Alternative content


Regulamentul calificarilor pentru echipa nationala a Romaniei

Fiecare echipa are la dispozitie 120 minute pentru a se pregati din momentul primului semnal. În acest timp de pregatire echipa nu mai are voie sa primeasca ajutorul nimanui.
Arbitrii sunt obligati sa cunoasca bine regulamentul. În acest sens:
Sa nu permita intrarea persoanelor straine în standul concurentilor.
Sa participe la cantarire.
Sa noteze în fisele concentratoare si individuale.
Sa atraga atentia concurentilor daca se fac abateri de la regulament.
Sa noteze aceste abateri si sa le aduca la cunostinta arbitrului principal.
Se vor lua în considerare numai crapul comun, oglinda si amurul alb sau argintiu. Pentru a fi contabilizat el va trebui sa aiba greutatea egala sau superioara a 1500 g. Pâna la cântarire captura se va pastra în sacul special de crap (un singur peste într-un sac). Sacul se va pune în apa pe toata lungimea lui, fara sa aiba o greutate sau alt obiect în interiorul sau. Pe toata durata concursului, nici o alta modalitate de pastrare a pestelui nu este permisa. Concurentii trebuie sa fie dotati cu un numar suficient de saci de crap. Înainte de cântarire, daca se constata ca pestele este mutilat sau ranit din vina concurentilor, el nu se mai ia în considerare, iar concurentii sunt sanctionati. Daca din motive independente de pescari în ceea ce priveste drilul, scoaterea pestelui si manipularea lui (de ex.: furtuna, vânt mare, valuri, caldura excesiva), un peste moare înainte de cântarire, el nu se ia în considerare iar echipa va fi sanctionata.
Nada si momeala animala vie sau moarta, icrele de peste si produsele de origine metalica sunt strict interzise. De asemenea, sunt interzise: argila, bentonita ca si liant. Sunt autorizate: grânele, boiles-urile, peletele, fainile si pastele toate la marimea maxima a unei sfere cu diametrul de 40 mm. Este interzis ca la sfârsitul competitiei, restul de nada si momeala sa fie aruncat în apa sau sa fie lasat pe mal.
Durata concursului va fi de 116 ore din momentul începerii lui si va fi întrerupt sau repetat numai în situatii exceptionale.
Fiecare concurent va trebui sa cunoasca si sa respecte în totalitate acest regulament.

Lungimea betelor admise în concurs trebuie sa fie mai mica de 4 m (ex. 3,99 m) iar mulinetele trebuie sa fie obligatoriu de tipul cu tambur fix.
Betele trebuie fixate numai în interiorul standului.
Montajul poate fi aruncat numai cu ajutorul batului de pescuit.
Este permis un singur cârlig simplu pe linie, iar pescuitul "au cheveu" adica montajul cu fir de par este obligatoriu.
Este autorizat numai pescuitul cu plumb de min. 50 g.
Montajul utilizat trebuie sa permita eliberarea rapida a pestelui de plumb, în caz de ruptura.
Plutele (flotorii) sunt interzise.
Pescuitul cu purtatori de nada de tip swing feeder, swin-tip,quiver-tip sau arcuri momitor sunt interzise.
În timpul lansarii, plumbul nu are voie sa descrie miscari laterale. Miscarile permise ale plumbului sunt stand-apa si apa stand.
Transportoarele de nada sau momeala radio comandate si sonarul (eco-sondor) sunt interzise.
Semnalizatoarele de tip veverita, acustice si optice sunt singurele autorizate.
Zona de pescuit poate fi marcata sau nu cu balize sau repere luminoase pe toata durata concursului. Obligatoriu aceste balize trebuie sa fie exact pe linia de demarcatie a standului atât în stânga cât si în dreapta.
Sacii de crap si salteaua de primire crap sunt obligatorii. Dimensiunea si calitatea lor trebuie sa asigure securitatea pestelui.
Umezirea minciocului, a saltelei de primire si a sacului de crap este obligatorie la fiecare captura.
Este interzisa luminarea apei cu lanterne si cu faruri noaptea; numai iluminatul în cort este permis si luminarea discreta cu lampa frontala pentru scoaterea capturii.
Focul deschis în incinta standului este interzis.
Intrarea în apa este permisa în doua cazuri, si aceasta, pâna la înaltimea cizmelor, sub genunchi.
la scoaterea pestelui cu minciocul, de catre unul din membrii echipei;
la punerea si scoaterea crapului din sacul de crap;
la eliberarea pestelui dupa cântarire.
La sfârsitul fiecarei etape standul trebuie sa ramâna în perfecta stare de curatenie.
Toate modalitatile de propulsare care folosesc aerul comprimat, gazul sau electricitatea sunt interzise.
Capturarea unui peste este valabila si atunci când el nu este agatat de gura, dar harponajul voluntar este strict interzis.
Numarul maxim de bete admis la pescuit, deci în actiune este de 4. Dar se pot monta câte bete se doreste cu mentiunea ca aceste bete de rezerva sau nadit cu bait rocket trebuie sa fie în pozitie verticala si în spatele suporilor betelor în actiune. De asemenea, betele pentru amplasarea reperelor luminoase trebuie identificate si sa nu se afle pe suporti sau în actiunea de pescuit.
Numai unul din cei doi concurenti pot sa foloseasca minciocul. În cazul când unul dintre ei este plecat pentru o necesitate fiziologica, celalalt trebuie sa-l astepte sau sa se descurce singur.
Concurentii nu au voie sa primeasca ajutor de la nici o persoana straina, pentru activitatea de pescuit, pe toata durata concursului.
Concurentii pot utiliza standul cum vor ei. Dar în interiorul standului trebuie sa se deplaseze discret si sa nu faca zgomot. Toata actiunea de pescuit nu se poate face decât în interiorul standului ((lansare, nadire, lupta cu pestele si scoaterea lui). În timpul concursului plecarea din stand se face numai în cazul necesitatilor fiziologice sau a unor situatii de forta majora. Plecarea (revenirea) din stand, în caz de forta majora, se face numai dupa anuntarea arbitrului de sector fara nici un obiect care sa aiba legatura cu actiunea de pescuit si numai între orele 6 00 - 21 00.
Concurentii trebuie sa aiba grija de cele cinci semnale date de catre arbitrii:
La primul semnal se poate intra în stand si începe pregatirile: montarea betelor, a materialelor ajutatoare, pregatirea nadei ai a momelilor, luarea adâncimii, verificarea fundului apei etc. Pentru aceasta sunt prevazute 120 min.
La cel de-al doilea semnal pescarii pot începe atât nadirea cât si pescuitul. NADIREA este permisa numai cu mâna, cu catapulta (cu elastic sau cu arcuri actionata cu mâna), cu cobra, cu prastia cu saci solubili si fir solubil, si cu baits rocket (dimensiunile admise fiind: diametrul interior de max. 50 mm iar lungimea max. de 200 mm). De la ora 18 30 (seara) pâna a doua zi la ora 9 (dimineata), asa zisa nadire grea cu catapulta si baits rocket sunt strict interzise.
La al treilea semnal se previn concurentii ca au mai ramas 15 min. pâna la sfârsitul competitiei.
La al patrulea semnal concursul a luat sfârsit. Se mai acorda suplimentar 15 min. pentru scoaterea unei capturi care a fost agatata înaintea celui de-al patrulea semnal.
Al cincilea semnal consfinteste scurgerea celor 15 min. suplimentare acordate pentru scoaterea capturii.
Reaprovizionarea echipelor este permisa pe toata durata concursului, dar numai între orele 6 00 - 21 00.
De asemenea, sunt permise doua schimbari de echipa mare (6 concurenti), dar din momentul în care ele sunt efectuate devin definitive.
Pe durata concursului arbitrul trebuie sa stea în spatele standului ori în dreapta ori în stânga fara sa jeneze sau sa deranjeze concurentii dar sa poata supraveghea prinderea capturii si pe cât posibil, respectarea regulamentului. Sacii de crap trebuie plasati în asa fel încât sa poata fi vazuti de arbitru, iar capturile trebuie depuse si pastrate vii pâna la momentul cântaririi.
Pe toata durata concursului, rezervele si consilierul tehnic au voie sa stea si sa se plimbe pe tot parcursul de pescuit în urmatoarele conditii:
Nu au voie sa intre în nici un stand, inclusiv al echipei lor.
Sa pastreze distanta de cel putin 1 metru fata de standurile echipei lor si cel putin 5 metri fata de standurile celorlalte echipe.
CÂNTARIREA CAPTURILOR

Cântarirea se va efectua cu un singur cântar de catre arbitrul de sector si în prezenta unui membru de la doua echipe vecine (de cel putin 3 ori pe zi).
Indicatia de cântarire trebuie sa fie vizibila în acelasi timp pentru arbitru, concurent si obligatoriu, vecinii de stand. Cântarirea se va face si se va înscrie în grame.
Pâna în momentul cântaririi concurentii trebuie sa lase capturile în apa în conditiile amintite mai înainte. Unul dintre concurenti va scoate sacul de crap din apa în timp ce celalalt va uda salteaua de primire crap pe care se pune sacul de cântarit. Se pune cu grija captura în sacul de cântarit si se efectueaza cântarirea. Dupa cântarire captura se elibereaza cu grija în apa. Arbitrul de sector va urmari daca eliberarea se face în conditii optime si cu mare grija.
Concurentii trebuie sa fie atenti la cântarire si în momentul când sunt de acord cu arbitrul si cu vecinii de stand, semneaza în fisa personala (de echipa) în dublu exemplar, alaturi de alte trei semnaturi: ale arbitrului si celor doi vecini de stand. Nici o reclamatie ulterioara semnarii fisei în ceea ce priveste greutatea pestelui cântarit nu se mai ia în consideratie.
SANCTIUNI

Sanctiunile care se pot da sunt urmatoarele:

avertisment pentru infractiunile de la punctele 1, 3, 7, 9, 11, 12, 13 si 14.
descalificare pentru infractiunile de la punctele 4, 8 si 10 si pentru repetarea infractiunilor de la punctul a).
Orice încercare de fraudare sau de influentare a rezultatului final (de ex.: folosirea sonarului, a ratustelor, de luare sau dare de peste, de deranjare a partenerilor de concurs din standurile vecine), atrage dupa sine descalificarea automata a echipei respective.

Va multumesc ! si Fir întins !

Presedintele subcomisiei de crap,
LUPSAN AUREL


Cupa Apulum

2|40
Cupa Apulum
Cupa Apulum este primul concurs de pescuit la crap dupa reguli moderne, organizat in zona Ardealului. Nu este pentru prima oara cand ne propunem organizarea unui asemenea concurs, dar este prima data cand avem la indemana uneltele necesare pentru desfasurarea competitiei in cele mai bune conditii. ...
citeste ->  

WORLD CARP CLASSIC 2007

3|40
WORLD CARP CLASSIC 2007
14 septembrie, ziua 5 - S-au prins 4 crapi, cate unul pe sector. Cel mai mare peste la ora actuala este un crap oglinda de 22.1 kg si a fost prins de echipa franceza Jean Pierre Becker si Yves Hauk. Ceilalti au 11,5 (cel din ziua 4), 9,3 kg si 15,4 kg. 13 septembrie, ziua 4 - S-a prins primul pe ...
citeste ->  

Arhiva Articole