Ca sarea in bucate
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
Ca sarea in bucate
Inca nu am gasit pana acum nici o referire la continutul de sare (NaCl) in compozitia mixurilor pt boilies. Este sarea interzisa crapului? Raspunde crapul pozitiv doar gustului dulce? Rasfoind revistele de specialitate, in special AvP, am gasit aplicatii ale sarii pt momelile artificiale, la rapitori: vezi impregnarea twisterelor cu sare, Exude, etc.
Totusi nimic despre sare.
Undeva am citit sau vazut (cred ca pe Discovery) ca orice civilizatie sau populatie s-a stabilit in jurul unui depozit de sare (pare cam deplasata formularea), sarea fiind un element esential vietii, pt reglarea proceselor metabolice, etc.
Intrebarea mea este: stie cineva despre folosinta boiliesurilor "sarate" sau cu un oarecare continut de sare? Le-a folosit cineva? Multumesc.
Totusi nimic despre sare.
Undeva am citit sau vazut (cred ca pe Discovery) ca orice civilizatie sau populatie s-a stabilit in jurul unui depozit de sare (pare cam deplasata formularea), sarea fiind un element esential vietii, pt reglarea proceselor metabolice, etc.
Intrebarea mea este: stie cineva despre folosinta boiliesurilor "sarate" sau cu un oarecare continut de sare? Le-a folosit cineva? Multumesc.
Nihil sine carpio !
Intr-unul din numerele revistei Aventuri la Pescuit gasesti un articol scris de Ken Townley despre particule (seminte) si este data o reteta de preparare a semintelor de canepa si anume: La un kg de canepa se adauga o lingura de sare.
In alt numar este un articol scris de Adriano Musaro (chiar nu l-am mai vazut de mult pe forum !?!) in care se sustine includerea de sare in boilies.
Pe un site special de boilies am gasit o reteta de fishmeal in care se recomanda o lingura mare de sare la un kg de boilies.
De aici deduc faptul ca si crapul poate fi atras de gustul sara. Oricum, GLM, Kelp Powder, Kelp Extract etc sunt produse sarate.
A incercat cineva sa foloseasca boiliesuri cu gust clar sarat?
In alt numar este un articol scris de Adriano Musaro (chiar nu l-am mai vazut de mult pe forum !?!) in care se sustine includerea de sare in boilies.
Pe un site special de boilies am gasit o reteta de fishmeal in care se recomanda o lingura mare de sare la un kg de boilies.
De aici deduc faptul ca si crapul poate fi atras de gustul sara. Oricum, GLM, Kelp Powder, Kelp Extract etc sunt produse sarate.
A incercat cineva sa foloseasca boiliesuri cu gust clar sarat?
Manole
o lingurita de sare la 1 kg mix nu chimba mare lucru in gustul final, mai ales cand in "bombardam" cu indulitori. Rolul e mai mult de conservant. Varecul si algele marine au un continut oarecare de sare, dar nu intra intr-o proportie masiva in compozitia finala pt a-i "altera" gustul.
Nihil sine carpio !
- Dan Cotelici
- veteran
-
- member
-
- member
Cezar, "gust" toate boiliesurile pe care le fac sau cumpar. Absolut toate sunt in "zona" dulce. Sarea, 20mg/kg mix, care in final boil;ies facut cred ca ajunge la un nivel de 5mg/kg boilies nu are rol de gust. Ieri cand am facut un mix am gresit si am pus sare engross. Cand mi-am dat seama de "greseala" am incercat sa-l repar dar a iesit ceva aiurea si l-am aruncat. M-am apucat sa fac altul pt wekend dar intre timp m-au apucat remuscarile ca ar fi trebuit sa continui si cu cel "sarat" (era gustos din punct de vedere al gustului meu, frankfurter, dar sarat) si sa-l verific poate separat pe una dintre lansete.
Cred ca acum ai inteles ce vreu sa aflu. In nici un caz ca sarea se foloseste 1 lingurita/ kg.
Cred ca acum ai inteles ce vreu sa aflu. In nici un caz ca sarea se foloseste 1 lingurita/ kg.
-
- senior member
Sangelo, uite cateva idei rapide despre relatia dintre sare si boiliesuri. Opiniile sunt diverse. Rod Hutchinson spune undeva ca pestelui (mai exact, crapului) ii place sarea. Spune asa, nestiintific: ca, dupa constatarile lui, ii place. Ken Townley vorbeste despre potentarea aromelor, cand e vorba de boiliesuri, si recomanda in special sarea marina. De altfel, cum s-a spus, diverse ingrediente sunt sarate, unele chiar foarte sarate, de pilda Trigga Liquid. In schimb, Jim Gibbinson citeaza studii americane asupra nutritiei la crap (ale lui Harold Loeb), care sustin ca sarea nu are nici un efect, crapul neputand-o discerne.
Sarea in nade, nu neaparat boiliesuri, e frecvent ilustrata. Mai aproape de noi, se cunosc cazuri de pescari autohtoni care isi fac mamaliga de crap cu sare, au mare incredere in valoarea sarii (pentru unii, e secret profesional) si prind peste cu ea. La pregatirea canepii, numerosi autori recomanda sarea in detrimentul indulcitorilor. Fireste, sarea are si rol de conservant, de pilda unele pasturi contin sare exact in scopul asta, in timp ce pentru unii e un atractant valabil. Solar Tackle are o combinatie de arome, vanduta in gama Pot Shot, care se cheama Squid & Octopus, SALT & Black Pepper, Stimulin Amino.
Mai e si teoria ca sarea e mai eficace in boiliesuri in ape reci, in timp ce indulcitorii dau rezultate mai bune in ape calde. Nu pot confirma, n-am verificat.
Concluzia pare a fi ca sarea in bucate pentru crap nu e repulsiva (afara de folosirea ei in exces), poate fi atragatoare sau, in anumite cazuri, fara efect. Conteaza, probabil, doza. Si care e doza? Am vazut si 10% - 50 de grame de sare intr-un amestec de 500 de grame. E drept, era un amestec 50/50.
Sarea in nade, nu neaparat boiliesuri, e frecvent ilustrata. Mai aproape de noi, se cunosc cazuri de pescari autohtoni care isi fac mamaliga de crap cu sare, au mare incredere in valoarea sarii (pentru unii, e secret profesional) si prind peste cu ea. La pregatirea canepii, numerosi autori recomanda sarea in detrimentul indulcitorilor. Fireste, sarea are si rol de conservant, de pilda unele pasturi contin sare exact in scopul asta, in timp ce pentru unii e un atractant valabil. Solar Tackle are o combinatie de arome, vanduta in gama Pot Shot, care se cheama Squid & Octopus, SALT & Black Pepper, Stimulin Amino.
Mai e si teoria ca sarea e mai eficace in boiliesuri in ape reci, in timp ce indulcitorii dau rezultate mai bune in ape calde. Nu pot confirma, n-am verificat.
Concluzia pare a fi ca sarea in bucate pentru crap nu e repulsiva (afara de folosirea ei in exces), poate fi atragatoare sau, in anumite cazuri, fara efect. Conteaza, probabil, doza. Si care e doza? Am vazut si 10% - 50 de grame de sare intr-un amestec de 500 de grame. E drept, era un amestec 50/50.