CRAPUL

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
vali nedelea
member
Mesaje: 144
Membru din: 06 Ian 2007 10:24
Localitate: BUCURESTI

CRAPUL

Mesaj de vali nedelea » 26 Mar 2007 16:23

Crapul-(Cyprinus carpio)





Crapul este o specie de peste foarte raspandita in Europa.Tinutul sau de bastina este Asia,de unde a patruns de-a lungul secolelor,iar cele mai bune conditii de viata le-a gasit in bazinul dunarean.
Crapul este cunoscut de aproape toata lumea,intrucat forma si coloritul sau specifice il disting de celelalte specii.
Capul crapului este relativ mare.Cu ajutorul gurii lunguiete,ca un cioc,prevazuta cu buze carnoase,el scurma cu usurinta malul de pe fundul albiei.Pe buza de sus se gasesc doua mustati mai scurte,iar pe cea de jos,spre colturile gurii,o pereche de mustati mai lungi.Are dinti faringieni,de tip mestecator.
Crapul salbatic are forma mai alungita,in timp ce corpul celui selectionat de crescatorie este mai inalt.
Spatiul vital al crapului il constituie apele dulci,curgatoare,si statatoare din regiunile de ses.
In rauri,crapul manifesta predilectie pentru bancurile de nisip,dar adesea poate fi gasit si in adanciturile spalate de ape,in anumite portiuni ale albiei.Ii place sa stea in zonele unde raul primeste afluenti,ascunzandu-se in apropierea trunchiurilor,radacinilor,pietrelor mai mari la adapostul carora se simte in siguranta.
Perioada in care crapul se hraneste cel mai intens si in care,implicit,inregistreaza ritmul cel mai inalt de crestere se situeaza intre sfarsitul lunii mai si mijlocul lunii septembrie, perioada de varf fiind insa intre iunie si august.In aceste luni,crapul sta mai toata ziua "cu capul in jos",in imediata apropiere a fundului apei,scormonind cu buzele sale carnoase milul.In aceaqsta pozitie gaseste si soarbe cu usurinta hrana.Spre deosebire de pestii rapitori,dintii faringieni ai crapului sunt tociti,destinatia lor fiind mestecarea alimentelor.
In cautarea hranei,ochii crapului joaca un rol de seama, ca si unele terminatii nervoase tactile si gustative de pe mustatisi din cavitatea bucala.
In tara noastra, acum 500 de ani existau deja crescatorii de crap.De exemplu in Muntenia,sub domnia lui Radu Voda,functiona asa-numitul iaz domnesc langa Targoviste,in timp ce pe vremea lui Stefan cel Mare,in Moldova au existat sute de iazuri



Articol scris de Zoltan Kaszoni
Vali NEDELEA
www.siweida.ro

Avatar utilizator
raducu
senior member
Mesaje: 486
Membru din: 15 Ian 2007 23:08
Localitate: Cluj Napoca

Mesaj de raducu » 26 Mar 2007 18:12

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: bravo daiwa
PESCUITUL INSEAMNA ARTA

Scrie răspuns