Cu totii cred ca sintem de acord ca ultima din pregatirea unui boilis obisnuit este fierberea !!! Dar prin fierbere o parte din atractantii si aromele ce le folosim dispar sau mai bine spus se scurg in apa folosita la fiert si atunci calitatea boilisurilor se inrautateste DE CE OARE sa nu le bagam in cuptor la caldura cel putin atunci nu isi pierd din propietati!!!
Astept raspunsurile dumneavoastra cu lamuririle de rigoare!!!
De ce se fierb boilisurile si nu se baga in cuptor ???!!!!
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
-
- new member
- Mesaje: 10
- Membru din: 26 Sep 2008 17:04
Unul din motive este ca cerealele din bile se expandeaza si devin flotante.Alt motiv ar fi ca in cuptor nu poti controla temperatura foarte bine si o temperatura prea mare poate deprecia nutrientii din ele.Ideea la o bila clasica(fiarta)e sa stea in apa clocotita doar pana liantul(in cazul acesta ouale)se coaguleaza si bila capata consistenta dorita.
Re: De ce se fierb boilisurile si nu se baga in cuptor ???!!
un raspuns rautacios ar fi :-pt ca nu ar mai fi boil less si ar deveni cooked dry,acest "dry"de la urma insemnand pe langa uscat ,zvantat,etc si antialcoolic(in engleza),asta insemnand ca substantele volatile din majoritatea aditivilor si aromelor,vor pleca pe hota ,in loc sa se scufunde odata cu bila.ceea ce ti-a spus,colegul despre seminte,este mai mult ca adevarat.daca s-ar scurge aromele bilelor in apa folosita la fierbere,,dar nici acolo nu se scurg,si acolo se evapora si inca destul de repede.ia sa incerci sa cumperi 3 bile redy-made,una sa o lasi asa,alta sa o pui la microunde 30 secunde,iar atreia sa o pui la microunde 30secunde,sa o scoti sa se raceasca,s-o bagi iar 20 secunde,sa o scoti iar dupa racire sa o pui iar pt 10 secunde.La urma sa le cantaresti la un bijutier pe toate.apoi sa umpli 3 pahare de acelasi model cu apa si sa le dai drumul,la fiecare in propriul pahar.dupa ce vei vedea flotabilitatea fiecareia,vei intelege cum e cu cuptorul si cu tigaia.PS:-se pot si "coace "sub aburi.folosind un aparat de fiert legume sub aburi,mariuskarp scrie:Cu totii cred ca sintem de acord ca ultima din pregatirea unui boilis obisnuit este fierberea !!! Dar prin fierbere o parte din atractantii si aromele ce le folosim dispar sau mai bine spus se scurg in apa folosita la fiert si atunci calitatea boilisurilor se inrautateste DE CE OARE sa nu le bagam in cuptor la caldura cel putin atunci nu isi pierd din propietati!!!
Astept raspunsurile dumneavoastra cu lamuririle de rigoare!!!
Nu il poti stabili decat tu personal, in functie de instalatia de fierbere care o folosesti, mixul folosit si diametrele bilelor.Nick scrie:Care ar fi timpul de fierbere la aburi? La fel ca si fierberea in apa?
Te ghidezi dupa acelasi principiu ca si la cele fierte normal (scaldate in apa), verifici care nu mai are miezul cleios (coca).
Avantajul major al procedeului e ca nu mai "speli" bilele asa mult ca pe cele fierte in baie de apa. Te ajuta sa nu mai pierzi doze mari de lichide si nu numai incluse in ele.
La cele fierte in apa ideal este ca la introducerea bilelor apa sa nu scada sub punctul de fierbere, asa poti cronometra exact timpul in care sunt supuse procedeului.
Nu o sa poata nimeni sa-ti spuna exact cat timp. Producatori fac doar recomandari orientative de timp iar la marea majoritate lipseste si diametrul bilei pentru care fac recomandarea.
Sa nu-ti fie frica de perfectiune, niciodata nu o sa o atingi