povestea firului de par
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
Gabriel,tudorgabriel scrie:Ce legatura are manivela mulinetei cu intepatul![]()
eu intep printr-o ridicare progresiva a lansetei
doar daca ......la vremea aceea exista baitrunner
La o lungime initiala de 5-7 cm, existau sanse mari ca dansul sa aspire doar momeala fara carlig si sa intepi in gol. Timpul necesar montarii manivelei oferea astfel (probabil) un plus de siguranta.
In alta ordine de idei, cred ca unii dintre noi ar trebui sa ridice cel putin o statuie cormoranilor din Anglia ca au redus drastic populatia de rosioara si babusca din lacurile britanicilor, altfel, subiecte la moda ar fi fost "de ce are batul de chibrit gamalia la un capat si nu la celalalt?"

- Daniel Costache
- veteran
- Musaro Adriano
- veteran
Exista de fapt un "fir de par " care este de 10 cm. sau mai mult, in anglia cateva pescar experimentat au probat aceasta solutie dupa o lunga perioda de "NETRASATURE" pentru a pacali crapi intro balta unde devenisera foarte suspiciosi. Rig se numeste "confidence rig" (ultima generatie de rig..) si se bazaza exact pe teorie aceasta: fir de par atat de lung si cu un material foarte soft ca crapul cel mai invatat putea sa fie pacalit, adica inainte ca crapul se dada seama ca exista vreun ac in zona, nada era deja aproape "digerata"
. Faptul este ca englesi acesti au inceput sa prinda peste unde toate feluri de nada si combinati aromatice au dat gres. Asa ca nu tragem conclusi "avantate" de cat trebuie sa fie lung un fir de par, adica depinde de nada (diametru), mecanica acului, foarma acului si nu in ultimu rand de peste. Eu zic ca fir de par , cu lungime respectiva trebuie adaptata pe balta in baza exigentelor inerenti la situazia respectiva. Numai bine.
- tudorgabriel
- veteran