Alternative content


Eliberarea crapului - Fara violenta!

Capturarea unui frumos exemplar de crap a fost, este si va fi întotdeauna un moment magic, emotionant iar momentul in care pescarul de crap îngenuncheaza respectuos în fata lui ar trebui sa fie, dupa umila mea parere, una dintre cele mai frumoase lucruri care ni se poate întâmpla în timpul unei sedinte de pescuit. La fel de emotionant, sau poate într-o masura si mai mare, este momentul eliberarii dupa efectuarea nelipsitelor cântariri, masurari si sedintele foto. Chiar si în România au aparut, în ultimii ani, câteva lacuri care functioneaza prin prisma mentalitatii “Prinde si elibereaza” sau, cum v-ati obisnuit “Catch&Release”. Desigur numarul pescarilor care elibereaza fiecare captura, indiferent de marime este foarte-foarte mic; nu putem cere pescarilor de pe meleagurile noastre sa renunte la o minunata masa de peste, cu materia prima capturat de ei însisi. Trebuie sa recunosc ca si eu consum o parte dintre pestii prinsi si îmi place asta. Dar exista si o limita (atât în numarul cât si a greutatii exemplarelor retinute) peste care a trece mi se pare o prostie si o neseriozitate.
Cum putem creste numarul crapilor a caror greutate depasesc zeci de kilograme? Cum sa avem lacuri cu crapi capitali, despre care sa se vorbeasca cu respect chiar si în tara lui Rex Hunt? Cum vom putea sta în fata copiilor nostri, când ne vor întreba ca “Crapul era un fel de monstru, ca si cel din Loch-Ness?” Poate vi se pare hilara comparatia dar, daca nu învatam sa respectam aceste necuvântatoare vom ajunge sa traim si noi clipa în care vom spune: “Am avut un peste, de care n-am putut avea grija”.
Stiu ca acest material este unul delicat, dar cred ca dupa articole despre cele mai noi monturi si super-nade si acest articol îsi are locul lui în “biblioteca virtuala” a pescarilor de crap din România.
Pentru a executa operatiunile necesare eliberarii si a nu rani pestele, vom folosi accesorii specializate pentru asemenea ocazii: minciog cu o deschidere cât mai mare, saltea de primire sau de receptie, sac de cântarire, sac de pastrare, material antiseptic pentru tratarea ranilor provocate de cârlig si nu numai.
Nu vreau sa spun sa fugiti toti la magazinele de specialitate si sa dati o gramada de bani pe lucrurile mentionate mai sus ci numai sa încercati ca pestele redat libertatii (într-un numar cât mai mare) sa fie în cea mai buna stare fizica cu putinta. Va veni o zi, sunt sigur de asta, când doi pescari, dintr-un satuc de pe malul Somesului vor scoate crapi dupa crapi, ii vor pune pe salteaua de receptie, umezita în prealabil, vor face câteva poze pentru albumul lor personal, iar când vor reda libertatea pestilor sa-si spuna: “Când mergem acasa, sa schimbam lansetele cu coasa – sotia nu stie ca-s la pescuit”. Sau visez?
În afara faptului ca oricum vom rani pestele cu ajutorul cârligelor – dar altfel cum sa-l prindem? – cea mai mare paguba în viata unui peste o putem provoca chiar involuntar, prin ranirea stratului de mucoasa, ceea ce ar însemna drum deschis actiunii diferitelor paraziti. Sunt sigur ca toti dintre voi ati vazut pesti carora le-au lipsit câtiva solzi, sau aveau rani atingând deja starea de putrefactie. Nu este cea mai frumoasa priveliste. Chiar daca unele rani sunt provocate în timpul transporturilor de puiet pentru repopulare sau de catre pestii rapitori, am vazut, din pacate de foarte multe ori, cum niste indivizi (nu le pot spune pescari în nici un caz) dadeau cu piciorul în peste, pe malul apei, ca nu cumva sa se-ntoarca în apa. Oare nu se puteau apleca pâna la bietul peste? Nu prea cred! Sau de câte ori vedem în revistele (de specialitate?) si în emisiunile TV cum exemplarele înstarite sunt ridicate de opercule, de sfoara ce le trece prin branhii.
Primul lucru ce trebuie retinut, când atingem un crap, este ca tot cea ce intra în contact cu corpul lui trebuie sa fie ud – de la minciog, la salteaua de primire, pâna la mâinile noastre. De foarte multe ori, putem vedea ca pescarii pozeaza cu captura lor lipita de tricou, parca ar fi o parte din trupul lor. Niciodata sa nu atingeti pestele cu mâinile sau cu tricoul uscat, riscati sa îndepartati o mare cantitate de mucoasa de pe corpul lor!
În cazul minciogului este bine sa aveti la îndemâna unul cu o deschizatura cât mai mare (poate atinge si 1,5 metri), care este conceput pentru asemenea ocazii. Sa nu credeti ca este un snobism, cu aceste mincioguri veti putea scoate chiar si exemplare capitale (niciodata nu se stie); materialul din care este facut este atât de fin si rezistent încât cârligul n-o sa se mai agate de plasa. Mânerul poate fi dintr-o bucata sau telescopic, producatorii lasând la decizia fiecaruia ce sistem i-ar conveni mai bine. Materialul mânerului este facut din ce în ce mai des din carbon, cu priza din material spongios (duplon) dar vom gasi si mânere din fibra de sticla sau aluminiu. O caracteristica aparte a acestor mincioguri este structura rabatabila; dupa capturarea pestelui scoatem mânerul din locul de îmbinare, bratele minciogului se pliaza, asa vom putea manevra mai usor posibilul nou record mondial. Pentru cei pretentiosi s-a atasat si un mâner pe plasa, astfel usurând ridicarea pestelui; sau locase pentru starlete (ajuta la mânuirea minciogului pe timp de noapte).
Salteaua de primire are doua functii: una este ca pe suprafata umezita în prealabil vom aseza pestele prins, iar a doua este ca pestele sa nu se loveasca de substrat (care poate varia de la iarba, la pietris, beton sau lemn) în cazul în care va începe sa se zbate. Din fericire exista diferite tipuri de saltele de la cele mai simple la cele mai evoluate si pentru toata buzunarele. La achizitionarea unei saltele sunt câteva lucruri pe care ar fi bine sa le luati în seama: sa fie dintr-un material rezistent si impermeabil, sa aiba o dimensiune minima de 100*60 cm, sa aiba o structura cât mai “pufoasa” si doua mânere care sa cuprinda întreaga suprafata. Aceasta din urma ne ajuta la cântarire si chiar la transportul pestelui pâna la apa.
De câtiva ani putem beneficia de foarte multe noutati în materie de saltele de receptie: interior din bilute de spuma poliuretanica, loc pentru genunchi, loc pentru depozitarea forcepsului, a substantei antiseptice, buzunare largi în care se introduce capul pestelui pentru a-i conferi o stare de siguranta etc.
Sacul de pastrare trebuie sa fie destul de mare pentru a putea pastra chiar si un crap de peste 20 de kilograme sau de ce nu, unul de 30. Materialul din care este facut este unul matasos care asigura un bun schimb de apa, de culoare închisa; si aici se pune accent pe siguranta pestelui. Gura sacului poate fi închisa cu ajutorul unui fermoar rezistent la umezeala sau cu un siret. Asigurati-va ca ati legat sacul de pastrare la o adâncime corespunzatoare, evitând riscul accidentarii capturilor.
Materialul antiseptic este, dupa parerea unora, indispensabil în lumea buna a pescarilor de crap, cu ajutorul careia putem da “primul ajutor” necesar, în cazul în care observam ca pestele prins prezinta urme de rana (provocate de cârligul nostru, de cârligul unor braconieri pentru care pescuitul la grebla este “o delectare de care nu se pot lasa”, rani provocate de pesti rapitori, sirul ar putea continua). Se comercializeaza în mici flacoane, care asigura suficienta cantitate pentru unul sau doua sezoane, depinde de numarul capturilor. Sunt câteva firme de prestigiu care produc aceste solutii antiseptice, cum ar fi binecunoscuta Kryston cu al sau Klin-ik, Pelzer cu First-Aid, Baktostop de la Big Carp sau Nash cu Medicarp. Acesta din urma este una sub forma de gel care asigura o mai buna adeziune pe pielea oricarui peste de apa dulce, conferind o protectie mai buna contra bacteriilor si a infectiilor. Difera si sistemul de aplicare de la o firma producatoare la alta; în primii ani de la lansare s-au vândut cu un dispozitiv de pulverizare, dar dupa mai multe cercetari si simple observatii directe pe malul apei s-a trecut la un sistem prin aplicare cu ajutorul unei pensule minuscule. Se crede ca o mare parte din solutia care se aplica cu ajutorul pulverizatorului, ajungea si pe suprafata branhiilor, cea ce ar putea produce mai mult rau decât bine. Dar, poate ca este o simpla strategie de marketing, cum s-a dovedit la foarte multe noutati aparute pe marea piata a pescuitului. Poate vom avea un raspuns la acesta peste câtiva ani. Pretul lor este destul de accesibil, pâna la 10 euro, face cât un kilogram de boilies de o calitate superioara. Daca dam bani pe ceva ce oricum aruncam în apa (sperând sa-si faca lucrul asa cum am dori noi), de ce sa nu protejam si prietenii nostri de sub luciul apelor, în acest fel investind si noi (pe lânga alte metode) pentru protejarea faunei piscicole.
Dupa ce ne-am familiarizat cu accesoriile pentru protectia crapului, care au câstigat dreptul de participare la o sedinta foto având ocazia sa ajunga celebrii, ca la pictorialele lor sa tresara o multime de fanatici, sa vedem câteva reguli de baza ce sunt bine de luat în seama:
1. Fiecare lucru ce atinge pestele trebuie sa fie ud, de la minciog la sacul de pastrare, de la mâinile fericitului pescar la salteaua de receptie.
2. Nu pastrati pestii în sacii de pastrare decat în cazul în care este absolut necesar.
3. Pe ape curgatoare cautati un loc unde curentul nu are efect asupra capturii, sa nu exercite o presiune pe corpul crapului.
4. Manevrati cu grija captura în timpul în care scoateti cârligul din locul de penetrare, e bine sa-i acoperiti capul cu un material de culoare închisa. Veti observa ca încet-încet se va linisti .
5. În timpul efectuarii masuratorilor de rigoare si a nelipsitei sedinte foto, umeziti din abundenta atât pestele cât si salteaua de receptie.
6. Când transferati pestii din minciog pe salteaua de primire, în sacul de cântarire sau în sacul de pastrare, aveti grija sa nu îndepartati mari cantitati de mucoasa protectoare, sa nu-i raniti fragilele înotatoare.
7. Ţineti minte ca un crap îsi petrece cea mai mare parte din viata în apa, fiti cât mai rapizi în toate momentele posibile.
8. Când ridicati crapul pentru o poza nu purtati lucruri ce ar putea zgâria pestele (inele, ceasuri, bratari, etc.)
9. Nu ridicati niciodata prea sus pestele de la sol, mai bine îngenunchiati voi, pentru ca prietenul nostru se poate razgândi cu privire la îmbratisarile calduroase, iar o cazatura de la 1,5 m nu i-ar face bine deloc.
10. Nu faceti nici un fel de marcaj pe pestele prins. Unora nu le ajunge o poza, doua, ci gauresc înotatoarele dorsale ca sa se poate observa ca pestele a mai fost prins.
11. Nu asezati niciodata crapul cu burta pe ceva dur, deoarece hrana lui naturala este alcatuit într-o masura din scoici si raci (variaza de la o apa la alta), riscând sa-i provocam rani interioare, care ar produce inevitabilul.
12. Dupa ce v-ati delectat de prezenta crapului pe malul apei, returnati-l cu mare grija în apa, tineti-l în mâini pentru câteva secunde, asigurându-va ca îsi va reveni. Chiar si dupa ce îsi ia drumul observati-i miscarea cât de mult puteti.
13. Pentru eliberarea pestilor în deplina siguranta, cautati un loc cu apa mai adânca, de cel putin 0,5 m.
14. Cele mai frumoase fotografii se fac chiar dupa dril, stând în apa.

Tratati acesti veritabili luptatori cu mult respect, indiferent de marimea lor, sa le putem da o noua sansa pentru o viata cu râuri fara resturi menajere, fara diguri din pet-uri, fara deseuri toxice emanate de uzinele de pe malul apelor noastre, fara …
Respectul pentru acesti prieteni din apele noastre, din ce în ce mai învolburate, se poate preda uneori cu usurinta urmatoarelor generatii de viitori mari campioni mondiali si distrugatori de recorduri în ale pescuitului la crap.

Kulcsar Laszlo
+ galerie pozeNoutati la TotalFishing - Anac ...

2|40
Noutati la TotalFishing - Anaconda
Acum in stoc la TotalFishing produsele renumitului producator german Sanger, la preturi de promotie de iarna !!! Anaconda, gama specializata pentru pescuitul la crap. Anaconda UniCat, gama specializata pentru pescuitul la ...
citeste ->  

Vino in primul supermarket de ...

3|40
Vino in primul supermarket de pescuit din Romania !
Vino la TotalFishing sa vezi primul supermarket de pescuit din Romania. Un magazin de peste 350mp, in care poti sa pui mana si sa compari peste 10.000 de produse expuse de la cei mai importanti producatori de articole de pescuit din lume. Cel mai mare magazin acum intr-o noua organizare, vezi ...
citeste ->  

Arhiva Articole