Alternative content


Catalog de ingrediente- mic dictionar explicativ

Povestea acestui articol a inceput anul trecut, cand Cosmin Popescu mi-a trimis cateva imagini scanate dupa cataloagele Nutrabaits si Rod Hutchinson, de pe paginile cu nade si momeli. Erau cataloage destul de vechi, in care produsele apareau descrise cu lux de amanunte (amanunte care au disparut intre timp din multe cataloage recente, printre care si Hutchison, fiindca produsele au intrat in uzul comun).

"Uite niste scanuri dupa niste cataloage mai vechi, sunt o multime de ingrediente despre care pescarii romani stiu foarte putin. Tradu-le si pune-le pe site, cred ca vor fi apreciate", mi-a spus Cosmin.

Asa mi s-a parut si mie imediat ce am deschis fisierele, dar tot imediat mi-am dat seama ca nu le pot traduce cuvant cu cuvant pentru a fi publicate, abundau in termeni de specialitate si mai ales in termeni chimici. Singurul pe care il stiam in masura sa ma ajute cu acest lucru era Vlad Pavlovici. Am apelat la el si raspunsul a fost foarte prompt, "Sigur ca te ajut, numai ca nu imediat, am nevoie de putina documentare, sunt termeni pentru care trebuie sa caut echivalentul in romaneste, chiar daca stiu despre ce este vorba. Le traduc in vacanta de iarna."

Surpriza foarte placuta a fost ca Vlad, incantat de ideea unui ghid de ingrediente, a mers dincolo de traducerea paginilor pe care i le dadusem si a produs acest articol, pe baza mai multor editii ale cataloagelor Nutrabaits. L-a numit "Mic dictionar explicativ de ingrediente", dar, daca il veti citi, veti vedea ca nu este chiar asa de mic. Sper sa va fie de folos si cu folos.

Iliuta Goean

-----------------------------------------------------------------------

Pentru cei interesati sa înteleaga mai bine boiliesurile, iata un mic dictionar explicativ al ingredientelor folosite în mod curent la producerea lor. Sursa acestui dictionar au fost diferite editii ale cataloagelor Nutrabaits, poate cea mai importanta firma producatoare de nada din Marea Britanie, care (spre deosebire de alte firme) continua sa publice anual un catalog detaliat al produselor. E important de spus ca majoritatea ingredientelor se regasesc în boiliesurile tuturor firmelor, nu sunt caracteristice unei firme anume.

Daca vreti sa va preparati singuri boiliesurile si va întâlniti cu ingrediente necunoscute, cautati-le în acest dictionar. Nutrabaits propune si o clasificare a lor, care sa lamureasca mitologia acestor nade complexe, fara a obliga pescarii la studii de chimie alimentara.

În prezentarea produselor am pastrat termenul englezesc (dând varianta româneasca în paranteza), cu gândul de a-i ajuta pe cei care încearca sa traduca retete gasite pe Internet sau în reviste straine. Am eliminat, însa, dozajul în uncii, exprimându-l în grame ? de aici, gramaje care pot parea curioase (56, 85 sau 110 grame), care nu înseamna altceva decât 2, 3 sau 4 uncii. Toate proportiile sunt calculate pentru un amestec de baza de jumatate de kilogram. Amestecul de baza (base mix, în engleza) este o compozitie sub forma de praf, care se combina cu oua si arome lichide, pentru a obtine o pasta ca plastilina, din care se ruleaza boiliesurile.

Ingrediente

Pentru a pregati un amestec de baza (sau pentru a modifica un amestec de baza cumparat), exista o varietate de ingrediente. Cele prezentate mai jos si marcate cu asterisc sunt apte pentru consum uman, potrivit standardelor internationale. În mod obisnuit, se vând în pungi opace, de culoare neagra, pentru a împiedica actiunea luminii solare asupra produsului.

90 Mesh Rennet Casein*
(Caseina de cheag)
Caseina este o proteina din lapte obtinuta prin coagulare. Aceast tip de caseina are continut proteinic garantat de peste 90%. Are pH neutru si, ca majoritatea caseinelor de cheag, pastreaza o mare parte din vitaminele si mineralele care se gasesc în lapte. Ideala pentru boiliesuri flotante sau semi-flotante. Confera o anumita moliciune miezului acestor nade.

30 Mesh Acid Casein*
(Caseina acida)
Caseina acida cu granulatie mare. Continut proteinic de peste 95%. Factor pH în jur de 4,6, aditiv ideal pentru amestecurile de baza cu textura grunjoasa, cum sunt cele pe baza de faina de peste. Utila pentru producerea unor nade cu valoare nutritiva ridicata (HNV) foarte tari. Dozaj recomandat: 170 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza. O doza mai mare duce la uscarea pastei de boilies.

100 Mesh Acid Casein*
(Caseina acida)
Al doilea tip de caseina acida. Continut proteinic de peste 90%. Granulatie fina. Dozaj recomandat: maximum 170 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza. O doza mai mare va duce la înmuierea exagerata a pastei de boiliesuri. Ingredient util pentru producerea unor boiliesuri semi-flotante, cu miez moale.

Calcium Caseinate*
(caseinat de calciu)
Caseinatul de calciu este varianta solubila a caseinei lactice. Continut proteinic de 96%. Foarte popular ca ingredient pentru fabricarea nadelor cu valoare nutritiva ridicata. Dozaj recomandat: 110 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Sodium Caseinate*
(caseinat de sodiu)
Caseinatul de sodiu este varianta solubila a caseinei acide, cu un profil aminoacidic diferit de cel al caseinatului de calciu, fata de care este si mult mai usor. Continut proteinic de 96%. Frecvent folosit ca ingredient pentru fabricarea nadelor cu valoare nutritiva ridicata. Adaos ideal în compozitia boiliesurilor semi-flotante sau lent scufundatoare. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza. O doza mai mare va face pasta de boiliesuri putin prea lipicioasa pentru a fi rulata.

Nutragel*
Substitut pentru oua, care permite producerea unor boiliesuri tari ca piatra fara a folosi oua. Dozaj recomandat: între 28 si 56 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza. Pe lânga Nutragel, în amestecul de baza se adauga apa pâna la obtinerea consistentei dorite. Spre deosebire de boiliesurile facute cu oua, care trebuie lasate la aer un timp, ca sa se întareasca, boiliesurile facute cu Nutragel se întaresc imediat. Nutragelul este un derivat natural din zer, cu continut proteinic de 75%, care se foloseste în industria alimentara. De noutat ca ouale au proprietati emulsionante, prin urmare în compozitia unor boiliesuri fara oua trebuie adaugat un emulsionant.

Nutrapro*
Ingredient cu continut proteinic de 80%, compus din 48,7%lactoglobulina, 18,8% lactalbumina si proteine derivate din zer, care se foloseste ca alternativa la lactalbumina obisnuita. Poate intra în compozitia oricarui tip de boilies, dar în special în alcatuirea celor cu valoare nutritiva ridicata. Leaga si întareste amestecul de baza si îl face usor de rulat. De asemenea, ofera un continut aminoacidic ideal. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Egg albumin*
(albumina din ou)
Ingredient de prima calitate, care îmbogateste continutul nutritiv al al boiesurilor si le face mai tari. O doza de 28 pâna la 56 de grame de albumina, la o jumatate de kilogram de amestec de baza, va întari suprafata celor mai multe tipuri de boiliesuri. De exemplu, un amestec de baza cum este Enervite de la Nutrabaits nu e gândit sa produca boiliesuri tari, dar adaugarea în compozitie a 56 de grame de albumina din ou va conferi boiliesurilor suficienta duritate, încât sa poata fi aruncate la peste 100 de metri cu un baston de nadire, fara sa se sparga.

Nutralac*
Ingredient care îmbogateste continutul de grasimi al boiliesurilor si le da un atragator gust si miros de frisca. Este o pudra usor dulce si foarte grasa, cu rol de supliment nutritiv, utila în orice tip de boiliesuri. Dozaj recomandat: 56 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza, suficient pentru produce boiliesuri bogate în grasimi.

Yellow Semolina*
(gris galben)
Grisul e frecvent folosit la compozitia boiliesurilor cu valoare nutritiva scazuta sau a celor pe baza de mâncare pentru pasari. Face amestecurile sa se ruleze foarte bine, iar boiliesurile rezultate au duritate uniforma. Dozaj recomandat: maximum 56 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Wholewheat Semolina*
(gris alb)
Are proprietati similare cu grisul galben, dar se deosebeste prin faptul ca produce boiliesuri mai putin tari. Dozaj recomandat: între 28 si 170 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Full Fat Soya Flour*
(faina de soia integrala)
Faina de soia integrala are un miros puternic de malt si este foarte bogata în ulei de soia, de unde si calitati de atractant. Continut proteinic în jur de 40%. Potrivita în orice feluri de amestecuri de baza. Dozaj recomandat: maximum 110 grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

White Fish Meal
(faina de peste)
Se produce din albitura. Este destul de grea si se gaseste în compozitia multor amestecuri de baza, dar e calitativ inferioara fainei de capelin sau de sardele si hamsii. Continut proteinic în jur de 66%. Potrivita în orice feluri de amestecuri pe baza de faina de peste. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Capelin Meal
(faina de capelin)
Capelinul este o ruda apropiata a somonului, iar faina de capelin este printre cele mai bune fainuri de peste. Continut proteinic în jur de 70%. Se produce în Norvegia. Are un miros particular. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Sardine/Anchovy Meal
(faina de sardele si hamsii)
Faina de peste aproape verde la culoare. Continut proteinic în jur de 70%. Miros puternic, foarte atragator. Cele doua fainuri, de sardele si de hamsii, sunt combinate în proportii egale. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt o sursa de atractie si permit producerea unor boiliesuri cu o nota particulara, aspect important pentru pescarii care vor sa se asigure ca nada lor e unica si nu va fi copiata. Foarte utile mai ales în compozitia boiliesurilor nutritive, destinate nadirii pe termen lung.

Black Pepper Oil
(ulei de piper negru)
Atractant clasic, unul dintre cei mai importanti din toate timpurile. Se poate folosi în orice amestec de baza, pentru orice anotimp. Este distilat din fructele unei plante agatatoare din vestul Indiei. Miros foarte distinct. Dozaj recomandat: 1 mililitru la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Garlic Oil
(ulei de usturoi)
Atractant puternic, foarte bun pentru ape reci. Se poate folosi fie singur, fie în combinatie cu arome de brânza sau frisca. Efecte dezastruoase asupra armoniei de cuplu!

Bergamot Oil
(ulei de bergamot)
Bergamotul (sau pergamuta) este o varietate de citrice, din coaja carora se extrage acest ulei parfumat, al carui miros se regaseste în diverse tipuri de cosmetice sau de ceai (Earl Grey). Se poate folosi tot timpul anului. Deseori combinat cu aromele de capsuni si frisca.

Alte uleiuri esentiale: Basil (busuioc), Cinammon (scortisoara), Clove (cuisoare), Coriander (coriandru), Cumin (chimion), Eucalyptus (eucalipt), Geranium (geraniu), Ginger (ghimbir), Grapefruit (grapefruit), Jaffa (portocale), Juniper (ienupar), Leek (praz), Lemon (lamâie), Nutmeg (nucsoara), Onion (ceapa), Parsley (patrunjel), Sage (salvie), Spearmint (menta), Thyme (cimbru), Ylang Ylang (ylang ylang).

Arome

Strawberry
(capsuni)
Aroma foarte populara. Dozaj recomandat: 3-4 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza, pentru boiliesurile pe baza de mâncare pentru pasari sau cu continut proteinic ridicat, si maximum 6 mililitri pentru boiliesurile pe baza de faina de peste.

Tutti-Frutti
(amestec de fructe)
Amestec complex, cu miros particular. Se poate folosi în orice amestec de baza si în orice anotimp.

Cream
(frisca)
Aroma parfumata. Se poate folosi si singura, si în combinatie cu un ulei esential condimentat ? în acest caz, dozajul recomandat va fi de 3 mililitri de aroma si 3 mililitri de ulei, la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Chocolate
(ciocolata)
Aroma cu gust si miros bogat. Ca si aroma de frisca, se foloseste singura sau în combinatie cu un ulei esential ? în acest caz, dozajul recomandat va fi de 4 mililitri de aroma, la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Alte arome de fructe: Apricot (caisa), Banana (banana), Blackberry (mura), Blackcurrant (coacaza), Cherry (cireasa), Cranberry (afine), Guava (guava), Kiwi (kiwi), Loganberry (hibrid de zmeura si mure), Peach (piersica), Pineapple (ananas), Plum (pruna), Raspberry (zmeura).

Alte arome diverse: Brandy (coniac), Brazil Nut (aluna braziliana), Butter (unt), Caramel (caramel), Cheese (brânza), Coconut (nuca de cocos), Honey (miere), Liquorice (lemn dulce), Liver (ficat), Maple (artar), Peanut (aluna), Salmon (somon).

Arome speciale (cele mai populare arome produse de Nutrabaits, cunoscute sub numele de Under the Counter Specials, aromele de sub tejghea): Caviar (caviar), Garlic Mint (menta cu usturoi), Green Lipped Mussel (scoica cu buza verde), Ratafia (ratafia), Violet (violete de Parma).

Atractanti

Produse care sporesc atractia si calitatea nutritiva a boiliesurilor, ajuta la mai buna lor digerare si pun în valoare aromele din compozitie.

Robin Red
(în traducere literala: rosu-sticlete)
Unul dintre cei mai importanti atractanti folositi la fabricarea boiliesurilor. Celebru pentru capacitatea de a colora palmele, vasele, lingurile si toata bucataria în rosu închis. Conceput ca ingredient în hrana pasarilor de expozitie, pentru a da stralucire penajului rosu. Contine o vitamina sintetica numita Carofil, dar si produsi naturali, cum ar fi ardei rosu sau piper rosu. Dozaj recomandat: maximum 50 de grame la o jumatate de kilogram de amestec de baza.

Kelp powder
(pudra de varec)
Varecul este numele unor alge brune marine, aruncate de valuri pe tarm, care servesc între altele ca îngrasamânt pentru pamânturile nisipoase sau ca materie prima pentru fabricarea sodei sau iodului. Varecul folosit la producerea acestui aditiv este recoltat si prelucrat (în esenta, deshidratat) în Norvegia. Are un continut foarte bogat în minerale si vitamine, mai ales vitamina E. Este un ingredient acceptat si pentru consum uman. Folosit la producerea boiliesurilor în combinatie cu uleiurile de peste. Dozaj recomandat: maximum 50 de grame la o jumatate de kilogram de amestec de baza.

Dried Seaweed
(alge uscate)
Aditiv bogat în aminoacizi, minerale si vitamine. Alternativa la pudra de varec. Textura grunjoasa (spre deosebire de pudra de varec, mult mai fina), care nu afecteaza omogenizarea pastei de boilies, dar se va regasi partial în textura boiliesurilor. Produs în Norvegia, din alge care sunt lasate se usuce la soare, înainte de a fi macinate. A nu se confunda cu Seaweed Meal (faina de alge). Se poate folosi fie singur, fie combinat în proportii egale cu pudra de varec, la orice tip de amestec de baza. Dozaj recomandat: 14 grame la o jumatate de kilogram de amestec de baza (mergând pâna la maximum 50 de grame).

Extracte naturale

Aditivi obtinuti din plante sau crustacee si folositi pentru îmbogatirea boiliesurilor, ca aroma secundara, dar suficient de puternici pentru a fi utilizati si în absenta oricarei alte arome. În cazul extractelor marine, metoda de producere presupune doar deshidratarea produsului natural si adaugarea unei cantitati minime de sare, cu rol de conservant.

Green Lipped Mussel (GLM)
(scoica cu buza verde)
Atractant sub forma de pudra, foarte concentrat, extras dintr-o specie de scoica din apele Noii Zeelande. Are un continut ridicat de betaina si un puternic miros de scoica. Dozaj recomandat: 1-2 grame la jumatate de kilogram de amestec de baza, mergând pâna la 12 grame, pentru nade unde e important un grad de atractie mai mare. GLM este în general asociat cu boiliesurile pe baza de faina de peste, dar poate fi inclus si alte tipuri de boilies.

Lobster
(homar)
Atractant de origine daneza, cu miros de homar (evident!), dar si o tenta de crab. Folosit la boiliesurile pentru pescuitul în ape reci.

Shrimp
(crevete)
Produs si importat din Danemarca, la fel ca extractul de homar. Folosit la fabricarea boiliesurilor pe baza de faina de peste, dar putând fi inclus si în compozitia altor amestecuri de baza. Foarte flotant ? o concentratie prea mare poate transforma un întreg lot de boiliesuri obisnuite în pop-up-uri.

Mixed Fish
(esente de peste)
Aditiv compus dintr-un amestec de fainuri de peste. În compozitie intra cod, macrou si albitura. Dozaj recomandat: 4 grame la jumatate de kilogram de amestec de baza. Dozele mai mari nu au efecte semnificative.

Liver powder
(pudra de ficat)
Aditiv de provenienta neo-zeelandeza, foarte concentrat si foarte puternic. Dozaj recomandat: 5 grame la o jumatate de kilogram de amestec de baza.

Liver attractant
(atractant obtinut din ficat)
Nu e un extras în adevaratul sens al cuvântului, dar poate fi inclus în categoria aditivilor naturali. Folosit mai ales pentru boiliesurile de mare atractie. Dozaj recomandat: între 2 si 5 grame la o jumatate de kilogram de amestec de baza. Eficace si în nadele cu valoare nutritiva.

Lichide nutritive

Multimino-PPC
Medicament conceput pentru tratamentul pacientilor cu probleme de nutritie si digestie. Lichid rosu, puternic mirositor, care contine extracte de ficat si splina, amino acizi, vitamine si minerale. Are o mare valoare nutritiva, îmbogateste semnificativ orice nada si o face mai usor digerabila. Fiind un compus pre-digerat, este usor asimilat de crap si poate fi folosit la nadele nutritive destinate nadirii pe termen lung. Spre deosebire de alte lichide nutritive, nu contine nici un îndulcitor. Se poate întrebuinta în orice cantitate, singura limita fiind puterea de cumparare a pescarului! Exemplu de dozaj eficace: între 15 si 25 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza. Ideal pentru îmbibarea prelungita a nadelor, cu precizarea ca boiliesurile deschise la culoare, tinute câteva saptamâni în Multimino-PPC, se vor colora în rosu intens.

Nutramino
Produs asemanator cu Multimino-PPC. Foarte concentrat: 25 de mililitri de lichid echivaleaza cu 85 de grame de proteine pure. Miros foarte puternic si dulceag. Contine extracte de splina si mucoasa gastrica, pentru a ajuta digestia. Contine de asemenea extracte de ficat, lucru de care pescarul trebuie sa tina seama daca se gândeste sa-l combine cu pudra de ficat. Gustul dulce face ca nadele cu Nutramino sa necesite un adaos scazut de îndulcitori. Dozaj eficace: între 20 si 25 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Liquid Molasses
(melasa)
Produs absolut natural, fara adaos de compusi chimici. Lichid negru, vâscos, cu miros si gust foarte patrunzatoare. Dozaj recomandat: 10-15 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza, maximum 25 mililitri.

Corn Steep Liquor
(alcool de porumb)
Aditiv folosit la pescuitul crapului înca de la începutul anilor 80. Miros persistent, cu mare capacitate de atractie. Dozaj recomandat: maximum 15 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza. Se poate folosi si pentru îmbibarea boiliesurilor.

Liquid Kelp Extract
(extract lichid de varec)
Aditiv folosit atât în compozitia boiliesurilor, cât si pentru îmbibarea lor. Dozaj recomandat: 5-10 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza, maximum 20 mililitri. Se pot adaugat 10-15 mililitri peste boiliesurile terminate, înainte de a fi puse la congelator.

Uleiuri nutritive

Folosite pentru a adauga compozitiei de boilies acizi grasi, la fel de importanti ca si aminoacizii. Ambele tipuri de acizi sunt necesare într-o nada echilibrata, iar forma optima de introducere a acizilor grasi într-o nada este prin intermediul uleiurilor nutritive.

Total Hemp Oil
(ulei de cânepa)
Socotit cel mai echilibrat ulei natural. Produs prin presare la rece. Bogat în acizi grasi, amino acizi si vitamina E.

Blended Fish Oil
(amestec de uleiuri de peste)
Folosit în special la boiliesurile pe baza de faina de peste. Miros puternic. Dozaj recomandat: 20 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Complete Food Oil
(ulei integral nutritiv)
O combinatie de uleiuri de peste si uleiuri vegetale. Poate fi utilizat în orice amestec de baza. Trebuie pastrat la frigider. Dozaj recomandat: 10-15 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Salmon Oil
(ulei de somon)
Foarte bogat în grasimi. Nu se îngroasa la temperaturi scazute. Poate fi folosit tot timpul anului.

Alte uleiuri nutritive: Pilchard/Sardine Oil (ulei de sardele), Herring Oil (ulei de hering), Mackerel Oil (ulei de macrou), Linseed Oil (ulei de in).

Stimulatori de gust

Folositi în functie de tipul de boilies produs, au si valoare de atractant.

Sweet Cajouser
(stimulator de gust dulce)
Miros discret, se poate adauga în orice amestec de baza.

Spice Cajouser
(stimulator de gust cu aroma de mirodenii)
Foarte aromat, se poate adauga în orice amestec de baza. Dozaj recomandat: 1 mililitru la jumatate de kilogram de amestec de baza, în cazul nadelor nutritive, sau 2-4 mililitri pentru nadele de atractie. Poate fi combinat cu orice aroma sau ulei esential.

Fruit Cajouser
(stimulator de gust cu aroma de fructe)
Miros întepator, se poate adauga în orice amestec de baza. Se foloseste în combinatie cu arome de fructe sau cu uleiuri esentiale si serveste ca aroma secundara.

Cream Cajouser
(stimulator de gust cu aroma de frisca)
Miros discret, se poate adauga în orice amestec de baza. Se foloseste ca aroma secundara, dar poate fi si aroma principala.

Ingrediente diverse

Betaine HC1
(betaina)
Substanta naturala, prezenta în cantitati infime în plante, fermenti, ciuperci sau în carnea pestilor, crustaceelor si molustelor. Folosita ca atractant în nutritia pestilor si prezenta în dietele recomandate pe baza de peste. Extrem de eficace în orice amestec de baza, pentru orice anotimp. Poate fi combinata cu o mare varietate de arome, uleiuri esentiale si stimulatori de gust. Socotita unul dintre cei mai valorosi atractanti naturali. Dozaj recomandat: 1-2 grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

N-Butyric Acid
(acid normal-butiric)
Atractant puternic si eficace, dar cu miros revoltator si anti-social. Se foloseste fie singur, fie în combinatie cu alte arome.

Iso-Eugenol
Extract natural de cuisoare. Eficace ca aditiv pentru nadele de mare atractie, folosite pe termen scurt.

Sweetener
(îndulcitor)
Îndulcitor concentrat, potrivit pentru amestecurile de baza 50/50. Dozaj recomandat: 1 mililitru la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Emulsifier
(emulsifiant)
Emulsifiant cu valoare nutritiva, dulceag si usor de digerat.

Arouser
(stimulator)
Amestec lichid, foarte concentrat, de ierburi si condimente. Utilizat ca atractant ? singur sau în combinatie cu alte arome sau uleiuri. Dozaj recomandat: maximum 0,5 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza, daca e folosit singur, sau si mai putin, daca e combinat cu alte arome.

Preservebait
(conservant)
Aditiv care permite pastrarea boiliesurilor la temperatura camerei, în loc de congelator. Dozaj recomandat: 25 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza. În functie de compozitia folosita, boiliesurilor vor avea o durata de viata între 2 si 10 luni. Se recomanda pastrarea lor în cutii de carton sau în alte tipuri de ambalaj care permit trecerea aerului, nu în pungi de plastic, care vor face boiliesurile sa transpire.


Boilies de casa partea a II-a ...

2|40
Boilies de casa partea a II-a - Derivate din lapte
1. Caseina Caseina este proteina din lapte (fara zer) si principalul component al branzeturilor. Ultimele cercetari asupra derivatelor din lapte indica faptul ca digerarea caseinelor este foarte lenta, la nivel de alimentatie umana se recomanda inlocuirea caseinelor cu caseinate din lapte ...
citeste ->  

Pellete si pellete sferice

3|40
Pellete si pellete sferice
Dupa aparitia granulelor pt crap de acum 6-7 ani asistam la o veritabila explozie de pellete. Astazi exista numeroase variante pt fabricarea peletelor cum ar fi cele fabricate din subproduse cerealiere care au interesat imediat crapistii in detrimentul traditionalei grine, fiind diferite in ceea ce ...
citeste ->  

Arhiva Articole