porumb aromat

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte, pregatire, componenta, conservare, retete, rezultatele lor etc

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
Avatar utilizator
dudi
member
Mesaje: 138
Membru din: 21 Dec 2002 16:09
Localitate: Cluj-Mures

porumb aromat

Mesaj de dudi » 11 Aug 2005 14:44

Am o dilema.As vrea sa adaug in porumbul pus la inmuiat arome si atractanti, apoi sa-l fierb.Daca fac asta (il fierb) se pierde aroma?Voi cum procedati?

dudi

Avatar utilizator
carpkiller
veteran
Mesaje: 689
Membru din: 20 Mai 2004 11:15

Mesaj de carpkiller » 11 Aug 2005 18:22

Aroma si ce mai pui tu imediat dupa ce l-ai fiert. Dupa fierbere se umfla si retine f bine lichidele. Eu mai mult de RR si o aroma chioara nu am bagat niciodata la porumb. Ma gandesc ca nu are sens si mai bine le tin pt boiliesuri.Amestec porumbul cu canepa fiarta cam 1 kg la 3 kg de porumb(+ o cana de zahar) si in 2 zile dupa fierbere se face o minunatie de nada. Incepe sa fermenteze usor, lichidul devine gelatinos si toata compozitia devine uleioasa. Nu cred ca-i mai trebuie alti aditivi.

Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Vlad Pavlovici » 12 Aug 2005 08:13

Dudi, gasesti informatii detaliate despre prepararea porumbului in ALP. Cosmin Popescu a scris un articol despre porumb, iar Ken Townley a explicat si el cum se pregateste. Eu las porumbul la muiat 48 de ore, il fierb, dupa care il las inca 48 de ore inainte sa-l folosesc. Ca adaosuri, trei categorii de produse: indulcitor (zaharul obisnuit e foarte bun), lichid nutritiv si aroma. In ordinea asta. As spune ca aroma e cea mai putin importanta, in timp ce zaharul e pe primul loc. Ca lichid nutritiv, poti sa pui Nutramino, CSL sau altele. Daca vrei sa investesti intr-un produs conceput special pentru imbogatirea semintelor preparate (nu numai porumb), ia-ti Particle Punch de la John Baker.

Ai intrebat cand pui aroma – inainte sau dupa fierbere? Daca o pui inainte, va fi absorbita mai bine, pentru ca porumbul uscat se umfla si inghite mai mult lichid decat unul fiert, dar vei pierde ceva la fiert. Daca o pui dupa fierbere, nu pierzi nimic, dar e de discutat daca aroma patrunde la fel de bine ca in primul caz. Discutia e oarecum academica – am facut experiente cu ambele variante si n-am constatat diferente. (Poate ca altii au constatat.) Retine ca dozajul aromei trebuie sa fie discret, 4-5ml la kilogramul de boabe uscate. Nu pune aroma pana miroase ca la cofetarie. Dupa fierbere, aroma poate sa devina aparent nesemnificativa pentru mirosul tau, dar nu-ti fa probleme, va fi perceptibila pentru crap.

Ai libertatea sa incerci orice arome – nu te gandi ca trebuie sa fie neaparat arome dulci sau arome de fructe. Poti sa folosesti la fel de bine Scopex sau Monster Crab, usturoi sau sirop de artar. Asta nu inseamna ca toate aromele produc aceeasi reactie, probabil ca unele vor fi mai productive, dar ca sa afli ce aroma e mai buna pe balta ta trebuie sa pescuiesti mult si sa experimentezi mult.

Apropo de porumb, nu mai tin minte cine intreba de ce trebuie sa-l fierbem – si i s-a raspuns ca porumbul uscat e daunator, se umfla in burta pestelui etc. Asta poate fi un argument ecologic. Argumentul practic este ca porumbul uscat e cea mai ineficace forma de porumb. O boaba tare, fara aroma, a carei atractie e doar vizuala. Porumbul preparat are un apel mult mai mare, e mai usor digerabil, atrage pestele mai bine si-l face sa manance mai mult (preocupare), fara alte consecinte neplacute decat carligul. Pe scurt, chiar daca nu ne pasa ce se intampla cu pestele care mananca porumb uscat, e mai rentabil sa dam cu porumb fiert.

Andrei Tianu
member
Mesaje: 223
Membru din: 16 Mar 2004 15:34
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Andrei Tianu » 12 Aug 2005 08:42

Multumim Vlad pentru raspunsul foarte bogat. Mai exista si o situatie in care porumbul uscat este putin mai avantajos fata de cel preparat (fiert) - balta cu densitate mare de raci (cel uscat rezista cu aproximativ 30 min mai mult in balta, indiferent daca ii adaugi sirului de boabe ceva flotant sau nu ) dar are si dezavantajul ca nu este la fel de atractiv.

Avatar utilizator
carprom
maniac
Mesaje: 2299
Membru din: 29 Ian 2003 03:07
Localitate: germany
Contact:

Mesaj de carprom » 12 Aug 2005 08:49

Vlad Pavlovici scrie:
Ai libertatea sa incerci orice arome – nu te gandi ca trebuie sa fie neaparat arome dulci sau arome de fructe. Poti sa folosesti la fel de bine Scopex sau Monster Crab, usturoi sau sirop de artar. Asta nu inseamna ca toate aromele produc aceeasi reactie, probabil ca unele vor fi mai productive, dar ca sa afli ce aroma e mai buna pe balta ta trebuie sa pescuiesti mult si sa experimentezi mult..
Asa este si la Boilisuri. Pe pesti nu ia invatat nimeni ca sarea este sarata si zaharul dulce, la fel si cu aromele, un mix de peste poate sa aiba o aroma de scopex. Eu sunt un Antiaroma fan, mai ales la mixurile de peste, dar cine vrea sa experimenteze, garantez ca nui ajunge o viata :lol:

Moose_master
member
Mesaje: 273
Membru din: 26 Mai 2005 21:12
Localitate: Montreal, Canada

porumb

Mesaj de Moose_master » 15 Aug 2005 02:49

Intrucat eu nu am la dispozitie nici un fel de nada cu nume celebru sunt obligat sa recurg la porumb ca nada majoritara.
Asa cum mi-am mai exprimat opinia vis-a-vis de acest subiect, eu prefer porumbul crud (nefiert), lasat la inmuiat o saptamana (daca sunt doua atunci este ideal).

Insa, atunci cand decid sa plec la pescuit de pe o zi pe alta, nu am de ales si trebuie sa il fierb.
Metoda mea este super simpla si eficace (verificata si paraverificata) : pun apa la fiert in care dizolv melasa lichida, sirop de ciocolata Nesquick si sirop de porumb. Incerc sa nu fac din apa respectiva ceva neanchipuit de dulce, insa va asigur ca este dulce si aromat (siropul de porumb miroase pe bune a porumb, melasa are un miros inconfundabil, iar ciocolata ii da gust de ... ciocolata).

Apoi pun porumbul si las la fiert. Din timp in timp (pe masura ce boabele se umfla si apa scade mai adaug lichid (cu aceeasi compozitie).
Cand este trei sferturi fiert, opresc aragazul, torn aroma (daca vreau sa folosesc aroma, daca nu il las asa) si acopar cu un capac.
Dupa circa o ora daca ridici capacul constati ca nu mai este licid aproape de loc, datorita faptului ca inmuierea porumbului continua datorita caldurii vasului si porumbului. Anyway, completez din nou cu lichid cat cuprinde vasul apoi acopar si-l las asa pana se raceste complet.

Ca arome am folosit cu foarte bune rezultate, aroma de porumb, almond (cred ca este aroma de samburi de caisa), vanilie, cirese, precum si toate aromele existente pe piata (si pe cinstea mea ca sunt multe). Diferenta de rezultat intre arome nu este spectaculoasa, insa am avut rezultate de exceptie cu almond.

Acum nu pot spune ce anume atrage crapul mai mult, deoarece nadesc si cu porumbul astfel preparat si cu spartura de porumb (crud) si cu pelete din lucerna (mancare pentru shinshila sau purcelus de Guineea) si cu amestec de mancare pentru pasari.

Cert este ca crapii prinsi ii mulg sa vad ce au in mat si toti (absolut toti) sunt full de porumb.

Rezultate foarte bune am avut si cu porumbul preparat cu sirop de artar (probabil ca crapii au si ei doza lor de nationalism).

Oricum, folosesc porumbul la greu si in variate moduri pentru ca este relativ usor de preparat, costul este infim, iar rezultatele sunt de exceptie.

(ieri am fost la pescuit si in timp ce eram in barca cu doua galeti de nada, la 10 metri de mal, s-a spart barcuta si am retrait povestea Titanicului pe propria piele; in 3 secunde toata partida mea de pescuit s-a transformat in uscat haine, desurubat telecomanda de la masina, telefonul, actele intinse pe iarba la uscat, scufundari sa recuperez punga cu 5 kg de boilies si alte activitati fara nici o legatura cu pescuitul. cu toate astea am reusit dupa 10 ore sa iau un balaur cu care mi-am facut poza si pe care am sa-l postez ca marturie a unui "dezastru" amuzant si pana la coada fructuos.)

Stima tuturor,

Moose
ASOCIATIA PESCARILOR DE CRAP DIN ROMANIA

Scrie răspuns