Puteti sa-mi dati un sfat ?

Tehnica, tactica, strategii, tot ce tine de abordarea, strategia si desfasurarea unei partide de crap

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Puteti sa-mi dati un sfat ?

Mesaj de Ioan S. » 20 Iul 2004 10:33

1) EXPUNERE DE MOTIVE:
Pescuiesc la Prut. In zona singura momeala utilizata pentru crap este cubul de mamaliga. Majoritatea pescarilor adauga la mamaliga zahar si vanilie. Majoritatea (cu mici exceptii) sunt total impotriva nadirii.
Deseori am scos acele goale, chiar si dupa jumatate de ora dupa ce le-am aruncat, desi spre ora prinzului am scos cubul de mamaliga intreg si dupa 2 ore.
Iata de ce boilesurile m-au convins.
Din pacate, am fost la Prut simbata (17 iulie), prima data dupa vreo zece zile, si voi mai merge peste alte zece zile ..


2) LOCATIA ALEASA
Am gasit un loc (pe Prut) unde curentul este foarte slab (si de sens contrar curentului principal). Este un „golf” cu o lungime de 200-250 metri si o latime fata de curentul principal de 20-30 metri. Undeva la 100-125 metri de locul ales sunt citeva trunchiuri de copac (circa 0,5 m diametru) care ies din apa cam un metru. Nu stiu ce mai este sub apa in zona lor. De asemenea la circa 50 metri de locul ales de mine se vad citeva crengi sub apa, la circa 5 metri de mal. In zona unde arunc eu nu sunt agatari. Malul este inaccesibil de la locul unde stau eu (chiar la capatul golfului spre amonte) pina in zona trunchiurilor care ies din apa. Consider ca acolo unde voi arunca apa are o adincime intre 2 si 4 metri (nu am masurat, dar o voi face la urmatoarea iesire). Voi arunca la 25-30 metri de mal, daca arunc mai departe plumbul vine in aceeasi zona. De pe locul ales vedeam obletii la suprafata la 2- 4 metri de mine – probabil prezenta mea era suficient de discreta.

3) DEZAVANTAJE (SAU POSIBILE DEZAVANTAJE) ALE LOCULUI ALES
a) Zona unde imi pot pune lansetele are cam 4 metri lungime si un metru latime. Se afla cam la 3 metri deasupra apei, mal aproape vertical. Ca sa ajung la apa merg cam 5 metri (pe un plan inclinat) pina la curentul principal.
b) De asemenea in partea inaccesibila a malului s-ar putea sa fie vetrica (larva de rusalie) despre care am mai scris ca sunt momeala universala pe Prut. Nu prea stiu ce momeala ar trebui sa folosesc pentru a fi mai atragatoare decit vetrica.
c) Pe linga ca este incomod si poate deveni periculos dupa o ploaie(pericol de alunecare in apa) locul are o expunere sud-estica, trebuind sa stau in bataia soarelui pina la ora 14.

4) Reteta BOILES.
Am pornit de la urmatoarele constatari :
Cind am incercat FROLIC il scotem „piscat” de pestii mai mici, dupa doua ore il luau complet. Ba, parca odata, am avut si o trasatura la frolic.
Am introdus cinepa (prajita si macinata) in mamaliga. Pe un astfel de cub am avut singura trasatura de crap din acest an.

Reteta se bazeaza pe ceea ce am retinut (de la www.crap.ro si din Aventuri la pescuit). Nu pretind ca ar fi …. , dar pentru prima experimentare … , cu voia dvs. … merge. Precizez ca am folosit masuri de volum (nu de greutate).
- 2 masuri – malai
- 1 masura – griş
- ˝ masura – faina alba
- ˝ masura – zahar
- 1 masura – seminte de cinepa (prajite si macinate)
- 2 masuri – hrana uscata pentru pisici pe baza de peste (macinata)
- 1 masura – fulgi de soia (macinat)
Pentru macinare am utilizat 2 risnite de cafea. Produsul rezultat l-am cernut printr-o sita (mai fina decit cea pentru malai). Ceea ce raminea mai mergea inca o data la risnit. Pentru ca produsele ramase erau de obicei uleioase le amestecam cu malai si/sau griş inainte de a fi din nou macinate.
Dupa macinare si amestecare am obtinut un mix.
Intr-un vas separat am batut 5 oua si apoi am adaugat din mixul de ami sus pina am obtinut o consistenta comparabila cu mamaliga.
Am facut bilute cu diametre diverse (intre 1 si 2 cm).
Intr-un vas am pus apa la fiert (cam 2 litri) in care am adaugat zahar vanilat.
Am fiert boilesurile (cam 20 o data) pina se ridicau la supafata.
Le-am pus pe o sita la scurs, apoi (dupa 15 minute) pe un prosop.
Dupa 15 minute erau deja racite, dupa 30 minute erau deja uscate. Duritatea cam mare.

5) EXPERIMENTUL
Pentru a avea totusi o sansa (oricit de mica) de a prinde peste, din restul de mix ramas am facut o mamaliga (cam 2 kg). Aceeasi compozitie cu boilesurile, dar fara ou.
Mamaliga am taiat-o cubulete. Cu aceste cubulete am nadit. (Am sperat ca pestele este afon la geometrie).
Am aruncat 2 lansete una cu un boiles, cealalta cu 2 boilesuri (ambele pe montura fir de par). Deci am folosit 3 boilesuri. Restul le-am pus la congelator, vor fi bune cel putin ca nada intr-o eventuala iesire de mai multe zile consecutive.

Rezultate: nule (la peste), dar am constatat ca bilesurile ramin intacte dupa 12 ore de stat in apa. O usoara decolorare la suprafata. Dupa 12 ore de stat in apa nu am mai simtit nici un miros (insa simtul olfactiv al omului este mult mai slab).
In interior pastreaza aceleasi caracteristici ca la producere – culoare, miros).

6) AVETI VREUN SFAT PENTRU MINE ?
Probabil in luna septembrie voi avea citeva zile libere consecutive. As vrea sa incerc cu boiles. (Pina atunci am timp sa mai fac boilesuri, as vrea sa incerc 3-4-5 zile consecutive.)
Acum, daca ati avut rabdare sa cititi cele de mai sus, rog sa-mi spuneti:
- Daca ati sesizat greseli grave ? ( referitor la reteta, loc ales, altele)
- Dupa cit timp de stat in apa trebuie schimbat boilesul ?
- Aveti si alte sugestii ?

Multumesc!

Avatar utilizator
Iliuta Goean
maniac
Mesaje: 1416
Membru din: 11 Dec 2002 17:25
Localitate: Delta Dunarii
Contact:

Mesaj de Iliuta Goean » 20 Iul 2004 11:29

in general mi se pare ok ce ai facut dar eu as face urmatoarele modificari:

1. as inlocui cantitatile de gris cu malai (adica 2 masuri gris si una de malai)
2. as renunta total la faina de grau, mult mai buna este faina de soia sau izolat proteic de soia
3. as renunta complet la zahar, mult mai buni sunt indulcitorii concentrati, zaharul cam lipeste.
4. as renunta total la biscuitii de pisica macinati, nu contin numai substante bune pt pesti ci si o groaza de conservanti si potentiatori de gust care nu sunt convins ca functioneaza si la pesti. in loc as folosi faina de peste (de orice fel), 25% din mix mi se pare cam mult, 15 mi se pare 0k.
5. putina caseina (10-15%) va pastra coca mai frageda chiar si dupa cateva zile.
6. putin protal (10-15% daca nu folosesti caseina, 5% daca pui si caseina) va ridica putin nivelul proteic al aluatului si ii va da un gust foarte bun (frisca).
7. nu ai folosit nici un ulei, doar ce a rezultat din macinarea canepei, nu mi se pare suficient, 5-10 ml de ulei (porumb, canepa, soia, in, peste etc) ar prinde bine
8. nu ai folosit nici o aroma si/sau atractant
incearca 10 ml aroma "crapi mofturosi" carp trend (:-)) si 10 ml atractant de orice fel (la un kg de mix uscat), daca tot il faci pe baza de peste poti sa folosesti si robin red, e bun.
Nu face ce nu-ti place!

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 20 Iul 2004 14:53

Multumesc pentru observatii.

As vrea, totusi, niste sugestii, unde pot gasi anumite ingrediente:
- faina de soia;
- robin red;
- caseina;
- protal;

Recunosc ca de cind s-a terminat prohibitia nu am mai trecut pe la reprezentantii Energofish sau Gipo din Iasi, iar atunci cind am trecut aveam altceva pe lista de cumparaturi.

Pe de alta parte, am citit (nu mai retin unde) ca atunci cind pescuiesti intr-o apa bogata in hrana (pentru pesti) se recomanda momeli mai simple. Iata de ce astept si alte sugestii. Din pacate am prea putin timp sa experimentez, logic ar fi sa pornesc de la simplu la complex si sa ma opresc la un anumit nivel de suficienta.

Fir intins !

Vizitator

Mesaj de Vizitator » 20 Iul 2004 15:04

Ioane - am intels eu bine ca ai spus ca ai folosit numai 3 boilesuri din cele fabricate ??????? Nu ai nadit deloc cu boiles - te-ai bazat numai pe mamliga aia cubulete ? Pai lasind la o parte reteta care este perfectibila ( vezi Iliuta mai sus ) eu cred ca daca raspunsul la cele de mai sus este afirmativ vei avea si raspunsul la intrebarea ta despre insucces .

Fir Intins

Avatar utilizator
Ioan S.
member
Mesaje: 225
Membru din: 08 Feb 2004 14:10
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 20 Iul 2004 15:26

Da, am folosit doar trei. Avind in vedere durata de 12 ore a partidei de pescuit (poate ceva mai putin), am mers din start cu ideea ca nu voi prinde nimic, si crede-ma, am rezistat greu tentatiei de a pune cub de mamaliga macar pe o lanseta.

Oricum, mi s-a parut ilogic sa nadesc cu ceva ce-si va face efectul abia a doua zi. Sa inteleg ca m-am inselat?

Raspunde-mi insa la o intrebare: Dupa cit timp de stat in apa trebuie schimbat boilesul?

Multumesc.

Avatar utilizator
Daniel Costache
veteran
Mesaje: 857
Membru din: 14 Mai 2004 21:02
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de Daniel Costache » 20 Iul 2004 15:35

Raspunsul il gasesti la topicul despre dip-uri.
Salutari din Miami

Vizitator

Mesaj de Vizitator » 20 Iul 2004 15:48

Ioane draga pescuitul la boilies are regulile lui si daca acestea nu sunt respectate - biluta magica e o bucata inerta fiarta si dematerializata care zace in apa . Iar asta cu efectul de a 2-a zii nu e corecta - un boilies tinut in dip pe un pat de boilies si graunte - poate da rezultate si in 3-4 ore . Eu atit am avut de spus

Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Vlad Pavlovici » 20 Iul 2004 16:48

Ioane, daca lasam la o parte chestiunile de localizare (sa presupunem ca locul e bun), problema ta pare sa se reduca la urmatoarele: am facut o partida de 12 ore, n-am nadit, m-am bazat doar pe boiliesurile din carlig, boiliesurile erau facute de mine, dar nu sunt sigur ca le-am facut bine, n-am prins nimic, unde am gresit?

Cred ca ai gresit in cel putin doua locuri. Ai gresit ca n-ai nadit si ai gresit ca te-ai dus cu boiliesuri incerte. As fi adaugat si greseala de a sta numai 12 ore, dar, daca tot nu nadeai, nu aveai de ce sa stai mai mult, fiindca nu aveai ce sa astepti. Nadirea e importanta, nadirea la boiliesuri e esentiala. Fara cateva kilograme de boiliesuri, nu prea ai ce cauta pe o apa in care pestele nu e invatat cu ele. Daca poti sa pre-nadesti locul cateva zile, cu atat mai bine.

Al doilea aspect este incertitudinea nadei. Nada trebuie sa fie un element in care sa ai absoluta incredere. Nu stiu ce experienta ai in pescuitul la boilies, dar, daca esti la primele partide, incepe cu boiliesuri garantate, nu cu produse proprii. Invata mai intai sa prinzi peste la boilies, dupa care invata sa le produci, dupa care pescuieste simultan si cu boiliesuri de gata, si cu produse proprii, ca sa vezi diferenta. Cand ai ajuns sa prinzi la fel sau mai bine cu ce faci tu, renunta la boiliesurile de firma. Dar nu fa ambele lucruri in acelasi timp, fiindca sunt prea multe variabile in joc. Pentru moment, sugestia mea este sa uiti de caseina, protal, robin red sau faina de soia, du-te si cumpara cinci kilograme de boiliesuri bune, nadeste cateva zile, lasa o zi de pauza, dupa care fa o partida de doua zile.

In cel mai aventuros caz (si daca esti o natura inclinata spre experiment), pleaca de la un amestec de baza consacrat, lasandu-ti doar sarcina de a rula boiliesurile singur. Walk before you can run, zic englezii - pana sa ajungi sa alergi, invata sa mergi.

Avatar utilizator
Iliuta Goean
maniac
Mesaje: 1416
Membru din: 11 Dec 2002 17:25
Localitate: Delta Dunarii
Contact:

Mesaj de Iliuta Goean » 20 Iul 2004 18:35

am omis treaba cu naditul,

asa cum au spus cei de mai sus este o greseala fatala,
cu 3 boiliesuri intr-un rau nu se face primavara.

desigur, cum spunea si vlad idealul este un loc prenadit si o partida de minim 2 zile.

daca totusi nu se poate si stai numai 12 ore nadeste totusi cu ceva, resturile de coca pe care nu le rulezi sunt foarte bune dar amesteca-le cu boiliesuri, pentru un efect mai rapid taie-lein 2 sau in 4 sau zdrobeste-le, asa substantele din interior pot sa migreze mai repede in apa si sa atraga pestii in zona, obligatoriu boiliesul din carlig trebuie bine dipuit.
am vazut pescarii straini ca zgarie boiliesul din carlig cu croseta pe suprafata ca sa sparga crusta formata la fiert si sa permita imbibarea cu o cantitate mai mare de dip.

eu merg la pescuit in partide de 24 ore (de seara pana seara), seara fac prima nadire, daca este voie sa pescuiesc atunci pescuiesc si peste noapte daca nu ma culc si la 3-4 dimineata sunt in picioare si mai nadesc o data, pe la ora 1 mai nadesc o data (mai putin) si gata.

te asigur ca diferenta intre a merge de dimineata pana seara si a merge de seara pentru nadire este uriasa. incearca s ai sa vezi ce inseaman un loc nadit de seara.

si eu ma mai plictisesc de rulat boiliesuri uneori si restul de coca il rulez sub forma de carnacori subtiri, ii fierb si apoi ii tai in bucatele, sunt excelente pt nadit.
Nu face ce nu-ti place!

Avatar utilizator
Musaro Adriano
veteran
Mesaje: 705
Membru din: 29 Ian 2003 15:02
Localitate: torino italy

Mesaj de Musaro Adriano » 20 Iul 2004 19:36

Ciao ion,"am mers din start cu ideea ca nu voi prinde nimic".
Nu frate pescar acesta nu este atitudine potrivita. Trebuia sa gandesti ca oricum ceva se prindea de ac: asa mai avei o sansa.Ce ti a scris vlad este un adevar. Ti a esplicat bine cum poti sa scuoti peste cu boilis din apa. eu in locul tou as proba iaras (nu cred ca te dai invins de cateva pesti :D )si te as sfatui tot o reteta ca a ta dar un pic modificat:
- 2 masuri – malai
- 3 masura – griş
- 1 masura de faina de orez
- ˝ masura – zahar
- 1 masura – seminte de cinepa (prajite si macinate)
- 2 masuri – hrana uscata pentru pisici pe baza de peste (macinata)
- 2 masura – mancare de paserele (macinat)
- 1 masura de lapte praf
Adauga 4 lingurite de sare si 2 de scortisoara macinata + 1 lingurita de boia dulce.
Mancare de pisici pot sal folosesti linistit sunt un gustativ ecelent si ieftin(Le am folosit mult, am focut paturi de nada abundenti, am prins peste ca lumea,in particolar ten si pestele nu parea de loc deranjat pentru ca timp de cateva luni peste inca venea la boiles focute de mine in care era de produsul acest cam 20 %.Si zahar pot sal folosesti linistit , dolcificant lichid nu are nicio valor la nivel caloric dar numai la nivel gustativ. Daca il bagi un pic este bine daca nu nu este mare diferenta de randament.
La munca pescar si mai vorbim: dar momeste locul de data asta cu cel putin 2 kg. de boilis.
Numai bine

Scrie răspuns