Sfaturi achizitionare scule pentru incepator

Discutii despre echipamente si accesorii pentru pescuitul la crap. Tot aici puteti deschide discutii despre produsele aflate in magazinul online.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Avatar utilizator
Robert Nicolae
junior member
Mesaje: 66
Membru din: 14 Noi 2008 20:58
Localitate: AVP
Contact:

Mesaj de Robert Nicolae » 13 Ian 2009 01:30

@costi_e7
diferenta dintre swingere si hangere

Chiar daca la prima vedere, mai toata lumea ar putea cade in capcana de a le atribuii aceleasi calitati, nu este de loc asa.

Diferentele pleaca de la preturi (swinger-ele fiind ceva mai scumpe decat hanger-ele) si merg pana scopul pentru care au fost create.

Swinger-ul - cum ii sugereaza si numele are calitatea de a balansa ajutat fiind de o tija metalica, pe vertical, intinzand firul sub greutatea acestuia sau (in putine cazuri) fiind ajutat de un arc care tensioneaza balamaua swinger-ului.
Calitati: Reuseste o intinderea a firului foarte rapida, are o stabilitate de remarcat eliminand riscul de beep-uri false in conditii de vant, permite modificarea foarte rapida a greutatii care tensioneaza firul prin schimbarea pozitiei lestului pe tija, iar, in cazul folosirii rodpod-ului orientand varful lansetelor cat mai sus posibil, swinger-ul (cel echipat cu arc ajutator) este unealta perfecta pentru intinderea firului.
Minusuri: necesitatea unui penar special pt. transportul acestora, plaja greutatii care tesioneaza firul este limitata de lestul cu care a fost echipat sau de arcul tensionant.
Situatiile la care se preteaza folosirea swinger-ului sunt cele de genul: Pescuit la distante foarte mari, pescuit plantat, partide desfasurate in situatii de vreme nefavorabila (vant puternic, ploaie)

Hanger-ul - atarna, ajutat de un lant cu zale in capatul caruia se afla capul hanger-ului prins fiind de fir, si se ajuta de greutatea acestuia si de atractia gravitationala pentru a intinde firul.
Calitati: greutate redusa nelestat (in anumite cazuri f. utila), usurinta in transport, plaja destul de mare a greutatii lesturilor cu care pot fi echipati, se preteaza perfect la pescuitul cu plumbi de mici dimensiuni neexistand riscul de a muta montura de pe vad din cauza tensionarii violente a firului.
Minusuri: nu se preteaza la pescuitul in conditii de vant puternic generand beep-uri false, ineficient in pescuitul la distante mari sau a celui de tip plantat la distante mari, posibilitatea de a lovii avertizorul sau de a zgaria vopseaua buzzbarului (bara care permite sustinerea a 2 sau mai multe lansete) in urma ridicarii mai violente a lansetei de pe suport.
Situatiile la care se preteaza folosirea hanger-ului: Pescuit in marginile lacului la distante mici, se preteaza perfect la pescuitul cu plumbi de mici dimensiuni, finete maxima atunci cand vizualizarea firului de catre peste reprezinta un dejavantaj.

Un hanger care inglobeaza o parte din calitatile swinger-ului este cel de la NASH, care este echipat tot cu un lant, dar de aceasta data, zalele sunt asemanatoare celor de la lantul de bicicleta. Avantajul acestuia rezulta din faptul ca se poate utiliza si in conditiile de vreme nefavorabila, respectiv, vant puternic.

Nu fac un secret din faptul ca sunt adeptul swinger-ului, dar, sunt anumite situatii, in care, lipsa hanger-elor din trusa de pescuit nu poate fi posibila.

Ca sfat, atunci cand cunostintele in achizitionarea echipamentului sunt limitate, i-ti recomand sa nu iei de bun chiat tot ce e recomandat de vanzator shi cereti si o a doua parere pe forum (ceea ce ai si facut) sau chiar la un alt magazin, de preferat concurent primului.
Aventuri la Pescuit
DE LA PESCARI PENTRU PESCARI

Avatar utilizator
Razvann
junior member
Mesaje: 93
Membru din: 18 Noi 2007 19:26

Mesaj de Razvann » 15 Ian 2009 13:21

costi_e7 scrie:ai dreptate, si esti printre putinii care nu ridica in slavi helicon. longbow e lucrat bine, de la maneta care are manerul din lemn fata de plastic , pana la baitrunner-u care lucreaza extrem de fin , pe cand la banax nu prea .. calitate buna.

recunosc ca aici am facut o greseala, m-am lasat impins de euforia de moment. am vazut helicon in raft, era la 140 ron si stiind ca pe site e mai mult, iar domnul de la gipo mi-a zis ca o sa fie cam la 200 in sezon .. am luat, manat fiind, de recomandarile de pe forum. imi pare rau si imi cer scuze lui silviu_ms care avea de vanzare 2 okuma ca ale mele, erau si accesibile ca pret si completau si setul. ce sa zic .. n-am mai avut rabdare, parca plecam maine pe balta :oops:
Sunt OK, daca le exploatezi cu grija (ca de altfel orice mulineta). Sa ai grija cu frana de pe spate ----este o piesa cu un filet de plastic in angrenaj si daca strangi prea tare se rade filetul ----- in rest nu am nimic ce sa le reprosez, mai ales daca le faci o intretinere buna ----suruburi stranse, putina vaselina sau ulei fin de mecanisme.....sa nu-ti para rau . Okuma sunt mai bine finisate...insa parca Banaxul iti da senzatia de mulineta de crap adevarata---robusta. Surubareste putin si nu o sa-ti para rau...dar ai grija sa nu-ti ramana piese :D

Scrie răspuns