Vreau si Eu un AJUTOR!!!

Discutii despre echipamente si accesorii pentru pescuitul la crap. Tot aici puteti deschide discutii despre produsele aflate in magazinul online.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

spatar ovidiu
member

Mesaj de spatar ovidiu » 26 Mar 2008 23:49

Va multumesc pt raspunsuri si mai astept si alte aprecieri si recomandari cu cea mai mare placere si cu mare interes.

florinw
senior member

Mesaj de florinw » 27 Mar 2008 00:25

marian_oprea scrie:Florin, testul de curbura exact asta indica: puterea lansetei! Nu am afirmat, daca la mine te refereai, nimic despre actiunea lansetei. Am avut ocazia sa pescuiesc plantat cu Century NCS 3.5lb si sa asist pe cineva care planta, adica sa-i intind firul, cu un Century FMJ 3-5oz. Nu ma declar vreun expert in stilul acesta de pescuit, dar nu stiu cum ai putea prefera o lanseta care se face covrig atunci cand vrei sa intinzi firul, in locul uneia care face efectiv firul sa sara din apa. Nu mai vorbesc ce am patit cand am vrut sa scot montura afara si a trebuit sa ridic plumbul de 5oz de pe fundul apei: nici o sansa cu NCS-ul! Acelasi lucru cred ca e valabil cand vrei sa controlezi pestele la 200m.

Actiunea poate fi si ea o perspectiva din care sa privesti o lanseta pentru pescuitul plantat, dar eu unul nu am vazut lanseta cu actiune rapida cu un test de curbura sub 3.5lb.
la tine ma refeream doar vis a vis de afirmatzia sau legatura putere lanseta-pescuit plantat.o lanseta mai moale nu inseamna sa se faca covrig.nu vorbim despre betze de fibra de sticla :lol: prefer betze mai moi ( o preferintza foarte larga in lumea carfisingului cel putzin in germania) pt placerea care o ofera in dril,si pt modul mai prietenos in care trateaza pestele.dar asta nu are legatura cu plantatul,decit prin faptul ca pot pescui cu greutatzi cu mult mai mari decit puterea de aruncare a batzului.cu toate ca si aici as putea satzi dau exemplu lanseta max nollert Temtatzion Mk2 12ft si 2,75lbs la care producatorul garanteaza folosirea plumbului de 80-200gr!

http://www.carp-gps.com/product_info.ph ... ucts_id=85

cit despre satritu nailonului din apa...si nu se misca plumbu?apropo,tu cum plantezi? si la ce trebuie 2 oameni?cit despre controlu pestelui la 200m stai linistit ca nu e mare diferentza.tzine cont si de elasticitatea firului si de faptul ca drilul poate fi condus din barca si ca lanseta trebuie sa fie tot timpul sub tensiune si atunci diferentza de actziune sau putere nu te face sa pierzi controlul.

vrei exemple de "pari " sub sau pina la 3,5 lbs? uite unu :peltzer ttz3 3,9ft 3lbs

si de la peltzer cam toate sint "tzapene"

si nu ai reusit sa ridici un plumb de 5oz? : :?: atunci cum vrei sa scotzi un peste? banuiesc ca nu era un metru bagat in noroi ca atuznci foloseai alt plumb....

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 27 Mar 2008 00:46

Florin, eu am pescuit mult plantat si am vazut mai multe stiluri de a planta, de asta m-as feri de aprecieri foarte stricte. Plantatul nu se face intr-un singur fel, ca sa il iei ca model absolut. Si situatiile in care plantezi sunt diferite, poti sa plantezi in locuri unde n-ai voie sa lasi pestelui niciun metru si atunci poate vrei o lanseta dura, sau in altele in care nu poti sa eviti agatatura, esti de la bun inceput in ea (cum ar fi in nuferi) si atunci poate vrei o lanseta moale, cu care doar tii pestele sub presiune si il faci sa se elibereze singur.

Ne putem contrazice o saptamana pe tema asta, nu plantam pe acelasi balti, nici nu avem acelasi stil de plantat. Unii planteaza singuri, altii in lucreaza in doi, unii intind firul, unii nu-l intind, unii lasa lanseta pe mal si duc doar montura, altii iau lanseta in barca, altii fac si una si alta (o lanseta si o montura).

Pe mine puterea si actiunea lansetei ma ajuta. Ma refer la plantatul clasic, cu barci cu vasle, nu cu navomodele sau barci cu motor. Daca ai motor e mai simplu, iei lanseta in barca, te duci pe vad, ai pus-o si te intorci spre mal in linie dreapta. Dar cand dai la rame pe distante de sute de metri e altceva. Daca as fi in situatia sa aleg o lanseta special pentru plantat m-ar interesa una cu putere mare si actiune medie.

Am dat cu multe lansete (pescuind in echipa, faci cunostinta si cu lansetele celorlalti) si am vazut avantaje si dezavantaje la toate. Am vazut pescari plantand cu vergi moi la 150 de metri si, cand aveau trasatura, luau lanseta pe umar si fugeau in sus pe mal, ca sa intepe. Altii, plantand pe vant lateral, se alegeau cu o burta in fir, fiindca din cauza lansetelor moi nu reuseau sa-l intinda. Daca balta avea si agatatura (si care pescar nu se duce sa planteze in agatatura daca are ocazia?), cu o varga moale nu numai ca nu controlai pestele, dar nu controlai nici plumbul. Cand voiai sa scoti lanseta, in loc sa-l poti ridica de pe fund imediat, ca sa nu agati, veneai cu el taras, fiindca varga nu te ajuta.

Ma rog, diverse. Nu stiu daca are vreo importanta, dar pescarii buni pe care ii cunosc si care sunt specializati pe sistemul asta de pescuit nu planteaza la mare distanta, pe ape mari, decat cu vergi puternice, minim 3,25lbs, cu actiune rapida sau medie. Cu vergi parabolice de putere mica n-am vazut.

-----

In ce fel garanteaza producatorul folosirea plumbului de 200g la o lanseta de 2,75lbs? In aruncare?

mosharu
maniac

.

Mesaj de mosharu » 27 Mar 2008 01:19

Vlad, la obiect ca intotdeauna. Bravo!
Eu unul, la plantat la peste 200m singura lanseta pe care a-si folosi-o este FMJ-ul. La distanta aia nu ma "incumet" nici cu NCS-urile pe care le am acum..... 8)

marius.tim
veteran

Mesaj de marius.tim » 27 Mar 2008 11:14

Vlad Pavlovici scrie:Florin, eu am pescuit mult plantat si am vazut mai multe stiluri de a planta, de asta m-as feri de aprecieri foarte stricte. Plantatul nu se face intr-un singur fel, ca sa il iei ca model absolut. Si situatiile in care plantezi sunt diferite, poti sa plantezi in locuri unde n-ai voie sa lasi pestelui niciun metru si atunci poate vrei o lanseta dura, sau in altele in care nu poti sa eviti agatatura, esti de la bun inceput in ea (cum ar fi in nuferi) si atunci poate vrei o lanseta moale, cu care doar tii pestele sub presiune si il faci sa se elibereze singur.

Ne putem contrazice o saptamana pe tema asta, nu plantam pe acelasi balti, nici nu avem acelasi stil de plantat. Unii planteaza singuri, altii in lucreaza in doi, unii intind firul, unii nu-l intind, unii lasa lanseta pe mal si duc doar montura, altii iau lanseta in barca, altii fac si una si alta (o lanseta si o montura).

Pe mine puterea si actiunea lansetei ma ajuta. Ma refer la plantatul clasic, cu barci cu vasle, nu cu navomodele sau barci cu motor. Daca ai motor e mai simplu, iei lanseta in barca, te duci pe vad, ai pus-o si te intorci spre mal in linie dreapta. Dar cand dai la rame pe distante de sute de metri e altceva. Daca as fi in situatia sa aleg o lanseta special pentru plantat m-ar interesa una cu putere mare si actiune medie.

Am dat cu multe lansete (pescuind in echipa, faci cunostinta si cu lansetele celorlalti) si am vazut avantaje si dezavantaje la toate. Am vazut pescari plantand cu vergi moi la 150 de metri si, cand aveau trasatura, luau lanseta pe umar si fugeau in sus pe mal, ca sa intepe. Altii, plantand pe vant lateral, se alegeau cu o burta in fir, fiindca din cauza lansetelor moi nu reuseau sa-l intinda. Daca balta avea si agatatura (si care pescar nu se duce sa planteze in agatatura daca are ocazia?), cu o varga moale nu numai ca nu controlai pestele, dar nu controlai nici plumbul. Cand voiai sa scoti lanseta, in loc sa-l poti ridica de pe fund imediat, ca sa nu agati, veneai cu el taras, fiindca varga nu te ajuta.

Ma rog, diverse. Nu stiu daca are vreo importanta, dar pescarii buni pe care ii cunosc si care sunt specializati pe sistemul asta de pescuit nu planteaza la mare distanta, pe ape mari, decat cu vergi puternice, minim 3,25lbs, cu actiune rapida sau medie. Cu vergi parabolice de putere mica n-am vazut.

-----

In ce fel garanteaza producatorul folosirea plumbului de 200g la o lanseta de 2,75lbs? In aruncare?
Tocmai ca nu se precizeaza acest lucru,firma spune ca lanseta poate manipula plumbi grei de 200g dar nu in ce mod,si mai spun ca are suficienta putere pentru a controla un peste mare aflat in drill.De aici pina la plantat departe si aruncat 200gr mai este cale lunga.

florinw
senior member

Mesaj de florinw » 27 Mar 2008 19:31

-----ok Vlad.discutzia nu are rost.fiecare are stilul lui de pescuit si preferintzele lui.afirmatzia a fost facuta doar in legatura cu intinderea firului,nu cu controlul asupra pestelui sau pescuit in agatzaturi.si eu si tu stim foarte bine ca la intinderea firului puterea lansetei nu are nici o legatura.cu atit mai mult cu cit plantatul se considera un pescuit mai de precizie si de ce nu de finetze,cred ca plumbul nu trebuie miscat cind intinzi firul (si asta indiferent de cum ai plantat) si in germania este interzis motorul electric pe majoritatea lacurilor asa ca solutzia ramine vislitul.daca ai pe cineva sa te ajute ai un avantaj (de fapt 2)tocmai ca poate conduce firul (cu picapul deschis si asta ar fi al 2 avantaj ca nu se mai rasuceste firul ca si cind il tragi cu baitrunnerul deschis) si nu mai ai asa o burta cind plantezi,intinsul final facinduse numai din swinger.daca tragi firul afara si lasi batzul pe rod pod (daca esti singur) daca mergi drept cu barca ajungi aproape in aceasi situatzie ca si in 2.burta va fi ceva mai mare dar firul se intinde dind foarte incet la mulineta ,cu batzul pe rod pod si swingerul pus,practic recuperezi atit fir pina ridici swingerul ,asteptzi sa coboare din nou recuperezi,...si tot asa.dureaza ceva mai mult pina intinzi firul dar cel putzin nu misti montura din loc si asta e cel mai important. ca sa duci batzul cu tine in barca ,este de preferat pe distantze mai mici sau pe ape cu fund relativ curat sau daca mergi cu motor .in nici un caz nu trebuie sa smucesti de batz de "zboara apa de pe fir" ca sa intunzi firul.dar ma rog ,ar putea fi si asta o tehnica.

In ce fel garanteaza producatorul folosirea plumbului de 200g la o lanseta de 2,75lbs? In aruncare?[/quote]

da .la aruncare.wurfgewicht= greutate de aruncare.pare incredibil dar betzele au o rezerva de putere extraordinara.in ce fel garanteaza? simplu. daca se intimpla ceva cu batzul primesti altu nou sau banii inapoi.

prima data am ramas uimit cind am vazut batzul north western kevlite light carp de 12 ft si 1 3/4 lbs cu o putere de aruncare 60-120gr max 1421 gr.actiune integrala (parabolica?) vindute tot de ei.aici exista niste reviste de crap (carp mirror ,carp connect si carp in focus) unde se testeaza tot felul de produse ,si apar rapoarte.si betzele respective au fost testate

florinw
senior member

Mesaj de florinw » 27 Mar 2008 19:40

marius.tim scrie:
Vlad Pavlovici scrie:Florin, eu am pescuit mult plantat si am vazut mai multe stiluri de a planta, de asta m-as feri de aprecieri foarte stricte. Plantatul nu se face intr-un singur fel, ca sa il iei ca model absolut. Si situatiile in care plantezi sunt diferite, poti sa plantezi in locuri unde n-ai voie sa lasi pestelui niciun metru si atunci poate vrei o lanseta dura, sau in altele in care nu poti sa eviti agatatura, esti de la bun inceput in ea (cum ar fi in nuferi) si atunci poate vrei o lanseta moale, cu care doar tii pestele sub presiune si il faci sa se elibereze singur.

-----

Tocmai ca nu se precizeaza acest lucru,firma spune ca lanseta poate manipula plumbi grei de 200g dar nu in ce mod,si mai spun ca are suficienta putere pentru a controla un peste mare aflat in drill.De aici pina la plantat departe si aruncat 200gr mai este cale lunga.

Die Anordnung der Ringe unterstützt die progressiv parabolische Aktion.
Die Rute bewahrt zu jeder Zeit eine potentielle Energie im
Rückgrat, was sie von gängigen parabolischen Aktionen unterscheidet.
Ob sie diese Reserven bei Gewalltwürfen mit schweren Bleien (bis 200 g!)
nutzen oder im Drill, wenn ein großer Fisch spitz in die Hindernisse

din moment ce ai scris aici consider ca intzelegi germana.dar poate nu ai observat pasajul acesta.aici itzi spune ca potzi folosi rezerva de putere pt aruncari "violente" gewalt würfen cu plumbi grei pina la 200 gr sau pt a controla drilul cind un peste mare vrea sa evadeze in agatzaturi.

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 27 Mar 2008 20:32

florinw scrie:si eu si tu stim foarte bine ca la intinderea firului puterea lansetei nu are nici o legatura.
Florin, nu vreau sa insist pe chestia cu plantatul tocmai pentru ca sunt stiluri diverse. Fara indoiala ca plumbul nu trebuie miscat. Si pentru ca nu trebuie miscat nu mai umblu la fir dupa ce am pus montura. Pefer sa intind firul inainte s-o pun. Pentru asta e util sa fie doi pescari, mai ales pe distante mari si pe vant (pe distanta mica si apa linistita e simplu). Unul sta pe mal cu lanseta, unul duce montura. Cand a ajuns pe locul de plantat, cel de pe mal intinde firul, apoi il elibereaza. Cand te-ai asigurat ca montura sta unde trebuie, nu mai recuperezi, faci doar reglaje fine, cum spui si tu.

Bun, pe un vant lateral vei avea burta in fir. Ca sa scoti aceasta burta, trebuie sa folosesti puterea lansetei. Din experienta mea, diferentele intre cum intinde firul o lanseta rapida si cum il intinde una moale sunt mari. Cu o lanseta moale facuta covrig, firul abia daca se ridica din apa la 150 de metri, iar la 300 nu se ridica in veci. Cu una medie, te descurci mult mai bine, iar cu una rapida firul se intinde imediat. E greu de explicat in cuvinte, pe balta mi-ar lua 10 minute sa-ti arat. Numai sa bata vantul din lateral. :-)

---

Stiu lansetele North Western, au blancuri englezesti de stil vechi si echipate in stil vechi. Actiune parabolica si 9 inele! Foarte retro. In orice caz nu sunt vergi de distanta. Poate ca manevreaza 120 de grame, dar nu cred ca fac performante cu ele.

In privinta vergii de 2,75lbs care face fata unui plumb de 200g in aruncari violente, as fi foarte curios sa fac o aruncare violenta cu ea. :!:

florinw
senior member

Mesaj de florinw » 27 Mar 2008 21:04

Vlad Pavlovici scrie:
florinw scrie:si eu si tu stim foarte bine ca la intinderea firului puterea lansetei nu are nici o legatura.
Florin, nu vreau sa insist pe chestia cu plantatul tocmai pentru ca sunt stiluri diverse. Fara indoiala ca plumbul nu trebuie miscat. Si pentru ca nu trebuie miscat nu mai umblu la fir dupa ce am pus montura. Pefer sa intind firul inainte s-o pun. Pentru asta e util sa fie doi pescari, mai ales pe distante mari si pe vant (pe distanta mica si apa linistita e simplu). Unul sta pe mal cu lanseta, unul duce montura. Cand a ajuns pe locul de plantat, cel de pe mal intinde firul, apoi il elibereaza. Cand te-ai asigurat ca montura sta unde trebuie, nu mai recuperezi, faci doar reglaje fine, cum spui si tu.

da Vlad. asta e cazul ideal. dar de multe ori (cele mai multe ori ) pescuiesc singur.si chiar daca sint cu cineva,si pt ca sint amator de partide mai lungi,se intimpla sa mai dormim si pe rind.si nu trebuie sa trezesc parteneru dupa fiecare peste.si atunci trebuie sa te descurci singur.eu pescuiesc in general la 150 -250m si nu am avut probleme cu intinsu firului,chiar daca am facuto doar din swinger.am mai pescuit si pe ploaie si pe vint deh vremea nu potzi sa o comanzi,si de aceea totusi nu am avut probleme.este la fel de adevarat ca nu am pescuit in conditzii extreme de sa-mi ia vintu cortu.dar precum zici nu are rost sa discutam subiectul sau cel putzin nu la topicul acesta.parca era undeva un topic "cum plantatzi" si acolo se poate dezbate (daca nu sa facut indeajuns)

Stiu lansetele North Western, au blancuri englezesti de stil vechi si echipate in stil vechi. Actiune parabolica si 9 inele! Foarte retro. In orice caz nu sunt vergi de distanta. Poate ca manevreaza 120 de grame, dar nu cred ca fac performante cu ele.

In privinta vergii de 2,75lbs care face fata unui plumb de 200g in aruncari violente, as fi foarte curios sa fac o aruncare violenta cu ea. :!:
dret sa-tzi spun nici mie nu mi se pare foarte realist,mai ales ca in rapoarte se scrie de 220 gr. dar aici cind garantezi ceva ca producator sau vinzator itzi asumi raspunderea si nu prea cred ca cineva face "glume " de genul asta.cel putzin nu o firma serioasa ca imerial fishing.

si mai e chestia ca in germania exista un drept al cumparatorului de 2 saptamini.asta inseamna ca potzi cumpara ceva si peste 2 saptamini (max) sa-duci (trimetzi ) inapoi fara nici un fel de explicatzie,si itzi primesti banii integral inapoi (fara nici un comentariu) ceea ce inseamna ca potzi comanda batzul ,te joci cu el pe balta citeva zile,daca se rupe itzi iei oricum banii daca nu il duci inapoi si gata.

la acest batz pt ca taxele de transport sint mai mari la pachete ce depasesc o anumita lungime (cred ca 1,3m) firma pretinde doar ca daca nutzi place batzul si il trimetzi inapoi, sa suportzi tu o parte din cheltuielile de transport mai exact un drum ,cel pina la tine,care costa 6,5 euro (indiferent daca e vorba de 1 sau 10 betze) transportul inapoi spre ei il suporta firma. daca batzul e cu defect sau total stricat ei suporta toate costurile de transport.

spatar ovidiu
member

Mesaj de spatar ovidiu » 30 Mar 2008 01:36

Doresc sa achizitionez primul rod pod si vreau sa stiu daca se pot instala pe el orice tip de avertizori in sensul ca se potrivesc?Se foloseste un stas la filet?

Scrie răspuns