Caseina

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte, pregatire, componenta, conservare, retete, rezultatele lor etc

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Avatar utilizator
paul_m
junior member
Mesaje: 62
Membru din: 30 Mar 2004 14:34
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Caseina

Mesaj de paul_m » 26 Apr 2004 11:27

Cam pana prin ce luna este indicata folosirea caseinei in mamaliga, si de unde as putea sa o procur din Cluj?
Cand pestele se hotareste sa ia momeala... onoreaza pescarul, cand pescarul pescuieste sportiv... onoreaza pestele

Nutza Pedros

Mesaj de Nutza Pedros » 26 Apr 2004 21:01

Daca tu ai avut rezultate cu caseina in mamaliga e bine si palaria jos,dar as sugera sa o amesteci cu praf de boilies sau altfel de nada mai elaborata(stii ca aceasta caseina are o foarte mare valoare nutritiva si nu dai atatia bani ca sa o amesteci cu mamaliga-parerea mea),ca perioada de folosire pot sa spun ca se foloseste in general in perioada calda(vara tarziu,toamna) cand pestele se hraneste mai intens,iar iarna sa fie folositi aditivi(atractanti) de provenienta animala(extract de scoici,extract de ficat,etc.).Acest produs se gaseste ca atare la Bucuresti la cele mai serioase firme de pescuit(la un pret piperat) sau in nadele "serioase"... :wink:

nick h.
senior member
Mesaje: 462
Membru din: 01 Iul 2003 10:53

Mesaj de nick h. » 28 Apr 2004 10:46

metoda empirica de obtinere a caseinei este urmatoarea: in lapte adaugi un acid(orice fel de acid) strecori apoi continutul printr-o sita deasa si ceea ce obtii e caseina de cea mai buna calitate.
eu am incercat cu lapte de casa si am fost multumit de rezultat.

dar pe de alta parte...parerea mea e ca la boiles multi complica lucrurile prea mult, e in avantajul pescarului sa foloseasca o retea simpla si implicit mai ieftina intrucat trebuie produse cantitati mari din momeala.
nu are rost sa te complici cu retete pe care pentru a le urma ai nevoie de un credit de la banca sau te tin zile intregi in bucatarie.
din experienta mea personala (dau de cativa ani la boiles) in baltile noastre cel mai bine se preteaza fishmixurile mai bine decat cele cu proteine lactice.
va dau un exemplu de reteta care prinde peste garantat.
ingrediente:- faina de peste, eu o cumpar de la magazinele veterinare
- faina de soia, de la magazinele naturiste
- gris de la alimentara
- gluten de porumb, exista la firma poff din satu mare.
ca o paranteza,dupa parerea mea in romania nu mai produce nimeni nade la calitatea si standardele celor de la poff.
patronul e toba de pescuit si...chimie.
referitor la arome va recomand sa nu dati banii pe tot felul de arome care apar peste noapte.
folositi-le pe cele clasice care au prins crap si vor prinde in continuare cat timp va exista aceasta specie.
amintesc doar doua: scopex, capsuni.pentru pretentiosi as aminti cranberry nutrafruit(aroma de afine) care e o aroma recomandata pentru partide scurte de pescuit.de asemenea merge exceptional in mixurile pe baza de faina de peste.ma mir cum de nu exista pe magazin intrucat este un adevarat clasic printre aromele de crap.
mai departe mi-as permite sa va recomand sa dati cu boiles de dimensiune cat mai mica ,veti ramane surprinsi de rezultat.
un pat de nada din porumb,grau, seminte de canepa, lupin si 1 kg de boiles(15 mm) inseamna un inceput mai mult decat promitator pentru o partida de crap.
ma opresc pentru ca am cam depasit sfera topicului.
fir intins.

lucianfiat
junior member
Mesaje: 59
Membru din: 25 Apr 2004 01:24

Mesaj de lucianfiat » 28 Apr 2004 12:27

salt nick h. dar nu poti sa dai te rog si cantitati pt prepararea boilesurilor si metode :!:

bogdans
junior member
Mesaje: 38
Membru din: 08 Apr 2004 15:18
Localitate: Timisoara

Mesaj de bogdans » 28 Apr 2004 14:44

nick,

boilles-urile tale pe baza de faina de peste merg si vara pe caldura ? Poti sa ne dai si noua proportiile la mix ? Sunt curios sa incerc acum primavara.Si de ce recomanzi boilles-urile de dimensiuni mici ?

Bogdan

nick h.
senior member
Mesaje: 462
Membru din: 01 Iul 2003 10:53

Mesaj de nick h. » 29 Apr 2004 11:15

400 gr. faina de peste
200 gr.faina de soia
200 gr. gris
100 gr. gluten

conform teoriilor "specialistilor" boilesurile cu faina de peste se preteaza in special vara intrucat au un continut ridicat de ulei.
dar pot sa-ti confirm ca am prins peste la ele si primavara.

referitor la metoda de preparare a boilesurilor n-o mai amintesc intrucat cred ca o stie fiecare.
de ce boilesuri de dimensiuni mici: daia!
daca faci un pat de nada din particule de dimensiuni mici mentii crapii pe vad mult mai mult timp acestia fiind preocupati cu culegerea lor.
inserind si un kil de boiles de mici dimensiuni intre ele pestii vor fi atat de preocupati cu "aspiratia" incat nu vor mai avea timp ca sa analizeze noua nada ci le ramane timp doar sa constatate ca e ceva nou dar delicios si bun de mancat.
daca le dai niste monster boiles ei la inceput le vor ocoli intrucat vor culege nadele de dimensiuni mai mici cu care sunt obisnuiti.
deci dureaza mai mult pana le da de gust.daca nu le da de gust si nu isi dau seama ca noua nada e ceva misto si hranitor poti tu sa ai cele mai tari boiles din lume.
foarte important din acest punct de vedere dimensiunea nadelor cu care sunt obisnuiti crapii.
de ex.: nadeste cu porumb si pune in carlig porumb urias cum e cel de pe magazin. va dura mult mai mult pana vei avea o trasatura.si sa stii nu va fi neaparat un trofeu nici cand ea va surveni.
si cum cei mai multi dintre noi pescuim la sfarsit de saptamana si facem partide scurte de pescuit va sfatuiesc sa dati cu boiles de dimensiuni mici sacrificand asa numita "selectie".
crapii pe care ii prind eu au in medie 6-7 kile.mie imi ajunge aceasta dimensiune.nu sunt dispus sa dau cu boiles de 24 mm ca sa-l prind pe cel de 30 de kile, care e sublim, dar cam lipseste cu desarvarsire din lacurile unde mai ies eu la pescuit .
prefer sa mai si prind ceva cand ies la pescuiala, mai ales ca mai nou am si mai putin timp liber.

fir intins.

Avatar utilizator
Dani Hentiu
maniac
Mesaje: 1210
Membru din: 26 Feb 2004 13:04
Localitate: DEVA
Contact:

Mesaj de Dani Hentiu » 08 Mai 2004 12:26

Pt.nick h ;poti fi mai explicit la ce fel de acid te referi :(

Avatar utilizator
Musaro Adriano
veteran
Mesaje: 705
Membru din: 29 Ian 2003 15:02
Localitate: torino italy

Mesaj de Musaro Adriano » 09 Mai 2004 15:52

salut dom. hentiu si tuturor, inainte de a intreba despre acidi cu care se obtine caseina este bine sa esplicam tuturor(asa cred eu) de ce englesi (pentru ca de la ei vine idea) foloseste caseina aceasta, si ce efect are pe momeala noastra dupa fierbere, carateristice ei de fapt nu ca singur component dar in amestec cu altele fainuri. numai bine adri.

Avatar utilizator
Musaro Adriano
veteran
Mesaje: 705
Membru din: 29 Ian 2003 15:02
Localitate: torino italy

Mesaj de Musaro Adriano » 09 Mai 2004 16:06

mam gandit ca pana ca sunt aici deschid eu direct subject acest si il comentam impreuna. Incepem sa zicem ca caseina este principala proteina a laptelui (una dintre..) obtinuta prin o lunga procesare chimica (fiind ca nu sunt un chimic dar simplu pescar evit plictisitoare esplicatia aceasta).este vorba de un praf alb foarte subtire care are niste carateristice:(le luam la rand si le esplicam una pe rand)
-Nivele valorice proteice foarte inalte: sa descoperit de mult(este vechia povestea aceasta) ca plafonul proteic peste 65% este o esagerare si asta pentru ca crapul nu mai asimila substante peste procent acest. inseamna bani aruncati de jabba si nicio un beneficiu la nivel de resultate.

Avatar utilizator
Musaro Adriano
veteran
Mesaje: 705
Membru din: 29 Ian 2003 15:02
Localitate: torino italy

Mesaj de Musaro Adriano » 09 Mai 2004 16:18

2)capcitatea de intarirea boilis: total inutil pentru ca exista produsele mult mai ieftine si digerabil care intareste boilis ca piatra (vezi: faina de orez, gris, si de ce nu gluten de grau!)
3)garantasa o iesire aromatica din boiles (cand este introdusa in apa) FOARTE LENTA si progresiva. Chestia aceasta este discutibila, fiind ca citind topic de mai sus am inteles ca majoritatea pescarilor nu au destul timp liber pentru a face partide de pescuit foarte lungi dar de o singura zii: atunci produs acest este absolut de evitat pentru ca este un component pentru boilis care dau randament pe 'termen foarte lung'. Zicem ca proteine laptelui (in particolar caseina) la fierbere coagulaz si formasa o pelicula (pare plastica la vedere) care impiedica la aroma si la substante atrantanti pe care le introduceti inauntru sa se raspandesca impiedicand cel care trebuie sa fie un 'signal' alimentar.

Scrie răspuns