Ingrediente mix boilies- nelamuriri generale

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte, pregatire, componenta, conservare, retete, rezultatele lor etc

Moderatori: PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel, mihai florescu, ticu, danr

Autor Mesaj

Mesajde iosif » 16 Noi 2010 12:07

Salutare, sunt incepator intr-ale pescuitului la boilies. Am pescuit in ultimii ani cu ready made-uri insa pretul lor este uneori prohibitiv iar rezultatele fata de alti colegi cu bile facute acasa sunt inferioare.
De ceva timp ma documentez in privinta boilies-urilor HM si incerc sa descopar dedesubturile.
Stiu ca in arhiva forumului sunt multe informatii insa mai am cateva nelamuriri, asa ca apelez la voi pentru a le clarifica.
1. In ceea ce priveste ingredientele: fainuri, uleiuri, arome lichide/prafuri, atractanti, dipuri considerati ca acestea au perioada de valabilitate? sau mai bine spus un ingredient cu data de productie recenta este mai eficient? Ideea este ca magazinele au reduceri pe perioada iernii si ma gandesc sa fac ceva achizitii pentru anul ce urmeaza.
2. Cand ne apucam sa facem boilies-uri? ianuarie, martie- sau cat mai aproape de data partidei? ma refer separat la cele solubile si la cele tari.
3. La cele tari facute cu ou, durata de congelare are ceva efecte asupra randamentului? Daca rulez toata iarna si bag la congelator, la vara vor fi la fel cu cele facute atunci? stiu ca sunt anumite elemente care se pierd de-a lungul timpului de congelare?
4. Referitor la fainuri, multe dintre ele se gasesc si pentru uz uman la plafar, farmacii etc. Considerati ca acestea au calitati inferioare fata de cele cumparate din magazine specializate?
5. Care dintre firmele producatoare de fainuri si lichide considerati ca au un raport pret/calitate mai bun? CCMoore, WBC, Senzor...etc
6. Care parte din mixul de boilies ar trebui sa se regaseasca si in nada pentru o eficienta a acesteia? aroma, partea solida, continutul proteic?Imi imaginez ca ideal ar fi toate dar care considerati ca sunt strict necesare pentru un pret accesibil al nadei asociate.
Cam asta este pentru inceput :)
Multumesc mult!
Fire zbuciumate!!!
iosif
new member
 
Mesaje: 11
Membru din: 09 Sep 2009 16:59
Localitate: Buzau

Mesajde lucian76 » 16 Noi 2010 12:28

1.De obicei nu prea gasesti pe ambalaj perioada de valabilitate ...eu merg pe ideea de cat mai proaspat si urmaresc cand sunt innoite stocurile la anumite magazine online.
2.Ne apucam sa facem boiliesuri cand avem timp ;-) ...solubilele trebuie uscate mai mult timp si e bine sa le faci macar cu 2 saptamani inainte ...bilele fierte le poti face si cu un an inainte .
3.Am congelat de multe ori bile si nu am observat diferente fata de cele proaspete ...cand le pui la congelator poti sa adaugi 15 ml de dip sau lichid nutritiv la 1 kg de bile .
4.Iti recomnd fainurile de la magazinele specializate .
xxx doesn't think.... because xxx knows everything
Avatar utilizator
lucian76
member
 
Mesaje: 244
Membru din: 24 Mar 2008 10:34
Localitate: suceava

Mesajde lucian76 » 16 Noi 2010 17:00

5.Sunt o gramada de firme care au produse bune ..depinde si de preferintele fiecaruia ...insa daca vrei sa-ti faci mixuri proprii iti recomand CC Moore care au o gama larga de optiuni in materie de ingrediente pentru mix cat si multe tipuri de lichide nutritive ...despre pret ce sa zic e cam mare peste tot.
6.De obicei eu dau nada bilele din mixul respectiv ..daca vrei sa nadesti si cu pelete , groundbait sau seminte eu le-as aditiva cu acelasi lichid nutritiv folosit la mixul de boilies si cu aceeasi aroma .Peletele le poti pudra cu mixul de boilies dupa ce le stropesti cu combinatia de lichide apoi le lasi sa se usuce amestecandu-le din cand in cand .
xxx doesn't think.... because xxx knows everything
Avatar utilizator
lucian76
member
 
Mesaje: 244
Membru din: 24 Mar 2008 10:34
Localitate: suceava

Mesajde colega » 16 Noi 2010 17:13

Salutare.
Nu fac si nu am de gand sa fac bile, insa pot sa iti spun referitor la3.: orice produs ALIMENTAR congelat are o perioada de garantie. Congelarea distruge in timp calitatile unui aliment care contine apa.

Prosperitate.
colega
member
 
Mesaje: 129
Membru din: 20 Mar 2009 19:07

Mesajde Dani Hentiu » 16 Noi 2010 17:22

1.In general DA, conteaza prospetimea, orice aliment are si un termen de valabilitate si in consumul uman dupa care poate sa se strice. O nada cu ingrediente cat mai proaspete este mai buna, dar asta nu inseamna ca nu poti achizitiona in iarna ingrediente. Te asigur ca magazinele de specialitate le vand la pret redus aceste ingrediente si pt ca au nevoie de bani sa treaca iarna cand vanzarile de cele mai multe ori sunt afectate de venirea frigului, dar cheltuielile cu angajatii, chiria, utilitati, etc., nu ii iarta si au nevoie de lichiditati.
2.Cele solubile cu minim 1 saptamana desi recomandarea mea este de 2-3 saptamani. Cele fierte, poti sa le faci oricand daca doresti sa le deshidratezi si ai conditile necesare pentru deshidratarea corecta, dar cel mai bine cred ca merg proaspete, 1-2 saptamani inaite de folosire.
3.Marea majoritate a ingredientelor nu sufera la congelare reactii negative, dar au dezavantajul ca dupa decongelare trebuie folosite cat mai proaspat pentru a evita mucegairea lor. Nu recongela ce nu ai folosit, nu isi mai pastreaza si a 2-a oara calitatile.
4.NU, nu sunt cu nimic mai proaste ca cele din magazinele de specialitate, dar nu le gasesti pe cele mai importante dintre ele.
5.Si WCB si CC sunt cam la fel
6.Partea lichida din boilies si mare parte din ingredientele solide. La grund te intereseaza mai mult atractia, grundul nu satura pestele dar ii da preocupare, deaceea ar fi bine ca gustul bilei si al grudului sa semene in mare masura.
><)))°>-------- Dani
Avatar utilizator
Dani Hentiu
maniac
 
Mesaje: 1210
Membru din: 26 Feb 2004 13:04
Localitate: DEVA

Mesajde iosif » 16 Noi 2010 19:45

Multumesc mult pentru promtitudine! Voi incerca sa ma apuc usor usor de rulat. Nu de alta dar poate pan' la primavara invat :lol:
O sa incep cu bilele pentru primavara, deci apa rece.
Este mult mai indicat sa fac solubile presupun, sa nu?
Referilor la consistenta? ceva bird food, proteina vegetala, lactica, ceva arome spice+ dulceegarii, dupuri cu alcool....
Nu stiu daca cineva va divulga o reteta in totalitate si nici nu intentionez sa copiez(s-ar pierde farmecul) insa accept orice sfat, orice remarca, mai degraba principii!
Mentionez ca in primavara nu ma voi aventura departe de Bucuresti: Cercani, MV2, Tancabesti. Referitor la durata cred ca vor fi partide de 12 ore!
Multumesc si fire intinse cat se mai poate!
Fire zbuciumate!!!
iosif
new member
 
Mesaje: 11
Membru din: 09 Sep 2009 16:59
Localitate: Buzau

Mesajde Adrian B » 18 Noi 2010 09:47

Salut Iosif,

Recomandarea mea e sa-ti rulezi boiliesuri pe un mix consacrat de la o firma cu reputatie respectand intocmai reteta. Parerea mea e ca pentru inceput, e cel mai bun lucru. Apoi, cu trecerea timpului si in functie de situatie, poti avea mici modificari (personalizari) la reteta de baza. Si abia cand ai o baza de cunostinte foarte buna referitor la ingrediente si rolul lor in mix, sa te apuci sa-ti construiesti propriul mix. Sunt cateva firme de nada foarte bune pe piata.
Vezi cum poti iesi mai ieftin, pt ca acesta e un aspect impoortant. Daca cumperi mixul in cantitati mari si partea lichida vei iesi mai ieftin. Stiu ca poate e greu sa cumperi mixul si partea lichida in cantitate mare la inceput (de ex la sac de 25 kg) pentru care sa platesti destui bani, insa iesi mai ieftin per total. Cu o punga de mix luata azi, si alta maine…iesi mai scump.
Iti poti rula solubile sau boiliesuri fierte proaspete, eventual tinute in dip daca pescuiesti in partide scurte si vrei sa ai prezentari mai multe. Altfel, daca stai mai mult pe balta, si urmaresti pesti mai mari: boiliesuri tari, deshidratate, eventual rehidratate putin inainte de folosire cu ajutorul unor lichide nutritive. Totul e in functie de conjunctura: anotimp, balta, timp, pestele urmarit,etc)

Nu stiu daca cineva va divulga o reteta in totalitate si nici nu intentionez sa copiez(s-ar pierde farmecul) insa accept orice sfat, orice remarca, mai degraba principii!

Probabil n-o sa-ti divulge nimeni o reteta completa si buna (mix - parte lichida) la care a ajuns dupa multa vreme.
Dar ai retetele exacte date de toate firmele producatoare. Respecta-le intocmai si poti avea rezultate bune.
Adrian B
member
 
Mesaje: 225
Membru din: 22 Oct 2007 09:31
Localitate: Bucuresti

Mesajde zenhor » 31 Dec 2010 01:45

O sa incerc sa exemplific putin alcatuirea unei retete(pentru diverse situatii), folosindu-ma de niste retete care nu-mi apartin dar sunt destul de folosite prin strainatate.
Eu zic ca daca prind crap in Franta, ar trebui sa prinda si in Romania(preturile sunt calculate de mine).

1. Reteta "de buget redus" sau pe termen scurt:
300 gr Faina de soia - 3,9 RON
200 gr Gris - 1 RON
250 gr Faina de porumb - 0,75 RON
150 gr Lapte praf - 3 RON
100 gr Birdfood - 0,8 RON(birdfood macinat)/ 2 RON(Meggablend)

Pret: 9,75 RON/kg

Aroma: Scopex
Colorant: Galben
Amestec de 60% Indulcitor + 40% NHDC(dozajele de pe ambalaje)
(lichide nutritive: la alegere, de preferat CSL + Melasa)

Nu e foarte nutritiva dar digerabila, granulatie mare, aroma complexa(Rod Hutchinson si Nash sunt cele mai bune), doi indulcitori, atractie vizuala.

2. Reteta pentru termen mediu:
125 gr Faina de soia - 1,6 RON
125 gr Faina de lupin - 0,75 RON
175 gr Gris - 0,85 RON
150 gr Faina de porumb - 0,45 RON
250 gr Faina LT94 - 3,6 RON
50 gr Robin Red - 3,25 RON
75 gr Kelp - 2 RON
50 gr Belachan - 5 RON

Pret total: 17,5 RON

Aroma: Monster Crab
Indulcitor sau 5 lingurite de sare
2 ml emulsifiant
3 lingurite de ulei de somon
1 lingurita de Betaina(diluata in 10 ml de apa)

Echilibrata, nutritiva, aroma, extracte solubile, ulei, stimulator de apetit, indulcitor(gust).

3. Reteta pentru termen lung:

200 gr Faina de soia grasa - 2,6 RON
150 gr Gris - 0,75 RON
150 gr Faina de porumb - 0,45 RON
150 gr Faina LT94 - 2,2 RON
100 gr Faina de somon/Hering/Sardine&Ansoa - 1,45 RON
50 gr belachan - 5 RON(sau ficat pudra, mai scump)
50 gr Robin Red - 3,25 RON
100 gr Faina Kelp - 2,2 RON
50 gr Proteine solubile de peste - 10 RON

Pret total: 27,9 RON

2 lingurite de ulei vegetal sau de somon
10 ml de ulei de peste(vietnamez, thailandez)

Aroma inexistenta, nutritiva, multe extracte marine solubile.

Vei observa ca pe masura ce reteta se adreseaza unui pescuit de cursa lunga, accentul nu mai e pus pe lichide nutritive si aroma/potentator de gust/indulcitor, ci pe mix.
Ca bani, la reteta de termen mediu daca adaugi pretul aromei(10 ml aroma pot costa si 8 lei + lichide nutritive) ajungi la aceiasi bani ca reteta pe termen lung.
...dar trebuie sa te gandesti cat pescuiesti si unde, cum si cat o sa nadesti.
Reteta de termen lung nu ne neaparat mai buna. Daca pescuiesti 12 ore -ar putea sa nu prinzi nimic.

Totusi, recomand si eu la fel ca Adrian, folosirea unei retete consacrate. Pana la urma iesi la aceeasi bani dar o sa ai rezultate mult mai rapide.

Despre nadire, parca a fost un articol in Aventuri...depinde de apa, populatia de peste, durata pescuitului, exemplarele vizate.
Pana la urma sunt atatea variabile incat daca stai sa te gandesti la toate pierzi prea mult timp. Cu retele consacrate ai o siguranta in plus si iti bati mai putin capul.
Nu stiu daca diferenta de pret merita bataia de cap, aici alegi tu.
<*))))))><{
Avatar utilizator
zenhor
senior member
 
Mesaje: 325
Membru din: 01 Iun 2008 13:51
Localitate: Bucuresti

Mesajde Tilea Gabriel » 03 Mar 2011 12:09

Stie cineva valorile proteice , cu aproximatie , ale urmatoarelor ingrediente :

1. Vitamealo
2. Robin Red
3. Nectarblend
4. CLO
5. Faina alune tigrate
6. Faina de sange

???
Powered by two rods
Avatar utilizator
Tilea Gabriel
Moderator
 
Mesaje: 1734
Membru din: 26 Ian 2005 12:43
Localitate: Dumbravita , Timis

Mesajde Paul_sv » 03 Mar 2011 15:20

Tilea Gabriel scrie:Stie cineva valorile proteice , cu aproximatie , ale urmatoarelor ingrediente :

1. Vitamealo
2. Robin Red
3. Nectarblend
4. CLO
5. Faina alune tigrate
6. Faina de sange

???


Cu aproximatie... Mai bine spus depinde de producator.
Vitamealo
Proteina: 24%
Ulei: 16%
Carbohidrati: 45%
Fibre:0.25%

CLO (valoare pentru CLO de la CCmoore)
Proteina: 32%
Ulei: 9%
Fibre: 6%

Faina de sange
Crude Protein Min 90.00%
Crude Fat (Grasimi) 0.50%
Crude Fiber (Fibre) 1.00%

Faina de alune tigrate
Proteina: 45%
Carbohidrati: 11%
Grasimi: 62%
Fibre:7,4%

Nectarblend
Proteina: 35%
Carbohidrati: 42%
Grasimi: 5%
Fibre:5%

Robin Red
Proteina: 20%
Carbohidrati: 22%
Grasimi: 32%
Fibre:5%

La Robin Red nu sunt sigur ca astea sunt valorile corecte
Ultima oară modificat de Paul_sv pe 03 Mar 2011 15:26, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
Paul_sv
junior member
 
Mesaje: 98
Membru din: 10 Oct 2007 11:06
Localitate: Bucuresti


Următorul

Înapoi la Nade si momeli

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron