Inel plecare 50

Discutii despre echipamente si accesorii pentru pescuitul la crap. Tot aici puteti deschide discutii despre produsele aflate in magazinul online.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
dariusiacob
member
Mesaje: 206
Membru din: 26 Ian 2009 21:35
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de dariusiacob » 15 Apr 2012 13:59

Iata ce am descoperit in timpul siestei de dupa masa de pranz.Sper ca nu am exagerat in privinta regulamentului :oops: Spor la lectura :roll:
Autorul articolului este Vlad Pavlovici iar sursa e mentionata mai jos.

Unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. Fondator al revistei "Aventuri la pescuit". A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Autor de emisiuni TV. Consultant Select Baits.20.03.2012
2 comentarii.Inelul de 50

Inelul de 50 are o valoare mai mult comerciala, decat practica
Colegii de la PVTV m-au rugat sa scriu pentru site articole scurte tehnice, pe teme de interes general. Incep cu un subiect care nu numai ca e tehnic si de interes general, dar in primul rand e gresit inteles: inelul de 50mm folosit pe lansete de crap.

Pentru pescari, inelul de 50 este un element-cheie al lansetelor de distanta. Pentru producatori, e un element-cheie al vanzarii acestor lansete. Pentru distanta in sine, e mai degraba un impediment. Conceptia pe care se bazeaza inelul de 50 e corecta, dar a fost denaturata pana cand a ajuns sa produca rezultate contrarii.

Inelul de 50 urmareste sa dea firului un spatiu de desfasurare mai larg, sa reduca frecarea si sa ajute la obtinerea unor distante mai mari. De fapt, nu e vorba numai de inelul de 50 singur, ci toate inelele. Inca din anii 90, configuratia obisnuita pentru cele mai multe lansete de crap este 40-12 (inele de plecare de 40mm, inel de varf de 12mm), dupa formula 40-30-25-20-16-12, in cazul folosirii unei configuratii cu sase inele. Introducerea inelului de 50 a dus la o configuratie in care toate inelele erau mai mari. O formula des intalnita este 50-40-30-20-16-16.

Aceasta configuratie 50-16 a aparut pe lansete cu actiune ultra-rapida, foarte rigide, proiectate pentru aruncari extreme, si a dat rezultate superioare in comparatie cu formula 40-12. Vorbim de aruncari facute cu fire de la 0,28-0,30mm in sus. In Anglia, de unde provine ideea inelor mari, sunt destule lacuri care interzic pescarilor sa dea cu fire foarte subtiri, pentru a proteja pestele. De exemplu, daca vrei sa arunci intr-o agatatura la 150 de metri, ori te descurci cu fir gros, ca sa ai sanse cat mai mari sa scoti crapul, ori renunti. Este exclus sa dai in agatatura cu fire de 0,20mm, cum se intampla in Romania, doar pentru ca arunci mai departe, atata vreme cat firele respective sunt neindicate pentru un pescuit de forta sau ca rezistenta la abraziune. Unele balti englezesti interzic si folosirea unui inaintas sau a firului textil ca linie principala. Prin urmare, ai o linie principala de monofilament gros si vrei distanta. Configuratia 50-16 te ajuta. Sau te duci la un concurs de casting, unde regulamentul prevede inaintasi mono cu diametru de 0,60-0,70mm sau si mai mult. Configuratia 50-16 te ajuta din nou. Cu cat firele sunt mai groase, cu atat inelele mari sunt mai eficiente, pe lansete pentru distanta.


Configuratia 40-12 e suficienta – daca nu chiar optima – in majoritatea situatiilor
Lansetele pe care au aparut inelele 50-16 erau exact modele de mare distanta. Se stie ca asemenea lansete sunt “locomotive”, in sens comercial, pentru producatori. Trag dupa ele reputatia firmei. Distanta e usor de inteles pentru public, in raport cu alte aspecte mai tehnice (materiale, constructie), chiar daca distantele mari sunt cu greu accesibile cumparatorului obisnuit, care nu are nici tehnica, nici antrenamentul sa le obtina. Treptat, pe baza succesului inregistrat de cateva modele specializate pe distante mari, configuratia 50-16 si uneori doar inelul de 50 au ajuns sa fie montate pe aproape orice lanseta, ca sa o faca vandabila.

Paradoxul e ca inelele 50-16 sunt eficiente doar pe lansete de distanta adevarate. Pe alte lansete, sunt daunatoare. Nu arunci mai departe datorita lor. Arunci mai putin. Vina nu este a inelului de 50, care conteaza mai putin, fiind pus pe primul segment al lansetei. Restul inelelor, montate pe varf, adauga o greutate pe care doar blancurile rigide o pot sustine, pastrandu-si rata de revenire rapida. Pe blancurile mai blande, greutatea crescuta a inelelor imprima varfului o miscare de oscilatie care anuleaza avantajul inelelor mari. Faptul ca sunt mai mari influenteaza lanseta in rau. Oricine verifica un blanc echipat simetric cu inele 40-12 si 50-16 constata ca, la inele mai mari, lanseta pare mai moale. Este efectul greutatii pe varf.

De-a lungul anilor, am facut teste cu acelasi blanc echipat cu ambele configuratii. Am comparat si lansete cu actiune medie, si lansete cu actiune rapida, avand in vedere ca gasim inele 50-16 pe ambele tipuri. La teste am invitat si pescari fara competente speciale in materie de casting, ca rezultatele sa fie relevante pentru pescarul de nivel general. S-a aruncat cu monofilament subtire, de 0,25mm, si inaintas textil, adica asa cum dau aproape toti pescarii.

Invariabil, cele mai bune rezultate s-au obtinut cu o configuratie 40-12, indiferent de actiunea lansetei. Configuratia 50-16 a produs rezultate mai slabe sau cel mult egale, dar in ansamblu toata lumea a parut sa dea mai bine cu lansete echipate cu inele 40-12. Acelasi lucru l-am observat si la sedinte de casting cu diversi pescari. Configuratia 50-16 nu le aducea niciun castig practic. Pentru distanta, era un inconvenient.


Inelele 40-12 pot prelua fara probleme spirele de fir trimise de o mulineta long cast
In concluzie, inelele 50-16 pot fi utile, daca ai o lanseta cu un blanc rigid, care sustine greutatea suplimentara pe varf fara sa intre intr-un balans prelungit, daca arunci cu fire relativ groase (si eventual cu un inaintas mono) si daca esti un aruncator bun, care stie sa incarce la maxim aceste lansete. Expertii care recomanda inele 50-16, cu argumentul unor distante fantastice, intra in aceasta categorie, deci recomandarile lor sunt corecte… pentru ei. Pentru restul pescarilor, lucrurile sunt mai nuantate.

Nu e intamplator ca exista producatori avizati care evita inelele 50-16 pe majoritatea lansetelor lor, chiar si pe modele pentru distanta, daca lanseta are actiune medie sau semirapida.

Sa nu se inteleaga de aici ca o configuratie de inele 50-16 e automat inutila. Dar nici ca e automat cea mai buna pentru distanta. Depinde de blanc, de pozitia inelelor, de greutatea inelelor, de grosimea firului si de aruncator. Daca e buna sau nu se poate afla doar prin teste. Sfatul meu – testati inainte sa cumparati!
P.S.-Spatiile cuprind niste poze super in original.Sper ca va place :lol:

Scrie răspuns