Crapi pe Somes

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
radu_cj
new member
Mesaje: 16
Membru din: 20 Aug 2003 08:09
Localitate: Dej
Contact:

Crapi pe Somes

Mesaj de radu_cj » 15 Iun 2004 13:46

Sambata 12 Iunie 2004, Pe Somes, la Dej...inca imi erau proaspete in memorie, cele 2-3 saptamani din septembrie anul trecut, cand am iesit aproape zilnic pe Somes, la crap... si paguba! Sambata, cum tocmai se deschisese sezonul de pescuit, am fiert rapid o mamaliga, am luat 2 lansete si la ora 19.00 eram pe malul Somesului, intr-un loc cu apa adanca de vreo 5-6 m. Pe una din lansete, fir de 0.25, pe cealalta fir de 0.20, monturi cu momitor, plumb culisant si cate 2 carlige mustad nr 6 respectiv 8 pe fiecare. Ca momeala, am folosit doar patratica de mamaliga, cu latura de vreo 1,5 cm pe toate carligele. Pe la 19,30 deja aveam in juvelnic o platica de 1,5 kg si un caras de 1 kg. Pe la ora 20.00 o trasatura violenta pe lanseta cu fir de 0.20 si...ruptura! Am facut rapid alta montura si pe la 20.45 tocmai cand soarele dadea sa apuna dupa dealuri, o vibratie usoara la aceasi lanseta, dupa care a inceput sa intinda brusc firul. Probabil, ar fi urmat din nou o ruptura, dar de data asta m-a gasit cu frana de la tambur desfacuta.Cu o forta si o viteza incredibila, in mai putin de un minut, luase deja vreo 70-80 de m de fir, si era in malul celalalt. Apoi, o goana nebuna inapoi, firul era deja era paralel cu malul, a intrat in niste tufe din aval si cand nu mai aveam nici o speranta a iesit inapoi in larg. Si tot asa de vreo 3-4 ori, acelasi scenariu. Dupa vreo 20 de min, l-au mai parasit fortele si a inceput sa vina incet spre mine. Cand era la vreo 6 m de mal, am incercat sa-l ridic...a aparut plumbul si apoi o gura imensa galben-maronie. Dupa ce a luat inca vreo 3-4 guri de aer a venit cuminte la mal...un crap romanesc superb, auriu spre portocaliu, solzii si aripioarele intacte...75 de cm lungime si 7,750 kg greutate...dar ce drill de neuitat! Am prins pe lacuri si crapi de pana la 14 kg, dar parca drilul nu a fost atat de spectaculos ca si pe rau. Drillul a fost o adevarata infuzie de adrenalina, cu gandul la firul de 0.20 si la ruptura de dinainte...Intre timp, Duminica si ieri a mai pescuit cineva in locul respectiv si s-a ales cu...2 rupturi! Am inteles ca pe Somes ar fi si exemplare mult mai mari, de pana la 25 de kg. Mi-ar fi de mare folos daca unii dintre voi, care au pescuit la crap pe rauri (Somes, Mures, Prut, etc) mi-ar impartasi din experienta lor, adica tehnici, nade, momeli, perioade optime de hranire, etc. P.S. Am avut la indemana un aparat foto digital, cu care am facut si niste poze cu crapul respectiv...in caz ca exista pe site vreo galerie foto sau ceva asemanator, mi-ar placea sa vi le arat. Fir Intins!

bogdans
junior member
Mesaje: 38
Membru din: 08 Apr 2004 15:18
Localitate: Timisoara

Mesaj de bogdans » 15 Iun 2004 15:43

Radu, esti un meserias, cred ca mai tremuri si acum de la adrenalina:))...si mie inca mi se mai moaie picioarele cand dau intr-unul mare (si de rau sau de Dunare)
Felicitari!!! la firul pe care l-ai folosit te cred ca afost un drill super

caaron
veteran
Mesaje: 813
Membru din: 20 Mai 2004 17:45

Mesaj de caaron » 15 Iun 2004 20:46

Ultima oară modificat 21 Sep 2012 14:21 de către caaron, modificat 1 dată în total.

radu_cj
new member
Mesaje: 16
Membru din: 20 Aug 2003 08:09
Localitate: Dej
Contact:

Mesaj de radu_cj » 30 Iun 2004 10:10

Mai fratzilor, chiar nu exista pe forumul asta, meseriasi in pescuitul crapului pe rauri?! Ma intereseaza in special nadirea si momelile cele mai indicate pentru astfel de locuri. Pe Somes, in locul in care am prins crapul de 8 kile, apa are o adancime de aprox 4 m si curentul e foarte lent. Am si posibilitatea de a nadi si pescui din barca in locul respectiv...

Avatar utilizator
dudi
member
Mesaje: 138
Membru din: 21 Dec 2002 16:09
Localitate: Cluj-Mures

Mesaj de dudi » 30 Iun 2004 15:20

In primul rand felicitari pt captura, intradevar crapul de rau e mult mai bataios decat cel de balta.Inainte de a intra in amanunte legate de pescuit pe rau, vreau sa va spun ca am vorbit cu niste prieteni ce sunt la pescuit pe Mures inca de la inceputul sezonului si incep sa se vada rezultatele: week-end-ul trecut au avut capturi de 8 si 14 kg intr-o singura zi.Vreau sa spun ca locul unde pescuies pe Mures este asemanator cu cel descris de tine, curentul este poate mai puternic.Pana acum am momit cu boabe de porumb(preparat sau in lapte-cand exista) si de pescuit la fel.Insa am dat si la mamaliga, dar am prins albituri sau crapi mai mici.Perioada cea mai buna pt a da la mamaliga a fost in iunie-iulie, apoi numai la porumb.Am momit din barca cu porumbul in bulgari de namol, sau fara nici un liant.Daca poti sa momesti din barca e f bine, insa nu si sa pescuiesti.Noi stam pe un mal si lansam(si momim) pe malul celalalt(putin accesibil) la catva metri de mal.Multi se intreaba de ce practic acest stil; in primul rand pt ca acolo e cea mai mare densitate de crapi(si cand nu se hranesc stau in zona aia) si pt ca daca ai pescui pe malul respectiv si ai lansa doar catva metri, zgomotul facut pe mal ar fi chiar in capul crapilor.Eu ti-am impartasit din experienta de pana acum, insa vreau sa incerc sa nadesc si cu boilies acum si cu alte seminte(cu liant - datoita curentului).Nadirea se face(in functie de cerent si adancimea apei) cu catva metri in amonte.Dupa locul in care zici tu, daca nadesti cu porumb fara liant(bulgari de namol sau mamaliga) arunci mai in susul apei(aprox 5-10 m). Depinde si cum vrei sa-ti fie patul de nada.Eu las barca in deriva si arunc imprastiat porumbul in fata mea.Se face astfel o linie de nada.Incerca cu fir de par(am prins cei mai mari crapi asa), insa am prins mai multi(mici) cu porumbul direct pe carlig.Dupa cum am spus, poti folosi ca si momeala porumb preparat, cumparat, sau in lapte.Dar pt nadit cel mai bun e cel preparat, cel in lapte este mult mai repede mancat(nu numai de crap ci si de clean sau mreana).Daca poti folosii momitoare e f bine, poti pune pe momitor momaliga cu tot felul de seminte(in special de care ai si in carlig, resp porumb).Iti recomand si folosirea unui fir mai gros(30-35) sau fir textil, deoarece rupturile pe rau sunt f frecvente si datorita conformatiei raului(praguri, ragalii, bolovani...).
Nu mai stiu ce as putea sa-ti mai spun, daca mai ai intrebari concrete...

dudi

Avatar utilizator
dudi
member
Mesaje: 138
Membru din: 21 Dec 2002 16:09
Localitate: Cluj-Mures

Mesaj de dudi » 30 Iun 2004 15:30

Am uitat de perioadele optime: nu prea poti zice ca acum e perioda de acalmie sau ca acum tre sa intre.Tot timpul tre sa fi in alerta.Ca ex crapul de 14 kg a fost prins in jurul orei 12(amiaza).Insa cei mai multi crapi intrau de obicei dupa ce momeam(sau in acest timp), in jur de orele 16-17, in functie de periada din an(toamna mai repede).Momitul il faceam o data pe zi(dupa-masa), sau cateodata si dimineata.O alta perioda buna e noaptea, insa depinde cum sunt regulile in zona(cum pot fi incalcate).Un alt sfat e acela sa folosesti supoti puternici(in care lanseta sa stea in sus) si cu tote acestea sa-ti legi lanstele.Eu am facut cateva salturi dupa lanseta, o data am prins lanseta dupa ce nu se mai vedea din apa(pe nimerite).

dudi

Mihai Vasilescu
member
Mesaje: 188
Membru din: 11 Ian 2003 13:43
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Mihai Vasilescu » 05 Iul 2004 12:04

Dat fiind ca n-ai nevoie de lansari la mare distanta pe rau, ar fi bine sa folosesti fire mai groase sau fir textil.

Scrie răspuns