Pentru incepatori
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
Pentru incepatori
Domnilor,
Mentionez de la inceput ca NU doresc/astept raspunsuri la paranteza asta introductiva pe care o voi face !!!
Asadar, nu vreau sa deranjez sau sa supar pe nimeni de pe acest forum .... dar : de vreo 2 luni de cand v-am descoperit si "studiez" pescuitul crapului tot incerc sa extrag informatii, sa-mi creez o reteta "perfecta" de nada/momeala si nu reusesc. Am gasit o multime de retete, dar dupa ce am citit si explicatiile si comentariile voastre ba era prea putin din produsul x, ba produsul y era prea mult, ba produsul z trebuie scos de tot .... astfel ca la sfarsit bietii incepatori nu mai stiu ce sa bage si ce sa scoata. Ba mai mult, daca in boilies se introduce faina de XXX, hai sa ne apucam in topicul de "retete" (dau un exemplu oarecare) sa deviem total de la subiect si sa discutam despre faina XXX. Haideti sa sintetizam putin retetele si sa devenim un pic mai profesionisti, ce D-zeu, ca nu suntem ca babele din piata care "discuta toata ziua vorbe" si uneori nici atat.
Un alt lucru care m-a dezamagit pe forum este faptul ca se vorbeste foarte mult despre boilies si prea putin de orice alte nade/momeli. Haideti sa facem o pauza cu "bilutele magice" si sa expunem, NU SA "DISCUTAM" despre retete de nade/momeli si despre rezultatele obtinute cu acestea, fara sa ne pierdem in detalii foarte, foarte tehnice pe care numai cineva cu n-spe facultati de chimie le-ar putea deslusi. Hai sa vb pe limba incepatorilor, va rog.
Repet, nu doresc/astept raspunsuri la paranteza de mai sus, tocmai pentru a deveni un forum profesionist, al pescarilor (crapistilor) adevarati.
Sintetizand, va rog sa postati, PENTRU INCEPATORI, retete de nada/momeala pentru ape statatoare, DAR FARA BOILIES-URI !!! Scurt si la obiect : reteta, capturile obtinute, conditii, ....
Va multumesc la toti.
Mentionez de la inceput ca NU doresc/astept raspunsuri la paranteza asta introductiva pe care o voi face !!!
Asadar, nu vreau sa deranjez sau sa supar pe nimeni de pe acest forum .... dar : de vreo 2 luni de cand v-am descoperit si "studiez" pescuitul crapului tot incerc sa extrag informatii, sa-mi creez o reteta "perfecta" de nada/momeala si nu reusesc. Am gasit o multime de retete, dar dupa ce am citit si explicatiile si comentariile voastre ba era prea putin din produsul x, ba produsul y era prea mult, ba produsul z trebuie scos de tot .... astfel ca la sfarsit bietii incepatori nu mai stiu ce sa bage si ce sa scoata. Ba mai mult, daca in boilies se introduce faina de XXX, hai sa ne apucam in topicul de "retete" (dau un exemplu oarecare) sa deviem total de la subiect si sa discutam despre faina XXX. Haideti sa sintetizam putin retetele si sa devenim un pic mai profesionisti, ce D-zeu, ca nu suntem ca babele din piata care "discuta toata ziua vorbe" si uneori nici atat.
Un alt lucru care m-a dezamagit pe forum este faptul ca se vorbeste foarte mult despre boilies si prea putin de orice alte nade/momeli. Haideti sa facem o pauza cu "bilutele magice" si sa expunem, NU SA "DISCUTAM" despre retete de nade/momeli si despre rezultatele obtinute cu acestea, fara sa ne pierdem in detalii foarte, foarte tehnice pe care numai cineva cu n-spe facultati de chimie le-ar putea deslusi. Hai sa vb pe limba incepatorilor, va rog.
Repet, nu doresc/astept raspunsuri la paranteza de mai sus, tocmai pentru a deveni un forum profesionist, al pescarilor (crapistilor) adevarati.
Sintetizand, va rog sa postati, PENTRU INCEPATORI, retete de nada/momeala pentru ape statatoare, DAR FARA BOILIES-URI !!! Scurt si la obiect : reteta, capturile obtinute, conditii, ....
Va multumesc la toti.
Pt. Gica Chioru
Domnule,
da-mi voie sa te felicit din tot sufletul pentru topicurile deschise si in special pentru topicul "Sfaturi? pentru incepatori!!?" din "Discutii generale" !!! Te consider un exemplu pentru toti forumistii crapisti. Informatiile date de tine sunt strict tehnice in majoritatea lor si am invatat foarte multe din ele. BRAVO !!! Si .... iti mutumesc, cred ca in numele tuturor incepatorilor de-aici.
da-mi voie sa te felicit din tot sufletul pentru topicurile deschise si in special pentru topicul "Sfaturi? pentru incepatori!!?" din "Discutii generale" !!! Te consider un exemplu pentru toti forumistii crapisti. Informatiile date de tine sunt strict tehnice in majoritatea lor si am invatat foarte multe din ele. BRAVO !!! Si .... iti mutumesc, cred ca in numele tuturor incepatorilor de-aici.
- Dani Hentiu
- maniac
- Mesaje: 1210
- Membru din: 26 Feb 2004 13:04
- Localitate: DEVA
- Contact:
iulianast
Ceea ce cauti tu e mai greu de gasit. Nada "perfecta", momeala "perfecta" ...
Cred ca intelegi ca daca ar exista cineva sa aiba asa ceva, nu numai ca ar fi doar multiplu campion de pescuit la crap, ... dar ar putea cistiga foarte multi bani din asta si ca urmare ar avea grija ca secrtetul sa fie bine pastrat.
Cei de aici de pe forum, marea majoritate, inca mai cauta o momeala mai buna. Si - logic - toti ne intrebam: Ce sa mai introduc in momeala ? (pentru a fi mai atractiva.)
Problema e alta. Introducem noi componente (o parte dintre pescari) cam "dupa ureche" - adica pentru ca asa am auzit la altii. Cei mai vechi intr-ale pescuitului stiu ca imediat dupa '90 in Iasi era criza de halva. Iar un prieten, pescar, cind a gasit, a luat 20 de pachete. (pe aia cu pescuitul cu miere de albine mai bine nu ti-o mai spun)
Unde vreau sa ajung ? Halvaua poate fi introdusa in nada - cu efecte bune - insa in ce proportie ? Eu unul nu stiu - nu am experimentat !
Acesta e doar un aspect al unei situatii generale. Multi ajung sa introduca in nada ... diverse, dupa diverse sfaturi, si nu intotdeauna cu efecte benefice.
Sfatul meu, daca pescuiesti cu mamaliga, fa-o din porumb, apa si sare, adica asa cum o faci pentru tine. Nu chiar la fel, ci mult mai bine fiarta si evita "afumarea" mamaligii. (Considerind ca folosesti 1 kg de malai, pui la fiert 1 litru de apa, poate ceva mai mult - nu-ti pot spune cit, va trebui sa experimentezi - cu cit depasesti litrul de apa fiind dependent de tipul malaiului si de taria focului. Iei o sita ceva mai fina decit cea pentru malai - insa nu la fel de fina ca cea de faina alba - si cerni malaiul. Ceea ce nu trece prin sita, dar nu mai mult de 400 de grame pui la fiert si lasi sa fiarba la foc mic cam vreo 30 de minute. Acesta va constitui baza sau liantul mamaligii. Apoi adaugi si restul de malai mai fin, si amesteci des cit mamaliga mai fiebe inca vreo 30 de minute. Rastorni mamaliga pe o farfurie, pui peste ea o alta farfurie, acoperi cu prosoape si lasi la racit incet, lent ... nici sa nu vezi aburul care iese din ea prin prosoape.) Cubul de mamaliga trebuie sa rezulte usor "elastic" - adica daca il stringi intre degete sa simti ca pare elastic - si daca il stringi mai tare sa se deformeze fara sa crape. Nu vei reusi intotdeauna, "rebuturile" le vei folosi ca nada.
Daca pescuiesti rar, o zi pe saptamina, fereste-te de arome si alte adaosuri in mamaliga. Pescarii de crap ne-au spus ca nadirea la crap este foarte importanta. Insa la pescuitul de sfirsit de saptamina nu ai cum sa nadesti serios, astfel incit aroma din nada ta sa-i semnaleze pestelui aflat la o oarecare distanta ca in locul ales de tine va gasi hrana. Vrei - nu vrei, te bazezi ca pestele recunoaste drept hrana ceea ce ai aruncat tu ca nada si ceea ce-i pui tu in cirlig, pentru ca s-a intilnit cu nada si momeala altor pescari. Iar elementul comun intre nada ta si a celor mai multi pescari ieseni este prumbul. Daca vei ascunde aroma porumbului cu aroma de ananas (am spus ananas pentru ca nu stiu sa se foloseasca in zona noastra) rezultatele nu sunt greu de anticipat. Si orice alt adaos poate avea acelasi efect.
Nu spun sa nu incerci. (Ti-am mai spus ca a arunca nada de 15 000 lei intr-o zi de pescuit este ... jenant de ieftin.) Ba chiar vei simti nevoia sa incerci. Fii pregatit insa ... pentru orice rezultat.
Nu te "arunca" a cubulete prea mari si nici la fire groase. Nici acele sa nu fie exagerat de mari. Cit despre ace, ia cele mai bune pe care ti le poti permite (in nici un caz din bazar).
Ca sa inchei intr-o nota ceva mai amuzanta, afla ca duminica am fost la pescuit. (Crapul nu a tras.) Cel cu care am fost stia un loc sa-i spunem "in padure" pe care pescuia de regula un pensionar localnic. Si de cite ori a fost acolo amicul meu anul trecut nu a reusit sa gaseasca niciodata locul liber. Este adevarat insa ca pescarul acela a amenajat locul - cu lopata - pentru a face statul acolo mai "omenesc" decit in alte parti.
Peste zi vine localnicul acolo. Ne vede ... ne evalueaza ... Intreaba de peste ... zimbeste ...
A urmat apoi o lectie de pescuit. Cubul de mamaliga .... mamaliga de bomba ... srotul de floarea soarelui ... boaba de porumb ... si ... (tine-te bine) ... boiles. Da, ai auzit bine, mosul facuse boiles ... incercase in Prut ... si spune ca a prins.
Apoi ne-a spus ca pescuieste pe acele locuri din 1954.
Si au urmat lectia "practica" ... nu i-a placut montura fir de par utilizata de mine ... nu i-a placut cum taiam cubuletele de mamaliga ... ce mai - pina la urma - m-a invatat si cum se baga acele in mamaliga de pe bomba. (Este drept insa ca si noi l-am cam "provocat", am vazut ca are ce sa ne spuna ... si merita incercat sa obtinem cit ai multa informatie.)
Nu zic ca nu stiam multe din cele spuse de el, insa au fost si cel putin vreo 3 aspecte demne de retinut din cele spuse de mos.
Ce vreau sa retii e ca pescuitul nu se poate invata decit pe balta. Citesti carti, reviste, forumuri ... foarte bine ... insa cind iesi la pescuit uita-te la alti pescari, vezi ce fac, incerca sa intelegi. Vei afla lucruri noi, pentru ca intr-o carte nu se poate spune totul. Si nici pe forum. (Chiar daca pe forum ai sansa sa inveti mai mult - pentru ca poti intreba.)
Si, abia dupa ce vei putea intelge tot ce vezi pe balta la pescarii din jurul tau, daca vei reciti forumul crap.ro te vei speria cita informatie utila se afla aici ... si ti-a scapat.
Fir intins !
Ceea ce cauti tu e mai greu de gasit. Nada "perfecta", momeala "perfecta" ...
Cred ca intelegi ca daca ar exista cineva sa aiba asa ceva, nu numai ca ar fi doar multiplu campion de pescuit la crap, ... dar ar putea cistiga foarte multi bani din asta si ca urmare ar avea grija ca secrtetul sa fie bine pastrat.
Cei de aici de pe forum, marea majoritate, inca mai cauta o momeala mai buna. Si - logic - toti ne intrebam: Ce sa mai introduc in momeala ? (pentru a fi mai atractiva.)
Problema e alta. Introducem noi componente (o parte dintre pescari) cam "dupa ureche" - adica pentru ca asa am auzit la altii. Cei mai vechi intr-ale pescuitului stiu ca imediat dupa '90 in Iasi era criza de halva. Iar un prieten, pescar, cind a gasit, a luat 20 de pachete. (pe aia cu pescuitul cu miere de albine mai bine nu ti-o mai spun)
Unde vreau sa ajung ? Halvaua poate fi introdusa in nada - cu efecte bune - insa in ce proportie ? Eu unul nu stiu - nu am experimentat !
Acesta e doar un aspect al unei situatii generale. Multi ajung sa introduca in nada ... diverse, dupa diverse sfaturi, si nu intotdeauna cu efecte benefice.
Sfatul meu, daca pescuiesti cu mamaliga, fa-o din porumb, apa si sare, adica asa cum o faci pentru tine. Nu chiar la fel, ci mult mai bine fiarta si evita "afumarea" mamaligii. (Considerind ca folosesti 1 kg de malai, pui la fiert 1 litru de apa, poate ceva mai mult - nu-ti pot spune cit, va trebui sa experimentezi - cu cit depasesti litrul de apa fiind dependent de tipul malaiului si de taria focului. Iei o sita ceva mai fina decit cea pentru malai - insa nu la fel de fina ca cea de faina alba - si cerni malaiul. Ceea ce nu trece prin sita, dar nu mai mult de 400 de grame pui la fiert si lasi sa fiarba la foc mic cam vreo 30 de minute. Acesta va constitui baza sau liantul mamaligii. Apoi adaugi si restul de malai mai fin, si amesteci des cit mamaliga mai fiebe inca vreo 30 de minute. Rastorni mamaliga pe o farfurie, pui peste ea o alta farfurie, acoperi cu prosoape si lasi la racit incet, lent ... nici sa nu vezi aburul care iese din ea prin prosoape.) Cubul de mamaliga trebuie sa rezulte usor "elastic" - adica daca il stringi intre degete sa simti ca pare elastic - si daca il stringi mai tare sa se deformeze fara sa crape. Nu vei reusi intotdeauna, "rebuturile" le vei folosi ca nada.
Daca pescuiesti rar, o zi pe saptamina, fereste-te de arome si alte adaosuri in mamaliga. Pescarii de crap ne-au spus ca nadirea la crap este foarte importanta. Insa la pescuitul de sfirsit de saptamina nu ai cum sa nadesti serios, astfel incit aroma din nada ta sa-i semnaleze pestelui aflat la o oarecare distanta ca in locul ales de tine va gasi hrana. Vrei - nu vrei, te bazezi ca pestele recunoaste drept hrana ceea ce ai aruncat tu ca nada si ceea ce-i pui tu in cirlig, pentru ca s-a intilnit cu nada si momeala altor pescari. Iar elementul comun intre nada ta si a celor mai multi pescari ieseni este prumbul. Daca vei ascunde aroma porumbului cu aroma de ananas (am spus ananas pentru ca nu stiu sa se foloseasca in zona noastra) rezultatele nu sunt greu de anticipat. Si orice alt adaos poate avea acelasi efect.
Nu spun sa nu incerci. (Ti-am mai spus ca a arunca nada de 15 000 lei intr-o zi de pescuit este ... jenant de ieftin.) Ba chiar vei simti nevoia sa incerci. Fii pregatit insa ... pentru orice rezultat.
Nu te "arunca" a cubulete prea mari si nici la fire groase. Nici acele sa nu fie exagerat de mari. Cit despre ace, ia cele mai bune pe care ti le poti permite (in nici un caz din bazar).
Ca sa inchei intr-o nota ceva mai amuzanta, afla ca duminica am fost la pescuit. (Crapul nu a tras.) Cel cu care am fost stia un loc sa-i spunem "in padure" pe care pescuia de regula un pensionar localnic. Si de cite ori a fost acolo amicul meu anul trecut nu a reusit sa gaseasca niciodata locul liber. Este adevarat insa ca pescarul acela a amenajat locul - cu lopata - pentru a face statul acolo mai "omenesc" decit in alte parti.
Peste zi vine localnicul acolo. Ne vede ... ne evalueaza ... Intreaba de peste ... zimbeste ...
A urmat apoi o lectie de pescuit. Cubul de mamaliga .... mamaliga de bomba ... srotul de floarea soarelui ... boaba de porumb ... si ... (tine-te bine) ... boiles. Da, ai auzit bine, mosul facuse boiles ... incercase in Prut ... si spune ca a prins.
Apoi ne-a spus ca pescuieste pe acele locuri din 1954.
Si au urmat lectia "practica" ... nu i-a placut montura fir de par utilizata de mine ... nu i-a placut cum taiam cubuletele de mamaliga ... ce mai - pina la urma - m-a invatat si cum se baga acele in mamaliga de pe bomba. (Este drept insa ca si noi l-am cam "provocat", am vazut ca are ce sa ne spuna ... si merita incercat sa obtinem cit ai multa informatie.)
Nu zic ca nu stiam multe din cele spuse de el, insa au fost si cel putin vreo 3 aspecte demne de retinut din cele spuse de mos.
Ce vreau sa retii e ca pescuitul nu se poate invata decit pe balta. Citesti carti, reviste, forumuri ... foarte bine ... insa cind iesi la pescuit uita-te la alti pescari, vezi ce fac, incerca sa intelegi. Vei afla lucruri noi, pentru ca intr-o carte nu se poate spune totul. Si nici pe forum. (Chiar daca pe forum ai sansa sa inveti mai mult - pentru ca poti intreba.)
Si, abia dupa ce vei putea intelge tot ce vezi pe balta la pescarii din jurul tau, daca vei reciti forumul crap.ro te vei speria cita informatie utila se afla aici ... si ti-a scapat.
Fir intins !