Iarasi Boiles

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte, pregatire, componenta, conservare, retete, rezultatele lor etc

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Avatar utilizator
VladTepes
member
Mesaje: 200
Membru din: 12 Mai 2008 12:58
Localitate: Arad
Contact:

Mesaj de VladTepes » 20 Iun 2008 07:37

OK multumesc de raspuns.

Avatar utilizator
Dan Cristian
veteran
Mesaje: 601
Membru din: 16 Feb 2008 17:58
Localitate: Galati
Contact:

Mesaj de Dan Cristian » 20 Iun 2008 12:02

O reteta simpla si binecunoscuta de marea majoritate a pescarilor, pentru a face bile de mamaliga este urmatoarea :

- materia prima, 2-3 mamaligi (in functie de durata partidei, sau daca dorim sa si nadim cu aceste bile). Mamaliga standard, ca si pentru consumul uman, doar fara sa-i punem sare.
- fiecare mamaliga, inainte de a se raci complet (daca se raceste face o crusta, pe toata suprafata, care mai tarziu va trebui sa o inalturam) o amestec cu 300-400g faina de grau
- cele 2-3 mamaligi le pun la gramada, si mai adaug inca 200-300g, faina de grau, peste ele, se framanta bine si se aduga indulcitorul (25-35 ml), dupa care se framanta iar, bine.
- se fac bilele fie manual (dar dureaza ...), fie cu masa de boilies si apoi se fierb bine, pana se ridica la suprafata.
- in oala cu apa adaug, un pumn de porumb uscat + putin colorant (deoarece, faina de grau shimba, inspre alb, culoarea mix-ului).

E o reteta simpla, dupa care eu imi fac mamaliga. Nu folosesc alte arome, conservanti sau aditivi, deoarece merg pe ideea : "cu cat mai natural, cu atat mai bine". Sper sa-i fie de ajutor, cuiva aceasta reteta si Fir intins !!! :-)

Avatar utilizator
VladTepes
member
Mesaje: 200
Membru din: 12 Mai 2008 12:58
Localitate: Arad
Contact:

Mesaj de VladTepes » 20 Iun 2008 13:03

Si oua nu pui sa intareasca bilele dupa fierbere?? Sau se intaresc ele si fara?

Avatar utilizator
Dan Cristian
veteran
Mesaje: 601
Membru din: 16 Feb 2008 17:58
Localitate: Galati
Contact:

Mesaj de Dan Cristian » 20 Iun 2008 14:15

VladTepes scrie:Si oua nu pui sa intareasca bilele dupa fierbere?? Sau se intaresc ele si fara?
Se intaresc, fara a fi nevoie sa adaug si oua. Le folosesc mai ales, la pescuitul in ape curgatoare, unde sunt curenti puternici si fac fata cu brio. :-)

Avatar utilizator
maiden
Moderator
Mesaje: 1552
Membru din: 30 Mar 2006 07:55
Localitate: GL,TL
Contact:

Mesaj de maiden » 20 Iun 2008 17:01

Acum am vazut retzeta ta nea Dane.... a mea e putin diferita...insa aproximativ la fel. Ce fel de colorant adaugi.....ce vrei sa iasa la sfarshit? La culoare ma refer.... Avand in vedere ca eu pun si shrot de floarea soarelui...ale mele ies inchise la culoare, orice le-as face ! :D
Daca peşte nu e, nimic nu e !!! :))

Multe sfaturi utile cu privire la forum, si nu numai, găsiţi AICI

man.fishing
veteran
Mesaje: 603
Membru din: 01 Apr 2008 12:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de man.fishing » 20 Iun 2008 18:25

Iar daca vrei sa faci si economie vezi ca se pot face boilesuri si din produse care se gasesc in comert. Tot in forum am citit ca foarte multi fac un fel de boilescuri din mamaliga. Uite o reteta de mix de la care poti sa pornesti tu oricand Reteta este pt 1 kg de boiles si am vazut la OTV la Info Pescar.

Reteta pt 1 kg de mix (fishmeal+birdfood)
1 Faina de porumb 250g
2 Cereale sugari 250g
3 Gris 50g
4 Pesmet 50g
5 Hrana uscata pisici (ex ton cu orez) 250g
6 Seminte pasarele 100g
7 Proteina lactica 50g


Absolut toate se gasesc fie la farmacie fie in magazine. Cereale sugari sunt acele cereale de bebe 7 in 1 sau 6 in 1 etc. Proteina lactica se ia de la magazinele de "musculosi". Daca nu poti inlocui cu lapte praf. La mix se mai pot adauga: betaina, robin red (sau boia dulce), piper, usturoi praf, scortisoara, pudra de varec (chel powder), coaja de ou macinata, surplus pt digestie digestplus etc. Acum depinde si de bani.
Poti sa faci reteta pt mai multe kg si iti faci cu diverse arome. Din pacate pt partea lichida ii las pe ceilalti sa o continue. Mie mi s-a parut ok mixul si foaret accesibil la bani. Iar pt cei care sunt pasionati sa incerce dar sa nu chetuie mult e un mix ok de inceput.

Iar ca sa raspund la intrebarea ta de la inceput e simplu: pai tu ai manca doar o friptura simpla goala? ii mai pui tu si un cartof o salata niste sosuri ceva condimente (si o bere rece). Si uite asa din friptura simpla te faci cu o masa bogata care are un gust super bun si e super atractiva. Cam asa si cu bilele pui in ele tot ce e mai bun de la arome la aditivi facand o masa foarte consistenta, care sa hraneasca crapul, sa ii produca digestie, sa il atraga in zona etc. Si cam in nici o nada nu poti combina atatea bunataturi laolata. Evident ce am spus mai sus este extrapolat la maxim
:lol:

Avatar utilizator
Dan Cristian
veteran
Mesaje: 601
Membru din: 16 Feb 2008 17:58
Localitate: Galati
Contact:

Mesaj de Dan Cristian » 20 Iun 2008 20:44

maiden scrie:Acum am vazut retzeta ta nea Dane.... a mea e putin diferita...insa aproximativ la fel. Ce fel de colorant adaugi.....ce vrei sa iasa la sfarshit? La culoare ma refer.... Avand in vedere ca eu pun si shrot de floarea soarelui...ale mele ies inchise la culoare, orice le-as face ! :D
Cand le fac cu strot de floarea soarelui (pulbere, data prin rasnita de cafea), nu mai adaug colorant, in felul asta sunt 100 % naturale. Dar de obicei, le fac de culoare galbena (ca in acea poza). :-)

Avatar utilizator
VladTepes
member
Mesaje: 200
Membru din: 12 Mai 2008 12:58
Localitate: Arad
Contact:

Mesaj de VladTepes » 23 Iun 2008 08:36

Iar ca sa raspund la intrebarea ta de la inceput e simplu: pai tu ai manca doar o friptura simpla goala? ii mai pui tu si un cartof o salata niste sosuri ceva condimente (si o bere rece). Si uite asa din friptura simpla te faci cu o masa bogata care are un gust super bun si e super atractiva. Cam asa si cu bilele pui in ele tot ce e mai bun de la arome la aditivi facand o masa foarte consistenta, care sa hraneasca crapul, sa ii produca digestie, sa il atraga in zona etc. Si cam in nici o nada nu poti combina atatea bunataturi laolata. Evident ce am spus mai sus este extrapolat la maxim

Pai ideea e daca io nu stiu ca friptura aia ii mancare:)) probabil nu ias da importanta :)) .
Cum ziceam bilele astea sunt numai si numai pt nadit, bilele cu care voi pescui vor fi mult mult mai consistente, etc. Adica am localizat o farmacie veretinara ce are tot felu de faini, de peste,de oase, de sange, etc ce pot imbogati mult bilele cu care pescuiesc, stiu si io ca cu mamaliga te saturi numai pe moment ;)) . Ideaa este numa de a face crapul din zona sa fie interesat de bile sa recunoasca bila ca si o sursa de hrana.
Deci bile ieftine usor de obtinut pt nadire si bile valoroase pt pescuitul efectiv.



mai pot adauga: betaina, robin red (sau boia dulce), piper, usturoi praf,
Robin red ii defapt boia ?? :))

Avatar utilizator
Tilea Gabriel
Moderator
Mesaje: 1726
Membru din: 26 Ian 2005 12:43
Localitate: Dumbravita , Timis
Contact:

Mesaj de Tilea Gabriel » 23 Iun 2008 10:00

Vlad , e doar ruda idepartata si saraca :D
Powered by two rods

adi.oprea
veteran
Mesaje: 868
Membru din: 15 Ian 2007 19:55
Localitate: Alba Iulia
Contact:

Mesaj de adi.oprea » 23 Iun 2008 14:35

mai pot adauga: betaina, robin red (sau boia dulce), piper, usturoi praf,
Robin red ii defapt boia ?? :))[/quote]

Robin red-ul contine o vitamina sintetica numita Carofil,dar si produsi naturali,cum ar fi ardei rosu sau piper rosu.

Boiaua de ardei este o pudra fina,obtinuta prin pisarea anumitor varietati de ardei (Capsicum annuum).Boiaua se produce din ardei copti pana se inrosesc,numiti uneori “pimento”.Pudra poate varia in culoare de la rosu-aprins la maro-ruginiu.
Aroma este dulce,putin intepatoare iar gustul variaza de la dulce la foarte iute.

La asemenea condimente chiar se recomanda bere ;-) :D
Sa nu-ti fie frica de perfectiune, niciodata nu o sa o atingi

Scrie răspuns