Conservant pentru boiles

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte, pregatire, componenta, conservare, retete, rezultatele lor etc

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

lucipetrescu
new member
Mesaje: 26
Membru din: 24 Iun 2008 16:19
Localitate: Arad

Conservant pentru boiles

Mesaj de lucipetrescu » 24 Iun 2008 17:08

Stie cineva ceva conservanti alimentari, eventual din cei care se folosesc la mezeluri, care ar fi buni de bagat in boiles?

Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Vlad Pavlovici » 24 Iun 2008 17:25

Niciun conservant nu e bun de bagat in boiliesuri. In cel mai fericit caz, e un rau necesar in productia industriala, dar presupun ca nu productia industriala te intereseaza. Pentru uz personal, n-ai nevoie. Congelarea sau deshidratarea boiliesurilor sunt solutii infinit mai bune.

lucipetrescu
new member
Mesaje: 26
Membru din: 24 Iun 2008 16:19
Localitate: Arad

Mesaj de lucipetrescu » 24 Iun 2008 17:36

Multumesc pentru raspuns. Banuiam eu! As vrea conservant in cazul in care as nadi un loc si n-as avea siguranta ca boilesurile sunt consumate in maxim 2-3 zile.
Boilesurile care le fac se hidrateaza repede si fermenteaza ceea ce imi convine pentru partidele scurte sau pe apele unde crapii mananca repede dar dupa 3-4 zile cel putin cele tinute in apa acasa nu prea mai imi inspirau incredere. Mi-e si frica din cauza asta sa mai folosesc faina de peste
Sa le fac mai putin permeabile? ar fi solutia optima?

Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Vlad Pavlovici » 24 Iun 2008 17:59

Conservantul ar fi cea mai nefericita solutie. Conservantul impiedica asimilarea nadei. Se pune in boiliesuri ready-made pe care a le da o viata de raft cat mai lunga, din motive comerciale, nu pescaresti. In secunda in care conservantul a ajuns in aceste boiliesuri, ele devin nade de atractie indiferent ce contin, pentru ca atractia ramane intacta. In schimb, aportul lor nutritiv dispare.

Ce intelegi prin faptul ca boiliesurile tale se hidrateaza repede si fermenteaza? Ce boiliesuri ai, in ce fel le hidratezi si cum fermenteaza? In privinta fainei de peste, e un ingredient-cheie, nu ai de ce sa renunti la ea. Conteaza insa tipul fainii, sursa, prospetimea, reteta etc.

lucipetrescu
new member
Mesaje: 26
Membru din: 24 Iun 2008 16:19
Localitate: Arad

Mesaj de lucipetrescu » 25 Iun 2008 11:05

Am vrut sa folosesc conservant pentru a preveni situatia in care crapul sa manance un boiles expirat si sa renunte la hranire sau mai rau, doamne fereste.
OK. M-am lamurit. Nu o sa folosesc conservant.
Legat de fermentatie, cel putin din experienta facuta in casa in borcanul cu apa, dupa 6-7 ore de stat in apa boilesul se hidrateaza, in urmatoarele 2-3 zile degaja mici bule de aer si coloreaza apa in care se afla, pierzand usor din consistenta, miroase bine. Dupa 4-6 zile de stat in apa incepe sa capete mirosuri neplacute. Mixul din care este facut are 30-40% granulatie mai mare si din cauza asta boilesurile sunt foarte permeabile (ceea ce si imi doresc de fapt ). O sa fac bile mai putin permeabile pentru nadiri in ape unde ma gandesc ca o sa fie mancate mai greu, sper sa tina mai mult.
Cam care ar fi termenul de valabilitate mediu al unui home made dupa ce a fost aruncat in apa?

man.fishing
veteran
Mesaje: 603
Membru din: 01 Apr 2008 12:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de man.fishing » 25 Iun 2008 11:52

Ar mai fi o intrebare adiacenta. Cum se fac boilesurile care se pastreaza inghetate? Au conservant special? Sau sutn facute cu oua si trebuie tinute la rece?

Care ar fi durata de viata al unui boiles solubil facut cu lapte de porumb uscat in conditii optime (temperatura,uscat si in 2 saptamani)?
Dar al unui boiles facut cu oua?


Multam

Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Vlad Pavlovici » 25 Iun 2008 12:26

E putin probabil ca boiliesurile home-made sa ajunga sa se strice pe fundul apei, mai ales unele poroase, cu granulatie mare, care se sparg mai usor. Chiar daca nu vor fi mancate de crap, vor fi atacate de albitura odata ce s-au inmuiat. Pot fi mancate inclusiv in procesul de descompunere, nu trebuie sa fie neaparat intacte si proaspete.

Congelarea e o forma de pastrare pe termen lung. Rulezi boiliesurile si le bagi la congelator. Nu le pui conservant, am spus mai sus ca a pune conservant in boiliesuri home-made e o greseala.

Durata de viata a boiliesurilor este de pana la 12 luni in cazul congelarii, in functie de ingrediente. Boiliesurile deshidratate rezista fara probleme 2-3 ani, daca sunt ferite de umezeala.

man.fishing
veteran
Mesaje: 603
Membru din: 01 Apr 2008 12:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de man.fishing » 25 Iun 2008 13:49

Am inteles

Si atunci la ce se refera de exmplu cei 2 termeni? (vazuit la CC More, Dynamyte Baits)

Shelf Life Bait (asa prin traducere directa ar fi nade cu termen de garantie, adica dupa o anumita data expira)

Freezer Baits (nada inghetata?)

Vlad Pavlovici
senior member
Mesaje: 352
Membru din: 06 Ian 2003 11:24
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Vlad Pavlovici » 25 Iun 2008 14:22

Prin termenul de <ready-made> noi ne referim la boiliesurile care au conservant, dar in realitate el include orice boiliesuri gata facute. Ready-made inseamna gata facut. Aici intra si boiliesurile <shelf-life>, care au conservant si se pastreaza pe raft, la temperatura camerei, si cele care se tin la congelator fiindca nu au conservant, adica <freezer baits>.

Termen de garantie ar putea sa aiba orice boilies. Nefiind vorba insa de produse pentru consum uman, nu exista reglementari impuse producatorilor.

PANAIT CEZAR
senior member
Mesaje: 411
Membru din: 23 Oct 2004 17:52

PRECIZARI

Mesaj de PANAIT CEZAR » 25 Iun 2008 14:28

1.Boiliesurile proaspete trebuie tinute cinci zile inainte de a pescui cu ele pentru a incepe sa "lucreze",astfel eficacitatea lor creste semnificativ.
Congelarea este pentru a pastra bilele mai mult de o saptamina .
2.Folosirea in partea lichida a 20 ml de extract in alcool pur(96 grade) ajuta la conservarea nadei.Extract de alcool pur inseamna orice macerat in alcool pur timp de minim doua saptamini.Exemplu:rime rosii sfarimate si tinute in alcool pur doua saptamini,apoi extractul strecurat prin tifon.Extractul de rime rosii NU este cel mai eficient macerat in pescuitul la crap.
3.Folosirea condimentelor,maxim 10 la suta,conduce automat la conservarea boiliesurilor,dar in acelasi timp creste atractia si nada este digerata intr-un timp mai scurt de peste.Desi nu sint cercetari care sa ateste stiintific acest lucru(sau sint tinute secret de marile firme de preparare a nadelor) condimentele se folosesc pe scara larga.Exemplu:folosirea in nada a 10% a prafului de chili inlocuieste cu succes "teribilul"Robin Red.Si sa nu uitam ca si Robin Red-ul contine foarte mult praf de piper rosu.Atit Robin Red-ul cit si praful de chili sporesc atractia si conduc la un tranzit intestinal rapid si nu in ultimul rind ajuta semnificativ la conservarea boiliesurilor.Praful de chili are eficacitate dubla fata de Robin Red.Atentie la ce condimente si la ce cantitati din fiecare folositi.
4.Interesanta afirmatia domnului VLAD PAVLOVICI precum boiliesurile care contin conservanti devin in totalitate DE ATRACTIE si aportul lor nutritiv devine zero.Ar trebui sa-l rugam sa expliciteze acest lucru.
5.O metoda eficienta de conservare a bilelor este ungerea lor in totalitate cu "lapte de porumb" sau chiar tinerea lor in acest indulcitor si apoi inchise ermetic.
Orice s-ar intimpla fii om,peste n-ai cum sa devii!

Scrie răspuns