pescari si pescari.....

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Gica Chioru
senior member
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

pescari si pescari.....

Mesaj de Gica Chioru » 16 Sep 2003 16:18

Bai fratilor, ori nu e locul meu aici ori nu stiu ce sa mai cred. Vad tot felul de monturi extravagante vad tot felul de momeli, nade si mai stiu eu ce. Pai daca ar fi dupa unii de pe forum am mai prinde peste o data pe luna.
Din nou imi permit (ha!) sa va dau sfaturi: Oameni buni lasati-le naibii de fineturi extravagante simplicitatea, asta-i cheia succesului. Daca vreti sa eliberati pestele prins, foarte bine daca vreti sa fiti sportivi, foarte buine dar intai prindeti pestele. Pai asa nu mai prindeti peste in veci. Deci monturile cele mai bune pentru crap sunty cele care il fac pe acesta sa le manance. Adica cum? Pai uite asa, crapul vine, vede momeala si daca-i place o inghite sau o aspira cum le place unora sa zica. Din momentul asta incepe problema pentru ca daca montura nu este bine facuta crapul o scuipa sau macar incearca si daca incearca atunci pescarul trebuie sa fie meserias ca sa nu-l scape.
1.Nu folositi baitrunner.
2.Orientati varfurile lansetelor un pic spre vant.
3. Cand intepati fiti energici.
4. Drilul trebuie sa fie dur pentru ca pestele in cazul in care nu este intepat bine sa nu poata scuipa acul, orice slabiciune a pescarului este fatala.
5. Montura trebuie sa fie stabila chiar daca este grea. Mai bine folositi un plumb mai greu decat sa nu aveti o linie stabila.

Gigi Duru
junior member
Mesaje: 85
Membru din: 14 Mai 2003 19:47
Localitate: Covasna

Mesaj de Gigi Duru » 16 Sep 2003 22:41

Dupa o asemenea descriere nici nu-i nevoie sa pozezi.:)
Totushi pt. a pricepe tot romanul n-ar strica sa ne descrii o linie prinzatoare!(incepand de la carlig shi ashezarea nadei pe acesta)
Nu uita sa precizezi dimensiunile liniei,eventual materialele utilizate!(potzi face shi reclama firmelor producatoare :))

Vali
member
Mesaje: 190
Membru din: 09 Ian 2003 14:36
Localitate: Galati

pescari si pescari.....

Mesaj de Vali » 17 Sep 2003 08:24

Gica, de ce crezi ca nu ar trebui folosit baitrunner-ul?
Vali

nick h.
senior member
Mesaje: 462
Membru din: 01 Iul 2003 10:53

Mesaj de nick h. » 17 Sep 2003 08:52

da-mi voie gica sa te contrazic nitel:1.baitrunnerul e exceptional si trebuie folosit daca nu vreti sa sariti dupa lansete prin apa, in plus ca frana odata reglata numai trebuie umblat la ea in timpul drilului.eu niciodata nu reglez frana dupa ce am intepat un peste intrucat e reglata dinainte in functie de rezistenta firului.in timpul drilului de multe ori ne pirdem cu firea la un peste mai mare si nu avem asa finete la regaj.
2.orientarea lansetelor spre vant are rolul de areduce burta firului ,in acest caz mai bine orientati-le cu farful cat mai in jos spre suprafata apei.exista in acest scop niste plumbi speciali care se pun pe fir cu un clips pentru a tine linia intinsa sub apa si la intepare clipsul elibereaza firul.
3.la crapi mari de multe ori o intepare energica se soldeaza cu ruperea firului sau smulgerea carligului din gura pestelui.mai bine cumparati-va carlige de calitate si faceti monturi unde pestele se preinteapa singur,dupa care contrati-l finut.
4.drilul sa fie dur?!? incerca tu gica sa fii dur cu un fir de 30 si un crap sarit bine de 10 kg.
5.nu stiu la ce te referi .explica.uneori din cauza malului un plumb greu nu e solutia cea mai eficienta.

Avatar utilizator
carprom
maniac
Mesaje: 2299
Membru din: 29 Ian 2003 03:07
Localitate: germany
Contact:

Mesaj de carprom » 17 Sep 2003 10:09

Draga Gica, in unele scrise de tine ai dreptate. In chestia cu monturile iti dau pe deo parte dreptate, deoarece atunci cind nu se practica C&R pestele nu are cum sa-si "amintesca" de cum a fost prins si cea ce a vazut in jurul cirligului.
Un amic de al meu a fost in Franta si a dus montura cu baarca pe care a scufundato personal cu ochelari si tub de scafandru si in jurul ei a pus 2-3 maini de Boilies. In ziua urmatoare sa dus din nou, iar toate Boilisurile au fost mancate, doar cea de la cirlig nu. Cum iti explici faptul acesta? Franta este tara C&R-ului.
Cite odata trebuie sa te desparti de unele technici invechite. :cry:

Big Carps
carprom :wink:

Avatar utilizator
Dan Cotelici
veteran
Mesaje: 704
Membru din: 14 Ian 2003 09:47
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Dan Cotelici » 17 Sep 2003 10:09

Nick H, si eu sunt de acord cu observatiile tale, mai putin cea privind inteparea.Aceasta trebuie sa fie totusi ferma, e adevarat nu dura.In cazul in care montura a fost plasata la mai mult vde 100 m, dupa intepare este recomandabil sa te deplasezi 2 -3 pasi in spate,b in functie de elasticitatea firului folosit.In privinta greutatii monturii Gica are dreptate.
Second BEST is FIRST loser

nick h.
senior member
Mesaje: 462
Membru din: 01 Iul 2003 10:53

Mesaj de nick h. » 17 Sep 2003 12:52

dako:ce zici de afirmatia ca"drilul trebuie sa fie dur",cu treaba asta eu nu sunt de acord,har domnului am scos destule bucati adevarate la viata mea si crede -ma ca numa duritate nu-ti trebuie intr-un astfel de moment,altfel ti-ai dat foc la valiza.
chiar daca pescuiesti la peste o suta de metri ,ceea ce in cazul meu se intamnpla rar ca nu am balti de asemenea dimensiuni la indemana ,asculta-mi sfatul si inteapa normal, nu dur ,ca dupa aceea s-ar putea sa-ti para rau.
de obicei la peste o suta de metri se foloseste fir textil ,care nu are elasticitatea monofilamentului.
exista zone unde plumbul greu se afunda in mal si trage si montura dupa el in asfel de cazuri,alta-i solutia nu plumbul greu.

Avatar utilizator
Dan Cotelici
veteran
Mesaje: 704
Membru din: 14 Ian 2003 09:47
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Dan Cotelici » 17 Sep 2003 14:07

Nu ma refeream la drill ci la intepare.Aceasta trebuie sa fie ferma , nu dura.In cazul peshtilor mari , shi nu numai, a forta peshtele in drill inseamna in 90% din cazuri sa-l pierzi.Trebuie sa simti peshtele shi sa-i oferi o libertate controlata, daca pot spune asha..
Asta inseamna sa ai o mulineta buna cu un fir in care poti avea incredere si de un reglaj corespunzator pe frana .Consider ca pentru performante optime trebuie sa foloseshti acelashi tip de ansamblu( lanseta,mulineta,fir), nu cum am vazut la unii, 6 lansete diferite cu tot atatea diferite mulinete si tipuri de fire.Asta te ajuta atat la lansare cat shi in drill,te ajuta sa-ti dai seama cu ce peshte ai de a face, cand si cat e cazul sa modifici reglajul franei.
Eu cand am avut un romanesc a trebuit sa fiu mai atent cu el cand era in larg decat cand l-am adus in apropierea malului spre deosebire de cteno care mi-a creat probleme doar in apropiere de mal.Tu ce experiente ai avut din acest punct de vedere?
Second BEST is FIRST loser

nick h.
senior member
Mesaje: 462
Membru din: 01 Iul 2003 10:53

Mesaj de nick h. » 17 Sep 2003 14:32

romanescul lupta de la intepare pana la momentul in care l-ai scos cu minciocul,cu aceeasi intensitate ,pe cand amurul intr-adevar ridica mai putine probleme intrucat doar in momentul in care da de mal face fite,ceea ce e foarte inselator pentru multi ,intrucat pana la mal vine usor,iar la mal pur si simplu explodeaza.am avut amur care mi-a sarit peste doua bete,amur care mi-a facut lumanare,mai ceva ca o stiuca.la cteno mare e esential sa scoti restul betelor din apa daca nu vrei sa risti inutil.am vazut niste faze cu cteno mare.am vazut si bete smulse din mana la pescari.cel mare amur pe care l-am agatat vreodata ,cred ca avea spre 30 de kile, pe un brat mort al somesului,l-am scapat.motivul:avea carligul agatat in spate,l-am luat nu la japca ,ci din intamplare cand recuperam o lanseta.m-am chinuit cu el,nici mai mult nici mai putin de 6 ore ,dupa care mi-au cedat nervii , am fortat si o rupt.
l-am tras pana la mal cred ca de vreo 50 de ori si cand simtea ca se apropie minciocul ,o tulea inapoi in larg si mai energic.timp de 6 ore n-am reusit sa-i dau nici o gura aer si daia si-a pastrat fortele intacte.
in rest am observat ca bucatile pana in 10 kile lupta mai tare de cele intre 10-15.
peste 15 kile am luat doar 6 bucati pana acum si toate au luptat extrem de energic.

danr
Site Admin
Mesaje: 1072
Membru din: 10 Mar 2003 17:09

Mesaj de danr » 17 Sep 2003 16:16

in alea 6 ore te-ai mai oprit si tu sa bei un pahar cu apa, sa dai un telefon ?

Scrie răspuns