Fac mamaliga de aproape 14 ani ...diverse retete ...cu rezultate la fel de diverse ! Ultima ,la care am ramas cam de 2 ani imi place cum merge si n-o mai schimb ca s-au invatat pestii cu ea !
Initial mamliga(asta ultima ,cea mai elaborata) continea malai,faina de orez,fulgi de soia,seminte pentru pasari exotice,hrana uscata pentru pisici din faina de peste,ulei de floarea soarelui ,esenta de vanilie ,zahar,sare, boia dulce ,scortisoara si betaina ...dar in timp am mai renuntat la anumite componente si a fost mai bine . Acum fac mamaliga in felul urmator : la un litru de apa pun 2 linguri de seminte ptr. pasari exotice(mei ,rapita ,susan ,canepa,...) las sa fiarba cam 10 min (apa devine tulbure ,uleioasa) dupa care pun malai grisat (unguresc de obicei ca are granulatia mai fina ...cam 600-700 gr...n-am masurat niciodata) . In timp ce invart la mamaliga mai pun o lingura de ulei de fl.soarelui ,o lingura de scortisoara si o ,lingurita de betaina (am renuntat si la aroma de vanilie si la scopex ,ca a mers mai bine fara ). Tin mamaliga pe foc mic pana pierde destula apa (pe ceaun se face o crusta ) dar fara sa se arda . Dimineata inainte de pescuit imi tai patratelele si le pudrez iar cu betaina !Daca e prea moale se pot baga in nada (un mix de pus pe momitor) ori in malai sa se mai zvante ...daca sunt prea tari (uneori am mamaliga de 3-4 zile) le arunc putin in apa fierbinte si se inmoaie ! Mereu cam umblu cu 2 tipuri de mamaliga dupa mine (una proaspata si una mai tare ,mai veche) fiindca pe apa salbatica prinzi zile cand te face praf carasul si platica daca ai mamaliga prea moale !
Varga sa fi fost din fier... ce brand aveam !!!