O reteta simpla de mamaliga de pus in ac ?

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte, pregatire, componenta, conservare, retete, rezultatele lor etc

Moderatori: PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel, mihai florescu, ticu, danr

Autor Mesaj

Mesajde bograd » 11 Sep 2003 00:50

Poate cineva sa-mi spuna o reteta cat mai simpla de mamaliga pentru pus in ac ?
bograd
new member
 
Mesaje: 16
Membru din: 03 Aug 2003 10:53

Mesajde Dan Cotelici » 11 Sep 2003 09:41

"MAMALIGA A LA VIOREL CONSTANTIN BUCURESTI
Se pregetesc ingredientele:
apa 2 l
malai 1 kg
faina alba la ochi
vanilie
sofran

Se pune apa la fiert, cind da in clocot se pune malaiul amestecindu-l continuu, ca sa nu faca cocoloase, dupa 1/2 ora de fiert compozitia se scoate pe fundul de mamaliga, se lasa sa se racesca pina la o temperatura acceptabila prelucrari ( sa nu arda la mina)
- se amesteca cu faina pana cand ajunge sa-si mentina forma modelata ( ca mamaliga pusa pe arici)
- se da forma unei roti de cascaval, cu o grosime de 6 cm
-se pune la fiert intr-un vas in care apa trebuie sa fie pe jumatate clocotita
- se lasa la fiert pana se ridica singura la suprafata apei
- se scoate usor cu o paleta si se aseaza pe fundul de mamaliga la racit
- apoi se taie in cubulete in functie de marimea pestelui pe care vrem sa-l prindem
Nota: Patratica trebuie sa sara ca mingea"

Eu personal nu am incercat aceasta reteta.Cumpar din Obor.
Second BEST is FIRST loser
Avatar utilizator
Dan Cotelici
veteran
 
Mesaje: 705
Membru din: 14 Ian 2003 09:47
Localitate: Bucuresti

Mesajde nick h. » 11 Sep 2003 10:07

cea mai buna mamaliga a tuturor timpurilor pentru nadit e cea facuta pe malul baltii.
2 portii faina de malai
1 portie faina alba
1,5 portie tarite
0,5 portie srot de floarea soarelui

se amesteca toate chestiile astea intr-un vas peste care se toarna apa din balta treptat pana se obtine o mamaliga de consistenta dorita.
ATENTIE: foarte important e sa se foloseasca apa din balta in care se va pescui.(chestia cu ph apei se stie de mult nu a incentat-o K Townley apropos de ultimul numar din ALP).
reteta asta e veche de cand lumea insa pescarii batrani o tin cu sfiintenie secret.
asa ca daca vedeti de acuma pescari care isi duc acasa flacoane cu apa din balta ati aflat de ce acuma.
bineninteles asta-i mix-ul de baza care se poate imbunatati cu aditivi sensas sau mosella in functie de pricepere si dorinta.
nick h.
senior member
 
Mesaje: 462
Membru din: 01 Iul 2003 10:53

Mesajde Gica Chioru » 15 Sep 2003 17:57

Mamaliga de pus in ac...........vag destul de vag precizeaza te rog, pentru undita, pentru lanseta, vara, primavara, toamna. Daca te intereseaza.

ps. nu ma pot abtine ce vreti!!! ........si Danko este "pescar de pescar". De altfel ma edificasem.
Gica Chioru
senior member
 
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti

Mesajde Gigi Duru » 15 Sep 2003 21:00

'nea Gica daca tot a venit toamna incepe cu aceasta!M-ar interesa aceea pt. lanseta.

Taica-meu facea o mamaliga din porumb proaspat macinat(mai mare),pe care il cernea.Tot ceea ce-mi aduc aminte sunt urmatoarele:impreuna cu apa punea shi unu-doi "pumni" de malai,pe care ii lasa sa fiarba.Dupa aceea adauga malaiul(nu folosea masuri!)sub forma de mushuroi,lasandu-l sa fiarba in continuare.Cand considera ca a fiert suficient,incepea s-o amestece cu ajutorul unui facaletz prin rasucire,la foc domol(trebuie sa recunosc ca-tzi trebuie ceva fortza pt aceasta op.).In final o rasturna pe un fund de lemn,pe care ulterior il acoperea cu un shtergar.Mamaliga ramanea in aceeash forma de roata de cashcaval.In momentul utilizarii o taia cubuletze(felie-paralelipiped-cub)Indiferent de vasul utilizat,chiar shi cand o facea pe aragaz mamaliga nu cadea de pe carlig nici dupa cca shase ore,fiind lansata cu lanseta in Dunare.Trebuie sa precizez ca nu folosea faina sau alt liant.

Daca vrei sa ne dezvalui marele secret fa-o fara sa-tzi cadem in genunchi!:)) (deshi cred ca merita)
Cine crede ca-i ushor sa faci o banala mamaliga ori e un excelent bucatar ori e inconshtient de ceea ce sustzine!
Gigi Duru
junior member
 
Mesaje: 85
Membru din: 14 Mai 2003 19:47
Localitate: Covasna

Mesajde bograd » 16 Sep 2003 00:05

Ma interesa pentru lanseta, toamna.
bograd
new member
 
Mesaje: 16
Membru din: 03 Aug 2003 10:53

Mesajde Gica Chioru » 16 Sep 2003 13:41

Este vorba despre mamaliga pentru ac. Iata cum fac eu mamaliga toamna: Pun tuciul la fiert umplut cu apa pe jumatate iar cand incepe sa fiarba incep sa pun malaiul (mentionez ca folosesc numai malai cumparat din piata direct de la tarani) pe care il amestec cu telul continuu pana can inteleg ca am pus destul malai. Apoi il las sa fiarba la foc mic amestecand mereu vartos pana cand imi dau seama ca a fiert suficient. Acest prim malai (sa zic asa) este baza mamaligii, daca este bine facut mamaliga va iesi cum trebuie altfel este foarte posibil sa dati rateu. Incet , incet apoi adaug malai amestecand cu telul pana cand consider ca am pus destul dupa care incep sa amestec cu o lingura de lemn pana cand mamaliga este gata. O rastorn pe o bucata de panza, o inpachetez bine si o pun undeva la racoare cu un fund de lemn deasupra. Astfel facuta, mamaliga va fi rezistenta si destul de moale si va fi si elastica. Personal nu pun adausuri decat in anumite balti, de exemplu in cele cu peste mai putin pentru ca nu vreau sa adun maruntisul.

Ati observat sper ca am insistat pe amestecat pentru ca acesta este secretul unei mamaligi bune. Recunosc ca este mai usor sa inveti sa faci mamaliga din retete pentru a evita rateurile dar niciodata aceste mamaligi nu vor fi mai bune decat acelea facute de pescari "la ochi" din experienta si din cum simt mamaliga la tel ca sa zic asa. Mentionez ca am nevoie de o ora pentru aceasta mamaliga. Pentru ac, toamna este foarte buna o "mamaliga" din cartofi.

ps. Gigi, tatal tau era meserias. Sper ca sti tot ce stia si el.
Gica Chioru
senior member
 
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti

Mesajde bograd » 16 Sep 2003 14:30

Inteleg Gica,ca ai destula experienta la facutul mamaligii, de aceea pentru tine e usor sa "simti" cat malai sa pui, cat sa o tii pe foc.
Dar pe mine m-ar fi ajutat sa-mi spui in cantitati, si in minute :roll:


Alta intrebare, daca in loc de ,malai folosesc faina de malai (adica mai fin) nu iese mai rezistenta mamaliga?
bograd
new member
 
Mesaje: 16
Membru din: 03 Aug 2003 10:53

Mesajde Gica Chioru » 16 Sep 2003 14:49

Mamaliga trebuie sa fie prinzatoare in primul rand. Smecheria cu malaiul taranilor este ca miroase mai bine in timp ce ala marunt macinat pierde multe din calitatile naturale ale porumbului. (exprimare stiintifica nu?) Am sa incerc sa te edific.
Tuciul pe care-l folosesc are cap.2 litri, deci pun 1kil si vreo 200 grame de apa dupa care in timp ce apa fierbe adaug cam 300 de grame de malai pe care-l incorporez incet amestecand continuu. Fac chestia asta timp de cel putin o jumatate de ora, in functie de cum arata mamaliga, de fapt terciul) dupa care mai adaug 200 de grame de malai pe care il amestec intai cu telul si dupa aia cu lingura de lemn. Ultimele 20 de minute sunt hotaratoare pentru ca mamaliga trebuie amestecata mereu pentru a nu se prinde prea mult si pentru a avea elasticitatea necesara. Mentionez ca masurile nu sunt exacte dar respecta destul de corect realitatea. Totusi daca ai impresia ca mai este nevoie de un pic de malai nu ezita, adauga inca o lingura doua dar amesteca 5-10 minute in plus. Iti garantez ca aceasta mamaliga nu va cadea din ac si mai mult decat atat (vorba lui nea Vadim) va fi prinzatoare. Sa sti ca este munca nu gluma si "pescarii de pescari" de aia cumpara din piata.
Gica Chioru
senior member
 
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti

Mesajde Dan Cotelici » 16 Sep 2003 15:33

Daca te-ai limita la a da sfaturi ar fi bine.Si daca ai renunta la aerele astea de ''pescar de pescar'' ar fi si mai bine.Dar nu te poti abtine nu-i asa ?Asta te roade rau! Sa fii expert in habitat, comportament, nade, momeli, scule dar ...........peste ciu,ciu.Trimite si tu o fotografie cu o captura.Vorbarie si lipsa de bun simt!
Urmeaza cumva sa ne povestesti de propria ta crescatorie de viermi si rame sau cum faci tu singur totul.Ace din bolduri, fire multifilament prin impletirea firelor de macrame, lansete din carton presat, etc.
P.S.
FOTOGRAFIA!Sa fie a ta!
Avatar utilizator
Dan Cotelici
veteran
 
Mesaje: 705
Membru din: 14 Ian 2003 09:47
Localitate: Bucuresti


Următorul

Înapoi la Nade si momeli

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] şi 1 vizitator

cron