dif dintre actiunea parabolica si cea progresiva?

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

hefe
junior member

Mesaj de hefe » 10 Noi 2005 14:19

Si eu doresc sa-mi schimb firul si nu ma hotaresc intre:

1. coretest - am mai avut, mi se pare foarte rezistent si matasos, si ok la culoare (il vad deasupra apei)

2. Suffix XL Strong - si din asta am mai avut (donat de un amic) - foarte rezistent insa putin vizibil deasupra apei

2. High Seas Red devil - nu am avut niciodata dar imi place culoarea de mor. Nu situ cat de rezistent, elastic sau matasos este.

Insinst asupra culorii deoarece imi place la un fir sa il pot vedea mai ales ca se intampla de cele mai multe ori sa am soarele in fata iar la firele transparente sau de culoare deschisa nu vad incotro merge firul, daca a facut burta sau nu etc. Nu stiu care dintre culorile firelor de mai sus devine invizibil in apa si cat de mult conteaza asta avand in vedere ca acul il leg cu fluorocarbon - forfac de 10-15 cm.

Voi ce m-ati sfatui?

Mihai
Mihai

Vizitator

Mesaj de Vizitator » 10 Noi 2005 18:07

Am citeva intrebari pentru partenerii de Forum :

1. Cind vorbiti de grosimea firului la ce distanta aruncati regulat cu fir de 0,33 ?
2. Stiti ca grosimea firului poate modifica major o aruncare numai dupa diametrul de 0,30-0,35 . Firul trebuie sa fie matasos sau rigid ?
3. Ce va doriti pentru aruncari - o lanseta "rigida" cu fir de 0,35 si putere de incarcare 150 grame sau o lanseta "semiparabolica" cu fir de casting si plumb de 120 grame , inaintas textil de 45 lb ?
4. Cite lansete semiparabolice le-ati incarcat pina au parait sub actiunea plumbului ? Ce rezultate ati avut ?
5. Credeti ca marca si TC caracterizeaza o lanseta de long casting ?

carprom
maniac

Mesaj de carprom » 10 Noi 2005 18:14

Val,
eu nu am urmarit niciodata aceste fenomene sau teste. Sa-ti explic pe scurt de ce ?
Ce-mi ajuta o lansare la 150 m, cind pot nadii cu cobra doar 100 m ?
Pe fluviu unde pescuiesc cu fir de 0,60 cu lansete rigide, lansez max. 20 m, cu toate ca mai multi pesti i-am prins in "fata picioarelor" la 3-4 m de mal
Daca sunt nevoit sa pescuiesc la distante f. mari duc nada si lansetele cu barca.

Si mai ceva, cine chiar vrea sa-si incerce distanta sa o faca la fel ca si cum ar pescuii, adica si cu boiliesul.

Vizitator

Mesaj de Vizitator » 10 Noi 2005 18:20

Uite ca te contrazic draga prietene :

1. se pot nadi la 140-160 metri boilesurile cu cupa de nadire , inglobate in method mix
2. se pot arunca lansete cu 20-30 metri peste , inainte sau lateral de patul de nada , pentru a te adresa unor crapi capitali , mai ales in zone de stuf , praguri , etc
3. la concusrsui "ai lua fata cuiva" , printr-un pescuit la distanta , este o practica des utilizata si cu mari rezultate .

Ce vreau sa spun ca a arunca departe nu e o chestie inutila ci iti poate aduce pesti multi , de neatins prin alte metode .

carprom
maniac

Mesaj de carprom » 10 Noi 2005 18:24

Val Pangica jr scrie:Uite ca te contrazic draga prietene :

:lol: :lol: :lol: De ce spui ca ma contrazici ?
Eu nu am spus ca nu se poate, eu spune-am doar de cazul meu--> de mine :wink:

La punctul 3. Nu particip :lol: :lol: :lol:

tudorgabriel
veteran

Mesaj de tudorgabriel » 10 Noi 2005 19:57

1.aproximativ 80-90 m.
2.parerea mea este ca firul trebuie sa fie matasos,cu cat firul este mai subtire cu atat arunci mai departe.
3.o lanseta semiparabolica si atat.
4.nu am incarcat o lanseta asa tare dar am aruncat cu fir de 0.28 si plumb de 84 gr. aproximativ 110 m.
5.marca nu, TC-ul este discutabil.

Vlasin Florin
maniac

Re: am inteles dif....multumesc dar mai am o intrebare

Mesaj de Vlasin Florin » 10 Noi 2005 22:20

:D @razvan

Dar ce diametru ai ales? Eu pe cel de 0,31 am reusit sa-l rup cu un plumb Fox HORIZON de 3,75oz (105g), dar nu are nici o legatura cu calitatea
firului.
eu dau cu cortest de 0,36,de la arrow,am luat si de la alti,dar m-am convins ca era contrafacut,pt ca pescuiesc in locuri cu agataturi.
nu folosesc inaintas,plumb de 100,dar nu am rupt niciodata cu cortest.
raport calitate pret ok.
dar atentie de unde il procuri :!:
fir intins cu cortest :D

Doru Ionica
member

Mesaj de Doru Ionica » 10 Noi 2005 23:06

. Val Pangica a scris :". se pot nadi la 140-160 metri boilesurile cu cupa de nadire , inglobate in method mix "
Am o intrebare. Ce diametru au "gogoloaiele" si ce lungime are.....metrul?

carpkiller
veteran

Re: am inteles dif....multumesc dar mai am o intrebare

Mesaj de carpkiller » 11 Noi 2005 02:17

bogdanix scrie:m-am lamurit dar mai am o intrebare la fel de "incepatoare" ca cea dinainte.... asta e legata de fire .....vreau sa schimb vechile fire de pe mulinete dar nu stiu ce fir sa iau si ce grosime? ce se recomanda in pescuitul la crap? ce firme ? am auzit de un sufix bla bla...ce e ala? de la ce firma e? ce culori tre sa aiba?....

multumesc anticipat .

carpkiller
veteran

Mesaj de carpkiller » 11 Noi 2005 02:54

Nu prea cred ca te-ai lamurit, dar dc zici tu....Eu zic ca lansetele cu actiune de varf sunt mai bune ca investitie. Pe langa faptul ca lansezi mai departe, ai nevoie uneori de lansete cu care sa "forjezi" pestele din stuf, de sub ponton, sau de langa alte obstacole. Chestia asta o realizezi cel mai bine cu niste lansete cu actiune de varf, in nici un caz parabolice. deci ma gandesc ca nu are sens sa bagi banii in niste lansete paraboilice si apoi in anumite situatii sa nu fie cele mai potrivite.
Pe de alta parte senzatia pe care o ai cand aduci un crap de 10kg la mal cum am facut eu data trecuta la peris cu lanseta colegului, super finuta si super parabolica, este minunata. Pt unii asta este toata frumusetea si atunci alegi lanseta parabolica.

Cat despre fir incearca Shimano Tehnium de 0.3 +8-10 m inaintas sufixbalistic si mai vorbim. 0.3 mi se pare super suficient pt majoritatea baltilor din jurul Bucurestiului. Pt spod (lanseta de nadit cu racheta) eu folosesc 0.26, evident tot cu inaintas, dar ceva mai scurt (5-6m)

La distante mari, peste 250, 300m (evident plantat) unii folosesc in intregime textil pt ca altfel, datorita elasticitatii firului nu reusesti sa intepi.

Scrie răspuns