momentul inteparii

Tehnica, tactica, strategii, tot ce tine de abordarea, strategia si desfasurarea unei partide de crap

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

bogdans
junior member
Mesaje: 38
Membru din: 08 Apr 2004 15:18
Localitate: Timisoara

momentul inteparii

Mesaj de bogdans » 02 Iun 2004 10:07

Ahoj dragi maniaci ai crapului,

Am si eu o intrebare mai naiva (oricum accept si mistourile ca asa-i romanul)
Eu pescuiesc crapul in general la pluta (la apa de peste 4 m folosesc culisanta mare), mi se pare parca mai frumos decat la lanseta.
Intrebare : In cazul pescuitului la lanseta cu bambina sau alte sisteme de avertizare care e momentul cel mai bun al inteparii pestelui ? (eu pescuiesc cel mai des la cub de mamaliga iar varful carligului e ascuns total in cub, asa ca nu ma pot baza pe faptul ca se agata singur, trebuie o intepare puternica)
Ajunge doar sa ridice bambina ? Trebuie sa-i mai las fir (ca la salau) si sa ma asigur ca pleaca cu momeala'n bot ?

Grazie

Avatar utilizator
carpkiller
veteran
Mesaje: 689
Membru din: 20 Mai 2004 11:15

Mesaj de carpkiller » 02 Iun 2004 12:02

Cred ca este bine sa lasi putin vf. in exterior(ca la bomba) ca sa fii sigur. Crapul cand mananca asipira cu putere.In mod sigur cand a pus botul calumea o sa aspire carligul numai pana ajunge opritorul la plumb, apoi patratica zboara din carlig in interiorul pestelui, iar acul ramane liber in gura. Eu asa cred ca functioneaza la patratica. Cand bag patratica folosesc patretele mari si fainoase(sa nu vina carasul repede), dc vrei iti dau o reteta.
Dc. carligul nimereste in buza pestelui, atunci o sa-ti trosneasca bambina de bat si acolo o sa-o tina. Intepa oricnad.
Dc vrei poti sa experimentezi patratica pe rig si atunci carligul...stii tu cum functioneaza ca s-a vorbit la greu de faza asta pe forum.
Eu am experimentat rama pe rig ptr. caras...a fost destul de distractiv, dar mai intepam pestele si din exterior !!!
Fir intins !

p.s. De multe ori inainte sa apuce calumea gusta momeala, dc esti atent o sa obs mici tacanituri premergatoare. Atunci sa ai rabdare si sa astepti o muscatura zdravana care nu vine intotdeauna :cry: .

bogdans
junior member
Mesaje: 38
Membru din: 08 Apr 2004 15:18
Localitate: Timisoara

Mesaj de bogdans » 02 Iun 2004 12:13

La pluta am observat cum mananca, da de 2 -3 ori cu botul (o tzacane un pic), apoi sau ridica pluta (deci a aspirat-o si ridica botul de pe fundul apei) sau o baga la fund iar in ultima faza pleaca cu ea ca nebunul...eu il las intotdeauna sa plece cu ea si chiar in cazul asta il prind de multe ori de buza(deci probabil n-a apucat s-o ingita sau am contrat eu tare, i-am scos-o din gat si l-am intepat in buza)
De-aia nu stiam cat fir trebuie sa-i dau la lanseta (fiiindca la salau intotdeauna trebuie sa-l las sa plece cativa metri, altfle 80% sunt rateuri)

Avatar utilizator
carpkiller
veteran
Mesaje: 689
Membru din: 20 Mai 2004 11:15

Mesaj de carpkiller » 02 Iun 2004 12:14

Ce am scris eu mai sus nu prea mai are logica la baitrunner.
Ca atunci are fir inf. si nu mai are loc decat o zmucitura slaba ca intensitate cand intinde firul, deci nu mai exista o preintepare?
Mi-am luat si eu de curand astfel de mulinete(nu le-am folosit inca) si nu prea stiu exact unele lucruri:

1.Poate vantul sa fure fir de pe tabmur ?

2.A incercat cineva altceva pe langa hair rig cu o mulineta de genul asta?

3.Are sens sa bag ceva de avertizare in spatele senzorului?

4. cum lucreaza cand nu ridica bambina ci o coboara?

Ma gandeam sa ma antrenez cu ceva caras si platica cu mulinetele mele cele noi ca sa vad exact cum functioneaza !!
Dc vrea cinva sa ma sfatuiasca ...mutumesc anticipat !!!

Avatar utilizator
carpkiller
veteran
Mesaje: 689
Membru din: 20 Mai 2004 11:15

Mesaj de carpkiller » 02 Iun 2004 12:27

Undita nu-i lanseta si eu nu prea le am cu unditele. In mod sigur la undita obs. mai bine ce se intampla ptr. ca dist. este mult mai mica, iar tacurile de care vb. tu la undita sunt miscarile preliminare de care vorbeam eu.
Prin a-i da fir eu inteleg reglajul tamburului, iar acesta trebuie sa fie cat mai slab, dar asta dupa momentul inteparii. Pe masura ce recuperezi incetinesti posibilitatea pestelui de a lua fir(dupa ce l-ai obosit bine).
Acest reglaj ti-l stabilesti singur, in functie de greutatea pestelui, dar cand intepi este bine sa stai cu mana pe tambur ca sa fii mai sigur (adica sa-i blochezi posibilitatea de a lua fir).
In momentu inteparii taburul sa fie reglat asa la bunul simt. Inainte sa lansez eu rglez tamburul (posibilitatea de a lua fir) astfel:tin lanseta in dreapta (aprox vertical)si capatu firului in stanga apoi intind . In momentul in care lanseta incepe sa se curbeze (aprox 30 grade) trebuie sa functioneze si tamburul, asa zic eu ca este cel mai bine.

Vizitator

Mesaj de Vizitator » 02 Iun 2004 22:48

Draga carpkiller hai sa-ti raspund la intrebari :

1. nu poate vintul sa-ti fure fir de pe mulineta - chiar cu reglajul baitrunnerului ( daca are asa ceva ) la minim !
2. raspunsul este DA - eu le folosesc si in Delta - monturi de somn cu ancore . Principiul este acelasi - cind ia fir pestele - tii tamburul cu mina si intepi - tragi o tura de mulineta ca sa sara baitrunnerul si incepi sa mulinezi . Alta varianta este sa mulinezi usor in clipa in care vezi ca incepe sa ia fir - pina sare baitrunnerul - dar trebuie sa te sincronizezi perfect ca in acelasi moment sa si intepi . E mai bine sa tii tamburul cu mina la inceput ; oricum nu tine firul cu mina lipit de lanseta - ca mie era sa-mi taie degetul odata - si mi-a spus si mie un prieten ( Cezar ) unde greseam
3. normal ca are sens sa pui o bambina sau swinger in pe fir . In cazul in care se inteapa si vine spre mal - baitrunnerul nu mai are rost si nu ai nici un fel de semnal ( poate o usoara lejeritate a firului ) . In plus senzorul acustic nu va suna daca nu are o greutate care sa traga firul spre mulineta - senzorul tiue in ambele sensuri de rotatie
4. cred ca am raspuns mai sus

Fir Intins

razvanm
new member
Mesaje: 29
Membru din: 14 Mai 2004 17:15

Mesaj de razvanm » 03 Iun 2004 08:00

Nu cred ca exista cineva care sa-ti poata descrie exact momentul in care trebuie sa intepi. In cele mai multe cazuri - exceptie fac situatiile clare cand pestele sinucigas se inteapa singur si ramane acolo - momentul inteparii depinde de experientele proprii si de monturile folosite.
[/i]

Avatar utilizator
carpkiller
veteran
Mesaje: 689
Membru din: 20 Mai 2004 11:15

Mesaj de carpkiller » 03 Iun 2004 08:05

Mersi Val!
Abia astept sa-mi incerc noile scule, desi la un moment dat mi-a parut putin rau ca am cumparat mulinetele cu baitrunner, ma gandeam ca dc tot sunt invatat pe cele clasice sa nu am ratari din cauza baitrunnerului.
Oricum sistemul nu este prea diferit dc. intepi cu mana pe tambur.
Din pacate pana luni seara nu o sa am ocazia sa le testez!!!

Gica Chioru
senior member
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Gica Chioru » 03 Iun 2004 09:24

Pentru ca am promis sa-mi spun parerea aici, am s-o fac, desi nu prea ai cum sa dai un sfat complet, poate daca am fi pe balta, practic s-ar putea. :wink:

Lasam la o parte trasaturile violente, pe alea le-ar observa si fi-miu care trece in grupa mijlocie la anu'.
Lasam la o parte si trepiedurile cu senzori si claxoane electronice, plus beculetele colorate de rigoare.
_____________________

Sa discutam un pic despre bambina, hai sa spunem,
ce este bambina si ce face ea.

Bambina, este o fatuca dragalasa, care are rol de semnalizator, adica se ridica, coboara, se misca cand alene, cand mai repede, cateodata scurt cu zvacneli, altadata lung, greu, opintit, oricum, intotdeauna este bine sa fie in miscare dar si mai bine este sa stea lipita, sus de tot. Cum, nu toate bambinele sunt la fel, unele sunt firave, sensibile, dar miscarile lor sunt aprige, altele sunt mai butucanoase, pline cu miscari ample si ceva mai greoaie, dar intotdeauna este bine sa fie acolo. Bambina. Altfel, ce s-ar face biata varga de una singura? Ar obtine oare aceleasi rezultate? Poate dar satisfactia deplina a descoperirii momentului exact al inteparii, ar lipsi.

As spune ca momentul exact al inteparii nu-l putem gasi cu exactitate, pentru ca cine cunoaste cu adevarat bambinele? Se spune despre ele ca sunt schimbatoare, ca intr-un fel reactioneaza primavara, cand natura infloreste si ne imbie cu arome proaspete, atunci bambinele sunt romantice, sensibile, miscarile lor sunt prelungi, de jos in sus sau de sus in jos, si este bine sa intepi cand atinge punctul culminant, sus sau jos. Cateodata, chiar cand bambina s-a oprit! Atunci vrea s-o intepi, daca ai pierdut momentul ala, adio! trebuie s-a iei de la-nceput, ca-i pretentioasa.
Vara, bambina este dornica si doreste cat mai multe intepaturi, cat mai multe, ferme si dure, miscarile ei sunt ample, viguroase, cateodata chiar ne speriem de ea si tresarim ca fulgerati cand o vedem atat de nabadaioasa. Nu avem decat sa o apucam repede si s-o contram cat mai ferm cu duritatea atat de dorita de ea, in momentele alea de nesat.
Toamna, bambina este schimbatoare, dar cele mai multe dintre ele isi fac plinul pentru lunga iarna fierbinte, unele sunt chiar mai aprige si mai dornice de salturi decat vara dar altele, melancolice, au miscari mai elaborate si trebuie multa atentie pentru gasirea momentului inteparii, pentru ca bambina se poate supara din te miri ce si....pleaca!

Astfel, tragem concluzia ca pescuitul la bambina este superior oricarui al pescuit, ca trebuie sa fim cu ochii pe ele, ca sunt frivole si pot sa ne faca figura in orice clipa, ca este bine sa avem varga mai lunga, rezistenta la intemperii, bine infipta pentru a nu risca iesiri in decor, angrenajul nu trebuie pornit decat bine uns, altfel riscam ca partida de pescuit sa inceapa neplacut pentru bambina, este musai sa fim rabdatori cu ea, pentru ca bambina se porneste destul de greu, mai ales cand vrem s-o intepam bine de tot.

Acestea fiind spuse, va fac o marturisire: Iubesc bambinele!

Avatar utilizator
Gabriel BOGDAN
junior member
Mesaje: 77
Membru din: 12 Mar 2004 15:38
Localitate: BUCURESTI
Contact:

Mesaj de Gabriel BOGDAN » 03 Iun 2004 11:34

Dupa asa declaratie de dragoste pt bambine... ce poti sa mai spui...

Gica, cu prima ocazie cind ne intilnim pe balta iti fac cadou 10 bambine...

Daca ai preferinte la culori (pt bambine evident)....spune-ne...


P.S. Sper sa gusti gluma si sa nu te superi...
Gabi B.

Scrie răspuns