solunar

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

dan craciun
junior member
Mesaje: 53
Membru din: 07 Ian 2003 08:24
Localitate: Rm.Valcea
Contact:

solunar

Mesaj de dan craciun » 13 Apr 2004 11:31

Daca te iei dupa solunare e ca si cum te-ai duce la pescuit fara momeala!Povesti vinatoresti(nu pescaresti,pt.ca pescarii nu mint) cu solunarele.Eu imi notez intr-un carnetel:data ,temp.aer,temp.apa,conditiile meteo,nada folosita,momeala si ce spune solunarul de trei ani incoace.O singura data s-a intimplat sa prind peste(crap),in rest nesemnificativ,ba mai mult,am prins peste atunci cind solunarul spunea ca pescuitul va fi slab.

Sangelo
new member
Mesaje: 14
Membru din: 30 Ian 2004 00:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Sangelo » 15 Apr 2004 10:35

Se pare ca tot nu intelegeti solunarul. El nu iti zice in ce zi sa mergi la pescuit. El se bazeaza pe intervale de ore, si ai 4 (cateodata 3) intervale de 1 pina la 2 ore, in care pestii ar fi predispusi sa traga. Solunarul are influenta cea mai mica dintre toate aspectele care tin de pescuit! Inca o data nu e vorba de zile. Tu nu mananci doar joia pe luna plina, cand presiunea atmosferica ein crestere. Orice om e predispus sa manance de cel putin 3 ori pe zi. Noi avem un ciclu metabolic circadian. Mancam dimineata (unii doar 1 kil de cafea si un pachet de tigari) , la pranz si seara.
Asa si pestii, dar ei au un ciclu SUPRADIAN, demonstrat a coincide cu perioada de rotatie a lunii in jurul pamantului. Deci un ciclu supradian lunar, sau mai bine zis supradian mareeic. Acest ciclu are aprox 25 ore. Ziua pestilor dureaza 25 de ore. Perioada activa a zilei anterioare se va decala cu o ora in ziua urmatoare.
De cate ori n-ati prins peste bine si ati observat ca asta se petrecea totusi in niste intervale de timp. Incepea la un moment sa traga, din ce in ce mai bine, un maxim, apoi o cadere. Pauza. Dupa cateva ore, aceasta se repeta. Bine-nteles ca sunt si exceptii. dar statistic, "orele solunare" functioneaza.
"Solunarul cu zile" este insa o aberatie. Singurul adevar, totusi, este ca se inregistreaza un maxim al fortei de atractie pamant-luna in perioadele luna noua-luna plina. De aceea, daca totul e ok din pct de vedere ale conditiilor de pescuit ( nivel constant al apei, presiune atmosferica si trend al temperaturii favorabil, prezenta pestilor ... si pescarilor :lol:) , pestii vor fi mai in "forma", mai pofticiosi.
Dar daca in aceste zile, totul e de 2kt, atunci nu vom prinde nimic, iar in zilele in care "solunarul pe zile" declama o zi proasta, daca restul conditilor sunt ok, vom prinde "in draci". Dar sigur, in intervalul de ore specificat de solunar.
ooops: daca acesta e corect calibrat pe vecinatatea geografica a locului in care pescuim.
Nihil sine carpio !

SF
senior member
Mesaje: 346
Membru din: 13 Feb 2004 20:03

Mesaj de SF » 15 Apr 2004 15:59

Nici eu nu ma uit la solunar cind merg la pescuit pentru ca sint lucruri mai importante inainte.Totusi este dovedit faptul ca intre apa(ca mediu de viata a pestisorilor) si luna de pe cer exista o legatura.Daca nu credeti ginditi-va la flux si reflux.Normal , asta in mari si oceane,dar de ce sa nu fie in riuri si balti? O legatura, nu flux si reflux :D Ma rog,in baltile instabile mai bine intrebati pe patron cind ii urmatoarea maree :lol:

Fir Intins!!!

danr
Site Admin
Mesaje: 1072
Membru din: 10 Mar 2003 17:09

Mesaj de danr » 15 Apr 2004 16:48

pai nu trebuie sa te duci la pescuit dupa solunar, dar daca tot stai 24 de ore cu batul in balta te poti uita intre ce ore ti s-a parut ca au fost pestii mai activi, si poti confrunta cu solunarul....

Scrie răspuns