Pescuitul crapului la rau

Tehnica, tactica, strategii, tot ce tine de abordarea, strategia si desfasurarea unei partide de crap

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Vali
member
Mesaje: 190
Membru din: 09 Ian 2003 14:36
Localitate: Galati

Pescuitul crapului la rau

Mesaj de Vali » 23 Ian 2003 12:58

Anul acesta am de gand sa pescuiesc mai mult la rau. Problema e ca nu prea am experienta in pescuitul crapului la rau. De aceea as vrea sa va cer niste informatii referitor la acest subiect. M-ar interesa, in principiu;
- Localizarea crapului;
- Tehnici (cum si unde e mai bine sa arunci în functie de curent, pescuitul la prag, etc)
- Monturi pentru pescuitul la rau;
- Nada si tehnici de nadire.
Astept raspunsurile voastre.
Vali

Avatar utilizator
dudi
member
Mesaje: 138
Membru din: 21 Dec 2002 16:09
Localitate: Cluj-Mures

Mesaj de dudi » 26 Ian 2003 18:12

Pescuitul crapului pe rau este (parerea mea) mult mai spectaculos decat pe balta.Crapul lupta cu indarjire, nu este unul "bine crescut" ca si cei din balti.
Eu pescuiesc in marea majoritate a timpului pe Mures.Localizarea crapilor este un lucru cam greu de facut, deoarece rar misuna in numar mare la suprafata apei, insa noaptea o sa-i auzi sarind(adevarate concerte de zgomote la lovirea cu apa-pot sa fie foarte zgomotosi)-asta daca ai gasit locul unde stau, sau i-ai adus in locul in care pescuiesti tu.Aici intervine problema nadirii(care nu este chiar o problema).De obicei nadesc exclusiv cu boabe de porumb.Daca porumbul nu e in lapte, atunci uscat, sau cu bulgari de mamaliga.Nadirea se face in amonte de locul in care pescuiesti si pana la jumatatea locului.Cand nadesc cu porumb, il imprastii din barca, sau las pungi pline cu porumb sparte la colturi.In felul acesta nada nu mai este dusa cu usurinta de apa in aval, iar crapul vine si ciuguleste de langa punga.Cat despre monturi, o folosesc pe cea cu plumbul culisant, plumb facut de mine special pt locurile cu un curent mai puternic(in forma de cilindru turtit-cu inaltimea mica in functie de diametru).Pescuiesc in malul opus(unde apa e mai adanca).Daca mai ai ceva concret sa intrebi, te rog, pt ca acum nu mai imi vine in minte ce sa-ti spun.

dudi

Mihai Vasilescu
member
Mesaje: 188
Membru din: 11 Ian 2003 13:43
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Mihai Vasilescu » 27 Ian 2003 09:04

Foloseste un singur carlig. Al doilea mai mult incurca si risti sa pierzi atat captura cat si montura.

Vali
member
Mesaje: 190
Membru din: 09 Ian 2003 14:36
Localitate: Galati

Mesaj de Vali » 27 Ian 2003 14:27

Multumesc pentru raspuns.
Am cateva precizari de facut. In ceea ce priveste nadirea, metoda ta este foarte buna, dar eu pescuiesc la Prut, si fiind vorba despre zona de frontiera nu am cum sa nadesc din barca. Trebuie sa ma limitez la nadirea de pe mal. Referitor la aruncari, curentul este destul de putenic in zona in care pescuiesc eu si daca as incerca sa arunc aproape de malul opus cred ca apa mi-ar duce montura direct in Dunare. In ceea ce priveste montura, si eu prefer plumbii culisanti pentru ca am impresia ca in acest fel muscatura este semnalizata mai bine si mai repede. Nu am cum sa imi torm plumbii proprii si ii cumpar de la Gipo (cei in forma de picatura, de 85 gr). Voi incerca sa transmit si montura pe care o folosesc intr-un mesaj viitor pentru ca mi-ar prinde bine inca o parere. Eu folosesc momitor pe montura pentru ca mi se pare un mod eficient de a nadi la rau. As vrea sa te rog sa imi spui mai multe despre cum iti pozitionezi monturile atunci cand pescuiesti langa ostacole naturale (ex. buturugi).
Vali

Gica Chioru
senior member
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Gica Chioru » 27 Ian 2003 18:09

1- apa molcoma si destul de adanca-ai sanse ; cele mai bune sunt gropanele din apropierea malurilor; musai trebuie incercat acolo unde raul face un cot.
2- obligatorie este nadirea: trebuie sa fie foarte consistenta si rezistenta (am o reteta exceptionala) Daca in lac merge si nadirea azi pentru azi, la rau nu. 2-3 zile consecutiv, cam la aceasi ora am si pm. Datorita curentului, trebuie pescuit in aval de locul nadirii.

Daca as fi pe malul Prutului, as cauta un loc cu apa adanca , peste 2m la mal, aproape fara curent, as nadi 2-3 zile din ce in ce mai putin cantitativ dar din ce in ce mai bine calitativ, mi-as lua cu mine unditele de crap pe care le am in dotare ( 4.50 m , cotorul si mijlocul din trestie de zahar iar varful din bambus, naylon de 0,30 legat de tronsonul din mijloc, ac mustad de 0,2 direct pe fir) folosind cuburi din mamaliga cu latura de cca 2 cm la una si 1 cm la alta. Bineinteles pe fundul apei.
Acesta este un pescuit stationar ,normal. Un "sportiv" ca tine o sa caute crapul cu o telescopica de 6-7 m pe la praguri, sau pe unde stie ca este crap. Daca as pescui asa as folosi viermii sau cocoloase cu branza topita pentru, eventual platica sau mreana.

Avatar utilizator
dudi
member
Mesaje: 138
Membru din: 21 Dec 2002 16:09
Localitate: Cluj-Mures

Mesaj de dudi » 27 Ian 2003 19:10

--------------------------------------------------------------------------------

Multumesc pentru raspuns.
Am cateva precizari de facut. In ceea ce priveste nadirea, metoda ta este foarte buna, dar eu pescuiesc la Prut, si fiind vorba despre zona de frontiera nu am cum sa nadesc din barca. Trebuie sa ma limitez la nadirea de pe mal. Referitor la aruncari, curentul este destul de putenic in zona in care pescuiesc eu si daca as incerca sa arunc aproape de malul opus cred ca apa mi-ar duce montura direct in Dunare.
______________________________-

Cand nu pot sa nadesc din barca, o metoda practicata este aceea de a face bulgari de pamant(namol), amestecat cu boabe de porumb.Pt a nu duce apa usor bulgarii, ii fac mari si consistenti sa nu se desprinda in aer.Insa acesta metoda este eficienta numai pt distante mici de lansare (unde pescuiesc de obicei nu este foarte lat Muresul si nici curentul nu este ca si cel de pe Prut(cred)).Normal ca nadirea trebuie facuta inainte de pescui(daca ai ocazia).De obicei cam a 3 a zi dupa nadire incepeau capturile.Nadirea o faceam cam o data pe zi(dupa masa).Nu trebuie sa fii surprins daca imediat dupa nadire vei avea intrare.In cateva randuri eram inca in apa(aveam mai multe locuri de nadit) si mi-a tras(inainte sa termin nadirea)

_________________________

In ceea ce priveste montura, si eu prefer plumbii culisanti pentru ca am impresia ca in acest fel muscatura este semnalizata mai bine si mai repede. Nu am cum sa imi torm plumbii proprii si ii cumpar de la Gipo (cei in forma de picatura, de 85 gr). Voi incerca sa transmit si montura pe care o folosesc intr-un mesaj viitor pentru ca mi-ar prinde bine inca o parere. Eu folosesc momitor pe montura pentru ca mi se pare un mod eficient de a nadi la rau.
___________________________

Sa stii ca e foarte usor sa iti faci proprii plumbi.Mai ales daca pescuiesti in curent, plumbii picatura nu ii recomand, deoarece se rostogolesc mult mai usor decat cei folositi de mine.Ca sa iti faci o impresie de cum e forma lor, iti spun in ce forme ii fac: dupa topire(intr-o scrumiera metalica), ii torn(cate unul odata) in dopuri de la sticle de alcool(dopurile metalice sunt cele mai bune), iar in mijlocul dopurilor este un cui(creaza dupa topire canalul prin care culiseaza firul).Daca nu ai dopuri metalice foarte bune sunt si cele de plastic de la sticle de suc(2l).Un astfel de plumb va avea cam 80-100g(mai mult sau mai putin, depinde de dop)
________________________

As vrea sa te rog sa imi spui mai multe despre cum iti pozitionezi monturile atunci cand pescuiesti langa ostacole naturale (ex. buturugi).
_________________________

Un alt aspect al locului(preferat) in care pescuiesc, este acela ca este intre "ragalii".Sunt 3 zone cu crengi(mai bine zis pomi), care se inalta deasupra apei.Bineinteles ca sunt si in apa(interior), insa acolo este cuibul lor(crapilor).De obicei lansez cam in mijlocul a doua dinte locurile cu crengi, insa mai in fata.Nu putine au fost capturile ratate din cauza ca intrau intre crengi.Metoda ca mi s-a parut cea mai buna(cu cat mai putine rateuri), este aceea de a strange frana mulinetei mai mult ca de obicei, putin sub rezistenta firului, pt ca pestele sa nu poata lua prea mult fir si sa intre in ascunzis, insa din primul moment cand ai intepat (cat de repede-dupa ce batul este tensionat), trebuie sa incerci sa "intorci" pestele.Daca i-ai schimbat directia, poti sa-l obosesti si lasandu-l sa ia fir.

Sunt sigur ca nu am epuizat ce aveam de zis, insa e cam mult deja pt un singur mesaj.

dudi

Vali
member
Mesaje: 190
Membru din: 09 Ian 2003 14:36
Localitate: Galati

Pescuitul crapului la rau

Mesaj de Vali » 29 Ian 2003 10:15

Multumesc pentru informatii. In ceea ce priveste monturile pentru pescuitul la rau, am de facut o rectificare. Plumbul pe care il pun in montura nu este picatura, e plat si aduce la forma cu o picatura. Plumbii pe care ii folosesti tu sunt interesanti (am vazut un model similar, dar cu unele adaptari, in monturile pe care francezii la folosesc la rau pentru crap). Il voi incerca si eu.

Asta este montura mea pentru pescuitul la rau:
Firul principal pe care il folosesc este de 0,35 mm. De firul principal leg montura cu un nod Blood. Montura o fac pe fir textil de 0,20 mm. Pe firul textil pun un conector de plastic de care leg un momitor fix nelestat cu ajutorul unui vartej cu 2 agrafe. Plumbul pe care il folosesc este culisant, montat pe un varnis negru. Apoi pun un amortizor de cauciuc si un soi de anti-tangle pentru carlige. Mai precis, dupa amortizor leg un vartej, iar prin a doua gaura de la vartej trec un varnis negru de 4 cm. Prin varnis trece un fir la capetele caruia sunt legate cele doua carlige. Pe firul respectiv pun un stopper siliconic pentru a putea regla lungimea celor doua brate ale monturii. In felul acesta ambele carlige sunt pe fundul apei. In momentul in care am intepat, carligul liber ajunge in varnis si nu se mai agata.

As vrea sa te mai intreb care sunt momelile pe care le folosesti la crap. Daca printre ele este si porumbul, as vrea sa stiu in ce fel de montura il folosesti si ce arome au dat cele mai bune rezultate la tine.[/i]
Vali

Vali
member
Mesaje: 190
Membru din: 09 Ian 2003 14:36
Localitate: Galati

Pescuitul crapului la rau

Mesaj de Vali » 29 Ian 2003 10:17

Multumesc pentru informatii. In ceea ce priveste monturile pentru pescuitul la rau, am de facut o rectificare. Plumbul pe care il pun in montura nu este picatura, e plat si aduce la forma cu o picatura. Plumbii pe care ii folosesti tu sunt interesanti (am vazut un model similar, dar cu unele adaptari, in monturile pe care francezii la folosesc la rau pentru crap). Il voi incerca si eu.

Asta este montura mea pentru pescuitul la rau:
Firul principal pe care il folosesc este de 0,35 mm. De firul principal leg montura cu un nod Blood. Montura o fac pe fir textil de 0,20 mm. Pe firul textil pun un conector de plastic de care leg un momitor fix nelestat cu ajutorul unui vartej cu 2 agrafe. Plumbul pe care il folosesc este culisant, montat pe un varnis negru. Apoi pun un amortizor de cauciuc si un soi de anti-tangle pentru carlige. Mai precis, dupa amortizor leg un vartej, iar prin a doua gaura de la vartej trec un varnis negru de 4 cm. Prin varnis trece un fir la capetele caruia sunt legate cele doua carlige. Pe firul respectiv pun un stopper siliconic pentru a putea regla lungimea celor doua brate ale monturii. In felul acesta ambele carlige sunt pe fundul apei. In momentul in care am intepat, carligul liber ajunge in varnis si nu se mai agata.

As vrea sa te mai intreb care sunt momelile pe care le folosesti la crap. Daca printre ele este si porumbul, as vrea sa stiu in ce fel de montura il folosesti si ce arome au dat cele mai bune rezultate la tine.[/i]
Vali

Gica Chioru
senior member
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Gica Chioru » 29 Ian 2003 16:41

Pescuitul crapului in rau cu lanseta nu da randamentul pe care-l da cel de pe mal. nici pe departe. Cu cateva exceptii, de pe mal veti avea probabil de 10 ori mai multe capturi decat in larg.

Oricum voi "sportivii" releaseati pestele asa ca..........

Vali
member
Mesaje: 190
Membru din: 09 Ian 2003 14:36
Localitate: Galati

Pescuitul crapului la rau

Mesaj de Vali » 31 Ian 2003 10:20

La Prut nu pot pescui din barca (am precizat de ce intr-un mesaj anterior). Trebuie sa pescuiesc de pe mal.

Spuneai intr-un mesaj de-al tau ca ai o reteta excelenta de nada pe care o folosesti la rau. Chiar daca, in opinia ta, ne despart varii aspecte ce tin de ceea ce tu numesti "sportivitate", te-as ruga sa imi spui si mie reteta respectiva.[/i]
Vali

Scrie răspuns