Aria nadirii

Tehnica, tactica, strategii, tot ce tine de abordarea, strategia si desfasurarea unei partide de crap

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
Nutza Pedros

Aria nadirii

Mesaj de Nutza Pedros » 10 Aug 2004 21:12

Acest subiect este foarte delicat pentru mine cel putin...Am discutat cu mai multi pescari de crap care au idei impartite in privinta nadirii:
-majoritatea dintre ei sustin ca daca nadesti pe o arie mai mare(binenteles cu cantitati mai mari) pestele va detectata mai repede zona nadita si va sta mai mult in acea zona in acel timp putand absorbi si montura
-uni sustin ca o nadire pe o arie mai mica este ideal pentru ca pestele nu se satura de hrana si avem mai multe sanse sa-l agatam in carlig(nu mai sta sa caute "acul" in caru' cu fan)
Teoria mea este urmatoare,in ape de dimensiuni mai mici si cu populate mai putin o nadire "subtirache" (in jur de vreo 1- maxim2Kg)pe o arie mai mica,iar in baltile mai vaste si mai dens populate o nadire intensiva(de la 2kg pana la 5-10 kg-depinde si de marimea si nr.pestilor din acea apa)pe o arie mai mare(pentru a gasi mai usor hrana in acel luciu de apa imens)...Dumneavoastra ce parere aveti???

Avatar utilizator
Iliuta Goean
maniac
Mesaje: 1416
Membru din: 11 Dec 2002 17:25
Localitate: Delta Dunarii
Contact:

Mesaj de Iliuta Goean » 10 Aug 2004 21:16

cred ca mai conteaza si cum pescuiesti:
daca pescuiesti plantat poti sa-ti balizezi si sa-ti nadesti o arie restransa fiind sigur ca vei putea sa plasezi momeala exact in zona nadita.

daca in schimb pescuiesti lansat si nadesti foarte strans ai toate sansele ca la lansare sa te departezi destul d emult de nada

eu caut de fiecare data sa nadesc mai mult o zona (centrala) si de jur imprejur mai rasfir niste nada, pentru ghidare apoi incerc pe cat posibil sa-mi pun 2 lansete chiar in zona centrala si 2 mai la margine.
Nu face ce nu-ti place!

Avatar utilizator
RazvanV
veteran
Mesaje: 507
Membru din: 07 Iul 2004 09:33
Localitate: Brasov

Mesaj de RazvanV » 11 Aug 2004 09:17

Eu am pescuit mai mult pe un baraj de dimesiuni mari cu un curent constant. Pestii erau intr-o permanenta miscare paralela cu malul, cand in aval, cand in amonte, la o distanta variabila fata de mal (40-60-100 de metri in functie de conditiile de mediu).
Optam pentru o nadire sub forma de banda, nu foarte lata si lunga de vreo 20m, ce era dispusa oblic fata de mal (chiar paralel). Ma gandeam ca pestii in traseul lor obisnuit vor da peste "gardul" de nada si se vor opri. Daca nadeam o zona centrala paralela cu malul nu stiu daca ar fi fost mai bine. :?: Poate primesc ceva sugestii, corectii. :shock:

Mai pescuiesc pe niste balti inguste de max. 20-30m latime, lungi de cativa Km rezultate in urma corectarii cursului Oltului (coturi de Olt). Aici nu prea am o tactica anume. In general astept ca pestii sa indice tactica ( se deplaseaza sau stau intr-un loc anume). In cazul acestor balti nadirea este facila, poti sa nadesti si la nasul crapului :roll: . As fi bucuros sa aflu opiniile voastre pentru astfel de cazuri. :P

Nutza Pedros

Mesaj de Nutza Pedros » 11 Aug 2004 13:35

O solutia ar mai fi pungile solubile...poti sa le lansezi de pe mal si intro apa cu aria mai mica isi fac treaba+ ca nada este chiar in jurul carligului si asa nu trebuie sa te departezi prea mult de nada

crapist
new member
Mesaje: 18
Membru din: 25 Feb 2004 14:26
Localitate: Bucuresti

Mesaj de crapist » 11 Aug 2004 14:17

Asta pentru pescuitul la distante mici dar in cazul in care vrei sa pescuiesti la peste 80m punga solubila nu mai poate fi folosita.
Manole

Nutza Pedros

Mesaj de Nutza Pedros » 11 Aug 2004 18:41

Oricum la peste 80m, balta e mai mare cea ce trebuie o nadire mai consistenta...asa ca chestia cu punga solubila are efect doar in baltile de maxim 200m latime,oricum cum am spus in baltile mari trebuie o nadire pe masura

Mihai Vasilescu
member
Mesaje: 188
Membru din: 11 Ian 2003 13:43
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Mihai Vasilescu » 12 Aug 2004 08:04

Cresterea ariei de nadire nu mi s-a parut niciodata ca ar fi oportuna. Daca aceeasi cantitate de nada e imprastiata pe 5 sau 50 mp, la 100 m distanta efectul este acelasi. Crapul simte efectul cantitatii de nada, nu al ariei de imprastiere. Asa ca prefer sa nadesc pe o zona (sau doua!) cat mai redusa. La patul de nada adaug uneori linii de nada pentru o mai buna orientare sau pentru devierea crapilor din drumul spre o alta nada.

Avatar utilizator
RazvanV
veteran
Mesaje: 507
Membru din: 07 Iul 2004 09:33
Localitate: Brasov

Mesaj de RazvanV » 12 Aug 2004 08:24

MihaiV scrie:La patul de nada adaug uneori linii de nada pentru o mai buna orientare sau pentru devierea crapilor din drumul spre o alta nada.
Cam ce "figura" geometrica desenezi cu aceste linii de nada si ce dimensiuni. Nu este suficienta o nadire sub forma de linie (nu exagerat de lunga)?
Dupa ce coordonate orientezi liniile ( "drumul" pestilor)?
Eu folosesc, si poate gresesc, bariere de nada in drumul pestilor. Nu insist foarte mult cu nadirea intr-un anume puct din linia de nada.
Dar lansetele (montuirle) unde sunt pozitionate in ecuatie (fata de patul de nada) ?

Vizitator

Mesaj de Vizitator » 15 Aug 2004 15:58

Dragi colegi - inainte de a ne aventura in retete de nadire - trebuie spus ca nadirea este de mai multe feluri si se face de cele mai multe ori functie de balta , imprejurari ( densitate pescari , concurs , pescuit de placere , etc ) si caracteristicile de furajare ale baltii . Putem nadi astfel :
- zona larga - in care plasam citeva kg de boilies si ceva pellete - seminte - etc - o astfel de nadire merge pe baltile in care stim ca este peste si mai ales stim ca acesta maninca la boilies din prima . Baltile furajate fac parte si ele din aceasta categorie . Pestele asteapta mincarea si va incepe sa manince pe zona noastra fara alte mofturi . Conteaza foarte mult cantitatea de mincare oferita la aceasta nadire . Zona nadita se poate incadra intre 10x10 pina 15x15 metri . Lansetele le pun si pe zona dar si peste zona sau sub aceasta . Nu de putine ori am prins peste mult - pescuind peste zona nadita !
- zona limitata - nadit linga marker , la buza stufului , in prag , in gropan - etc . O folosesc pentru situatii particulare , in care vreau sa exploatez potentialul zonei in care presupun ca stau pestii . Aici are o foarte mare importanta marimea zonei - eu incerc sa nu depaseasca 3 x 3 metri . Zona suficienta pentru a plasa 1 lanseta pe patul de nada si una pe linga , lateral . Nadirea trebuie facuta cu cantitati normale - 1-2 kg de boilies si 8-10 rachete de semeninte sau pellete . Dupa fiecare peste mai bag boilies cu cobra - 15-20 bile .
- zona punctuala - aici merg pe finete maxima - nu poate lipsi markerul - nadesc linga marker si lansez tot linga el . Nu nadesc mult - 2-3 rachete de pellete sau seminte si 30-40 boilies . Plasez intotdeauna o singura lanseta - si dupa lansare scot markerul . Aceste nadiri le fac in general - cind anticipez un peste mare in zona - si momeala pe care o folosesc va fi prin urmare selectiva - boilies 22-24 sau 2-3 bile de 18-20 . Nu scot lanseta decit dupa 24 ore . Nadesc un loc apropiat si reiau procedeul .
PVA-ul merge pentru nadit punctual pe un pat de nada existent . Personal il folosesc pina la distante de 50-60 metri ( am citit aici 80 metri !! - ma mir ) si numai daca vreau sa vin cu altceva ca momeala . In general - pun pellete sau jumatati de boilies si incerc sa aglomerez ceva momeala linga carlig - dar repet , pe un pat de nada existent !!
Important este sa citesti balta - si sa vezi imprejurarile in care pescuiesti . Nu exista retete de nadire sigure - exista variante si combinatii din cele expuse mai sus .
Mai exista si alte nadiri - de baraj , de intretinere , etc - dar poate altadata mai vorbim despre ele .

Scrie răspuns