Aruncari la mare distanta

Tehnica, tactica, strategii, tot ce tine de abordarea, strategia si desfasurarea unei partide de crap

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Aruncari la mare distanta

Mesaj de Vlad Pavlovici » 03 Iun 2004 10:33

Daca nu sunteti la pescuit sambata dimineata, uitati-va la "Fir intins". Am facut zilele trecute un interviu de vreo 15 minute cu Chris Woodrow, despre aruncarile la mare distanta, care cred ca iesit interesant, in sensul ca el spune cateva lucruri substantiale. Filmarea e mediocra, din pacate, cadrul e banal, unghiul e nefericit, bietului operator probabil ca i-a fost greu sa stie ce sa urmareasca la o discutie despre pescuit intr-o limba straina, dar trecand peste micile inconveniente informatia poate fi utila. Chris e un exemplu de pescar a carui tehnica de aruncare excelenta si dotare foarte buna (lanseta, mulineta, fir etc.) compenseaza o statura deloc atletica.

Am filmat si o aruncare a lui, stil pendul, cu plumb de 120 de grame si fir de 0,36. S-a dus bine peste 100 de metri - nu se vede pe film unde aterizeaza plumbul, dar cei de fata (printre care si prietenul nostru Adriano Musaro) au ramas uimiti.

Evident, nu lipsesc elementele comerciale, Chris foloseste o lanseta ESX Parallel Butt produsa de firma lui, eu sunt redactor la revista cutare etc., dar nu va blocati in asta. Stergeti orice referire comerciala si va ramane destul.

Cezar Bibu
member
Mesaje: 251
Membru din: 09 Oct 2003 22:23

Mesaj de Cezar Bibu » 03 Iun 2004 18:44

Asa e,dragilor!Pot confirma,desi n-am fost de fata la aceea filmare,ca baiatul asta arunca incredibil!In plus de asta,l-am putut urmari cum a scos doi cteno de vreo 10 kg(el era tare nemultumit de aceasta greutate!)singur-singurel,cu o usurinta si indeminare incredibile!M-am umplut de respect,si de ce sa n-o recunosc,de invidie.

caaron
veteran
Mesaje: 813
Membru din: 20 Mai 2004 17:45

Mesaj de caaron » 03 Iun 2004 22:47

Intrebare de curiozitate: unde l-ati putut urmarii cum pescuieste?

Cezar Bibu
member
Mesaje: 251
Membru din: 09 Oct 2003 22:23

Mesaj de Cezar Bibu » 04 Iun 2004 04:26

la Sarulesti

Vizitator

Mesaj de Vizitator » 04 Iun 2004 15:33

Cezare - nu prea ai somn frate :lol: :lol: :lol: . Sau esti cu laptopul pe balta :lol: :lol:

Mihai Vasilescu
member
Mesaje: 188
Membru din: 11 Ian 2003 13:43
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Mihai Vasilescu » 05 Iun 2004 10:27

Am prima parte. F. interesanta.
In partea doua va descrie si montura si tehnica de lansare?
Asadar, Chris propune pentru lansari lungi o lanseta rapida, cu inele putine (5+1). Normal ca o astfel de lanseta nu se va mai comporta la fel de bine in dril ca una de actiune medie cu 10+1 inele.
1. Cum trebuie sa ne comportam noi, in dril, pentru a aduce un crap mare la mal cu o astfel de lanseta?
2. Cum trebuie sa fie elasticitatea firului (sau a primei parti, batatorul) pentru a obtine lansari cat mai lungi?

Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Vlad Pavlovici » 07 Iun 2004 15:03

Mihai, in chestia cu partea a doua a interviului, raspunsul e Da. Spre final, Chris vorbeste si despre montura, si despre tehnica de lansare. Nu stiam ca interviul se va difuza in doua parti, convenisem cu realizatorul ca are mai mult sens sa-l dea intr-una singura (cred ca durata totala este sub 15 minute), dar uite ca n-a fost sa fie.

La intrebarea cu drilul si lanseta, recomandarea cea mai frecventa este sa tii cont ca ai o lanseta rigida, cu actiune de varf, care nu poate prelua socul drilului de aproape asa cum o face o lanseta moale, parabolica - si atunci trebuie sa fii foarte atent la reglajul franei, la controlul pestelui etc. Toate bune si frumoase, atat ca astea sunt sugestii generale, pe care le intelegi numai dupa ce le stii practic. A tine cont de tipul vergii in dril e o chestiune de experienta. Pana nu pierzi cativa pesti, nu stii exact cum sa lucrezi, chiar daca ai citit destula literatura. Cu experienta, poti ajunge sa dai fara probleme cu vergi foarte dure si fir textil, adica o combinatie in care nici lanseta si nici firul nu absorb socuri, si sa scoti crap mare.

Despre elasticitatea inaintasului Chris nu spune nimic. Pare a fi un subiect fara relevanta, de vreme ce recomanda egal si fire textile, si monofilament. S-ar parea ca e un element care nu influenteaza distanta, dar este in mod cert un element care influenteaza drilul. Cand ti se termina monofilamentul si ajungi pe cei 7-8-10 metri de inaintas textil, incepe un alt tip de dril. Ai mai mult control, dar si mai multa forta si, daca nu esti atent, poti sa pierzi pestele tocmai datorita duritatii ansamblului - vezi ce spuneam mai sus.

Avatar utilizator
patabum
senior member
Mesaje: 441
Membru din: 22 Sep 2003 17:55

Mesaj de patabum » 07 Iun 2004 15:48

Vlad,

Cred ca din actualul topic deriva unul cel putin la fel de interesant: inaintasul. Din punctul meu de vedere ar merita chiar un articol separat in ALP, dar asta este decizia ta.

Ce tipuri de fir folosim pentru inaintas? Cum le alegem f(x) de lanseta, de linia principala, de distanta la care pescuim, ce noduri folosim f(x) de inele, de combinatia rezultata (mono-mono, mono-textil, etc.)? Ce dezavantaje majore prezinta fiecare combinatie? Cum afecteaza rigiditatea excesiva comportamentul pestelui? Ce riscuri prezinta pentru peste? Cat, cum si cand intepam?

Toate cele bune!

Gica Chioru
senior member
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Gica Chioru » 07 Iun 2004 16:41

Subiectul merita dezbatut pe larg. Cate ceva:

1. Trebuie sa facem o separare neta intre pescuitul competitional, profesionist si cel de placere, practicat de majoritatea noastra. In 90% din cazur nu trebuie sa aruncam mai mult de 75 de metri.
2. Este falsa aprecierea ca pestele rupe firul. Aproape intotdeauna il rupe pescarul. :D Un fir de 0.35 pe o mulineta buna si bine reglata nu va fi rupt decat de un monstru.
3. Inaintasul nu este necesar decat in cazul acestor aruncari la mare distanta, nu cred ca ne este necesar, celor mai multi dintre noi.
4. Consider mult mai important ca firul folosit sa fie elastic decat ca el sa fie foarte tare. Un fir elastic va absorbi mult mai bine socurile din timpul drillului, xercitiul si experienta capatate de pescar fiind suficiente pentru a sti cand sa aduca pestele la minciog.
5. Intotdeauna este bine ca multineta sa fie reglata mai degraba mai lejer decat mai strans, exceptia o face chiar pescuitul in cauza, la crap mare, mare dle Gica ar zice cineva, dar si la mare distanta, pentru ca la o distanta de max 100 de m, nu este nevoie daca firul este foarte bine intins si daca pescuim un pic in raspar, contra curentului.
6. Am spus-o si o repet, nu sunt cu adevarat un pescar de crap, de aceea cele spuse de mine nu trebuie calificate drept fuduleli sau chestiuni definitive, consider ca un pescar bun este cel care stie sa se adapteze la orice situatie si aproape la orice conditii.

caaron
veteran
Mesaje: 813
Membru din: 20 Mai 2004 17:45

Mesaj de caaron » 13 Iun 2004 12:56

Am simtit-o pe propria-mi piele treaba cu inaintasul de textil. Am pescuit un sezon fara inaintas si mi s-a parut un calvar. Nu puteam sa arunc decat cel mult jumate din distanta pe care o arunc cu inaintasul de textil. E o diferenta colosala si mi se pare esential ,ca la pescuitul la crap unde de f multe ori ai nevoie de distante mari si unde greutatea pe care o arunci atinge frecvent suta de grame , sa ai inaintas textil. In ceea ce priveste cei cativa metrii de textil si drillul final (nu l-am simtit din nefericire pana acum:( ) cred ca e destul de complicat pt ca textilul are o forta de frecare mult mai mare de inelele lansetei decat monoul prin urmare se va adauga o forta in plus care actioneaza asupra mulinetei.

Scrie răspuns