tehnici de nadire invechite
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
Oameni buni, halvaua e mama nadelor, e un element care nu trebuie sa lipseasca mai ales din mamaliga, dar mare grija, halvaua inmoaie mamaliga, antidotul pt a intari o mamaliga inmuiata cu halva e painea, dar nu cred ca spun nimik nou prin asta; in alta ordine de idei i-as ruga pe cei care sunt din Timisoara sa-mi zica si mie de unde se mai cumpara halva ca e criza mare, eu am fost pe la vreo 20 de magazine al batran la fel si nu gasim nici unde, acuma ma limitez in a folosi floare macinata, dar asta e un surogat subtire, asa ca va rog din tot sufletu ajutati-ma.
Get rich or die tryn
Vlady,
Halvaua -de cumparat- se gaseste greu si prin Bucuresti, desi daca cunosti ceva magazine cu specific turcesc sau arab, ai sanse sa-ti cumperi cata vrei, nu-i foarte ieftina dar oricum rezolvi cumva aceasta problema, dar cred ca in Banat e mai problematic... nu prea ajung produse alimenare orientale pe la voi...
Pe vremuri, in magazinele alimentare social(iste) halvaua se gasea intotdeauna... lumea sarmana o manca pe paine, mai ales in perioadele de post... era in calupuri ca si marmelada...
Incerc sa te ajut cu o reteta de halva, gasita intamplator, intr-o revista gastronomica... ma gandesc ca poate te va ajuta sa ajungi la o compozitie de halva " SALVATOARE ", reproduc mai jos exact reteta, asa cum am citit-o in revista :
MATERII PRIME :
400 gr. seminte de floarea soarelui(prajite, cu coaja cu tot); 400 gr. faina de grau; 400 gr. zahar; 200 ml lapte; 100 mil ulei.
METODA:
Se trec semintele cu coaja cu tot prin masina de tocat. Faina se caleste intr-un vas uscat pana cand se ingalbeneste la culoare. Se amesteca faina cu semintele tocate si compozitia obtinuta se mai da o data prin masina de tocat. Se amesteca apoi cu zaharul si cu laptele fierbinte. Se adauga si uleiul incins si se amesteca repede totul ca sa se omogenizeze compozitia.
Compozitia astfel obtinuta se pune la racit in forme.
La aceasta compozitie se mai pot adauga, dupa gust: alune, migdale, fistic, cacao, nuci, stafide... etc.
Reteta este pentru ....ATENTIE !: CONSUM UMAN...sunt sigur ca o poti adapta-ca nada/momeala pentru pecuit- asa cum iti doresti, personal n-am incercat sa o realizez.
Parerea mea este sa incerci sa o "experimentezi" cu cantitati mai mici din ingredientele descrise, dat fiind ca reteta nu precizeaza daca faina calita(ingalbenita) se amesteca cu "faina de floarea soarelui" in stare calda sau rece.
Cat despre "gust".. de-aici din ... Capitala Miticilor nu-ti pot spune ce prefera crapii banateni....
Mult succes ( la prepararea retetei ) si FIR INTINS !!!!!
Ionica, Bucuresti
Halvaua -de cumparat- se gaseste greu si prin Bucuresti, desi daca cunosti ceva magazine cu specific turcesc sau arab, ai sanse sa-ti cumperi cata vrei, nu-i foarte ieftina dar oricum rezolvi cumva aceasta problema, dar cred ca in Banat e mai problematic... nu prea ajung produse alimenare orientale pe la voi...
Pe vremuri, in magazinele alimentare social(iste) halvaua se gasea intotdeauna... lumea sarmana o manca pe paine, mai ales in perioadele de post... era in calupuri ca si marmelada...
Incerc sa te ajut cu o reteta de halva, gasita intamplator, intr-o revista gastronomica... ma gandesc ca poate te va ajuta sa ajungi la o compozitie de halva " SALVATOARE ", reproduc mai jos exact reteta, asa cum am citit-o in revista :
MATERII PRIME :
400 gr. seminte de floarea soarelui(prajite, cu coaja cu tot); 400 gr. faina de grau; 400 gr. zahar; 200 ml lapte; 100 mil ulei.
METODA:
Se trec semintele cu coaja cu tot prin masina de tocat. Faina se caleste intr-un vas uscat pana cand se ingalbeneste la culoare. Se amesteca faina cu semintele tocate si compozitia obtinuta se mai da o data prin masina de tocat. Se amesteca apoi cu zaharul si cu laptele fierbinte. Se adauga si uleiul incins si se amesteca repede totul ca sa se omogenizeze compozitia.
Compozitia astfel obtinuta se pune la racit in forme.
La aceasta compozitie se mai pot adauga, dupa gust: alune, migdale, fistic, cacao, nuci, stafide... etc.
Reteta este pentru ....ATENTIE !: CONSUM UMAN...sunt sigur ca o poti adapta-ca nada/momeala pentru pecuit- asa cum iti doresti, personal n-am incercat sa o realizez.
Parerea mea este sa incerci sa o "experimentezi" cu cantitati mai mici din ingredientele descrise, dat fiind ca reteta nu precizeaza daca faina calita(ingalbenita) se amesteca cu "faina de floarea soarelui" in stare calda sau rece.
Cat despre "gust".. de-aici din ... Capitala Miticilor nu-ti pot spune ce prefera crapii banateni....
Mult succes ( la prepararea retetei ) si FIR INTINS !!!!!
Ionica, Bucuresti
ionica
-
- senior member
- Mesaje: 343
- Membru din: 25 Ian 2003 13:33
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
ce ati patit prieteni de sunteti asa morbizi.
gica ce e nu mai ai ce vinde in piata?incearca sa plasezi niste guvizi ca poate tine figura.
referitor la banatu-i fruncea am o parere destul de naspa despre treaba asta. am locuit patru ani la timisoare si sincer nu ma dau in vant dupa banateni...cu mici exceptii.(nu te supara vlady stii vorba aia :persoanele de fata se exclud)
gica ce e nu mai ai ce vinde in piata?incearca sa plasezi niste guvizi ca poate tine figura.
referitor la banatu-i fruncea am o parere destul de naspa despre treaba asta. am locuit patru ani la timisoare si sincer nu ma dau in vant dupa banateni...cu mici exceptii.(nu te supara vlady stii vorba aia :persoanele de fata se exclud)
- Dan Cotelici
- veteran
- Mesaje: 704
- Membru din: 14 Ian 2003 09:47
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Imi place ideea ta cu importul de nemti, dar imi zici si mie de ce nu-ti plac banatzenii?
Si Danko cu toate ca sunt de parerea ca oltenii si miticii sunt pleava Romaniei nu am nimik cu oltenii pt. ca asa i-a lasat Dumnezeu, asa ne-a lasat pe toti, asta e trebuie sa ne acceptam cu bune si rele, chiar daca altii au mai multe rele, tot romani ne chemam si unii si altii.
Si Danko cu toate ca sunt de parerea ca oltenii si miticii sunt pleava Romaniei nu am nimik cu oltenii pt. ca asa i-a lasat Dumnezeu, asa ne-a lasat pe toti, asta e trebuie sa ne acceptam cu bune si rele, chiar daca altii au mai multe rele, tot romani ne chemam si unii si altii.
Get rich or die tryn