culori

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte, pregatire, componenta, conservare, retete, rezultatele lor etc

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
dinuanghel
new member
Mesaje: 11
Membru din: 13 Apr 2005 13:18
Localitate: bacau

culori

Mesaj de dinuanghel » 17 Dec 2006 10:00

ce importanta are culoarea nadei si a momelii si cum o alegeti?crapul vede in culori?

Avatar utilizator
Tilea Gabriel
Moderator
Mesaje: 1726
Membru din: 26 Ian 2005 12:43
Localitate: Dumbravita , Timis
Contact:

Mesaj de Tilea Gabriel » 17 Dec 2006 16:07

Parerile sunt impartite asupra importantei culorii , s-a mai discutat undeva pe forum aceasta problema in toate detaliile , parca ........
Powered by two rods

Avatar utilizator
mihai pompiliu
member
Mesaje: 252
Membru din: 06 Ian 2005 13:07
Localitate: bucuresti

Mesaj de mihai pompiliu » 17 Dec 2006 17:08

asta este ce am aflat si eu despre culori: Culorile pe care le distinge ochiul uman sunt rosul, verdele si albastrul, lucru pe care il datoram celor trei tipuri de celule conuri din retina. Crapul , ca si alti pesti, are un al patrulea tip, care ii permita sa vada lumina ultravioleta.Culoarea alba este cea care reflecta cel mai bine lumina slaba a Lunii. Culoarea este in relatie directa cu cantitatea de lumina reflectata de aceasta. Cu cat este mai putina lumina, cu atat culoarea se estompeaza. La cativa metrii sub apa culorile rosu, galben si verde dispar. Cea mai vizibila culoare pare a fi albastrul. De aceea una dintre cele mai apreciate culori pt boiliesuri este albastrul. Evident ca, claritatea si turbiditatea apei sunt factori care influenteaza cantitatea de lumina. Chiar si in cele mai limpezi lacuri, lumina se pierde la o adancime de 8 m, iar intr-o apa cu plancton si materii in suspensie , vederea crapului este redusa undeva in jurul valorii de 3-4 m.

Avatar utilizator
Sigi
member
Mesaje: 233
Membru din: 19 Aug 2004 09:44
Localitate: Timisoara

Mesaj de Sigi » 18 Dec 2006 10:48

Parerea mea este ca nada ar trebui sa fie cat mai inchisa la culoare pentru ca - zic eu - pestele ar putea sa se sperie de o zona deschisa la culoare. Ar deveni vizibil si i-ar strica intr-o oarecare masura camuflajul. Cat despre momeala, parerea mea e ca ar trebui sa-si pastreze culoarea naturala pentru ca nu cred ca crapul mananca tot ce vede ci ceea ce stie el ca e bun de mancat. Nu consider ca albastrul ar fi o culoare buna pentru momeala pentru ca nimic din ce este comestibil in apa nu e albastru. Si daca am obisnui crapul sa manance tot ce gaseste albastru in apa va imaginati ce ar inghiti bietul animal: dopuri, naluci pierdute, pungi si mai stiu eu ce. In final spun ca ar fi bine sa gasim momeli pe care le consuma crapul in mod natural si nu cine stie ce chestii fanteziste. Nu stiu in ce masura avem voie sa intervenim in mediul lui si sa-i schimbam instinctele si obiceiurile doar ca sa ne distram. Inca nu stim dar daca au posibilitatea de a invata unul de la celalalt? Pentru ca crapul e de toate, numai prost nu!

Avatar utilizator
Dan Pop-Coman
veteran
Mesaje: 533
Membru din: 12 Sep 2006 22:43
Localitate: Lugoj
Contact:

Mesaj de Dan Pop-Coman » 18 Dec 2006 16:15

Nici destept nu e .Creierul e cat un bob de mazare,memoria de scurta durata,se bazeaza pe instincte.
Nici pentru mine nu sunt importante culorile.Crapul isi cauta hrana,filtrand apa,cautand diferente de ph care pot insemna hrana.

florinw
senior member
Mesaje: 417
Membru din: 29 Sep 2005 21:35
Localitate: germania

sperie de o zona deschisa la culoare.

Mesaj de florinw » 18 Dec 2006 19:13

si totusi se prinde si la boilies fluorescent (uneori chiar mai bine)

eu personal am avut capturi si la boilies albastru (si in timpul zilei)

Dan Pop-Coman

nu numai diferenta de ph ci chiar aroma influenteaza acceptarea hranei.

daca am lua de buna teoria ca crapul nu face diferenta dintre arome ci doar de ph,cum se explica ca unele arome sint preferate altora (chiar de la aceeasi firma producatoare

pe de alta parte aceeasi momeala poate "ateriza" pe un strat de namol care in combinatie cu ph boiliesului cine stie ce ph da,sau pe pietris sau nisip,unde in afara de apa beltii nu mai sint SI alti factori care sa influenteze ph.si totuso momeala (cu aroma) respectiva,e prizatoare pe toata balta.

dinuanghel
new member
Mesaje: 11
Membru din: 13 Apr 2005 13:18
Localitate: bacau

Mesaj de dinuanghel » 18 Dec 2006 20:26

mersi pt raspunsuri
alte pareri?

Avatar utilizator
Dan Pop-Coman
veteran
Mesaje: 533
Membru din: 12 Sep 2006 22:43
Localitate: Lugoj
Contact:

Mesaj de Dan Pop-Coman » 18 Dec 2006 22:07

Florinw,rolul unei arome este sa emita un semnal chimic in jurul patului de nada sau a momelii.Crapul nu percepe mirosul de capsuna,peste,ananas,asa cum il percepem noi si percepe diferenta de ph din jurul momelii,pe care o verifica sa vada daca este intr-adevar hrana.E clar ca unele arome sunt mai apreciate decat altele,dar tot pe emiterea unui semnal chimic se bazeaza.

florinw
senior member
Mesaje: 417
Membru din: 29 Sep 2005 21:35
Localitate: germania

Mesaj de florinw » 18 Dec 2006 23:11

e clar ca nu percepe mirosul cum il percepem noi.traieste intr-un alt mediu (de 100 ori mai dens)

aia nu inseamna ca nu percepe mirosul.(numai pt ca nu ne imaginam noi cum)e clar ca diferentele de ph au rolul lor in indicarea surselor de hrana,dar asta nu inseamna ca sint hotaritoare.chimoreceptorii de la crap sint foarte dezvoltati si pot distinge o gramada de "mirosuri"daca ar fi cum spui tu ar insemna ca doar ph dintro aroma e hotaritor,nu si aroma in sine,ceea ce ar implica ca intre 2 arome diferite,dar cu acelas ph sa nu fie diferenta de preferare.practica arata contrariul.in schimb o anumita aroma care e preferata de crap va fi preferata si in urma schimbarii (minore) a ph-ului.si aici ti-am dat exemlu bilei ce sta pe un strat de mil puturos,care datorita propriului ph,modifica mai mult sau mai putin (dar modifica )si pe cel al momelii.

si mai e o chestie deloc de neglijat.felul de hranire al crapului.aspira hrana cu o masa de apa,si tot ce pluteste (sau e dizolvat )in ea in momentul respectiv.toate chestiile astea influenteaza ph .

pe cind aroma nu (pt peste.pt noi da)pt ca pestele e obisnuit cu acel miros de mil si il poate disocia de cel al hranei,la nivel de chimoreceptori

asa se explica de ce inca mai sapa dupa mincare scufundata la 10 cm (sau mai adinc )in mil

Avatar utilizator
Limax
member
Mesaje: 297
Membru din: 12 Ian 2006 17:34
Localitate: Satu Mare

Mesaj de Limax » 28 Dec 2006 09:34

1 Crapul detecteaza caldura (caldura culorii luminii reflectate) aproximativ ca un daltonist, in apa diferite spectre de culoare ale luminii sunt disipate mult mai repede(efectul de cer albastru) deci culorile din spectrul rosu si vecinatati in apa 100% pura (distilata) are dispersia tola la 8 m, deci in apele cu inpuritati nu mai are reflexie dupa cativa metrii. Cred ca, culoarea este un element de atractie dar cu un efect secundar si foarte putin pregnant, probabil uneori nu strica.
2 Crapul are miros, PH este determinant pentu detectie mirosul pentru atractie. Dupa parerea mea sunt doi indicatori diferiti. PH-ul il poti regla cu baze (ex sare) si acizi (lamaie) fara conecsiune cu mirosul.

Scrie răspuns