Alternative content


Nisiparnita

Nisiparnita - (Cobitis caspia romanica)

Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Cypriniformes; Familia: Cobitidae.


Denumiri populare: Nisiparnita.

Biologie: Este un alt peste endemic in Romania, catalogat de Bacescu in 1943.
Este raspandit in afluentii Dunarii de pe teritoriul tarii noastre, a fost localizat in Olt, Arges, Gilotru, Raul Targului, Mures, Cugir, Sebes si Cerna precum si in afluentii acestora.
Poate ajunge la lungimea de 12 cm, corpul este cilindric, pielea subtire, transparenta. Gura mica, prevazuta cu 6 mustati mai lungi ca ale zvarlugii. Spinul prefrontal foarte subtire si cu cele doua varfuri alaturate.
Coloratia generala este galbena deschis, burta alba, pe spate are 11-14 pete brune iar pe laturi alte 8-13 mai mici, asezate longitudinal.
Prefera apele de munte, in special zona lipanului, cu fund nisipos, stand aproape tot timpul ascuns in nisip. Aceasta specie nu a fost studiata indeajuns din cauza lipsei de importanta atat pentru pescuit sportiv cat si pentru cel industrial.

Acest peste se afla pe lista din anexa nr 1 a ordinului nr. 642 din 15 iulie 2005 privind instituirea unor masuri de protectie pentru unele specii de pesti cu valoare economica si/sau ecologica.


Lostrita

2|40
Lostrita
Unul din cei mai nobili pesti din tara noastra, din nefericire pe cale de disparitie. Lostrita - (Hucho hucho) Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Salmoniformes; Familia: Salmonidae. Denumire in engleza: Huchen, Danube Salmon. Denumiri populare: Lostrita, Puica. Raspandir ...
citeste ->  

Mreana

3|40
Mreana
Pesti pe care ii prindem accidental atunci cand pescuim la crap pe rauri salbatice, mrenele sunt pesti puternici care dau satisfactii pescarului sportiv in drill. Mreana Barbus Barbus Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Cypriniformes; Familia: Cyprinidae. Denumire in engleza: Barb ...
citeste ->  

Arhiva Articole