Mesajul lui <user> e un exemplu clar de ce inseamna sa faci pe grozavul la adapostul anonimatului. User, nici mie nu mi se pare ca organizarea propusa pentru selectia lotului national ar fi o culme a perfectiunii, dar e un progres fata de ce se intampla pana acum, cand nimeni n-avea nici cea mai vaga idee despre cum se facea selectia asta, doar auzeam la un moment dat ca s-a tinut Campionatul Mondial de nu stiu unde, unde echipele Romaniei (alcatuite de cine, cum, cand etc?) n-au prins nici un peste.
Acum, ai un regulament dat publicitatatii, despre care inteleg ca inca nu e batut in cuie, asa ca, daca subiectul chiar te intereseaza, te poti implica si poti propune solutii. Daca preferi s-o tii pe tonul cu care ai inceput-o, n-o sa ai dialog cu nimeni, nici macar cu noi, pe forumul asta.
In privinta organizarii, eu am mici nedumeriri (si poate ca le mai au si altii), pe care sper ca organizatorii sa le clarifice intre timp. Sunt usor de clarificat, ajunge un simplu comunicat de presa. O sa publicam si o notita in "Aventuri" in sensul asta. Una dintre ele este legata de aspectul financiar. Taxa de echipa este de 400 de euro, iar suma colectata va fi folosita pentru acoperirea cheltuielilor de participare in Portugalia. Foarte bine. Sa zicem ca participarea la campionatul portughez costa 10.000 de euro. Ca sa se stranga suma, ar trebui sa participe 25 de echipe. Ce se intampla daca nu participa decat 15? Cine acopera diferenta? Dar daca participa 40 de echipe (e putin probabil, dar sa presupunem)? Unde se duce diferenta de bani? Se restituie o parte din taxa participantilor?
Alta nedumerire tine de pregatirea pentru concurs. Echipele vor concura fara sa aiba posibilitatea sa se antreneze. Logica organizatorilor e urmatoarea: "Toata lumea pleaca de la zero. Daca am deschide balta pentru antrenamente, unii ar putea sa se antreneze mai des, altii mai rar, n-ar fi corect." Poate. Dar fara indoiala ca unii au mai fost la Hobaia in anii trecuti, iar altii, nu, asa ca teoria plecarii de la zero nu se sustine. La multe competitii importante (vedeti exemplul Cupelor Mondiale de la Sarulesti, care au atras pescari de mare calibru), exista posibilitatea sa te antrenezi si sa te acomodezi cu balta.
Am fost curios sa vad regulamentul de organizare al campionatelor nationale de crap din Anglia (BCAC) si l-am rugat pe Rob Hughes, principalul organizator, sa mi-l trimita. E interesant ca la ei exista etape eliminatorii la nivel regional, urmate de o finala nationala. Preliminariile regionale sunt necesare datorita numarului mare de competitori. Poate ca daca am avea si noi mai multi participanti, am putea face preliminarii identice. Avantajul ar fi ca o echipa din Baia Mare, sa zicem, nu va fi obligata sa vina de trei ori intr-o luna la Bucuresti, ar putea merge doar pana la Cluj. Baltile pe care se desfasoare preliminariile sunt anuntate din timp si deschise pescuitului. Taxa de participare la preliminarii este de 50 de lire sterline pentru o echipa. Daca trei echipe de cate 2 pescari decid sa se reuneasca sub acelasi nume, pot concura ca echipa mare (sa zicem, echipa Korda), platind o taxa suplimentara de 75 de lire sterline. Competitiile pentru echipele individuale (2 pescari) si cele de grup (6 pescari) se desfasoara in paralel si se acorda titluri de campioni nationali si la individual, si pe echipe.
Nu vreau sa se inteleaga ca as propune ca si la noi taxa sa fie de 50 de lire sterline (70 de euro), fiindca situatia e alta. In Anglia, aceste taxe sunt simple taxe de administrare a competitiei, nu urmaresc sa sponsorizeze participarea cuiva la concursuri internationale. Cand se ajunge la asta, exista sponsorizari substantiale din partea marilor firme.