastre, alge verzi, matasea broastei, flagelate si diatomee, da apei un gust caracteristic. Aceasta capata un miros specific – si o anumita culoare verde, verde – albastru, bruna, in functie de speciile dezvoltate in exces, in balta respectiva.
:( Agentii patogeni din regnul vegetal care cauzeaza parazitoze pestilor fac parte , atat din grupa algelor ( vegetale unicelulare cu organizare simpla, cu cromatoplasma si prevazute cu o membrana bine conturata) care determina imbolnaviri numite algoze, cat si din grupa ciupercilor inferioare ( vegetale unicelulare sau pluricelulare filamentoase – hife – care constituie miceliile ) care provoaca si acestea imbolnaviri destul de grave, numite micoze.
:( Invaziile cu alge si alte plante acvatice constituie stari patologice, prin faptul ca pot provoca leziuni mai mult sau mai putin grave la epiteliul branhial sau in tesuturile unde se fixeaza si se inmultesc ( leziunile sunt produse prin inchistare )…In cazul cand organele vitale sunt infestate cu un numar de alge se inregistreaza si mortalitatea ( Doamne fereste ! )
:( Pestii din baltile invadate de diferite plante acvatice sunt mult mai slabiti, cresterea nu se mai desfasoara asa cum ar trebui si unii au lamelele branhiale contopite.
Au fost shi cazuri de infestare cu alge si la icre ( asta la sardina….n-avem noi treaba ), insa , in general se citeaza infestari la crap, lin, biban , stiuca. NU se poate spune cu certitudine daca plantele care au invadat balta respectiva sunt parazite sau vietati epizoice patrunse in pesti.

:( In general, prevenirea imbolnavirilor este destul de greoaie, deoarece sporii acestor cauzatori se gasesc de obicei in numar mare si pot vietui timp indelungat, putandu-se deplasa in voie.

Dupa cum vezi din aceasta introducere ( Ť Bolile pestilor ť - 1976 ) …pot aparea situatii destul de grave si triste pe balta de care vorbesti, asa ca parerea mea, trebuie actionat cat mai repede, pentru salvarea baltii si a populatiei piscicole !!!!

Desi foarte mult studiata, datorita complexitatii sale deosebite, acest fenomen mai are inca unele necunoscute. COMBATEREA se face pe doua cai : biologica si chimica. Pentru combaterea biologica este recomandata popularea baltii cu specii de pesti fitoplanctonofagi si marcofitofagi ( pentru macrofite ).
Prin metode biologice se poate obtine mai mult o prevenire a fenomenului ( deci………prea tarziu !!! ), asa ca combaterea fenomenului revine metodelor chimice.
Se utilizeaza in acest scop diferite algicide si ierbicide : sulfat de cupru si arsenit de sodiu. In cazul baltii noastre, concentratia substantelor utilizate NU trebuie sa atinga limita nociva pentru pesti.
Acum o sa-ti descriu modalitatea de imprastiere a sulfatului de cupru in balta : - in principiu sistemul este foarte simplu ( de obicei si cu rezultate, sa speram ca si-n cazul nostru ) el fiind format dintr-un colac pneumatic ( se poate folosi la fel de usor, in functie de conditiile de pe balta si o camera de masina ).
In mijlocul colacului ( sau a camerei de masina ), se introduce un sac cu cristale de sulfat de cupru.
Cel mai sfant este sa poti intra cu barca pe balta si sa agati colacul de o funie, pe care sa-l tot tarai in urma barcii. Daca nu poti intra cu barca pe balta, avand in vedere amploarea fenomenului prezentat de tine, poti uliza metoda si de pe mal ( legand colacul pe doua parti cu funii , si tras de pe mal de doi oameni, sau cum permite balta…….)
Modalitatea prezentata banuiesc ca nici nu necesita niste sume fabuloase, acum numai sa de-a rezultate ! Eu n-am gasit nimic de concentratia substantelor necesare pentru aceasta modalitate. Dar cred ca trebuie luat in calcul suprafata baltii, suprafetele de pe balta cu exces de vegetatie acvatica si limita nociva pentru pesti.
Acum ce sa-ti mai spun , mai cauta si tu ,o sa mai caut si eu, dar trebuie vorbit cu cineva care se pricepe la asa ceva ( si cat mai repede )…..tot cu vre-un inginer piscicol, o persoana din domeniu.
In speranta ca ti-am dat cat de cat o idee, sper ca povestea sa aiba cu final fericit :lol: ( daca va hotarati la ceva, anunta-ma si pe mine pe forum ! ) !!!

Cristian

nick h.
senior member
Mesaje: 462
Membru din: 01 Iul 2003 10:53

Mesaj de nick h. » 21 Aug 2003 07:29

multumesc mult de informatii,chiar azi voi merge pe la asociatie sa le prezint ideea. tot ce ma framanta e limita de concentratie ,.....nu ne putem juca. avem in balta salau ,care fiind mai sensibil rezista oare la operatiune?
sa stii ca aici la satu mare nu avem nici un inginer piscicol.fostele ferme piscicole au fost luate de smecheri care habar n-au cu ce se mananca piscicultura.
asa ca te rog mult mai cauta-mi ceva informatii.de vreo masinarie care sa scoata vegetatia n-ai auzit?

cristian
new member
Mesaje: 22
Membru din: 12 Aug 2003 00:33
Localitate: galati

Mesaj de cristian » 22 Aug 2003 22:41

Cu placere , shi eu m-as simti mai bine, sa stiu ca atzi salvat balta ( mai ales ca nu este privata ). Cu limita asta de concentratie ..am cautat mult stai linistit, ( aveam un teanc cu carti numai de piscicultura....), dar nimic, doar procedeul..
De masinarie , n-am auzit nimik, am intrebato si pe maicamea ( a terminat shi ea piscicultura ). si nici nu cred ca este asa ceva in Romania, ar trebui sa fie ditamai utilajul, sa poata tracta cantitatea asta de plante acvatice...
Eu promit ca daca mai caut, sau daca-mi mai vine vreo idee, o sa i-au legatura cu tine, dar trebuie vorbit cu cineva care se pricepe ( datzi shi voi un anunt pe undeva ! vorbiti cu altii de la alte balti din tara )........la urma urmai este pentru o cauza nobila :!: 8) :!:


respect, cristian[/size]

Vlady
new member
Mesaje: 24
Membru din: 06 Apr 2003 02:19
Localitate: Timisoara

Mesaj de Vlady » 23 Aug 2003 23:00

Uite care-i treaba o sa incerc sa-ti fac rost de un nr de tel de la Ape Timis ca stiu ca astia mai curatzau canale si belti, din cate stiu eu iy zice DRAGLINA la masina aia, dar tu ai vorbit cu vre-un specialist de la Ape de la voi ? ca doar tre sa fie cineva care stie; io as avea o idee cum ai putea curatza fundul dar ai nevoie de ceva fonduri, cu 2 tractoare unu pe un mal si unu pe celalalt si cu o grapa din aia cu care se marunteste pamantul legata cu 1 lant lung si trasa pe toata suprafata dar nu stiu cat de eficienta e, depinde si de maluri de adancime, dar de fapt ideea asta e la fel ca a ta cu tras din barca.
Get rich or die tryn

nick h.
senior member
Mesaje: 462
Membru din: 01 Iul 2003 10:53

Mesaj de nick h. » 25 Aug 2003 08:00

nu merge cu tractorul la un moment dat dupa 3,4 metri se aduna atata vegetatie incat au puscat ditamai lanturile intrucat era sa se soldeze cu un accident.
de anunturi am tot dat anunturi si rezultate zero.
vlady da-mi nr. de telefon daca poti.repet toata treaba s-ar face contra cost , suntem dispusi sa platim inchirierea utilajului daca acesta exista.

Vlady
new member
Mesaje: 24
Membru din: 06 Apr 2003 02:19
Localitate: Timisoara

Mesaj de Vlady » 27 Aug 2003 23:40

nick h. scrie:nu merge cu tractorul la un moment dat dupa 3,4 metri se aduna atata vegetatie incat au puscat ditamai lanturile intrucat era sa se soldeze cu un accident.
de anunturi am tot dat anunturi si rezultate zero.
vlady da-mi nr. de telefon daca poti.repet toata treaba s-ar face contra cost , suntem dispusi sa platim inchirierea utilajului daca acesta exista.
Logic ma ca se face contra cost, nici nu ma indoiesc de asta, dar eu is cam ocupat cu serviciul si nu intru pe net decat o data la 2 zile, nu merge chiar asa repede, dar cand o sa fac rost o sa fii primu care afla, nu-ti fa griji.
Get rich or die tryn

Scrie răspuns