De ce se fierb boilisurile si nu se baga in cuptor ???!!!!

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte, pregatire, componenta, conservare, retete, rezultatele lor etc

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
mariuskarp
new member
Mesaje: 10
Membru din: 26 Sep 2008 17:04

De ce se fierb boilisurile si nu se baga in cuptor ???!!!!

Mesaj de mariuskarp » 26 Ian 2009 17:49

Cu totii cred ca sintem de acord ca ultima din pregatirea unui boilis obisnuit este fierberea !!! Dar prin fierbere o parte din atractantii si aromele ce le folosim dispar sau mai bine spus se scurg in apa folosita la fiert si atunci calitatea boilisurilor se inrautateste DE CE OARE sa nu le bagam in cuptor la caldura cel putin atunci nu isi pierd din propietati!!!
Astept raspunsurile dumneavoastra cu lamuririle de rigoare!!!

cipibm
senior member
Mesaje: 333
Membru din: 19 Mai 2007 20:13
Localitate: baia mare
Contact:

Mesaj de cipibm » 26 Ian 2009 18:06

Unul din motive este ca cerealele din bile se expandeaza si devin flotante.Alt motiv ar fi ca in cuptor nu poti controla temperatura foarte bine si o temperatura prea mare poate deprecia nutrientii din ele.Ideea la o bila clasica(fiarta)e sa stea in apa clocotita doar pana liantul(in cazul acesta ouale)se coaguleaza si bila capata consistenta dorita.

Avatar utilizator
Luci_Stan
member
Mesaje: 205
Membru din: 03 Ian 2009 17:15
Localitate: Alba-Iulia

Mesaj de Luci_Stan » 26 Ian 2009 19:07

daca mai pui si drojdie in ele, un pic de frisca si gata tortul pt nea crapul :D
am glumit
idem cipibm

filica
veteran
Mesaje: 580
Membru din: 25 Ian 2009 00:53

Re: De ce se fierb boilisurile si nu se baga in cuptor ???!!

Mesaj de filica » 27 Ian 2009 19:23

mariuskarp scrie:Cu totii cred ca sintem de acord ca ultima din pregatirea unui boilis obisnuit este fierberea !!! Dar prin fierbere o parte din atractantii si aromele ce le folosim dispar sau mai bine spus se scurg in apa folosita la fiert si atunci calitatea boilisurilor se inrautateste DE CE OARE sa nu le bagam in cuptor la caldura cel putin atunci nu isi pierd din propietati!!!
Astept raspunsurile dumneavoastra cu lamuririle de rigoare!!!
un raspuns rautacios ar fi :-pt ca nu ar mai fi boil less si ar deveni cooked dry,acest "dry"de la urma insemnand pe langa uscat ,zvantat,etc si antialcoolic(in engleza),asta insemnand ca substantele volatile din majoritatea aditivilor si aromelor,vor pleca pe hota ,in loc sa se scufunde odata cu bila.ceea ce ti-a spus,colegul despre seminte,este mai mult ca adevarat.daca s-ar scurge aromele bilelor in apa folosita la fierbere,,dar nici acolo nu se scurg,si acolo se evapora si inca destul de repede.ia sa incerci sa cumperi 3 bile redy-made,una sa o lasi asa,alta sa o pui la microunde 30 secunde,iar atreia sa o pui la microunde 30secunde,sa o scoti sa se raceasca,s-o bagi iar 20 secunde,sa o scoti iar dupa racire sa o pui iar pt 10 secunde.La urma sa le cantaresti la un bijutier pe toate.apoi sa umpli 3 pahare de acelasi model cu apa si sa le dai drumul,la fiecare in propriul pahar.dupa ce vei vedea flotabilitatea fiecareia,vei intelege cum e cu cuptorul si cu tigaia.PS:-se pot si "coace "sub aburi.folosind un aparat de fiert legume sub aburi,

Nick
member
Mesaje: 174
Membru din: 26 Aug 2004 13:14
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de Nick » 28 Ian 2009 14:22

Care ar fi timpul de fierbere la aburi? La fel ca si fierberea in apa?

adi.oprea
veteran
Mesaje: 868
Membru din: 15 Ian 2007 19:55
Localitate: Alba Iulia
Contact:

Mesaj de adi.oprea » 28 Ian 2009 15:09

Nick scrie:Care ar fi timpul de fierbere la aburi? La fel ca si fierberea in apa?
Nu il poti stabili decat tu personal, in functie de instalatia de fierbere care o folosesti, mixul folosit si diametrele bilelor.

Te ghidezi dupa acelasi principiu ca si la cele fierte normal (scaldate in apa), verifici care nu mai are miezul cleios (coca).

Avantajul major al procedeului e ca nu mai "speli" bilele asa mult ca pe cele fierte in baie de apa. Te ajuta sa nu mai pierzi doze mari de lichide si nu numai incluse in ele.
La cele fierte in apa ideal este ca la introducerea bilelor apa sa nu scada sub punctul de fierbere, asa poti cronometra exact timpul in care sunt supuse procedeului.

Nu o sa poata nimeni sa-ti spuna exact cat timp. Producatori fac doar recomandari orientative de timp iar la marea majoritate lipseste si diametrul bilei pentru care fac recomandarea.
Sa nu-ti fie frica de perfectiune, niciodata nu o sa o atingi

Scrie răspuns