ciudateniile crapului si ale locului

Tehnica, tactica, strategii, tot ce tine de abordarea, strategia si desfasurarea unei partide de crap

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

bogdans
junior member
Mesaje: 38
Membru din: 08 Apr 2004 15:18
Localitate: Timisoara

ciudateniile crapului si ale locului

Mesaj de bogdans » 15 Apr 2004 10:01

Dragi colegi,

Imi place in mod deosebit pescuitul la crap desi pescuiesc la toate speciile cu aceeasi placere. La crap am pescuit numai pe Dunare si numai in anumite golfulete ale Dunarii unde stiu ca este crap destul de mult (il vad de obicei primavara la depus, bucati de 15-20 Kg). Din cate am obesrvat cred ca este crap salbatic (daca exista asa ceva) finndca de la 2-3 Kg in sus creste mai mult in lungime decat in latime si este foarte puternic (am prins unul de 3.5 Kg anul trecut la fir de 0.25 si parca aduceam un submarin iar aia mari intotdeauna rup firul, chiar de 0.45-0.50 sau se baga la agataturi fiindca sunt tare greu de controlat)
Problema e ca este tare greu de prins si numai la mamaliga. Are niste toane:(( Am vazut tot felul de personaje cu scule, momeli si mirodenii de toate felurile si care au incercat cu saptamanile (porumb, boilles etc) dar n-au luat nimic. Eu personal n-am incercat fiindca am vazut la altii ca nu merge (la porumb a incercat si un prieten al meu dar nici o miscare)
Imi poate cineva da sfaturi cum sa incerc sa-l pacalesc mai bine ? As vrea sa-mi imbunatatesc si mamaliga fiindca doar la mamaliga vad ca are incredere, se poate sa folosesc dip-uri ptr cubuletele de mamaliga ? sa-i mai bag ceva arome etc.Vara asta in concediu voi fi calare pe el, asa ca ceva sfaturi mi-ar prinde bine.

Fir intins!
Bogdan

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 15 Apr 2004 16:01

Pescuiesc la Prut, un riu incomparabil mai mic fata de Dunare, dar cu capturi relativ dese de crap salbatec si cu trasaturi violente incit un crap de 3,5 kg crezi ca-ti va rupe lanseta din suport.

Despre grosimea firului, nu are rost sa exageram. Eu cu fir de 0,30 am scos crap de peste 10 kg, dar uzual folosesc 0,35.
Atentie la corelatia intre rezistenta firului si forta maxima a mulinetei. Pentru o mulineta de 13,5 kgf nu are sens utilizarea unui fir de peste 15 kgf. Totodata un fir mai gros va opune rezistenta sporita curentului apei, necesitind un plumb mai greu. Cu un plumb mai greu virful lansetei va fi mai tensionat, scazind sensibilitatea. Si mai trebuie spus ca nu intotdeauna crapul mare trage puternic ...

MAMALIGA - CUBULETE.
Pentru o zi de pescuit folosesc 2 cesti de malai pentru prepararea mamaligii.
Reteta:
- Se pune apa la fiert. Pentru a se asigura consistenta necesara, se pun exact 2 cesti de apa (cesti pentru cafea).
- In apa pusa la fiert se pun citeva picaturi de colorant alimentar (galben) si 1 - 2 lingurite de zahar.
- Se iau 2 cesti de malai (aceeasi masura folosita si pentru apa), cernut cu sita normala pentru malai.
- Se cerne malaiul cu o sita fina (ceva intermediar intre sita pentru faina de griu si sita pentru malai). Malaiul care trece prin sita se poate folosi la mamaliga; cel ramas in sita, impreuna cu o lingurita de seminte de anason, se dau prin risnita de cafea, pina praful rezultat se lipeste de capacul risnitei.
- Se amesteca malaiul cernut cu cel dat prin risnita si cu o lingura de faina de griu.
- Se pune peste apa clocotita si se lasa la foc mic, 10 minute, acoperit.
- Se amesteca bine.
- Se lasa la foc mic, 10 minute, acoperit.
- Daca la amestecare mamaliga nu se aduna intr-un singur botz, inseamna ca va iesi prea tare (este sfarimicioasa). In acest caz se adauga putina apa clocotita (foarte putina) pe fundul ceaunului si se mai lasa la foc mic, 10 minute, acoperit.
- Daca nici acum mamaliga nu are consistenta necesara se repeta operatia de mai sus.
- Se scoate mamaliga.
- Se pune imediat intr-o punga de plastic.
- Se pliaza punga, care va avea forma dreptunghiulara.
- Cu muchia unui fund de lemn se apasa mamaliga, pina ia forma dreptunghiulara a pungii; se obtine un plaralelipiped de mamaliga, cu grosimea egala cu latura cubului de mamaliga.

- Se pune punga cu paralelipipedul de mamaliga pe o suprafata dreapta, dupa ce s-a invelit intr-o pinza subtire (merge si in ziar).
- Se aseaza fundul de lemn deasupra.
- Se preseaza circa 10 minute. Eu pentru asta folosesc circa 95 kg. Atentie, daca nu se inveleste bine crapa punga.
Nota: Mamaliga astfel invelita o asez pe un scaun cu tablia plana, pun fundul deasupra, ma asez si stau cit timp fumez o tigara.
- Se ia greutatea, fundul de lemn se lasa peste mamaliga, se acopera cu o cirpa groasa (prosop scos din uz) si se lasa acoperit minim 3 – 4 ore.
- Se taie punga de plastic si se scoate mamaliga.
- Se pune mamaliga pe fundul de lemn si se taie cubulete cu un cuter; merge si cu fir monofilament de 0,10 – 0,15, dar depinde de indeminarea fiecaruia.
- Cubuletele se pun intr-o cutie de plastic in care am pus griş si se amesteca, pentru a nu se lipi intre ele.
Nota: Cubuletele se pun in cutie numai dupa ce s-au racit. Cutia cu cubulete se tine in frigider de seara pina dimineata.
Nota: Am folosit la mamaliga, diverse arome, urmatoarea avind parca cava mai mult succes: Anason, vanilie, capsuni, capucino (clasic ˝ plic);
Nota: Cind folosesc apa si malai in cantitati volumice egale se ia malai obisnuit. Pentru malai grisat difera cantitatea de apa necesara.

Ca montura cel mai des folosesc forfacul cu plumb culisant, pe fir textil (prefer Shimano Stela 0,28) in doua variante:
- pentru cub mic (cu latura sub 2 cm), cirligul cu ochi, firul textil cu prelungire dupa nodul de pe tija cirligului si la capatul firului un ochet. Pe aceasta prelungire intoduc cubul de mamaliga intre 2 pufuleti (Puffy) toate folosind crosetul, dupa care trec ochetul liber pe dupa virful cirligului. Iar pentru a nu avea virful cirligului liber in timpul cit montura se aseaza pe fundul albiei (se misca pina ajunge la echilibru intre taria curentului si greutatea plumbului) pe virful cirligului introduc un pufulet (care se va inmuia si desprinde dupa citeva minute de stat in apa).
- pentru "cub" mare (calup cu dimensiuni de minim 2 x 2 x 5 cm) folosesc cirlig 2.0, rotund, care se introduce pe la unul din capete, se trece o data prin "cubul" de mamaliga (cu tot cu fir) si se introduce si a doua oara, astfel incit virful acului sa ajunga la suprafata la circa 1/3 din lungimea momelii fata de capatul liber, cu tot corpul carligului ingropat in momeala.

Fir intins! Asteptam rezultate.
Si poate ne spui ceva despre utilizarea faringoseptului ca aroma pentru mamaliga (s-ar parea la moda acum citiva ani in Timisoara).

bogdans
junior member
Mesaje: 38
Membru din: 08 Apr 2004 15:18
Localitate: Timisoara

Mesaj de bogdans » 16 Apr 2004 09:45

Multumesc Ioan pentru sfat,
o sa incerc reteta ta de mamaliga, ce n-am inteles e cu aromele, folosesti o combinatie din toate aromele descrise ?(anason+vailie+ etc) sau cate una ?
Eu pescuiesc de obicei cu un bat la pluta(fir 0.20-0.25) findca prind si caras sau platica si 1 lanseta cu fir de 35-40 dar am observat ca si crapul il prind mai des la pluta. Locul unde pescuiesc e un golf al Dunarii format la varsarea unui rau in Dunare, in unele locuri apa are chiar 20 m adancime (acolo merge crapul toamna tarziu dar tot la pluta culisanta fiindca-s multe agataturi, copaci pe fund si la lanseta cum ai lasat-o pe fund cum s-a agatat). In general pescuiesc vara pe un mal impadurit in niste defrisari micute(mai mult de 2 bete nu poti sa arunci) unde apa are 5-6 metri adancime la 3 metri de mal. Malul e abrupt si direct sub mal are 1.5-2m adancime dar cand bate soarele inspre mal, pot vedea crapii cum circula pe sub mal (deci crap este, si e romanesc ca m-am uitat bine la el), cu toate astea mananca destul de rar, de-aia m-am gandit ca trebuie sa imbunatatesc ceva la mamaliga mea de carlig. Fundul apei este pietros si cu un strat subtire de namol, scoici, raci si ceva verdeata.Eu fac mamaliga dupa ochi dar am ceva experienta asa ca o nimeresc destul de tare ca sa stea in carlig. De obicei o fac din faina grisata de la unguri fiindca se leaga mai bine si faina e mai fina dar (e doar o impresie) mi s-a parut ca mananca mai bine la mamaliga facuta din faina de porumb mai groasa, de la tarani (mamaliga iese mai afanata si nu rezista mult pe carlig). Ca arome, doar din cand in cand folodsesc vanilie dar fara vreun rezultat spectaculos iar colorant de loc, zahar de loc, sare de loc.
Sa incerc sa-i mai bag ceva proteine, arome ?, daca folosesc dip-uri oare nu se inmoaie mai tare ? Eu oricum o sa incerc dar ma gandesc ca poate e cineva dintre voi mamaligar ca si mine si deja a incercat sa faca mamaliga ca pe boilles (cu aditivi, arome etc)

Bogdan

Avatar utilizator
dudi
member
Mesaje: 138
Membru din: 21 Dec 2002 16:09
Localitate: Cluj-Mures

Mesaj de dudi » 16 Apr 2004 10:42

Sunt mai multe de spus in legatura cu subiectul tau.Din cate am inteles, ai nevoie de o noua reteta de mamaliga(sau ceva schimbari in compozitie), pt a prinde mai bine crap.Dar nu te-ai gandit ca poate nu mamaliga e de vina ca nu prinzi ci modul de abordare al pescuitului.Daca am inteles bine, pescuiesti de pe un mal abrupt, cu adancime mare la mal, aruncand aproape.Daca vei pescui de pe malul celalalt si vei lansa in apropierea malului abrupt, rezultatele vor fi mult mai bune.Pt asta ai nevoie de plumbi anume.Nu neaparat f mari ci cu o forma cat mai plata, pt a opune cat mai putina rezistenta.Daca pescuiesti aproape de agataturi, strange frana mulinetei, atentie insa la trasatura(violenta) a crapului; recomand legarea lansetelor.Daca ai reusit sa stunesti crapul si nu a rupt firul incercand sa sinte la ragalie, atunci poti slabi frana si sa incepi obosirea pestelui.Cat despre mamaliga, pt apa curgatoare, cel mai bun "dip" este mujdeiul de usturoi.Daca incerci in iunie-iulie e buna si mamaliga, apoi incerca si la porumb(totusi ar trebui si momit).

dudi

bogdans
junior member
Mesaje: 38
Membru din: 08 Apr 2004 15:18
Localitate: Timisoara

Mesaj de bogdans » 16 Apr 2004 12:13

Dudi,

Din pacate malul celalalt e la 300-400 metri distanta, deci in nici un caz nu pot pescui de acolo si nici din barca fiindca nu permite politia de frontiera. M-am gandit eu ca o problema poate fi ca pescuiesc prea aproape de mal dar m-am gandit si ca adancimea e destul de mare (5-6 m) ca sa fie o problema reala. Ce pot sa fac e sa maresc distanta la care pescuiesc pe acelasi mal, sa pescuiesc la vreo 10-15 m de mal, la apa de 7-8 m adancime in acelasi loc. Problema e ca vad crapul circuland chiar pe sub mal (cred ca scurma pe sub malul abrupt, fiind si impadurit mai cad din copaci o gramada de chestii, apa sapa tot timpul sub mal etc) iar in cazul asta ar trebui sa-l atrag eu prin nadire spre larg.
In orice caz, are hrana multa in locul respectiv, de-aia m-am gandit sa imbunatatesc calitatea mamaligii fiindca e tare pretentios la mancare. Si apa nu e chiar curgatoare (se vede un pic de flux- reflux), fiind un baraj la vreo 50 Km mai jos, are mai mult aspectul unei balti alimentata de un rau si de Dunare.
Merci pentru dip-ul de mujdei, nu m-as fi gandit ca avem aceleasi preferinte (eu si crapul ma refer)

Bogdan

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 18 Apr 2004 01:45

Bogdane,ai scris tu multe amanunte,dar nu prea am reusit sa inteleg(scuze).Daca ai spune cum ii apa,vreau sa zic daca are curent(usor sau mai tare)pentru montura si cum faci mamaliga(procedeul nu aromele,coloranti,uleiuri si ce-o mai fi) basic.

Fir Intins!!!

Mamaliga ca si boilles :!: ,am impresia ca sti mai multe!

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 18 Apr 2004 12:59

"Secretele" unei mamaligi care sa stea pe cirlig sunt:
- granulatia fina a ingredientelor;
- firberea completa a ingredientelor;
- consistenta (nici prea moale, nici prea tare ... prima senzatie cind stringi usor un cubulet este de elasticitate).

Concluzia care se trage nu numai de pe acest site ci si din publicatiile de profil arata porumbul ca deosebit de atractiv pentru crap.
Aici intervine deformatia simturilor noastre (care mincam mamaliga cel mult o data pe luna). NU PUTEM DEOSEBI INTRE DIVERSELE SOIURI DE PORUMB. Totusi, cei care au avut (sau au) parintii de la tara, poate au remarcat ca bunicii lor selectau stiuletii de porumb, pastrindu-i pe aceia care urmau sa fie dusi la moara pentru a face malaiul pentru consumul propriu. Cred ca nu intimplator bunicii mei evitau soiurile hibride de porumb si faceau mamaliga numai din soiurile traditionale. Ma gindesc ca cei care mincau mamaliga aproape zilnic deosebeau soiurile de porumb asa cu noi deosebim soiurile de mere.
Desi nu as baga mina in foc ca soiurile de porumb traditionale sunt mai atractive pentru crap, eu totusi folosesc malai produs de tatal meu, din probabil acelasi soi de porumb pe care il agrea si bunicul meu.

Asa cum am scris mai sus, porumbul este el insusi atractiv pentru crap. Aromele le pun in mamaliga cam in proportia in care se pun condimentele in mincare.
ZAHARUL, avind in vedere masura folosita (ceasca de cafea) pun cam acea cantitate care as folosi-o pentru a-mi indulci cafeaua (mai putin decit as folosi pentru ceai, deoarece si celelalte arome utilizate - inclusiv anasonul - sunt dulci). Iar daca ai o sursa sigura de miere de albine (produsa 100% natural) este chiar recomandat sa inlocuiesti zaharul cu miere.
ANASONUL, il pun in cantitate apropiata de cum as pune sare in mincare (usor peste).
ZAHAR VANILAT, cam aceeasi cantitate in care pun sare in mincare, plus inca atita in cutia de cubulete, amestecata cu grisul sau malaiul pus pentru a nu se lipi cubuletele.
Concentratul de CAPSUNI, o cantitate infima, care nici nu coloreaza apa pusa la fiert.
CAPUCINO, il pun mai ales pentru laptele praf continut, maximum 1/2 plic pentru circa 300 ml apa.

Da, le folosesc pe toate odata, dar mirosul lor, impreuna nu acopera, mirosul de mamaliga.
Mai trebuie spus, ca prea mult lapte praf sau prea mult zahar vor inmuia mamaliga. Nimic nu e mai neplacut decit niste cubulete care seara erau potivit de tari, dimineata, pe malul apei, le simti moi. Exista totusi un remediu, bomba ...

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 18 Apr 2004 13:23

Cit despre locul descis de Bogdans, eu as incerca cu lanseta si mulineta cit mai solide, cu fir textil (tras intr-un invelis de teflon), minim 50 metri pe tambur, minim 20 kgf rezistenta, cirlig 2.0 cu tija groasa – 1,5…2mm (atentie la ascutirea virfului).
Lanseta as pune-o in suport verical facut din teava ф 50 mm, infipt in sol circa 50 cm (merge teava din PVC de la instalatii sanitare), iar frina mulinetei strinsa la necesitatile drilului. Atentie la lanseta, daca ramine in suport prea mult timp s-ar putea s-o rupa.
Important e ca imediat dupa trasatura pestele sa poata fi oprit inainte da a ajunge sub cioate si de asemenea in alegerea locului cauta sa ai macar o parte curata, pentru drilul scurt care urmeaza pina reusesti sa-i scoti prima data capul din apa.

PS. Atentie la opritorul plumbului culisant. Cred c-ar fi util sa folosesti varnis siliconic, firul trecut de 2 ori prin varnis (atentie sa nu se inoade), dupa care prin varnis treci o bucatica de scobitoare ceva mai mare in diametru decit varnisul. Intre opritor si plumb se mai intrcaleaza un atenuator de soc din cauciuc.
Cind pestele este in cirlig, firul taie varnisul, astfel incit plumbul ajnge linga cirlig si scade riscul de agatare.

bogdans
junior member
Mesaje: 38
Membru din: 08 Apr 2004 15:18
Localitate: Timisoara

Mesaj de bogdans » 19 Apr 2004 14:20

Revin la acest subiect..dureros,

Merci Ioan pentru sfaturi, vara asta daca am timp o sa incerc o gramada de chestii. Eu lansetele de regula doar le proptesc pe cracana la ceva distanta de apa, nu le infig in suporti dar stau tot timpul cu ochii pe ele fiindca era sa mi le traga in apa de cateva ori. O sa incerc si aromele cu prima ocazie.
SF zicea ca nu prea intelege cum e apa cu adevarat. Intr-adevar am obiceiul sa ma cam pierd in explicatii care n-au cap si coada. Referitor la curenti, curentul e slab, aproape deloc si cum am spus este un fel de flux-reflux(dar nu tot timpul) cam tot la 5 minute se schimba sensul de curgere( creste-descreste apa cu 10-15 cm maxim).
Cum fac mamaliga de baza: din faina grisata ungureasca (la punga) sau faina de la bunicii mei care se ocupa cu agricultura si care iese mai afanata nefiinda asa de fina (nici nu o cern) dar daca o fierb cat trebuie rezista destul de bine.
Mamaliga o fac in tuci si mestec incontinuu, mai adaug faina din cand in cand dupa ochi pana se-ngroasa bine si tot mestec pana-mi dau seama ca e bine fiarta (devine parca cleioasa si nu mai e nici urma de faina, cocoloase etc) si incepe sa se prinda din lipsa de apa. O scot toata si o pun pe un fund de lemn unde o presez pana la dimensiunea laturii de cubulet, o las la uscat si apoi tai cubuletele ( dupa ce indepartez coaja de deasupra si cea de dedesubt, deci va fi proaspata pe toate partile) Foarte rar nu-mi iese iar cand se0ntampla m-apuc de alta.
Referitor la boilles, nu folosesc fiindca vreau sa prind din prima zi sau a doua zi si nici nu e invatat cu asa ceva (cei care au vrut sa-l invete au cam dat rateuri si s-au intors la mamaliga)

Fir intins!
Bogdan

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 20 Apr 2004 06:17

Din descrierea locului, dar pentru ca nu-ti displace sa prinzi si alti pesti, trebuie sa incerci si cu pestisor:
- pentru salau/stiuca pestisorul se plaseaza in apropierea malului (la maxim 0,5m) si destul de aproape de suprafata (0,2m ... 1m) - in acest caz pestisorul trebuie sa fie viu;
- pentru somn pestisorul la fundul apei pe lanseta, montura cu plumb final. Merge si pestisor viu dar ... Cind ajungi pe malul apei sortezi pestisorii vii de cei care au murit deja. Pe cei morti ii arunci pe mal, nu foarte departe pentru ca a doua zi dimineata vor deveni o momeala excelenta pentu somn.
Si contrar tuturor asteptarilor, incearca la salau (cu pestisor viu sub mal) imediat dupa prohibitie, pina prin august.

Fir Intins !

Scrie răspuns