pentru pescarii pe prut
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
-
- member
@ Tudorgabriel, regula 3 la mine nu prea a dat rezultate, dupa ce gaseam un loc bun si aveam 2-3 zile partide frumoase rata prezentarilor crapilor scadea puternic. Eu si prietenii mei ne-am tinut si aproape o luna de locul respectiv dar rezultatele foarte slabe. Nadirea o faceam tot timpul dar degeaba, se mai prindeau crapi foarte rar si mici. Interesant ca ai prins crapi si in Decembrie am auzit ca s-au prins pe la noi si in Februarie cred ca am sa ies si eu in iarna asta la pescuit cine stie.. Ai mai nadit locul respectiv? Daca da cam ce cantitate?
- tudorgabriel
- veteran
Este valabil si in functie de calitatea apei si de nivelul apei,ma refer la" regula 3"
Am nadit cu porumb de fiecare data cand mergeam la pescuit,in jur de 3kg aruncat in amonte dar sa stii ca repet conteaza foarte mult zona,de exemplu la Galati Prutul este adinc,este lat ,are multe coturi,eu nu stiu cum este zona unde pescuiti voi,as fi curios sa vin la o partida de pescuit in zona voastra,bineinteles vara sau toamna
Fir intins

Am nadit cu porumb de fiecare data cand mergeam la pescuit,in jur de 3kg aruncat in amonte dar sa stii ca repet conteaza foarte mult zona,de exemplu la Galati Prutul este adinc,este lat ,are multe coturi,eu nu stiu cum este zona unde pescuiti voi,as fi curios sa vin la o partida de pescuit in zona voastra,bineinteles vara sau toamna

Fir intins
Pe la noi Prutul are in medie cam 60 metri latime si curentul este destul de puternic.
In majoritatea zonelor este adinc de minim 1,5 m (cind este scazut) insa gasesti multe locuri cu adincime de 4-5 metri de la 2 metri de mal.
Cu locurile e mai greu, bulboanele sunt cele mai cautate ... si de cele mai multe ori mult prea batatorite.
Urmeaza apoi malurile intarite cu piatra si in cele din urma doliile formate in dosul copacilor cazuti in apa.
Poate parea ciudat, insa malurile cu piatra sunt destul de "productive" pentru pescuitul la crap. Acolo se prind in mod regulat crapi ... fara a nadi. Asta in ciuda curentului destul de puternic. Si in ciuda aglomeratiei de pescari din unele zile de vara.
Desi curentul este prea puternic pentru a nadi, scoicile de pe pietre atrag crapii in zona. Insa aici vine parea "frumoasa", daca plumbul e prea usor curentul ti-l poarta in pietre si de cele mai multe ori (datorita scoicilor) nu mai scoti montura. Daca plumbul e prea greu montura ramine prea in larg si nu prinzi peste. Si chiar daca prinzi peste, daca acesta cauta refugiu intre pietre revenim la povestea cu scoicile. Una peste alta, dupa o zi de pescuit pe astfel de locuri, trebuie sa-ti verifici firele si de cele mai mute ori arunci primii 5-10 metri. De acele care le pierzi nu trebuie sa-ti para rau, pentru ca oricum dupa 2 - 3 lansari (daca le verifici) vei constata ca trebuie sa le schimbi.
Bine ca nu toate locurile care tin crap sunt asa ! Mai sunt si doliile (unele mai bune, altele mai rele) mai sunt si pragurile formate inaintea vreunei insule, mai sunt si bratele mici de pe linga cite o insula (cu apa lata de 10 metri si rareori mai adinca de 1 metru).
Fir intins !
In majoritatea zonelor este adinc de minim 1,5 m (cind este scazut) insa gasesti multe locuri cu adincime de 4-5 metri de la 2 metri de mal.
Cu locurile e mai greu, bulboanele sunt cele mai cautate ... si de cele mai multe ori mult prea batatorite.
Urmeaza apoi malurile intarite cu piatra si in cele din urma doliile formate in dosul copacilor cazuti in apa.
Poate parea ciudat, insa malurile cu piatra sunt destul de "productive" pentru pescuitul la crap. Acolo se prind in mod regulat crapi ... fara a nadi. Asta in ciuda curentului destul de puternic. Si in ciuda aglomeratiei de pescari din unele zile de vara.
Desi curentul este prea puternic pentru a nadi, scoicile de pe pietre atrag crapii in zona. Insa aici vine parea "frumoasa", daca plumbul e prea usor curentul ti-l poarta in pietre si de cele mai multe ori (datorita scoicilor) nu mai scoti montura. Daca plumbul e prea greu montura ramine prea in larg si nu prinzi peste. Si chiar daca prinzi peste, daca acesta cauta refugiu intre pietre revenim la povestea cu scoicile. Una peste alta, dupa o zi de pescuit pe astfel de locuri, trebuie sa-ti verifici firele si de cele mai mute ori arunci primii 5-10 metri. De acele care le pierzi nu trebuie sa-ti para rau, pentru ca oricum dupa 2 - 3 lansari (daca le verifici) vei constata ca trebuie sa le schimbi.
Bine ca nu toate locurile care tin crap sunt asa ! Mai sunt si doliile (unele mai bune, altele mai rele) mai sunt si pragurile formate inaintea vreunei insule, mai sunt si bratele mici de pe linga cite o insula (cu apa lata de 10 metri si rareori mai adinca de 1 metru).
Fir intins !
- Dan Cotelici
- veteran
Re: pentru pescarii pe prut
Sorin,sorin ungureanu scrie:salut si tot respectul!
am si io o mare rugaminte!
de vreo luna ma-m apucat de pescuit la prut.
mi-am ales un loc,am facut o dolie si am nadit puternic,si cam slabut!!!![]()
imi putety spune si mie care e treaba?il vad sar niste pesty dar trage slabut tare si doar e timpul sa manance.
care este mai vechi pe prut imi poate spune si mie ce se intampla si ce ar trebui sa fac?
multumesc mult!
Din cate stiu, fara sa am o experienta relevanta in pescuitul pe ape curgatoare, dolia este o zona in care curentul nu este puternic/apa curge mai lin.
Tu spui ca ai facut o dolie.La ce te referi?
Second BEST is FIRST loser
-
- member
Si eu ma refeream la nivelul apei scazut si limpede adica o turbina de la baraj ( asa am auzit de la un prieten: cind nivelul apei este normal, la barajul de la Stinca functioneaza o singura turbina). Intrebarea mea era daca ai nadit si la partida din Decembrie si cu cit, intreb deoarece la mine nadirile nu mai dau rezultat incepind cu Octombrie si chiar sfirsitul lui Septembrie. In rest Prutul in zona Iasului este cam la fel ca la Galati doar putin mai limpede si se limpezeste tare cu cit avansam in amonte. Cit despre o partida pe aici, de ce nu, facem un schimb de experienta. Dar si eu cred la fel ca vara ar fi mai indicat sa avem si ceva rezultate.
-
- junior member
salut
va multumesc mult pentru ceia ce ati scris si as vrea sa mai facem schimb de experienta.
as vrea sa styu cum e cu somnul si cu rapitorul ca de acuma cam pa aici tre sa ma bag,la ce tre sa dau in ambele cazuri,am dat la rama neagra pentru somn dar am prins somotey pana in 2 kg.
apropo am fost sambata la prut si am luat un crap de 8 kg si am gasit un aruncator rupt cu fir de 1 si cu ace destul de mari la boabe ,deci va daty seama cam ce peste a fost,io acolo las tot timpul 2 aruncatoare si chiar au fost eficiente dar acuma m-a lasat cu buza umflata,
cam atata si astept raspuns
tot respectul
as vrea sa styu cum e cu somnul si cu rapitorul ca de acuma cam pa aici tre sa ma bag,la ce tre sa dau in ambele cazuri,am dat la rama neagra pentru somn dar am prins somotey pana in 2 kg.
apropo am fost sambata la prut si am luat un crap de 8 kg si am gasit un aruncator rupt cu fir de 1 si cu ace destul de mari la boabe ,deci va daty seama cam ce peste a fost,io acolo las tot timpul 2 aruncatoare si chiar au fost eficiente dar acuma m-a lasat cu buza umflata,
cam atata si astept raspuns
tot respectul
- tudorgabriel
- veteran
@Mindru Viorel
Salut ,astazi am fost la Prut si nu mi-a tras deloc
,s-a tulburat Prutul ,cred ca are legatura cu ploile si cu nivelul apei care este legat de barajul de la Stanca Costesti.Am nadit si in Decembrie ptr. ca locul de care iti spuneam este in apropierea unor alte locuri unde pun satenii vintire si mai arunca si ei ceva porumb ca sa il atraga,normal ca arunc si eu 2sau 3 kg ca sa il fac sa se cantoneze intr-o anumita zona.Multumesc ptr. invitatia la o partida de pescuit in zona voastra,discutam la anul.
@ Dan Cotelici
Dane probabil ca se refera la un loc pe care l-a facut din anumite structuri asezate la malul apei,copaci,crengi,pietre,loc unde asa cum spui si tu curentul apei este mai domol dar si apa ceva mai adinca.Am facut si noi pe la Galati diverse locuri dar am doborat copaci in apa,copaci de 5 sau 6 m ,acolo dupa o anumita perioada se formeaza un loc bun de crap
@Ioan S
Cam asa este si pe la noi Prutul in schimb nu avem asa multe pietre, insule nici atat,ne-am dori noi
Sa va spun un fapt real,cautati baieti zone virgine de pescuit ptr. ca presiunea asupra crapului este mare si devine banuitor,asa cum am spus in regula 3,creaza-ti un loc numai al tau si intretinel cu nada
dar sa nu-ti afle nimeni locul ca ...l-ai pierdut
Va salut si fire intinse
Salut ,astazi am fost la Prut si nu mi-a tras deloc

@ Dan Cotelici
Dane probabil ca se refera la un loc pe care l-a facut din anumite structuri asezate la malul apei,copaci,crengi,pietre,loc unde asa cum spui si tu curentul apei este mai domol dar si apa ceva mai adinca.Am facut si noi pe la Galati diverse locuri dar am doborat copaci in apa,copaci de 5 sau 6 m ,acolo dupa o anumita perioada se formeaza un loc bun de crap
@Ioan S
Cam asa este si pe la noi Prutul in schimb nu avem asa multe pietre, insule nici atat,ne-am dori noi

Sa va spun un fapt real,cautati baieti zone virgine de pescuit ptr. ca presiunea asupra crapului este mare si devine banuitor,asa cum am spus in regula 3,creaza-ti un loc numai al tau si intretinel cu nada

Va salut si fire intinse

- Dan Cotelici
- veteran
Deci toporul e o scula indispensabila la pescuit!tudorgabriel scrie: @ Dan Cotelici
Dane probabil ca se refera la un loc pe care l-a facut din anumite structuri asezate la malul apei,copaci,crengi,pietre,loc unde asa cum spui si tu curentul apei este mai domol dar si apa ceva mai adinca.Am facut si noi pe la Galati diverse locuri dar am doborat copaci in apa,copaci de 5 sau 6 m ,acolo dupa o anumita perioada se formeaza un loc bun de crap![]()

Second BEST is FIRST loser
Din pacate ... ai dreptate !Dan Cotelici scrie: Deci toporul e o scula indispensabila la pescuit!
Sa va spun si eu un fapt real.tudorgabriel scrie: Sa va spun un fapt real,cautati baieti zone virgine de pescuit ptr. ca presiunea asupra crapului este mare si devine banuitor,asa cum am spus in regula 3,creaza-ti un loc numai al tau si intretinel cu nada dar sa nu-ti afle nimeni locul ca ...l-ai pierdut
In urma cu citiva ani gasisem un loc in satul Bosia (chiar in sat, aproape de drum, de dig, de case). Locul se gasea intre 2 zone intens batute de pescari, la circa 300 de metri de fiecare.
Mi s-a intimplat intii sa prind acolo ... si apoi am inteles ce se intimpla de fapt.
Mai intii aval vreo 35 de metri (inacesibili de pe mal) cresteau citiva copacei din apa (chiar intrau in albie circa 2 metri). Trebuia sa arunc aproape si curentul imi ducea montura chiar acolo. Daca intra prea sub tufa agatam, insa la limita era crapul. Daca puneam plumb prea greu raminea ceva mai in larg si luam mreana. Ajunsesem sa am la mine plumbi de 40, 45, 50, 55 si 75 de grame si ii schimbam dupa ... nivelul apei. Apa in zona avea cam 1,5 metri adincime.
Undeva pe la mijlocul Prutului, chiar in fata mea agata. Si atunci cind apa era linistita se vedeau bule de aer iesind de acolo. Mai tirziu aveam sa constat ca acolo era vegetatie submersa si am inceput sa arunc la limita agataturii. Si am gasit acolo cteno si mrene.
Interesant este ca dupa citeva capturi am gasit locul ocupat de citeva ori (Toti pescarii din zona stiau unde pescuiesc eu ... si aflasera si ce am prins). Insa in afara de mreana (si nici aia prea mare) nimeni nu a mai "gasit" altceva acolo.
Acum acel loc este de domeniul trecutului. Dupa ultima viitura chiar locul unde stateam eu (si care avea vreo 5 metri lungime si 1,5 latime) s-a surpat, lasind malul drept. Iar in imediata vecinatate in mal s-au creat niste crevase, semn ca se vor aluneca in apa si acelea.
Asa incit sunt in cautare de loc pentru anul viitor.
Si chiar am ochit unul, unde pe malul opus a cazut un copac, care ocupa acum aproape 1/3 din latimea Prutului. Singura problema ar fi ca nu am lansete capabile sa arunce plumbi suficient de grei pentru a sta acolo, insa am o iarna in fata sa rezolv aceasta problema. Iar locul este deosebit de tentant, pentru ca prin zona noastra foarte, foarte rar vezi pe cineva pe malul celalalt.
-
- member
@Ioan S din cite ai descris locul de pe malul opus este bun, numai ca este si dificil de pescuit. Conteaza foarte mult si starea Prutului sa fie scazut si sa nu incarce firul cu tot felul de frunze, crengute etc. Multi crapi am vazut prinzindu-se in malul celalalt chiar si eu am prins numai ca nu se poate pescui tot timpul asa. Ideal ar fi sa ai si in malul nostru loc bun. Cu locurile virgine mai greu din cauza ca fiecare loc bun se vede si cu ochiul liber si este imposibil sa nu fie batut si de pescari sau de asa zis pescari. Cit despre aruncatoarele lasate peste noapte no comment.