Revista de pescuit la crap?

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Gica Chioru
senior member

Mesaj de Gica Chioru » 14 Oct 2003 15:31

Uite cum cred eu ca pot fi facuti pescarii sa citeasca o revista dedicata pescuitului si nu una dedicata pescuitului la crap:

1. Aparitie saptamanala.
2. Pretul sub 10 000 de lei.
3. Tinta este musai sa fie pescarul cu venituri scazute, articolele (parte din ele) pot fi indreptate si catre categoriile celelalte de pescari.
4. Articolele propriu-zise trebuie sa fie amuzante si trebuie sa ofere atat indicatii tehnice cat si locatii preturi etc. Cel putin jumatate din artcolele fiecarui numar trebuie sa se adreseze pescarului modest si felului in care pescuieste acesta, evitand monturile ilegale!
5. Aceasta revista dedicata pescuitului va avea si un supliment lunar dedicat exclusiv pescuitului crapului.
6. Cei care scriu in aceasta revista trebuie sa renunte la expresii simandicoase preluate din alte limbi. De ce carpfishing si nu pescuit de crap? etc..
7. Formatul insusi nu trebuie sa fie unul pretentios ci popular. Suplimentele insa pot fi moderne.
6. Pentru a fi viabila revista trebuie sa fie vanduta. Din momentul in care este vanduta va deveni interesanta pentru producatorii din domeniu.

.......................................................................................................

Nici eu nu cumpar revistele pescaresti. Totusi o fac daca plec in vreo calatorie cu trenul sau cu altceva.

V_B
new member

Mesaj de V_B » 14 Oct 2003 20:42

Nu ma ajuta cu nimic revista atat timp cat ma trimite intr-un magazin in care o tanti foarte plictisita, cu evident sictir in voce si cu o privire de te intoarce pe jos, nu e in stare sa iti raspunda la intrebari elementare. Degeaba imi arata poze cu capturi de >20kg cand stim ca se prind mai deloc, degeaba imi arata concursuri de milioane, unde oricum nu are acces decat elita. Si in fond ce mesaj sa imi transmita? Cum se fierb "bilutele"? Sunt pescar incepator si nici macar pe forum la o intrebare nu primesc raspuns ci trimiteri la documentari intr-o revista ce a tradus articole pe net sau a copiat paragrafe intregi din Cartea Tanarului Pescar (1985).

In fine, singurul pas in domeniu s-ar face tot pe internet, iar aici lovitura s-ar da daca s-ar putea face comenzi online pentru articole aferente pescuitului la crap. Ca pana la urma, omul se documenteaza despre Shimano de pe internet mai degraba decat din Obor unde iti baga nenea vanzatorul Rainbow-ul in fata si spune ca e "cu tambur din metal si are 9 rulmenti". De ce online? Ca suntem comozi? - Poate, dar prefer sa iau asa decat sa ma duc la un magazin G**o si sa o invat pe tanti marimile de ace si semnificatia termenului de mulineta pentru crap. Eu prefer sa ma documentez despre pescuit pe internet decat dintr-o revista care traduce articole de pe internet. Sa nu mai zic de articolele scrise "din proprie experienta" care ori ma trimit pe str xxx nr yyy sa cumpar o Daiwa ca la asta trage crapul pe balta zzz sau sa imi fierb bilutele doar nnn minute si nu altfel. Informarea pe internet e mai facila, mai ieftina si in plus cred ca au acces la ea din ce in ce mai multe persoane.

My 2 cents.

patabum
senior member

Mesaj de patabum » 15 Oct 2003 09:02

Draga V_B,

Scopul revistei este sa informeze. Ce se intimpla in magazin, aia e problema proprietarului. Cu cit pescarii devin mai informati, cu atit ei sunt mai educati (in pescuit) si implicit mai pretentiosi. Daca magazinul nu se adapteaza, pa bonjour, altul la rind.

Internetul este mai mult decit ok, insa doar pentru 2-3% din populatie. Ce se fac pescarii care nu au acces la Internet? Ei nu au dreptul de a fi informati?

Iar faptul ca la una din intrebarile tale nu ai primit un raspuns direct ci o trimitere inseamna ca pur si simplu sculele despre care ai intrebat nu mai sint folosite de nimeni. Este de apreciat faptul ca nu ai primit un raspuns aiurea, de amorul artei, si ai fost trimis la o sursa de documentare.

Observatiile tale, pertinente de altfel, vin sa sustina punctul meu de vedere, o abordare obiectiva, profesionala, ar aduce corpului redactional credibilitatea necesara.

Parerea mea este ca, mai ales fiind la inceput de drum, o revista specializata ti-ar fi de folos, iar Internetul ti-ar suplimenta sau confirma datele obtinute. Cit despre bilute, sa stii ca sunt singura momeala cu adevarat selectiva la crap. Trebuie sa incepi sa stapinesti, macar teoretic, acest subiect.

Iar abc-ul pescuitului se incepe cu undita, oricat de ciudat ti s-ar parea. Pescuind la undita inveti si sa nadesti, si sa aduci pestele in locul nadit, sa cunosti apa, sa cauti pestele, etc.

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 16 Oct 2003 09:35

Discutia a cam deviat, dar e interesant ca, deviind-o spre ce-l doare pe el, V_B a scos in evidenta un obstacol posibil in calea revistelor: Internetul. (V_B, totusi ce legatura are existenta unei reviste de crap cu faptul ca vanzatoarea dintr-un magazin nu e suficient de instruita? Sau cu faptul ca nu ti-a raspuns nimeni pe forum la o intrebare? Ai fi mai bine servit si mai bine informat in absenta revistei?)

Ca sa revenim: am intrebat daca credeti ca e posibila o revista de crap in Romania astazi. N-am spus c-o voi scoate eu sau ALP, poate s-o scoata oricine. Ce sanse are orice revista de crap, ce fel de revista ar trebui sa fie (tinand seama de ce se prinde acum la noi, ar putea fi o splendida revista de ciortan), cine s-o scrie, cine s-o cumpere? Am dat cateva exemple de lucruri care constituie obstacole: mecanisme de piata proaste sau incontrolabile, surse de reclama putine, lipsa pestilor mari, profilul pescarului majoritar (bani putini, lecturi putine, aspiratii putine), lipsa colaboratorilor.

Accept ca unele lucruri, cum e reclama, se pot rezolva cu o strategie bine pusa la punct, in schimb altele mi se par deocamdata insurmontabile. Colaboratorii, de pilda. In Romania nu exista un corp de gazetari profesionisti, specializati pe scrisul despre pescuitul la crap. Asta e realitatea.

Doua vorbe sa mai spun despre relatia dintre pestii mari si o revista specializata. Daca nu avem inca o revista de crap, e si pentru ca nu avem crap. Avem mii de tone de ciortan, care nu ajunge niciodata sa creasca, pentru ca e prins si mancat din al doilea sau al treilea an de viata. Ma refer aici la apele particulare, care sunt si cele mai numeroase, cel putin in jurul Bucurestiului, unde aproape ca nu mai exista ape publice in afara de rauri. Restul apelor sunt concesionate. Nu poate exista peste mare acolo unde proprietarul nu introduce o politica de Catch & Release. Nu sunt in favoarea introducerii sistemului C&R ca politica publica, daca prind un peste frumos in Dunare vreau sa-l pot duce acasa, dar pe de alta parte n-am probleme sa respect politica de C&R pe o balta particulara si mi se pare limpede ca politica asta are meritul de a fi umplut baltile de peste mare, acolo unde a fost adoptata.

Langa Bucuresti, exista cel putin trei balti particulare care atrag pescarii datorita exemplarelor de crap mare - Sarulesti, Tancabesti, Peris. Trec peste diferentele importante dintre ele, observati doar ca toate trei au o multime de clienti, desi nu sunt ieftine, iar pestele mare trebuie eliberat. Va mai trece ceva vreme, dar nu multa, pana cand si alti patroni se vor convinge de eficacitatea comerciala a sistemului C&R si atunci vom vedea tot mai multe asemenea balti, in care pestele se va lasa prins tot mai greu, de unde si un interes tot mai mare pentru tehnici avansate de pescuit. Asta e calea spre o revista de crap de succes. Pentru moment, cata vreme oricine poate merge pe o balta unde sa dea cu sase lansete la bomba si sa prinda ceva ciortan, majoritatea pescarilor nu au motive sa se intereseze de nade complexe, monturi sofisticate, scule performante, reviste destepte.

PS: Gica, daca ai atins un anumit nivel de intelegere al pescuitului, e firesc sa nu cumperi si sa nu citesti reviste de pescuit. O spun fara gluma. Exista pescari straini foarte buni care nu citesc nici o revista! O stiu de la ei. Pur si simplu nu mai au ce citi in ele. In mod obisnuit, revistele nu evolueaza odata cu cititorii lor. Se adreseaza unui anumit tip de cititor, stabilit pe criterii de varsta, educatie, situatie materiala etc. Revista are tendinta sa ramana la acelasi nivel, care e nivelul ei de audienta, in vreme ce un cititor poate trece la un nivel superior, si atunci e inevitabil ca revista sa nu-l mai intereseze. Cand ai ajuns sa nu mai citesti nimic, poti incepe sa scrii...

danr
Site Admin

Mesaj de danr » 16 Oct 2003 09:45

nu cred ca daca ai ajuns a un anumit nivel nu trebuie sa mai citesti
un om bun, in orice domeniu, citeste si se informeaza in permanenta, daca nu pentru a-si pastra nivelul sau pentru a evolua mai departe, macar pentru a se informa cu privire la noutati sau la experientele altora

pescarii aia despre care vorbesti tu, care sunt atat de buni incat nu mai e nevoie sa citeasca nimic, nu exista
daca ei cred despre ei lucrul asta, asta e o problema de mentalitate si psihologie
sa crezi ca esti atat de bun incat nu mai poti evolua, nu mai poti afla nimic nou sau interesant, este o chestie de domeniul medical

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 16 Oct 2003 09:51

M-ai inteles gresit, Dane, eu n-as putea sa ajung niciodata la un nivel la care sa nu mai vreau sa citesc - dar Gica va intelege!

danr
Site Admin

Mesaj de danr » 16 Oct 2003 10:43

nu m-am referit la tine Vlad, m-am referit la pescarii aia straini care nu mai au ce citi
in alta ordine de idei, referitor la tine acuma, tinand cont de faptul ca ai inceput sa scrii inseamna ca nu mai citesti nimic ? ca asa ai zis ca functioneaza
e o gluma, desigur

Iliuta Goean
maniac

Mesaj de Iliuta Goean » 16 Oct 2003 11:13

referitor la cererea de material despre pescuit, eu la site am un admin care imi permite sa vad ce pagini au fost mai vizitate, in xxx se afla desigur pagina cu locuri de pescuit nu cea de tehnica (sa nu intelegeti ca ma dau mare cu ce tehnica se poate gasi pe site, stiu ca am neglijat complet acest lucru dar nici macar nu sunt curiosi, cred ca nici nu vreti sa stiti pe ce loc este pagina cu eliberarea crapului) deci romanul STIE, nici macar nu il intereseaza ca ar fi ceva nou, el vrea sa stie doar UNDE SE PRINDE, CA CUM(!!!) stie el, nu trebuie sa-i spuna nimeni.
cred ca pana la a oferi materiale trebuie vazut daca are cine sa le citeasca, pentru 500 oameni intr-o tara de 23 milioane nu poti scoate o revista, e moarta din fasa sau cum s-a mai discutat pe aici le povestesti despre bombe, bombite, nada cu tarate si faina sa manance crapul din ea pana isi infige vreo 5 carlige in bot si nu mai scapa

asta e nivelul, e trist dar e adevarat
Nu face ce nu-ti place!

patabum
senior member

Mesaj de patabum » 16 Oct 2003 11:35

Iliutza,

Românul s-a nascut invatat, poet si frate cu codru'. El se pricepe la toate si le stie pe toate, fiind un detzinator al adevarurilor universale.

Sau nu?

Nu cumva este vorba in primul rind de cum este tratat si ce calitate i se ofera? Nu stiu daca iti este familiar transportul in comun in Bucuresti inainte de 89 si chiar citziva ani dupa. Autobuze si troleibuze vechi, murdare si cirpite, itzi era scirba sa mergi cu ele din cauza mizeriei. In momentul in care parcul auto a inceput sa fie schimbat, in momentul in care conditiile au inceput sa se imbunatateasca, s-a schimbat incet, incet si comportamentul calatorilor.

Cu alte cuvinte, ce dai aia primesti! Oamenii sunt interesati de locuri in primul rind deoarece gradul de insatisfactie fatza de locurile in care pescuiesc este foarte mare. In mod sigur nu caita scule si accesorii atit de des, in primul rind pentru ca, in cazul marii majoritati, preturile sint prohibitive, iar in cazul celorlalti, sa fim seriosi, vorbim totusi de scule de pescuit si nu de cravate, sa le schimbam chiar asa de des.

Continui sa cred intr-o revista de pescuit specializata, de crap. Continui sa cred ca o abordare sincera, obiectiva ar atrage, incet dar sigur, cititorii. Simplu, pe intelesul tuturor, astfel incit toti pasionatii de crap sa inteleaga, iar cei ce incep sa se initieze in aceasta ramura a pescuitului sportiv sa inteleaga in primul rind de ce locul, cum sa-l descopere, de ce naditul, cind cum si in ce cantitati, ce momeli sunt in general recomandate in functie de apa, de structuri, de timp, de anotimp, etc. etc.

Credetzi ca in tarile in care catch'n release-ul este o practica curenta s-a ajuns in acest stadiu intr-o zi, sau doua, sau o saptamina? Sau ca acest stil de viata, in primul rind, a fost adoptat de marea majoritate a pescarilor fara efortul conjugat al producatorilor, proprietarilor si administratorilor de locuri de pescuit, mass-media si altii?

E-carp
junior member

Mesaj de E-carp » 16 Oct 2003 11:55

E clar ca o revista dedicata unui subiect anume va avea si un pret mai mare, pentru ca incepi sa filtrezi pescarii: muscari, spinning-isti, crap-isti...
Si nu ar putea aparea decit intr-un trust mare de presa, care sa-si permita sa piarda citeva sute de mii de euro, cel putin in prima faza(citiva ani) pina ce, ipotetic, va deveni rentabila. Sau... sa o faca cineva dezinteresat material, doar din pasiune, pt. ca-si permite... Intocmai ca Roman Abramovici la Chelsea. Adica sa vina un Gigi Becali al pescuitului la scara mai mica(sa zicem Giusca) si sa scoata o revista numai pentru pescuitul stiucii. Si sa nu-l intereseze costurile, ca are de unde. In rest... cine ar risca?
Unul din aspectele comerciale ale pescuitului este si faptul ca producatorii si comerciantii de articole de pescuit incearca sa ne faca sa cumparam mai mult decit avem nevoie. E vorba de interes. Iar pescarul roman(de rind) din ziua de azi prima data intreaba: dar cit costa? Ti se flutura pe la nas mulinete , bete, boilisuri care mai de care mai performante, dar si mai scumpe. Cind ni se va ridica nivelul de trai, multe lucruri se vor rezolva de la sine. Pescarul roman va deveni mai educat, isi va permite scule mai scumpe, 2-3 reviste de pescuit lunar, si va fi mai atent la detaliile care duc pescuitul inspre arta... C&R nu va mai fi o utopie, pt. ca-si permite un somon de la magazinul din colt, dar si un pescuit de o saptamina la Sarulesti... Romanii care au plecat dincolo au dovedit foarte bine ca stiu sa se adapteze cerintelor si rigorilor tarii respective. Inclusiv in ale pescuitului. Trebuie sa avem rabdare(sa intram in UE), altceva nu stiu ce naiba am putea face.

Scrie răspuns