Alternative content


Prenadirea intensiva

Prenadirea unui loc de pescuit are ca principal scop atragerea unei cantitati mai mari de peste in zona respectiva , prin inducerea unui mecanism reflex de hranire intr-o zona data si cu un anumit tip de hrana ( gen restaurant sau self - service ) . In general - posibilitatile de prenadire ale unei ape sunt reduse in principal din cauza programului nostru incarcat , care nu permite extra 3-4 zile de vacanta , dedicate in principal exclusiv acestei activitati . Sigur ca exista solutii paleative , gen "suna un prieten" sau "jumatate prenadesc - jumatate pescuiesc" , dar ele nu reprezinta decit solutii particulare si in principal greu de pus in practica . Vom incerca sa prezentam aici solutii de prenadire posibil de aplicat pentru partide de pescuit scurte , de max 2-3 zile . In principiu toate prenadirile facute in aceasta conjuctura se vor baza pe orarul dimineata devreme - seara tirziu si vor tine cont de mai multi factori , ca de exemplu , locul de pescuit ( apa curgatoare sau bazin ) , gradul de populare cu pescari a acelor locuri , densitatea de peste apreciata si speciile dominante in apa respectiva , etc .


Principalul scop al prenadirii este acela de a "aduce" pestii in zona si de a-i face asa de increzatori in hrana oferita - astfel incit acestia sa manince si momeala din cirlige . Totodata prenadirea trebuie sa incurajeze pestii sa revina in locul de hranire propus , zile in sir . In principiu prenadirea trebuie facuta cu aceleasi componente care intra in compozitia momelilor - dar nu trebuie sa lipseasca din aceste nade - saminte de cinepa , pellete , diferite groundbaituri , porumb sfarimat , boilles sparte , chiar si paine inmuiata sau fiertura de griu . Toate acestea pot fi aromate sau nu - functie de prenadirea pe care dorim sa o realizam .

Personal disting doua tipuri de prenadire . Cea intensa pe timp scurt si cea de anduranta - facuta pe intreagul timp a partidei de pescuit .Despre cea de-a doua clasificare nu este cazul sa discutam aici , pentru ca discutam de fapt despre nadirea propriu - zisa pe care orice pescar o face pe durata unei partide de pescuit . In schimb prima categorie de prenadire ,cea intensa , prezinta particularitati specifice , pe care o sa incerc sa le prezint si argumentez in cele ce urmeaza.

Prenadirea intensa , de scurta durata , are ca scop stirnirea instantanee a interesului pestelui cu privire la locatia propusa si asupra hranei oferite . In mod normal prenadirea trebuie sa produca un "boom" olfactivo-gustativ in balta - propunind pestilor - instantaneu - un festin cu hrana bogata in substante hranitoare si plina de arome . Interesul nostru este sa facem bancurile de pesti sa ne viziteze locul propus - chiar si in trecere . Localizarea acestui "banchet" va ramine in memoria de scurta durata a pestilor - iar ei vor reveni si peste o anumita perioada de timp - fie si din curiozitatea de a vedea "ce mai este in meniu - astazi ? "

Cum realizam acest lucru ? Alegind o nada bogata in proteine si aminoacizi - cu o concentratie mai mare de arome , si care trebuie sa contina in mod obligatoriu , particule sau chiar momeala intreaga - pe care ne-am propus-o sa o folosim pe durata partidei noastre de pescuit . Regula se aplica pentru toate speciile de peste . Crapistii vor introduce in aceasata nada speciala - bolies sfarimati sau nu - boabe de porumb , pellete , etc . Cei care pescuiesc la rau cu rima neagra , la somn sau la crap - vor adauga bucati tocate de rime in nada , etc Exemplele pot continua dar cred ca este destul de clar ca momeala trebuie sa fie prezenta in nada , chiar de la inceput!


Ei bine - o sa spuneti - OK ! dar daca e asa fantastica nada asta de ce nu o pastram pe toata durata partidei de pescuit ? In fond avem pestii atrasi pe zona noastra - de ce sa-i lasam sa plece ? Raspunsul este ca aceasta nada - oferita in cantitati mari si pe timp indelungat poate face mai mult rau decit bine . Singurul ei scop este sa ofere , pentru o scurta perioada de timp , o efervescenta in apa printre pesti si acestia sa identifice in scurt timp propunerea noastra de locatie si de hrana . Mai departe - exista posibilitatea ca supraoferta de arome si calitatea deosebita a hranei oferite sa provoace saturararea prematura a pestilor sau - mai rau ! - suspiciozitatea acestora . De aceea dupa cca 1-2 ore de prenadire intensa , trebuie sa introducem treptat in apa , nada noastra uzuala - pe care ne-am pregatit-o pentru aceea partida de pescuit . Astfel , pe masura trecerii timpului , pestii vor vizita regulat locul de hranire , si din ce in ce mai des , pentru ca nada normala nu le va mai oferi o hrana asa bogata ca cea initiala , deci sentimentul de "foame" va apare mai des . Combinind judicios la intervale din ce in ce mai rare - nadirea intensa cu cea de anduranta , se pot obtine rezultate foarte bune , si de cele mai multe ori , se va induce un reflex bancurilor de pesti - care vor vizita regulat zona de pescuit .

Personal - nadesc intensiv pe o balta sau pe un riu - cu cca 1-2 kg de nada speciala , maxim 2 ore . In acest interval - de obicei pregatesc nada de anduranta , trepiedul , lansetele , etc . Dupa acest interval de max 2 ore - lansez momelile in apa - si mai nadesc cu nada normala intr-un ritm de 1-2 bulgari de nada la 30 minute , pentru ca spre mijlocul zilei sa scad frecventa la 1 bulgar de nada ( cit un mar ) la 2 ore . Seara la incheierea partidei de pescuit - daca stiu ca revin si de dimineata - mai nadesc cu nada special preparata - cite 3-4 bulgari . Dimineata repet algoritmul samd .

Acum sa lamurim si ce inseamna nada special apentru nadire intensa . Va voi da citeva retete - dar acestea pot fi imaginate si de voi - functie de specia de peste cautata si de specificul locului . In principiu trebuie sa intelegm ca nu pot lipsi din aceste nade speciale - aminoacizii , proteinele si aromele , in cantitati usor exagerate fata de cele specificate de producator pentru nada normala . De exemplu - din aromant - daca se specifica la 500 grame de nada - 3-6 ml - eu pun , special pentru aceasta nada speciala de initiere - 8 ml . Acum sa precizam cele 2 nade pe care le folosesc de obicei . Una este pentru crap -pe balta iar alta este pentru crap salbatic si somn pe riuri ( in principiu pe Dunare )

PRENADIREA LA CRAP - pentru 2 kg de nada speciala : folosesc :

300 grame faina de orez
300 grame de griu cu cereale ( de la Nestle- mincare pentru bebelusi )
300 grame cereale cu miere ( idem )
3 cupe de lapte praf
300 grame de seminte de canar mixate
250 grame de seminte de cinepa mixate
80 grame de Anima sau Aminosabe - sau orice alt aminoacid
30 ml de aromant - oricare ar fi el - dar sa fie de acelasi fel cu nada de anduranta
2 lingurite de ulei de cinepa
1 lingurita de Sweet Corn
2 lingurite de melasa sau miere La toata compozitia adaug apa cit sa se lege la consistenta unei plastiline si fac bulgari de marimea unui mar sau mai mici .
PRENADIREA LA CRAP SAU SOMN - pe rauri - pentru 2 kg de nada speciala , folosesc :

400 grame malai cernut
300 grame saminta de cinape mixata
300 grame pasta de ficat - fiert si dat prin masina de tocat
100 grame faina de oase sau faina de peste
100 grame de faina de soia
100 grame Aminosabe sau Anima ( aminoacizi )
100 ml - Real Blood Atractant
50 ml - arome Squid sau Crayfish
rime tocate - "dupa gust "
20 ml Robin Red
La toata compozitia adaug apa cit sa se lege la consistenta unei plastiline.

Val Pangica Jr


Noutati la TotalFishing - Anac ...

2|40
Noutati la TotalFishing - Anaconda
Acum in stoc la TotalFishing produsele renumitului producator german Sanger, la preturi de promotie de iarna !!! Anaconda, gama specializata pentru pescuitul la crap. Anaconda UniCat, gama specializata pentru pescuitul la ...
citeste ->  

Vino in primul supermarket de ...

3|40
Vino in primul supermarket de pescuit din Romania !
Vino la TotalFishing sa vezi primul supermarket de pescuit din Romania. Un magazin de peste 350mp, in care poti sa pui mana si sa compari peste 10.000 de produse expuse de la cei mai importanti producatori de articole de pescuit din lume. Cel mai mare magazin acum intr-o noua organizare, vezi ...
citeste ->  

Arhiva Articole