Furajarea baltilor-avantaj sau dezavantaj pt pescari ?!!

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Gabriel BOGDAN
junior member
Mesaje: 77
Membru din: 12 Mar 2004 15:38
Localitate: BUCURESTI
Contact:

Furajarea baltilor-avantaj sau dezavantaj pt pescari ?!!

Mesaj de Gabriel BOGDAN » 03 Mai 2004 12:37

Salutare tuturor,

Pe toate site-urile cu si despre pescuit, apar postari ale pescarilor care se pling ca patronii furajaza baltile.... :cry: si ca, din cauza asta nu au prins nimic... :?: :!:

Oare acesta furajare a baltilor chiar dezavantajeaza partidele de pescuit ?

Desi sunt novice in pescuit, eu personal cred ca furajarea (pe linga beneficiile pe care le aduce patronilor de balti :wink: ) ne avantajeaza si pe noi pescarii pt ca mentine populatia de peste a acelei balti in miscare si in cautare de hrana in permanenta ...! Bine inteles ca ne-ar fi necesar sa stim si cu ce se furajeaza acea balta pt a putea profita de aceasta furajare.
Personal, am avut anul trecut o surpriza f. mare cind am constatat, in cele 4 partide de pescuit de la Cercani-Greaca, ca cele mai multe capturi le-am avut exact in perioada de timp in care pestele era furajat (orele17-18.30)
Pestele era cuprins de o adevarata frenezie si tragea aproape la orice (viermusi, rime, bob de porumb, mamaliga etc.....)
Am dat exemplul Cercani-Greaca tocmai pt ca este o balta furajata si pt ca frenezia aceasta a pestilor s-a repetat de fiecare data in timpul furajarii... :!:

Dumneavoastra ce credeti ?

Furajarea ne ajuta pe noi pescarii sau nu ?

Fire intinse,
Gabi B.

Avatar utilizator
mirceas
veteran
Mesaje: 604
Membru din: 29 Feb 2004 11:11
Localitate: Brasov
Contact:

Mesaj de mirceas » 03 Mai 2004 14:19

problema furajarii este mai complicata decat credem... sunt mai multi factori care decid daca hranirea controlata merita facuta.

intr-o crescatorie, indifierent de natura ei (amenajata sau naturala) e clar ca este nevoie, pentru ca scopul urmarit este cresterea accelerata a pestilor care sunt periodic scosi cu navodul, sortati si pusi in vanzare. asa e la ciprinide, la fel si la pastrav unde oricum nu ai alta solutie de hranire...

intr-un ecosistem in care hrana este din abundenta de la mama natura, furajarea este cel mai rau lucru pe care il poti face. pestele se va obisnui cu hrana specifica furajarilor piscicole, fiind bogata in proteine etc. si probabil ca populatiile de pesti vor fi afectate daca vei renunta la un moment dar la acest tip de hranire.

in ceea ce priveste pescuitul sportiv, pentru ca pe noi pana la urma asta ne intereseaza, furajarea este iarasi cel mai neprofesional lucru pe care il poti face. crezi ca iti face placere sa mergi de nenumarate ori pe aceeasi balta si sa nu prinzi nimic pentru ca pestele este mereu satul, desi vezi toata ziua cum sar bucatile pe apa de zici ca sunt delfini? durerea este ca aceasta furajare nu se face numai prin hranire cu concentrate solide asa cum multi cred, ci si cu substante lichide speciale care taie pofta de mancare pestilor (le da senzatie de satietate).

greseala mare care se face la noi este ca patronii de balti, in dorinta de a scoate un ban rapid, combina activitatea de pescuit sportiv cu cel de pescuit "industrial" (daca se poate spune asa). am ajuns sa mergem cu undita in crescatorii sau balastiere. eu ii respect mai mult pe cei ce au concesionat si deschis circuitului sportiv baltile naturale din care nu scot pestele cu navodul, nici nu le dau concentrate.

tara nostra este plina de fripturisti, toti se duc la pescuit pregatiti sa "sece" balta de peste. daca s-ar pescui predominant c&r atunci toti ne-am bucura de capturi frumoase si de ceea ce se cheama cu adevarat pescuit sportiv...

fir intins!!

Avatar utilizator
Gabriel BOGDAN
junior member
Mesaje: 77
Membru din: 12 Mar 2004 15:38
Localitate: BUCURESTI
Contact:

Mesaj de Gabriel BOGDAN » 03 Mai 2004 15:17

Domnule Mirceas,

Sunt intru totul de acord cu dumneavoastra.

DAR, netinind seama de "metodele" ortodoxe sau mai putin ortodoxe pe care le practica "patronii" baltilor , de " fripturistii " care vor sa prinda tot pestele dintr-o balta si de faptul ca furajarea se face cu diverse concentrate solide sau lichide care fac sau nu fac bine populatiei de peste, intrebarea ramine:"Furajarea ne ajuta pe noi pescarii sau nu ? "

Putem sa prindem peste (eventual chiar un trofeu cu care sa ne pozam pt ca asta ne dorim cu totii... sau nu :?: ) intr-o balta furajata? Cum transformam dezavantajele furajarii pe care dvs le-ati enumerat in avantajul nostru al pescarilor ?
Pt. ca ne place sau nu, traim in Romania unde legile sunt "respectate" asa cum sunt respectate si de catre pescari si de catre "patroni"...

Din pacate nu vom reusi sa educam pe toata lumea pt a practica un pescuit sportiv (C&R al carui adept incerc sa fiu) pt a ne bucura de capturi frumoase...

Fire intinse,
Gabi B.

Avatar utilizator
mirceas
veteran
Mesaje: 604
Membru din: 29 Feb 2004 11:11
Localitate: Brasov
Contact:

Mesaj de mirceas » 03 Mai 2004 15:41

hai sa nu fim protocolari... mircea e ok.

trebuia sa fiu mai explicit, credeam ca din "tonul" meu se deduce raspunsul la intrebarea lansata: "NU". furajarea nu ne ajuta pentru ca influenteaza mult pestele si comportamentul acestuia fata de momelile pe care i le prezentam in carlig.

relativ la intrebarea "putem sa prindem peste intr-o balta furajata?" raspunsul este da si nu. DA, daca furajarea se face ponderat, doar ca un sumpliment nutritv si NU, daca furajarea se face masiv si mai ales cu anumite intentii. cum am mai relatat, exista substante care inhiba renumita pofta de mancare a crapului... o data ce acestea sunt folosite, adio si sanse de capturi serioase.

acolo unde pestele se poate hrani singur pe baza circuitului natural e bine sa ramana asa. chiar daca acesta creste mai greu...

fir intins!!

Avatar utilizator
cristian_dj4all
junior member
Mesaje: 62
Membru din: 12 Mar 2004 14:26
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

sau poate ....

Mesaj de cristian_dj4all » 03 Mai 2004 21:36

Raspunsul meu la intrebarea daca se prinde peste pe o balta furajata este: DA ... folositnd momeala potrivita si la locul potrivit. Dar .... nu fatul ca se furajeaza baltile ne cam "sperie" ci atitudinea piscicultorilor ... cum s-a mentionat si mai sus folosirea unor substante care sa taie cheful de mancare al pestilor ... si mai mentionez eu .... jocul la apa. Pe la baltile din Cluj, acest comportament al propietarilor baltilor este foarte intalnit. Acest fapt duce la o "inebunire" al pestelui si acesta nu mai mananca (ma refer la pestele mare).
Tot ce ramane de facut este sa ne gandim la o educare .... viitoare.
Cristian Dj

Avatar utilizator
mirceas
veteran
Mesaje: 604
Membru din: 29 Feb 2004 11:11
Localitate: Brasov
Contact:

Mesaj de mirceas » 04 Mai 2004 06:31

pai jocul la apa este alta arma din "arsenalul" administratorilor de balti. weekend-ul trecut sotia ma intreba: "nu a crescut apa, ca doar juvelnicul era mai tot afara?!". crescuse cu min. 30 cm, si asta la o intindere de apa destul de mare...

de dimineata totul era okay iar cel tarziu pana la pranz apa era crescuta bine... si ca remarca... acolo nu exista izvoare sau vre-un fir de apa care sa alimenteze bazinele, apa este pompata din Olt...

acu' intrebarea mea este: de ce afecteaza pestii cresterea sau scaderea nivelului apei, in afara de faptul ca la scadere se retrag in zone cu adancime mai mare?

fir intins!!

Avatar utilizator
Gabriel BOGDAN
junior member
Mesaje: 77
Membru din: 12 Mar 2004 15:38
Localitate: BUCURESTI
Contact:

Mesaj de Gabriel BOGDAN » 04 Mai 2004 10:42

Salutare Mircea,

Din cite stiu eu, diferentele de presiune sunt cele care influenteaza comportamentul pestilor!

Dar mai bine citeste urmatoarele articole, care sunt mult mai documentate decit as putea eu sa explic:

"Legea lui Bernouli si pescuitul"-autor Dumitru Georgica
"Migrarea pestilor in lacurile de ses"-autor Dumitru Georgica
"Presiunea atmosferica si pescuitul"

Toate aceste articole le poti gasi pe site-ul pescuitul.ro la sectiunea-Arhiva

Sper ca explicatiile o sa te lamureasca mai bine decit o pot face eu.

Fire intinse,
Gabi B.

Scrie răspuns