Legatura intre putere si greutatea maxima de aruncare

Tehnica, tactica, strategii, tot ce tine de abordarea, strategia si desfasurarea unei partide de crap

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Vlad Pavlovici » 09 Iun 2006 12:03

Freecarp, n-as vrea crezi ca tin cu tot dinadinsul sa te contrazic, dar pur si simplu formula propusa de tine mi se pare fantezista. De unde ai luat-o? Ce firme o sustin si prin ce teste au ajuns la ea? Daca spui ca “asa zice teoria”, da-mi si mie o sursa a acestei teorii.

Ah, o sa zici tu, dar sursa teoriei tale care este? Sunt mai multe. Una de incredere se gaseste pe site-ul Century. Textul e urmatorul (si cred ca ii apartine lui Simon Chilcott, directorul fondator al firmei):

“There is almost a linear relationship between test curve and casting weight. Pounds in test curve equate to ounces in casting weight for long range full-blown casts. You can up the casting weight by 33% for lob casting when using a method ball or you want the additional advantage of self-hooking.”

In traducere:

“Exista o relatie aproape directa intre valoarea testului de curbura (test curve, T/C) si greutatea de aruncare. Pentru aruncari foarte puternice, la mare distanta, valoarea in livre a testului de curbura este egala cu valoarea in uncii a greutatii de aruncare. La aruncari lobate, cum sunt cele cu arc naditor, sau cand vrei sa folosesti un plumb mai greu, ca in cazul monturilor cu autointepare, greutatea poate fi crescuta cu 33%.”

Asta nu raspunde la intrebarea acestui topic, legata de greutatea maxima. Lanseta nu ne spune care e greutatea maxima pe care o suporta, ne spune care este greutatea de siguranta (daca avem incredere ca valoarea de T/C inscrisa pe ea e corecta; s-ar putea sa nu fie) cu care o poti brusca. Poti afla greutatea maxima din literatura de prezentare, o poti intui daca ai o anumita experienta, dar daca n-ai nici informatie si nici experienta solutia este sa faci teste cu greutati tot mai mari, pana atingi acel optim de care vorbeam, intre tehnica si forta pescarului, pe de o parte, si performanta lansetei, pe de alta.

Avatar utilizator
freecarp
veteran
Mesaje: 751
Membru din: 23 Oct 2005 21:12
Localitate: Gummersbach/Germania

Mesaj de freecarp » 19 Iun 2006 15:30

uite asta ar fi un exemplu!
nu am gasit articolul unde am citit eu, dar asta e asemanator!
http://home.vr-web.de/degmayr/Rutenbau/ ... tseite.htm

si aici!

Berechnung des Wurfgewichts bei Angelruten
Englische Ruten haben oft die Angabe »lbs. als Information zur Angabe der Belastbarkeit. Diese Angabe bezeichnet eine »Testkurve«. Die Testkurve stellt die maximale Belastungsgrenze der Rute in englischen Pfund (lb. oder lbs.) dar. Bei der Umrechnung in ein Wurfgewicht muß ein Sicherheitspuffer von 10% mit eingerechnet werden, damit die Rute beim Wurf nicht überbelastet wird.

Die Testkurve kann man mit folgender Formel in ein normales Wurfgewicht umrechnen:

1 engl. Pfund (lbs. oder lb.) = 454,5 gr.
1 Ounze (Unze) (oz.) = 28,4 gr.

(Testkurve in lbs. x 454,5 gr.)/ 16 - 10% = optimales Wurfgewicht (WG)

Beispiel:
2 lbs. x 454,5 = 909 gr. : 16 = 56,8 gr. max. WG - 10% (Sicherheitspuffer) = 51 gr. opt. WG

Scrie răspuns