Alternative content


Interviu cu Cezar Bibu

Pe Cezar Bibu l-am cunoscut acum cativa ani in targul de pescari dar nu stiam prea bine ce fel de pescar este, doar auzisem despre el ca este un pescar bun. Anul trecut la concursul Pescar4Ever de la Peris am avut ocazia sa am standul destul de aproape de al lui si am putut sa ne cunosatem mai bine. Este un om foarte simpatic, foarte deschis, cand l-a intrebat despre nade si momeli (asta inainte de concurs) mi-a spus tot ce m-a interesat, un lucru destul de rar printre pescarii renumiti cu care am mai discutat pana acum.

Am sta de vorba apoi cu alti pescari si toti mi-au confirmat impresia pe care mi-o facusem despre el.

Faptul ca e pescar bun mi-a dovedit-o chiar in timpul acelui concurs, a avut cele mai multe prezentari la lansete, a nadit ireprosabil si a prins si cel mai mare peste.


Mai departe il las chiar pe el sa se prezinte:

M-am apucat de pescuit in 1989, mentor fiindu-mi copilul unui vecin,care m-a rugat sa merg cu masina mea la o balta, ca a lor era stricata. Fulga, mi-aduc aminte, carasei la un piper de 4m.. Au urmat achizitiile de trestii din Obor, fibre de sticla de la rusi, prima lanseta Silstar, ehe, ce vremuri.. Ploiestean fiind, Snagovul a fost de fapt, scoala in pescuit. Era in perioada in care nu aparusera toate vilele, si in care mai puteai face partide memorabile la platica, somn(in special noaptea), si de ce nu, la oblete. In paralel, Butimanu, Peris, Lucianca, Boldesti.

Prin '94, prima Delta, pe undeva pe linga Murighiol, primul crap sui, de Dunare, primele rupturi adevarate. Prinzind patima pescuitului la peste mare, am colindat bratul vechi al Dunarii din insula Brailei. Girliciu, Daeni, locuri de vis, ulterior din ce in ce mai aglomerate de pescari cu zeci de lansete fiecare, unii neavind nici o legatura cu subiectul pescuit

In '97 parca, locul 3 la Maratonul de crap Cormoran, organizat de Arrow la Tincabesti. In '99 am vrut sa particip ca arbitru la prima Cupa Mondiala de la Sarulesti. O conjuctura favorabila (a se citi un sponsor inopinant) mi-a permis sa fiu si eu concurent la acest concurs, o experienta de neuitat, care m-a impins definitiv catre ceea ce numim carpfishing. In 2001 am fost invitat sa concurez in Ungaria (alta conjuctura fericita!) la o competitie hai sa-i zic intersindicala, dar de unde m-am intors cu multe invataminte.

In 2002, Cupa Romaniei la Sarulesti, o mare deziluzie. In 2003, Trofeul Pescari4ever in iunie, locul 2 si cel mai mare peste, iar in septembrie la Crap4ever, locul 4 si cel mai mare peste, din nou(apropo de partener, care nu intotdeauna stie la fel de mult:a aruncat lanseta mea, a deblocat baitrunner-ul, dar nu a slabit si frina principala. Rezultatul:o trasatura mondiala, cu martori vecinii de stand, eu fiind in boscheti, citeva secunde de emotie si ruptura... Tragedia vine dupa doua luni, cind dl. Albastroiu navodeste balta, si montura mea cu leadcore alb-negru-omul corect, mi-a pastrat-o-mai atirna in buza unui crap de.. 28 de kg, (visul fiecarui pescar!)

Interviul:
Daca ar fi sa faci un top al celor mai bune balti pe care ai pescuit in ultima vreme care ar fi acela?


Desi n-am pescuit anul trecut niciodata acolo, evident pe primul loc e Sarulesti. Urmeaza Peris, Tincabesti si o balta situata pe drumul spre Calarasi, dupa Lehliu, in satul Nucet (evident,nu cel din Dimbovita cu statiunea de piscicultura!). As mai aminti Izvorani 4 si 5, la vreo 15 km de Tirgoviste, cu un potential interesant, dar cu probleme la pescuitul de noapte. Ramine aparte Delta, eu prefer, si datorita conjuncturilor, bratul Sf. Gheorghe, in amonte de Uzlina, sau aval de Murighiol.

Pescuiesti cu momeli facute de tine sau cumparate gata? Ma refer in special la boilies-uri.

In general, imi fac singur momelile, ca e vorba de boilies sau de particles, si de ce nu, mamaliga.

Care sunt preferatele tale?

E clar ca boiliesurile sint cele mai selective, cind e vorba de crap. Ramin insa fidel porumbului, preparat sau uscat, eventual garnisit si cu tigernuts.

In conditii de concurs cum te hotarasti pe ce momeala si aroma sa mergi? In functie de ce factori, avand in vedere ca un concurs nu-ti lasa timp de probe.

In conditii de concurs, eu cred ca e important sa prinzi peste cit mai repede (asta face bine la moralul tau, si enerveaza contracandidatii, cred!). De aceea, nadesc in special cu amestecuri de graunte, bucati de boiliesuri, pellete si folosesc pe firul de par in special porumb si tigernuts. Concursurile au loc in general, vara, asa ca aromatizez nazile cu arome dulci. Daca e timp, pregatesc si artileria grea de boilies (nadesc constant cu cobra), si dupa o zi-doua, pun si pe rig. Ca arome, ramin convins ca sint mai bune cele pe baza de crustacee si peste, pentru ca in mai toate lacurile noastre sint raci si scoici.

Cat de important este un partener in timpul unui concurs?

Foarte important. E greu, insa, sa gasesti un partener care sa gindeasca la fel ca tine. Intervin priceperea la aruncari, la scoaterea pestelui din apa, oboseala, banii... Multe probleme...

Care este cel mai mare crap pe care l-ai prins anul trecut? Dar recordul tau personal?

Anul trecut,unul de vreo 12 kg, il poti vedea pe Pescari4ever, la Peris. Recordul meu, din 1999, la Sarulesti, un crap comun de 15 kg. Mai am de studiat...

De crezi ca la noi in tara momeli si nade ca boilisurile sau pelletele intra asa de greu in preferintele pescarilor? Lipsa de fonduri? Lipsa de incredere? Lipsa de informare?

In primul rind, lipsa banilor. Constat, in ultimul timp, o ofensiva in ceea ce priveste pescuitul modern, cu boilies, ceea ce nu poate fi decit imbucurator. Cred ca, o vina o au si firmele care comercializeaza asa ceva (no offence!), pentru ca au adus marfa proasta, veche, si daca se poate, cu adaosuri de 300%. Nu cred ca e vorba de lipsa de incredere, pescarii batrini au auzit si ei de boilies, dar de unde sa le ia? Prefera bomba, ca e mai spornica, mai pica si caras, si vreo platica...

Ce ai de gand pentru anul asta, la ce concursuri intentionezi sa participi?

Probabil (95%) la selectia pt. mondiale, o initiativa laudabila, sper sa nu apara prea multe disensiuni. Trebuie sa onorez si concursurile organizate de Pescari4 ever, un grup de oameni inimosi, care pescuiesc din placere si nu ca pe un sport. Am auzit ceva si de un mare concurs organizat de dl. Raduta, dar nu cred ca ma tine buzunarul, sponsorii nu prea sint...

Daca te duci pentru prima data pe o balta clasica de campie, nu cunosti balta, nu ai informatii la ce trage, cu ce se nadeste si ti se spune ca este crap de toate marimile in apa (asa se lauda toti patronii de balti) cum pescuiesti? Cu ce nadesti, cu ce momesti? In functie de ce factori iti alegi momeala, nada, felul de nadire etc.

Procedez in acelasi fel ca la un concurs. In general, pot folosi mai multe lansete, deci pot incerca din prima cu boilies pe anumite zone, e posibil uneori sa nadesc din barca, sau cu salteaua pneumatica, ori asta iti usureaza munca. Poti verifica adincimea apei, natura fundului, daca e vegetatie sau nu, asta implicind folosirea de monturi flotante sau neutre, nu stiu, cred ca nu prea e o regula sigura, ci cu un grad de generalitate.

In incheiere zi ceva ce vrei tu, un secret, o "bombonica", o nada sau momeala minune, o montura un sfat, orice.

Degetul de piele atunci cind ai inaintas textil l-am aratat la multi, ramine o bombonica.

In amestecul de "particles", sint foarte bune boabele de lupin, intr-o proportie de 20%. Au avantajul ca nu se afunda in milul care-l intilnim in multe balti, si nu sint asa scumpe. Se pot pune si pe rig, simple sau cu tigernuts, si pot reprezenta o varianta la porumb.

In special pe Dunare, mamaliga bagata intr-un, hai sa-i zicem dip, de usturoi. Exista la Nutrabaits ulei esential cu aroma de usturoi, si-l voi incerca anul asta si in boilies,pe balta.


Noutati la TotalFishing - Anac ...

2|40
Noutati la TotalFishing - Anaconda
Acum in stoc la TotalFishing produsele renumitului producator german Sanger, la preturi de promotie de iarna !!! Anaconda, gama specializata pentru pescuitul la crap. Anaconda UniCat, gama specializata pentru pescuitul la ...
citeste ->  

Vino in primul supermarket de ...

3|40
Vino in primul supermarket de pescuit din Romania !
Vino la TotalFishing sa vezi primul supermarket de pescuit din Romania. Un magazin de peste 350mp, in care poti sa pui mana si sa compari peste 10.000 de produse expuse de la cei mai importanti producatori de articole de pescuit din lume. Cel mai mare magazin acum intr-o noua organizare, vezi ...
citeste ->  

Arhiva Articole