Cea mai buna/slaba perioada pentru pescuit crap la riu.

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Cea mai buna/slaba perioada pentru pescuit crap la riu.

Mesaj de Ioan S. » 01 Mai 2004 08:58

Dincolo de tot ce-am citit sau auzit despre pescuitul crapului, pe Prut, cel putin in zona unde pescuiesc eu, cele mai bune rezultate se obtin imediat dupa prohibitie si pina in jur de 1 iulie. Nu este numai constatarea mea, toti pescarii pe care ii cunosc stiu acest lucru.
Data de 1 iulie este pur orientativa, in fapt limita este data de iesirea la zbor a rusaliilor, dupa care urmeaza o perioda de cel putin 2 saptamini aproape moarte (la toate speciile). Despre aceste doua saptamini parerile sunt impartite, unii spun ca pestele este satul dupa masa copioasa (cu rusalii), altii ca pleaca in josul apei odata cu valul de mincare.
Ar fi o explicatie si pentru apetitul deosebit din perioada premergatore zborului rusaliilor si anume ca pestele urca pe riu pentru a se hrani si este infometat.

Oare si pe alte riuri apar astfel de fenomene? Poate si pe Dunare?

Fir intins si PROHIBITIE USOARA !

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 02 Mai 2004 13:17

Ioane nu stiu ce-s larvele de rusalii.Ori le cunosc sub alt nume ori pe Somes unde pescuiesc eu nu exista.As primi cu placere niste lamuriri,cum arata,pe unde traiesc,cum se pot prinde.

Fir Intins!!!

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 02 Mai 2004 14:15

Larvele de rusalii seamana cu niste coropisnite mici (cam 3-4 cm lungime), insa ceva mai fragile si de o culoare alb-murdar. Traiesc sub forma de larve 2 ani (poate chiar 3). Fac parte din familia efemeridae, si pentru o zi devin „fluturi”, atit cit sa nunteasca si sa depuna ouale. Cind ies la zbor seamana mai curind cu niste libelule si au o culoarea alb spre verde. Iesirea la zbor se desfasoara pe parcursul a 3-4 zile, dar mult mai intensa in prima zi. Atunci Prutul vine „alb” de aceste efemeride si e un adevarat spectacol. Niciodata nu se mai pot vedea atitia pesti hranindu-se la suprafata, oriunde te-ai uita ii vezi culegindu-le care discret, care cu batai puternice. Citeva zile dupa acest fenomen, fundul albiei este plin de invelisuri de larva, pe care le-au lepadat cind au iesit la zbor. Daca arunci lanseta si apoi soti plumbul si cirligul pline de ele este semn ca au zburat rusaliile si poti pleca acasa.
Traiesc in milul din albia riului, in zone unde solul este lutos, dar un lut galben care de cele mai multe ori pare amestecat cu nisip. Uneori, pentru ca se sapa de obicei in acelasi loc se scoate un pamint care are aspect de humus. Este impropriu sus „milul din albia apei” pentru ca in realitate acest pamint scos este destul de tare, si daca lopata nu este bine ascutita nu patrunde in acel pamint. Bucata de pamint scoasa este de cele mai multe ori plina de gauri, cu diametru de 5-6 mm, in care traiesc aceste larve. Se utilizeaza o lopata cu marginile ridicate sau si mai bine o scafa (pe care e mai greu s-o descriu aici).
Toamna, cind apa este mai calda si de obicei scazuta, sint la adincimi intre 0,5 si 1 metru, insa primavara lopata trebuie sa aiba coada de 4 metri.
Sunt foarte eficiente ca momeala pentru mreana, platica, sabita, babusca, clean (si raspar dar daca dai de o zona cu asa ceva mai bine schimbi locul). Se mai poate prinde la aceeasi larva de rusalie crap, avat, somn, salau, pietrar, fusar. Este singura momeala la care sa prinde cega.
Recordul meu (la pescuit cu larve de rusalii) este somn de 3,3kg prins la 22 noiembrie 2003.
Este foarte perisabila, se poate pastra la racoare (frigider) doua-trei zile, pusa in nisip. Se poate pastra si in apa, (respira prin branhii), dar cantitatea de apa necesara este cam mare.

Fir intins!
Ultima oară modificat 02 Mai 2004 17:59 de către Ioan S., modificat 1 dată în total.

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 02 Mai 2004 14:53

Multumesc mult de raspuns.Pentru cega ma gindeam si eu. O sa le caut cind o sa am ocazia.

Fir Intins!!!

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 02 Mai 2004 18:28

Locurile unde le gasesti sunt putine si la distanta destul de mare intre ele. (Ele exista in mai multe locuri decit stim noi, sau de unde putem sa le scoatem). Cel mai bine identifici astfel de locuri daca ai norocul sa le vezi iesind la zbor. Iesirea la zbor se petrece de regula dupaamiaza. Am surprins odata un pescar (vechi) scotind larve de rusalii la 15 metri de locul in care pescuiesc eu de obicei. Si, bineinteles, am incercat si eu, fara sa reusesc sa scot vreuna. (el avea scafa cu coada de 5 metri, eu doar o lopata cu coada de 3 metri)
Asa ca, daca nimeresti locul scoti si 20 de bucati la o lopata. Daca nu ...
Pentru o zi de pescuit, toamna iti trebuiesc cam 100 de bucati iar primavara sunt suficiente 40-50 bucati.
In zonele de unde se scoate vei vedea movile de pamint (de alta culoare) linga apa si locuri puternic batatorite chiar in buza apei, uneori si trepte in pamint pentru a ajunge la apa. Albia majora are de cele mai multe ori un aspect de surpare, malul (albiei majore) fiind mai aproape de verticala.
Pe malul Prutului sunt si sate unde le poti cumpara (2000 lei/bucata).

Dar, pentru ca m-am abatut cam mult de la subiect, repet intrebarea:

MAI EXISTA SI IN ALTE APE PERIOADE FOARTE BUNE/SLABE DE PESCUIT? (motivul nu trebuie sa fie neaparat rusalia)

Fir intins!

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 02 Mai 2004 22:47

Ioane,scuza-ma ca vin cu o alta intrebare,dar asa sint eu.Rusaliile astea ies mai mult pe apa curata sau ies si pe apa tulbure,crescuta?

Fir Intins!!!

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 03 Mai 2004 21:01

Daca te referi la gradul de poluare al apei, probabil ca poluarea le afecteaza pina la distrugerea totala. Altfel nu-mi explic de ce un bartin pescar pe Siret spunea ca existau si acolo in urma cu vreo 40 de ani (zona intre Pascani si Roman).
In rest nu prea vad rostul intrebarii, ele traiesc in milul din albia riului, si le poti scoate si cind apa este tulbure - insa nu prea are rost pentru ca atunci nu se poate pescui si nu pot fi pastrate mai mult de 4 zile. Cind apa este crescuta curentul puternic spala pamintul de pe lopata, asa ca ai de munca pina reusesti sa scoti pentru o partida de pescuit. Nu ti-am spus, dar cel mai bine se merge in doi, unul sapa, celelalt le alege si se rotesc cind oboseste la sapat. Iar o "partida de sapat" poate ajunde pina la doua ore (in doi).
Spuneam ca exista locuri unde le poti cumpara de la localnici, dar ... , dar in aceasta primavara, le-am gasit la 3,5-4 metri sub nivelul apei de ne-au intrebat localnicii cum de am reusit sa le scoatem.
Sunt eficiente cind apa este limpede - pina la usor tulbure. Pe apa tulbure nu am incercat.
Daca te referi la iesirea la zbor a rusaliilor, aceasta se petrece functie de temperatura apei, o singura data pe an, in jur de 1 iulie (plus sau minus o saptamina). Iesirea la zbor se petrece deci functie de conditiile de clima ale locului si nu are nici o legatura cu "Duminica Rusaliilor" (a opta duminica dupa Pasti din calendarul crestin-ortodox). Foarte aproape de Prut (circa 2 km) este un alt riu (Jijia) mult mai mic. Zboara si acolo rusaliile cu o saptamina mai devreme, datorita inertiei termice mai mici a acelor ape.

Dupa cum spuneam nu am pescuit cind apa era tulbure, deci nu aveam cum sa vad iesirea la zbor a rusaliilor in astfel de conditii.
Insa daca te nimeresti la pescuit cind zboara rusaliile, le aduni (cu sapca sau cu minciogul) de pe apa sau din zbor, alegi o marginea unei bulboane sau o dolie, faci o montura cu fir mai subtire, pui citeva in cirlig si le lasi sa pluteasca pe suprafata apei. Nu vei pleca cu rucsacul gol.

Fir Intins !

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 04 Mai 2004 12:43

La asta ma gindeam,ca rusaliile ies pe o anumita temperatura.Poate ii un semn ca se incalzeste apa.Incalzire inseamna in primul rind scaderea cantitati de oxigen,poate de asta nu trag pestii in perioada imediat urmatoare,pina se adapteaza la noile conditii.
Eu nu prea pescuiesc pe riu imediat dupa prohibitie pentru ca malurile sint pur si simplu luate la asalt. Cit timp dureaza prohibitia pescarii se inghesuie pe baltile deschise,unul linga altul,cot la cot si se chinuie sa prinda 2-3 ciortani si citiva carasi.Si cum treaba nu prea merge in asemenea conditii marea majoritate i-si spun ca o sa dea lovitura pe riu cind se deschide,asa ca in primele 2-3 saptamini dupa ce se deschide riul baltile ramin destul de pustii.Asta-i momentul meu.

Fir Intins!!!

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 04 Mai 2004 16:02

S-ar putea sa ai dreptate, dar dupa reactia la acest topic ma cam indoiesc. Daca ar fi aparut un mesaj de genul "nici pe Somes (sau Olt, sau Mures etc) nu prindem crap in luna iulie (sau iunie)" aveai dreptate. Poate chiar intr-o zona unde nu sunt rusalii.
Dar, prea precis sunt legate evenimentele.

Oricum anul acesta mi-am programat concediu intre 11 iunie si 1 iulie. Eu nu ma tem de aglomeratia de pe Prut. Mai vin pescari, dar majoritatea pleaca dupa 1 maxim 2 partide. Uneori m-ar bucura sa stiu ca mai este un pescar la 50 de metri de mine, insa eu si tovarasul meu preferam locuri situate la vreo 300 de metri intre ele. Iar intre noi nu mai este nimeni.
Ioan S.

Vali
member
Mesaje: 190
Membru din: 09 Ian 2003 14:36
Localitate: Galati

Cea mai buna/slaba perioada pentru pescuit crap la riu.

Mesaj de Vali » 05 Mai 2004 16:08

In zona in care pescuiesc eu, cele mai bune perioade la crap ar fi imediat dupa prohibitie si toamna tarziu. Eu nu am prins niciodata crap primavara devreme, insa am un amic care si-a capturat recordul personal in perioada asta.

Interesanta discutia despre rusalii. Nu stiam de fenomenul asta. Am de gand sa ma interesez daca se intampla acelasi lucru si in zona in care pescuiesc eu si cam pe la ce data.
Vali

Scrie răspuns