Cum calculam valoarea proteica a nadei...?

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte, pregatire, componenta, conservare, retete, rezultatele lor etc

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Avatar utilizator
Valentin B.
junior member
Mesaje: 69
Membru din: 12 Feb 2004 16:45
Localitate: Targoviste
Contact:

Cum calculam valoarea proteica a nadei...?

Mesaj de Valentin B. » 01 Mar 2004 22:05

Salut tuturor.Am testat calculatorul de mix-uri postat de carprom si pot sa spun ca este bun.Am verificat si functiile de calcul tabelar si totul pare ok.
Problema apare daca valorile de proteina,hidrati de carbon,fibre si grasimi sint trecute eronat in casetele din dreptul produsului folosit.Pentru asta trebuie modificate valorile respective cu cele reale.Am vazut postate mai multe retete de boilies pe care autorii le categoriseau cu un anumit grad de proteine,fibre,etc, si care la analiza cu calc.-mix reduc aceste valori,uneori chiar la jumatate din valorile pe care autorii respectivi sint convinsi ca le au.
Intrebarea mea este:
--Cum calculam corect valoarea proteica din boilies?

Avatar utilizator
Musaro Adriano
veteran
Mesaje: 705
Membru din: 29 Ian 2003 15:02
Localitate: torino italy

Mesaj de Musaro Adriano » 04 Mar 2004 16:23

salut valentin, greselile la calcul proteic sunt foarte multe si doar un chimic pot sa te zice exact valoare proteic momeala dupa fierbere si uscare.problema fondamentale pe care lam descoperit chiar acum este ca boiles sau mix care se vende sub numele de h.n.v. cele cu valorile proteice foarte inalte(teoria lui wilton) de obicei (vezute in laborator)nu depaseste 20 % de proteine,si culme este ca sunt prinzatoare!!!atunci eu sfatuiesc un lucru:inainte de a face calcule matematice(matematica ca cu pescuit nu are nicio legatura)selectionam produsele inainte (cele mai gras,cei care leaga,cei cu carboidrate ecc..)dupa le amestecam in percentuala si le testam pana la obtinere momeala in care trebuie inainte de toate sa avem incredere si sa respunda la exigentele noastre pe basa de sezon si locul de pescuit!!
ps. nu uita oulele care in un kg. de mix influentasa proteinic 13% din complexivul. numai bine adri

Avatar utilizator
carprom
maniac
Mesaje: 2299
Membru din: 29 Ian 2003 03:07
Localitate: germany
Contact:

Mesaj de carprom » 04 Mar 2004 19:29

buna Valentin. Eu am tradus doar acest Mix-Cal. si daca nu corespund procentele atunci Sorry, dar credema ca citesc enorm de mult, sunt abonat la 5 reviste pescaresti si am citit mult despre procentuajele produselor. Din cite am citit si am analizat valorile procentuaje sunt 98% identice cu cele din Mix-Cal. Nu stiu ce retete ai tu, dar eu imi calculez procentele cu Mix-Calc.

PS: proteina din mix nu este la fel cu ceea din Boilies(se pierde prin fierbere)

Big Carps
carprom :wink:

Avatar utilizator
Valentin B.
junior member
Mesaje: 69
Membru din: 12 Feb 2004 16:45
Localitate: Targoviste
Contact:

Mesaj de Valentin B. » 04 Mar 2004 20:10

Salutari.
Pentru carprom.Procentele trecute sint corespunzatoare,probleme cu calc.-mix-ul nu sint,cred ca m-ai inteles gresit.Eu ma refeream la unele articole postate pe site cu mix-uri cotate cu anumite procentaje.Vroiam sa stiu cum le-au calculat autorii pt. ca nu ies asa cum scriu ei.Ma interesa metoda lor de calcul.Propunerea mea este sa incercam toti,in masura in care aflam compozitiile chimico-nutritive ale fainurilor si adaosurilor pe care le folosim sa le postam aici si invatam sa le folosim corect.

Pentru Adriano.Salutari.
Greselile de calcul proteic survin daca ai procentaje gresite.Am vazut mai multe surse care se contrazic,vorba ta ,pe seama oului.Unii afirma ca procentul de proteina este de 7-8%,altii 12-13%.Adevarul este ca oul are intre 10,5-13% proteine.
O problema foarte importanta pe care sint surprins ca nu a tratat-o nimeni pina acum(poate ca este secret!) :))),este urmatoarea:
--Raportul proteic din mix,hrana,nada,etc.

Ce este?In sens general raportul proteic este proportia cantitativa dintre substantele proteice si cele energetice(hidrati de carbon si grasimi).Acest raport trebuie sa fie primavara mai strinsde 1/3(25% proteina 75% hidrati grasimi si fibre),vara de 1/5 .iar toamna de 1/10!!!
Un crap matur nu are nevoie de multa proteina ci de multa energie=hidrati+grasimi+fibre.Deci Adriano boilisuri-le de care aminteai erau si sint ffff.bune(20% proteina) si sunt si usor de digerat.Stiu ca si aici sint multe controverse,dar ginditi-va si voi ce inseamna sa maninci 50 % proteine !!!
Unii spun ca nada superproteinovitamineralizata este cheia marelui succes,eu spun ca o nada echilibrata energetic,cu atractanti buni,testati,si materii prime proaspete va vor oferii mari bucurii si satisfactii!!!
Deci daca stiti si aveti bunavointa postati procentele !!!
Tuturor numai bine!

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 05 Mar 2004 12:24

Domnilor,mi-ati dat cu parul in cap!Ma adun cum pot si va intreb si eu cite ceva:
-cite proteine are bobul de porumb?
-cite minerale are mamaliga?
-citi aminoacizi are cartoful?
-rima mare,neagra,rugoasa are ph negativ sau pozitiv?
-care este valoarea energetica a srotului de floarea soarelui?
-cite vitamine are viermusul?
-cite CALORII are scoica?
-Domnule Gica,ne intoarcem la undita sau nu?
Nu rideti!

Domnule ValentinB,
-de cita energie are nevoie un crap matur(sa zicem de 10 kg,intr-o saptamina,vara)dupa dumneavoastra sau dupa reviste.Asa,aproximativ.
-in ce se masoara energia?
-ce este caloria?
-cite calorii au hidratii de carbon?
-dar grasimile?
-dar proteinile?
Repet;-de cita energie are nevoie un crap matur(sa zicem de 10 kg,intr-o saptamina,vara)dupa dumneavoastra sau dupa reviste.Asa,aproximativ.

PS.pentru domnul ValentinB,
-1/3 nu este egal cu 25% ,ramine 75%
-1/3 este egal cu 33,3% ,ramine 66,6%
Pont! Vedeti cite proteine,hidrati,grasimi,etc, are porumbul ,poate faceti ceva cu asta in toamna!

PS.Cum arata domnilor calculatorul de mixuri,ca habar nu am?Sper ca nu merge pe baterii,ca nu ne ajung!
Astept nerabdator raspunsuri,pareri,opinii din reviste sau nu.


Fir Intins!!!

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 05 Mar 2004 12:39

Domnilor,sint constient ca am pus prea multe intrebari si ca unele nu-si au rostul.Dar stiti,am visat ca prindeam crap la copca cu pestisori de doi centimetri jumate,pusi pe ac ca rima,cu un monofilament verde inchis si o pluta cit o tigara(singurul lucru mai nasol era faptul ca trebuia sa-i duc in brate pina la o alta copca si sa le drumul pe acolo,de ce,nu stiu).Eram inca sub efectul visului cind am pornit calculatorul si cea ce am vazut mi-a alungat asa frumusete de vis(cind mai prind eu unul la fel).Asa ca sper sa ma iertati pentru intrebarile care credeti ca sint fara rost.Va multumesc.


Fir Intins!!!

Avatar utilizator
Valentin B.
junior member
Mesaje: 69
Membru din: 12 Feb 2004 16:45
Localitate: Targoviste
Contact:

Mesaj de Valentin B. » 05 Mar 2004 17:18

Domnule SF primul mesaj este cam rautacios si cu ceva carente matematice.Al doilea mai coerent.
Sa-mi spuneti si mie daca 1/3=25/75.Este vorba de raportul intre proteine si substantele energetice.Diferenta ramasa o constituie umiditatea si altele (ex.vitamine,minerale).Deci acel 1/3 nu se refera la 1/3 din 100%.Citeste cu atentie ceea ce scrie in mesajul anterior.
Daca vrei sa stii ce contine o rima poti sa o duci la orice laborator DSV sau DSP si contra cost vei obtine o analiza completa.
Porumbul are aprox. 9% proteina.Mult mai multe gasesti in calculatorul lui carprom care este pe site la domeniul download.Chiar am spus ca sint multe divergente pe aceasta tema nu numai la noi ci si in Anglia,Franta in general in tot cercul de pescari devotati crapului.

PS.De divergente si rautati cred ca sintem toti satui,deci daca putem sa conversam constructiv(vorba lui Iliescu) :))) sint al dvs. daca nu eu ma retrag si i-mi vad de ale mele.......
Si inca ceva ,pentru o lisat luuuuuuunga de analize ale fainurilor si semintelor folosite in multe mix-uri cauta la www.indiadiets.com si vei gasi multe raspunsuri.Multumesc.

Avatar utilizator
patabum
senior member
Mesaje: 441
Membru din: 22 Sep 2003 17:55

Mesaj de patabum » 05 Mar 2004 17:51

Valentin,

Nu ai de ce sa te superi, conversatia constructiva :lol: presupune comunicare. SF a spus ce a avut de spus, poate nu in forma cea mai fericita, dar in esenta a comunicat ceea ce a gandit. Vorbind de mixuri, concentratii proteice, aminoacizi sau de rama neagra, porumb, strot, vorbim in final de acelasi lucru. Fiecare pe limba lui. Prin 70, cand porumbul a inceput sa fie folosit intens, au fost acelasi discutii, pentru ca e firesc sa fie asa, vorbim de conflictul intre vechi si nou, mentalitati diferite, scopuri diferite, valori diferite si asa mai departe. Probabil, peste vreo 20 de ani, vom pescui la crap cu dispozitive electronice, biocurenti, carlige ghidate cu laser sau mai stiu eu ce nebunie. Poate chiar vom pescui virtual, crapul fiind o specie pe cale de disparitie ingrijita atent in acvariii publice.

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 05 Mar 2004 18:29

Domnule Valentin,sint rautacios,daca credeti asa.Bun,las rautatile la o parte si va intreb?(din dorinta sincera de a afla)

-in ce se masoara energia?
-ce este caloria?
-cite calorii au hidratii?
-dar grasimile?
-dar proteinile?

Carente matematice nu vad.

Va multumesc!

Fir Intins!!!

PS.Nu mai zic nimic,ca sint rautacios!

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 05 Mar 2004 18:49

Trebuie neaparat sa pun zimbaretii astia :lol: :lol: :lol: ca de nu ii bai!

Fir Intins!!!

Scrie răspuns