Pescuitul pe riuri

Tehnica, tactica, strategii, tot ce tine de abordarea, strategia si desfasurarea unei partide de crap

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Dani Hentiu
maniac
Mesaje: 1210
Membru din: 26 Feb 2004 13:04
Localitate: DEVA
Contact:

Pescuitul pe riuri

Mesaj de Dani Hentiu » 05 Iun 2004 09:06

Pe riuri gasim deobicei mai greu pestii deoarece acestea nu sunt populate si sunt mult mai braconate. Ideea mea este sa solutionam aspectul identificarii locurilor cu crapi si nadirii acestor ape pentru a avea rezultate cit mai bune. Propuneti va rog cele mai bune metode pe care voi le-ati practicat (cu cit mai multe detalii) ,sa putem invata fiecare din experienta celuilalt. :P

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 05 Iun 2004 20:07

Nu putem vorbi despre riuri la modul general.
Eu pescuiesc pe Prut (care acum are un debit de 67 metri cubi pe secunda). La 2-3 km de Prut este un alt riu, Jijia se numeste (cu un debit de 10 - 12 metri cubi pe secunda), se prinde si acolo crap insa nu am incercat niciodata.

Pentru riuri comparabile cu Prutul:
Se vor evita acele locuri unde riul arata ca un canal de irigatii (mal taluzat, uniform, albie in linie dreapta, fara obstacole in apa). Acolo nu risti sa agati vreo cioata, nu risti sa-ti tocesti cirligele in pietre, nu risti sa-ti tai firul in scoici, dar nici peste nu gasi vei.

Acum sa vedem si unde putem cauta crapul. Pentru perioada cind apa nu este foarte calda, alege un loc unde riul se lateste, viteza de curgere a apei scade, adincimea nu depaseste 1,5 metri. Cele mai bune locuri sunt linga mal. Daca iese o cioata din apa da imediat in aval de ea. Daca riul are insule incearca pe bratul mic al insulei, sau imediat ce se termina bratul mic. Daca apa este crescuta incearca chiar sub mal (chiar si la undita). Daca gasesti un mal pietruit (pentru a preveni eroziunea malului) da sub mal, chiar la limita unde se termina pietrele, mai ales daca pe acestea sunt scoici.

Cind apa este calda, iulie - august, incearca in bulboane, incearca sub maluri adinci, poti incerca la distante mai mari de mal si la adincimi mai mari. Principiul este acelasi, cauta obstacole, locuri cu viteza de curgere a apei mai mica, dar adincimi mai mari. Au fost si recomandari (aici pe forum) sa cauti crapul chiar in curentul apei, incearca si acolo, daca nu gasesti crap ai sansa de mreana.

Fir Intins!

Avatar utilizator
Daniel Costache
veteran
Mesaje: 857
Membru din: 14 Mai 2004 21:02
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de Daniel Costache » 05 Iun 2004 20:16

Aici cred ca veti gasi raspuns la multe dintre intrebarile ridicate de acest topic.

http://www.vinatorul.ro/community/modul ... le&sid=177
Salutari din Miami

Nutza Pedros

Mesaj de Nutza Pedros » 05 Iun 2004 23:50

Cred ca primul lucru ar fi sa intrebi pe localnici despre locuri de crap(in cazul in care pescuiesti in ape straine)...Dupa cunostintele mele crapul ii place apa mai calma(daca raurile au golfuri sau brate unde apa este mai linistita) si cu multa vegetatie(stuf,agataturi,craci,etc.)-se simte in elementul lui fiind mai protejat si gaseste si hrana(bine ca vara hrana se gaseste mai mult in zona cu, curenti).Nadirea dupa parerea mea nu ar trebui la fel de intensiva ca la balta(crapul nu este obisnuit cu hrana din belsug),o nadire scurta ar avea efecte de lunga durata(am fost la bunici la o comuna care este aproape de dunare si are multe canale pline de stuf,nuferi,bozii in care colcaie cu ciortan si caras, am nadit locul cu boabe si tarate de grau si numai dupa circa 20-30 de minute nu mai faceam fata la o undita-caras si ciortan in prostie-.Ce ideie mia trecut mie,fiind mai mic nu eram obisnuit cu peste mare,am pus in carlig un cocolos mai mare de paine-am avut vreo trei rateuri de pesti peste 3kg am avut ghinion n-am avut minciog altfel bagam boala in tot satul.Timpul de afara era noros si statea sa toarne cu galeata,imediat cum am plecat a inceput sa ploaua si sa fulgere de zici ca era sfarsitul lumii-pe unde am citit si am auzit ca timpul la pescuit trebuie sa fie cu vant,ploaie,cer innorat nu credeam,e atunci m-am lamurit..sper ca nu te-am plictisit :D )...Si cred ca si locurile facute de tine pot avea succes(o zona inaccesibila pescarilor)...nu iti trebuie decat o cazma ascutita si imaginatie.. :D ...Cu respect Nutza Pedros

Scrie răspuns