Cate ceva despre locul pe care pescuim

Tehnica, tactica, strategii, tot ce tine de abordarea, strategia si desfasurarea unei partide de crap

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

caaron
veteran
Mesaje: 813
Membru din: 20 Mai 2004 17:45

Cate ceva despre locul pe care pescuim

Mesaj de caaron » 13 Iun 2004 12:43

As vrea sa discutam ceva mai pe larg despre acest aspect. Mi se pare cel putin la fel de important locul in care pescuiesti in comparatie cu momeala , nada sau echipamentul folosit. Cu alte cuvinte as vrea sa se scrie (dar sincer) cati dintre voi sondeaza fundul apei si isi fac corect o imagine a acestuia inaintea unei partide de pescuit( de o zi maxim 2). Ce fel de substrat preferati pe timp calduros sau semi calduros? Exista avantaje in cazul unui substrat malos in fata unuia nisipos sau tare? Cu privire la nada care este cantitatea pe care preferati sa o aruncati in apa inainte sa incepeti sa pescuiti? Care este distanta frecventa la care pescuiti (exclus plantatul)? www.xxx.ro/stationar
Ultima oară modificat 21 Sep 2012 14:10 de către caaron, modificat 1 dată în total.

Mihai Vasilescu
member
Mesaje: 188
Membru din: 11 Ian 2003 13:43
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Re: Cate ceva despre locul pe care pescuim

Mesaj de Mihai Vasilescu » 21 Iun 2004 07:46

caaron scrie:As vrea sa discutam ceva mai pe larg despre acest aspect. Mi se pare cel putin la fel de important locul in care pescuiesti in comparatie cu momeala , nada sau echipamentul folosit. Cu alte cuvinte as vrea sa se scrie (dar sincer) cati dintre voi sondeaza fundul apei si isi fac corect o imagine a acestuia inaintea unei partide de pescuit( de o zi maxim 2). Ce fel de substrat preferati pe timp calduros sau semi calduros? Exista avantaje in cazul unui substrat malos in fata unuia nisipos sau tare? Cu privire la nada care este cantitatea pe care preferati sa o aruncati in apa inainte sa incepeti sa pescuiti? Care este distanta frecventa la care pescuiti (exclus plantatul)?
Daca dau pe un loc pe care nu am mai pescuit, atunci sondez intotdeauna fundul apei. Sunt doua chestii care ma enerveaza la amicii care merg la pescuit si se intorc zicand ca au incercat tot si n-au prins nimic: nu sondeaza apa si nu nadesc. Eu le consider esentiale, determinante. Daca partida e de o zi, atunci ma limitez la o ora de sondare. Daca partida e lunga, atunci se intampla sa sondez si 3-5 ore. O harta bine facuta a fundului apei (adancimi, dar si consistenta) iti poate da informatii f valoroase despre traseele crapilor.
Nada inainte de partida: 5-10-15 kg, depinde de situatie.
Diastanta frecventa: nu este una anume. De la 15 la 100 m, depinde de conformatia fundului.

Avatar utilizator
patabum
senior member
Mesaje: 441
Membru din: 22 Sep 2003 17:55

Re: Cate ceva despre locul pe care pescuim

Mesaj de patabum » 21 Iun 2004 13:45

caaron scrie:...Mi se pare cel putin la fel de important locul in care pescuiesti in comparatie cu momeala , nada sau echipamentul folosit.
Mie mi se pare cel mai important locul in care pescuiesti. Consider ca are o pondere de 90-95% in determinarea succesului unei partide de pescuit. Nada, momeala, montura sunt o consecinta a locului. Tehnica deriva tot din locul pe care esti. E mult de vorbit, cautarea unui loc optim este determinata de foarte multi factori: rau, balastiera, lac/balta (furajata sau nefurajata, cu izvoare naturale sau fara, aflata intr-o salba de lacuri sau nu, etc.). Anotimpul (vara = apa adanca, primavara devreme si toamna tarziu = apa mica), timpul (presiune constanta, in crestere, in scadere = la noroc), de cele mai multe ori, mai ales in zonele concesionate, te asezi cam unde gasesti si nu unde doresti.
caaron scrie:...cati dintre voi sondeaza fundul apei si isi fac corect o imagine a acestuia inaintea unei partide de pescuit( de o zi maxim 2).
Ori de cate ori am ocazia, sondez. Cu plumb de fund sau doar cu markerul. Nu caut intotdeauna pragurile, cateodata platourile. Daca e o partida de o zi, nu o fac. Ma bucur la varga si la caras sau la rapitor, la crap as avea sanse foarte mici. Daca locul imi place, atunci ma apuc sa sondez, pentru ca voi mai reveni. De multe ori am constatat ca informatiile pe care la aflu de la paznici, alti pescari, etc. sunt cel putin la fel de pretioase.
caaron scrie:...Ce fel de substrat preferati pe timp calduros sau semi calduros?
Nu imi aleg locul f(x) :lol: de substrat ci de obstacolele care se afla acolo si configuratia malulului. Cu cat mai multe obstacole, cu atat mai bine.
caaron scrie:...Exista avantaje in cazul unui substrat malos in fata unuia nisipos sau tare?
Plecand de la premiza ca Mama Natura dicteaza dihaniei sa scormoneasca pentru hrana, prefer intotdeauna substrat malos, dar sa fie malul curat. Daca boabele de porumb sau siliconul se innegresc dupa 1-2 ore in apa, schimb locul. Pe substrat nisipos sau tare sunt mult mai precaut in ceea ce priveste ansamblul momeala-montura.
caaron scrie:...care este cantitatea pe care preferati sa o aruncati in apa inainte sa incepeti sa pescuiti?
Depinde iarasi de foarte multe variabile. Daca cei din jurul meu nadesc din greu, prefer sa nu o fac, incerc sa ghicesc traseele si sa-mi pozitionez monturile pe acolo. In general insa, nadesc pentru inceput cam cu 3-4 kg amestec pe baza de fainuri, 5-6 kg boabe si 2-3 kg boilies (numai unde am mai prins la boilies, sau in locurile pe care mi-am propus sa le frecventez cel putin o data la 2 luni). Pentru intretinere, cam dupa 10-12 ore, inca 2-3 kg boabe si 2-3 kg boilies. Daca trage des, dupa fiecare peste peste 4-5 kg sau la 5-6 ciortani, cate 1/2 kg boabe si 3-4 pumni de boilies.
Care este distanta frecventa la care pescuiti (exclus plantatul)?
Iarasi depinde. Daca bate vantul puternic spre mine (incerc sa ma asez intotdeauna cu vantul in fata), la max 15 m de mal. Daca este primavara devreme sau toamna tarziu sau apa rece spre foarte rece, cat mai aprope de mal. Daca e apa calda sau vara, cat mai departe (eu am o problema vis-a-vis de cei care posteaza cum arunca ei cu lejeritate >= 100m. Incercati sa va verificati distantele pe uscat, apa este foarte inselatoare in ceea ce priveste distantele). Mai intai incarc racheta si fac 2-3 aruncari, sa-mi dau seama pana unde pot sa nadesc si/sau daca reusesc sa ajung in locul pe care mi l-am ales. Marchez locul si asta este. Daca mi se permite sa intru in apa, intru si lansez de acolo.

Cele de mai sus nu sunt reguli de la care nu ma abat, le respect de cele mai multe ori. Cateodata insa, din considerente mai mult sau mai putin obiective, procedez exact pe dos. Intotdeauna insa incerc sa ma adaptez locului si nu sa adaptez locul nevoilor mele. De asemenea, nu cred ca am acoperit nici macar 10% din subiectul locul, insa pentru inceput ajunge :wink:

Cam atat.

Gica Chioru
senior member
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Gica Chioru » 21 Iun 2004 14:26

Am mai postat despre asta in "Sfaturi....". Consider, ca si Patabum, ca este daca nu cel mai important, printre cele mai importante lucruri intr-o partida de pescuit, alegerea locului. Pentru asta, trebuie sa stim sa vedem in apa si prin apa. Aproape intotdeauna, relieful de pe uscat, ca sa zic asa, se continua si in apa, deci asa cum este malul este si in apa. Daca malul este abrupt, mai mult ca sigur ca si in apa este la fel.
Consider ca intotdeauna cand mergem pe o balta -apa statatoare- este bine sa pescuim acolo unde avem impresia (macar) ca exista vegetatie si mai mult, acolo unde percepem o anumita nemiscare a apei, pentru ca eu cred ca in zona aia, exista ceva care impiedica formarea valurilor, din varii motive, acolo trebuie dat! In general, apa are acolo o nuanta mai inchisa. De fiecare data cand observ asa ceva, nici nu ma gandesc sa dau in alta parte indiferent cat de incomod ar fi malul sau aproape.

Cred ca in ceea ce priveste fundul apei, este mai bun fundul nisipos. Nu sondez apa niciodata, din pacate. M-am obisnuit asa, dar in general imi dau seama destul de bine dupa urmatoarele indicii: cum este fundul apei in apropierea malului, curatenia sau murdaria de pe montura, culoarea pestilor, specia lor si serios vorbind, culoarea apei. Trebuie sa stiti ca salaul prefera fundul nisipos de ex, sau ca chinezescul, nu. Aleg locurile fara mal si pentru faptul ca racii, melcii sau scoicile il evita de asemenea.

Cum am mai spus, trebuie dat cu vantul in fata, aruncate lansetele pe curent si nu in directia curentului, nu faceti un scop in pescuitul la mare distanta, nu are rost, mai ales daca vantul este puternic. Cum a spus si Patabum, cautati-l pe marele crap mai in mal daca bate vantul tare. Daca stiti un prag in zona, incercati sa dati chiar pe buza lui, consider pescuitul pe platouri exceptional dar conditia este sa fie departe in larg, e destul de greu.

Exista mari diferente intre comportamentul pestilor in lacurile nostre. Astfel daca la Dridu, carasul si crapul trag si in noiembrie, la Branesti din septembrie, pa si pusi. As putea face o gramada de asemenea comparatii, de ex exista o balta langa Lehliu, La sportiva, unde prindea caras si ciortan in toiul iernii, apa era inghetata la mal, fulguia, decembrie, tot tacamul, nu stiu de ce, m-am gandit la izvoare, etc. deci chestiile astea variaza mult de la o balta la alta, uneori este mai bine sa fie fundul nisipos, alteori nu, si asa mai departe.

Avatar utilizator
Gabriel BOGDAN
junior member
Mesaje: 77
Membru din: 12 Mar 2004 15:38
Localitate: BUCURESTI
Contact:

Mesaj de Gabriel BOGDAN » 21 Iun 2004 14:38

Salutare,

Nu am pus eu intrebarile dar MULTUMESC mult pt raspunsuri @Patabum; @Gica Chioru; @MihaiV !!!

Fire intinse !!!
Gabi B.

Avatar utilizator
Gabriel BOGDAN
junior member
Mesaje: 77
Membru din: 12 Mar 2004 15:38
Localitate: BUCURESTI
Contact:

Mesaj de Gabriel BOGDAN » 21 Iun 2004 16:11

@ Patabum

Daca ceea ce ati scris dvs. reprezinta doar 10%, asteptam si restul de 90% despre locul ales pt pescuit !!!

Fire intinse !!!
Gabi B.

Avatar utilizator
patabum
senior member
Mesaje: 441
Membru din: 22 Sep 2003 17:55

Mesaj de patabum » 21 Iun 2004 17:37

Gabriel BOGDAN scrie:@ Patabum

Daca ceea ce ati scris dvs. ...
Mai baiete, m-ai nenorocit! Toti cunoscutii imi dau bombe in freza ca m-am facut al drak_ului (asta sa nu ma taie filtrul :lol: ) si am pretentia sa mi se vorbeasca cu dumneavoastra! Ce-ai avut bre cu mine? Ti-am facut ceva rau? Ca striga astia la mine ca m-am boierit! Uite, acu', nici la bere nu mai pot sa ies...
Gabriel BOGDAN scrie:...reprezinta doar 10%, asteptam si restul de 90% despre locul ales pt pescuit !!!
S-a marcat! Eu ma apuc de scris, tu ori semnezi contractul cu o editura, ori te apuci repede si lansezi o revista de profil :wink: Am o veste trista, nepotii nepotilor tai, cand isi vor conecta mufa la cipul din creier sa intre pe forum la www.crap.ro poate or sa ajunga la vreun 80% :lol:

Vizitator

Mesaj de Vizitator » 21 Iun 2004 19:44

@Patabum

Sire va rugam sa postati in continuare - noi avem timp :lol: :lol:

caaron
veteran
Mesaje: 813
Membru din: 20 Mai 2004 17:45

Mesaj de caaron » 22 Iun 2004 01:11

Haideti fratilor mai scrieti si altii depsre subiectul topicului..Impartasiti cu colegii de breasla!!! Multumesc celor care au raspuns!! www.xxx.ro/stationar
Ultima oară modificat 21 Sep 2012 14:10 de către caaron, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
patabum
senior member
Mesaje: 441
Membru din: 22 Sep 2003 17:55

Mesaj de patabum » 22 Iun 2004 07:46

@danr:
Nenea Moderatoru', Val face misto de mine si-mi spune cuvinte urate pe care nu le inteleg!

@Val:
Te-am spus lu' tovarasa! :lol:

Scrie răspuns