Ce "plante"plantati?

Discutii despre echipamente si accesorii pentru pescuitul la crap. Tot aici puteti deschide discutii despre produsele aflate in magazinul online.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Ce "plante"plantati?

Mesaj de SF » 10 Iun 2004 19:05

Desi nu sint un adept al plantatului la crap,totusi m-ar interesa cam ce echipament se foloseste.Am vazut pe aici niste distante de 200m si mai mari si m-ar interesa nu marca echipamentului(Doamne fereste) ci tipul.Deci ce tip de bat(lungime,actiune),ce fel de fir(rigid,mai moale,grosime) pe ce tip de mulineta puneti firul(aia 200 nu stiu cit de m de grosime 0,xy mm) cit de greu ii plumbul pe care il folositi pentru a tine linia stabila si nu in ultimul rind o montura pentru plantat(ma gindesc ca nu orice montura se preteaza).

Un luuuuuung Fir Intins!!!

Avatar utilizator
cristian_dj4all
junior member
Mesaje: 62
Membru din: 12 Mar 2004 14:26
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Re: Ce "plante"plantati?

Mesaj de cristian_dj4all » 10 Iun 2004 22:43

Nici eu nu sunt sustinatorul "plantatului" dar avand in vedere conditii de la noi ne mia pretam si la astfel de tehnica. Echipamentul folosit este acelas pe care il folosesti la pescuitul crapului in general diferenta consta in faptul ca nu lansezi ci asezi montura cu mana ... si mai pui si ceva graunte pe langa. :-? :wink:
Cristian Dj

Nutza Pedros

Mesaj de Nutza Pedros » 11 Iun 2004 00:36

La mine chit ca plantez chit ca nadesc dupa mal sunt aceleasi scule...betele sunt de3x2.70 Cormoran(carbon inalta rezistenta :D ),fir Carp expert de 0.30 mm in general(mai folosesc si Shimano 0.30 sau 0.25;si am folosit si SHIMANO STRADIC 0.35 -acesta fiind castigat la un concurs-).Pot sa spun ca"Expertul de crap" este un nailon destul de rigid.Mulinetele care le folosesc acum inmagazineaza fir de o.30 cam 200m(okuma-nu mai stiu modelul- obisnuita,ma costat cam 800.000 mulineta acum 2 ani).Plumb picatura sau plumb cu arc de 60g.Montura culisanta cu un singur carlig plasat dupa plumbul cu arc sau elicopter cu plumbul picatura.Cand nu plantez arunc cu mana sau cu catapulta improvizata de mine(arunca cam in jur de 60-70 de metri cu bulgari grei-sunt mandru de ea) nada...Cu respect Nutza Pedros

Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Vlad Pavlovici » 11 Iun 2004 11:01

Plantez si eu un punct de vedere in chestiunea plantatului. Mie, unul, nu-mi place sa plantez si nici nu plantez. Imi place sa arunc. Cred ca pot sa arunc suficient de precis si de departe, ca sa ating locurile care ma intereseaza. Folosesc, insa, barca pentru nadire, daca mi se permite, si n-am nici o problema cu plantatul in sine. Planteaza si Grabmayer, si Hutchinson, si Paisley, si Lagabbe si altii, pentru care am tot respectul. Problema romaneasca este alta: pescarul toarna in balta un sac de porumb uscat, planteaza 15 lansete, prinde 50 de kilograme, le baga in portbagaj si pe aici ti-e drumul. Si face asta ori de cate ori i se da ocazia. Daca ar pregati porumbul, daca ar planta un numar rezonabil de scule (cel permis de regulamentul apei pe care pescuieste) si ar lua o cantitate rezonabila de peste, ca sa nu mai vorbesc de Catch & Release, plantatul n-ar fi decat o tehnica la fel ca oricare alta, in loc sa fie un speraclu pentru spart cheia baltii si furat cat mai mult.

Desigur, multi pescari fura ca sa se apere de patronii baltilor, care ii fura si ei cum pot mai bine. Avem destule exemple. Cele doua specii (pescarul-hot si patronul-hot) se merita reciproc. Dar asta e alt subiect.

Problema generala cu orice tehnica este ca e preluata fara grija si respectul pentru ape si pesti, in care a fost ambalata in tara ei de origine. In privinta asta, chiar n-aveam nevoie de baitrunner, boilies, rig, reviste sau orice altceva. Invatatura stramosilor era suficienta. Avem destui meseriasi autohtoni care, cu metode verificate, sunt in lumea lor niste Hutchinsoni si Lagabbi ai golitului de balti si traitului din pestele vandut, pentru care apa nu mai are secrete.

SF, daca plantezi la 200 de metri sau mai mult, iti trebuie fir textil, vergi cu actiune de varf, care sa poate intepa la distanta, si plumb greu, recomandabil de la 150 de grame in sus. Poti planta orice montura, firul si plumbul sunt esentiale.

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 11 Iun 2004 12:57

Fratilor,concluzia care o trag este ca pescuitul la distante mari nu prea se impaca cu echipament moale.Deci daca vrem neaparat(ce chestie!) sa pescuim la dracul in praznic avem nevoie de scule pentru asa ceva(scule care numai moi nu sint).Asta in cazul in care vrem sa facem lucrurile cum trebuie as zice eu.

Fir Intins!!!

Ps.Multam Vlad pentru raspuns.

Avatar utilizator
patabum
senior member
Mesaje: 441
Membru din: 22 Sep 2003 17:55

Mesaj de patabum » 11 Iun 2004 13:09

Am plantat intr-o vreme. Aveam lansete Vapor made, Obor label, rusesti, clasice, cu varful portocaliu, din compozit si fibra de sticla (cred ca le stie cam toata lumea). Pe scurt: fara pretentii. Actiune, asa cum frumos spunea cineva, cum vor ele. Plantam la distante intre 200 - 250 m, fir mono, 0.3, fara pretentii, elastic, etc. Singura chestie la care tineam intotdeauna: plumbul greu (100-120 gr.) si montura in-line. Nu mi s-a intamplat niciodata sa ratez inteparea in aceste conditii, mai scapam pestii in timpul drill-ului din alte motive, care nu fac obiectul topicului.

Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Vlad Pavlovici » 11 Iun 2004 13:22

Patabum, nu contest, se poate sa nu fi ratat nici o intepare. Ceea ce poti rata totusi sunt unele trasaturi. Pe langa pestii pe care i-ai prins, s-ar fi putut sa-ti mai traga si altii (ceva mai discret) si sa nu vezi, fiindca trasatura s-a dizolvat in masa firului si n-a mai ajuns pana la tine. De asta se foloseste fir textil, ca inregistreaza si ceea ce monofilamentul pierde.

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 11 Iun 2004 13:25

Patabum,ai uitat sa spui si citi metri faceai in spate cind dadeai intepatura.

Fir Intins!!!

PS.Daca nu faceai nici un pas,vinde-mi mie lansetele alea :-)

Avatar utilizator
patabum
senior member
Mesaje: 441
Membru din: 22 Sep 2003 17:55

Mesaj de patabum » 11 Iun 2004 13:48

@SF: Eu sunt baiat cuminte, m-am gandit ca daca deviez spre atletism (ca fugeam vreo 6-7 pasi, daca nu mai bine, ca sa intep) s-ar putea sa fiu tras de urechi :lol: Oricum, nu-mi spune ca acum, cu super-scule si super-fire ridici lanseta de pe suport, verifici daca ai activarea vocala in functiune, comanzi scurt "Hai la tata!" si ai terminat, ca eu sunt mai romantic de felul meu :wink: Bottom line, nu vand lansetele alea nici mort, am prea multe amintiri legate de ele. Ba chiar, uneia poreclite in cercul intim pitica i-am promis solemn ca atunci cand va iesi la pensie (momentan o foloseste fata mea de 12 ani cu mare succes) o voi agata la loc de cinste pe peretele din sufragerie pentru ca M E R I T A !

@Vlad: Ca orice om curios (excesiv chiar in cazul meu), am dat si eu cu fir textil. M-am documentat inainte, am luat o mulineta cu tambur si galet titanizat + lanseta cu inele SIC, sa nu am surprize. Am renuntat relativ repede, pentru ca, fiind o combinatie extrem de rigida, toti ciortanii veneau cu buza sfasiata, desprinsa 2-3 cm. de carlig si sincer, mi-a fost mila de dezastrul care il provocam. Am revenit la monofilament. Cateodata, cand vreau sa lansez departe cu greutati mari, folosesc si inaintas (9 m), insa foarte rar. Nu neg avantajele unei combinatii lanseta cu actiune de virf si fir textil, insa eu unul am renuntat din motivele de mai sus.

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 11 Iun 2004 14:19

Chiar si la distante scurte nu ma abtin sa nu fac un pas-doi in spate.Si ii adevarat faptul ca la scos pestele,cu un echipament mai dur riscul de a rupe buze ii mare.

Fir Intins!!!

Scrie răspuns